Sunday, September 30, 2018

SINOPSIS FILEM TANGISAN AKINABALU

Sebuah lagi filem tempatan kita yang bertajuk TANGISAN AKINABALU telah mula ditayangkan di seluruh pawagam tanah air pada 27 September 2018. Meh Mak Dara nak kongsikan dengan korang sinopsis filem ini..

Tragedi gempa bumi di Ranau jadi inspirasi filem Tangisan Akinabalu

SINOPSIS TANGISAN AKINABALU

Sejak tamat persekolahan, Raymond, Nikki dan Pitrus bertekad dedikasikan hidup sebagai malim gunung meski berdepan tentangan keluarga masing-masing yang mahu mereka mencari pekerjaan lebih selamat.
Perlakuan beberapa pelancong berbogel di puncak kinabalu telah mencetus polemik hingga diperkata masyarakat dunia. Bagi kepercayaan masyarakat Dusun, tindakan tersebut telah mencemar kesucian gunung dan bakal menimbulkan kemarahan Aki (penunggu gunung kinabalu). Isu ini disokong Ginsuan, seorang bekas malim gunung yang dituduh gila kerana sering memperkatakan tentang visinya yang mampu melihat keruntuhan gunung kinabalu dalam masa terdekat.
5 Jun 2015 menjadi titik perubahan yang mengubah keseluruhan landskap. Gempa bumi dengan kekuatan 6.9 pada skala Richter telah menggoncang struktur gunung kinabalu. Donkey Ears dan Tunku Abdul Rahman yang merupakan mercu ikonik turut musnah. Raymond, Nikki, Pitrus berserta pelancong masing-masing melalui detik hidup mati apabila serpihan besar batu-batu gunung berguling menuju laluan pendakian mereka.
Pusat Kinabalu Park serta-merta dihujani lautan manusia terutama pemberita dan  agensi-agensi keselamatan. Bapa Nikki dan Alma antara yang paling awal tiba bagi mengetahui perkembangan Raymond, Nikki dan Pitrus yang masih terperangkap di puncak gunung. Berita tentang ketiga-tiga mereka masih tidak didengari. Operasi menyelamat diatur bagi membawa turun mangsa. Namun setelah enam jam berlalu, masih tiada sebarang tindakan dilakukan. Keadaan ini menimbulkan perdebatan terutama di kalangan keluarga mangsa yang mendesak operasi menyelamat disegerakan sedangkan pihak agensi keselamatan pula menanggung risiko terhadap tambahan jumlah kematian di kalangan penyelamat sekiranya berlaku lagi gegaran susulan. Selain itu, cuaca buruk turut merencat penerbangan helikopter ke puncak gunung.
Biding berserta sekumpulan malim gunung tidak mampu lagi menunggu. Mereka kemudiannya nekad melanggar protokol keselamatan dan bergegas mendaki bagi melakukan operasi penyelamatan kerana mereka sedar cuaca sejuk akan membunuh semua mangsa yang terperangkap di atas gunung sekiranya operasi menyelamat masih tertangguh. Dilema tersebut hanya mampu disaksikan Ginsuan dengan linangan airmata.
Operasi menyelamat akhirnya dilakukan setelah keadaan cuaca mula stabil untuk penerbangan helikopter ke puncak gunung. Beberapa pasukan dari agensi keselamatan turut mengekori pendakian Biding dan kumpulannya. Nikki dan para pelancong antara kumpulan terawal selamat sampai ke kaki gunung. Linangan airmata Nikki menimbulkan persoalan kerana kelibat Raymond dan Pitrus tidak kelihatan..
OFFICIAL TRAILER FILEM TANGISAN AKINABALU


REVIEW FILEM TANGISAN AKINABALU

Yessss dah lama Mak Dara tak review filem kannnn.. Ok apa kata kali ni Mak Dara nak review sebuah lagi filem tempatan kita yang bertajuk TANGISAN AKINABALU. Sebelum tu meh Mak Dara belanja posternya dulu. Tadaaa....

Tragedi gempa bumi di Ranau jadi inspirasi filem Tangisan Akinabalu

ADAPTASI DARI KISAH BENAR

Walaupun sudah lebih tiga tahun berlalu, namun tragedi gempa bumi yang telah berlaku di Ranau Sabah masih tetap dalam ingatan. Kita telah kehilanggan 18 nyawa yang terdiri daripada beberapa orang pendaki dan juga beberapa "HERO YANG TAK DIDENDANG" (The Unsung Hero) iaitu malim gunung. Dan siapa sangka kisah pilu ini telah memberi ilham kepada Datuk Jurey Rosly untuk mengangkat kisah itu ke layar perak dan diberikan tajuk TANGISAN AKINABALU.

BARISAN PELAKON TANGISAN AKINABALU

Barisan pelakon yang membintangi filem ini ialah Yuri Mejal, Phanthegerow, Yus Waisar, Syaiful Zero, Hosiani Keewon, Marlin Malalin dan Datuk Yusof Haslam . Yang paling menarik dalam filem ini ialah hampir semua pelakon utamanya adalah pelakon baru dan rata ratanya berasal dari Sabah. Dikhabarkan Pengarahnya Datuk Jurey telah memilih mereka dan memberi mereka kelas lakonan .


Image result for Yuri Mejal
Phanthegerow

Image result for Yuri Mejal
Yuri Mejal

Ok pause jap.. Haaa nampak tak HEROIN dan HERO filem ni?? Makkkk aiiii si Heroin persis SELENA GOMEZ.. Dan yang HERO pulak perghhhhh persis pelakon aksi antarabangsa.. Memang satu gandingan hebat antara mereka.. Namun Mak Dara palingggg teruja dengan satu lagi watak dalam filem ini iaitu Syaiful Zero...

Image result for syaiful zero tangisan akinabalu

Aduhhhh lucu betul karakter Syaiful dari kumpulan ZERO ni.. Mak Dara ternanti nanti sahaja babak Syaiful dalam filem ni.. Memang tak menghampakan langsung watak yang dibawakannya.. Dan tak sangka pula Mak Dara bahawa dalam suka ada duka.. Watak Syaiful turut terkorban dalam filem ni.. Scene tu sedih betul bah huhuu.

Pujian harus diberikan kepada Datuk Jurey dan tenaga pengajar di kelas lakonan itu , ini kerana masa Mak Dara tonton filem itu tak nampak langsung bahawa ada antara mereka yang tak pernah berlakon pun. 


BUDGET FILEM TANGISAN AKINABALU

Filem yang telah menelan pembelajaan sebanyak 2.2 juta telah ditayangkan di 32 buah pawagam seluruh negara.

SINOPSIS TANGISAN AKINABALU

Sejak tamat persekolahan, Raymond, Nikki dan Pitrus bertekad dedikasikan hidup sebagai malim gunung meski berdepan tentangan keluarga masing-masing yang mahu mereka mencari pekerjaan lebih selamat.
Perlakuan beberapa pelancong berbogel di puncak kinabalu telah mencetus polemik hingga diperkata masyarakat dunia. Bagi kepercayaan masyarakat Dusun, tindakan tersebut telah mencemar kesucian gunung dan bakal menimbulkan kemarahan Aki (penunggu gunung kinabalu). Isu ini disokong Ginsuan, seorang bekas malim gunung yang dituduh gila kerana sering memperkatakan tentang visinya yang mampu melihat keruntuhan gunung kinabalu dalam masa terdekat.
5 Jun 2015 menjadi titik perubahan yang mengubah keseluruhan landskap. Gempa bumi dengan kekuatan 6.9 pada skala Richter telah menggoncang struktur gunung kinabalu. Donkey Ears dan Tunku Abdul Rahman yang merupakan mercu ikonik turut musnah. Raymond, Nikki, Pitrus berserta pelancong masing-masing melalui detik hidup mati apabila serpihan besar batu-batu gunung berguling menuju laluan pendakian mereka.
Pusat Kinabalu Park serta-merta dihujani lautan manusia terutama pemberita dan  agensi-agensi keselamatan. Bapa Nikki dan Alma antara yang paling awal tiba bagi mengetahui perkembangan Raymond, Nikki dan Pitrus yang masih terperangkap di puncak gunung. Berita tentang ketiga-tiga mereka masih tidak didengari. Operasi menyelamat diatur bagi membawa turun mangsa. Namun setelah enam jam berlalu, masih tiada sebarang tindakan dilakukan. Keadaan ini menimbulkan perdebatan terutama di kalangan keluarga mangsa yang mendesak operasi menyelamat disegerakan sedangkan pihak agensi keselamatan pula menanggung risiko terhadap tambahan jumlah kematian di kalangan penyelamat sekiranya berlaku lagi gegaran susulan. Selain itu, cuaca buruk turut merencat penerbangan helikopter ke puncak gunung.
Biding berserta sekumpulan malim gunung tidak mampu lagi menunggu. Mereka kemudiannya nekad melanggar protokol keselamatan dan bergegas mendaki bagi melakukan operasi penyelamatan kerana mereka sedar cuaca sejuk akan membunuh semua mangsa yang terperangkap di atas gunung sekiranya operasi menyelamat masih tertangguh. Dilema tersebut hanya mampu disaksikan Ginsuan dengan linangan airmata.
Operasi menyelamat akhirnya dilakukan setelah keadaan cuaca mula stabil untuk penerbangan helikopter ke puncak gunung. Beberapa pasukan dari agensi keselamatan turut mengekori pendakian Biding dan kumpulannya. Nikki dan para pelancong antara kumpulan terawal selamat sampai ke kaki gunung. Linangan airmata Nikki menimbulkan persoalan kerana kelibat Raymond dan Pitrus tidak kelihatan..
OFFICIAL TRAILER FILEM TANGISAN AKINABALU

KESELURUHANNYA

Clap.. Clap.. Clap... Pujian dan salute harus Mak Dara berikan kepada semua pelakon , crew , penerbitan dan semua mereka yang terlibat dalam filem TANGISAN AKINABALU ini dan terutamanya pada Datuk Jurey Rosli.. Ehhhhh tak ramai tau orang yang sanggup mengambil risiko untuk menerbitkan filem di luar dari kebiasaan.. Kebiasaan macam mana? Kebiasaan seperti filem bergenre KOMEDI.. SERAM.. CINTA.. lagi kisah CINTA... kisah CINTA lagi.. Tak habis habisssssss dengan CINTA je laaaaaa yang penuh di pawagam tu! Siapa yang berani mengangkat kisah kemanusian , kisah unsung hero, kisah benar seperti ini??? Betul tak?? Jadi memang salute habis lah pada Datuk Jurey.. Semoga dengan kehadiran filem filem seperti ini akan membakar semangat penerbit penerbit yang lain untuk memaparkan lebih banyak filem yang "out of the box" seperti filem ini.. Apa apapun memang berbaloi Mak pegi nonton hari tu.. Ishhh entah kenapa bila habis je nengok si hero tu terasa bersemangattttt naw nawwww nak mendaki Gunung Kinabalu tu ehhhh hehe..


Monday, September 24, 2018

Bengkel Penulisan Skrip Bersama Sifu Rina Khan 

Saya tau ramai kawan saya tinggi imaginasinya... blh tau dari baca post post uols di FB lol . Dan ada pula yg byk juga pengkritik drama dan filem.. saya sukaaaa baca kritik kritik semua sebab korang tau mcm mana nak tambah apa utk cantikkan lagi jalan cerita sesebuah karya tu kan... 

Tapi....apakata korang transfer semua imaginasi dan kritikan membina anda ke skrip dapat jugak duit.. jom join Bengkel penulisan skrip bersama Sifu Rina Khan ... 


memang berbaloi sebab Sis Rina akan ajar sampai pandai hokayyyyyy... lepas hbs bengkel boleh dah join kitaorang jadi penulis skrip.. amacammmm 🔛✖️🔛??


Sunday, September 23, 2018

DECORATING RULES THAT YOU SHOULD BREAK NOW


DECORATING RULES THAT YOU SHOULD BREAK NOW

Just signed a new lease for a nice new apartment in serangoon and you’re not sure what you are supposed to and not supposed to do in terms of decorating? Have no fear. We’re all privy to the sometimes-overwhelming number of rules in décor and design. The coterie of rules can be endless – ceilings must be white, the sofa should always be neutral, don’t mix patterns, and the list goes on and on. However, sometimes rules are meant to be broken. Take a good look at some of the most captivating interior spaces and it becomes apparent that sometimes beauty lies within rebellion.

Read on for some decorating rules that are meant to be thrown out the window.


1. Don’t mix patterns

Don’t be afraid of mixing prints and patterns in your home. You shouldn’t feel the need to restrict the number of patterns or prints you incorporate into your space. As long as it is done tastefully and carefully, mixing and matching patterns is a wonderful way to exude a carefree, bohemian vibe.

2. Small furniture for small rooms

The logic that gave rise to this rule is due to the law of proportions. Logic goes that a smaller space will appear bigger if you use smaller pieces of furniture. However, just because you have a smaller space, you shouldn’t be afraid to incorporate some big ideas. You can still play around with proportions, like adding a couch that may take up an entire living room, or adding a large oversized painting as the focal point in a small room.

3. Chair legs must be entirely on a rug, or entirely off

Now this rule is just plain nonsense. Who’s to say that your chairs or sofas have to be right inside the boundaries of a rug? Instead of sticking to a rule like this, consider what’s best for the look and proportions of the room that you’re decorating.

4. A living room demands a couch

A couch is probably the most prominent piece in every living room. However, having a couch is not a must in design and décor. This might just end up being what makes all living rooms out there look the same. Instead, embrace your individuality. You can consider a whole combination of seating options. For example, instead of a large couch, go for a settee and several armchairs.

5. Art can only be hung on the wall

This is another outdated approach to decorating. Traditionally, art was hung from chains suspended from rails close to the ceiling. This is how you’ll find most artwork still being hung in old stately homes. However, there are actually a number of other places for you to put your art. For example, you can prop a piece of large artwork against a wall, or even as a cluster of pieces on a shelf. As long as there’s a flat surface, your options are essentially limitless.

5. Clutter is bad

You’ve probably heard it a gazillion times from a bazillion home experts: clutter is bad. However, sometimes, the cluttered look is essential to some design styles, like quintessential country house. If you have a lot of valued and interesting things, why not find ways to display all of them in a chic way? If having an interesting display of your possessions is still considered clutter, then call us hoarders by all means.

6. Overhead lighting is a must

Overhead lighting is not all it’s cracked up to be. Rather, you should consider a range of different lighting options for your space. For example, mix and match floor lamps, table lamps and wall sconces for a combined and cozy ambiance instead of just a single glaring overhead light.

7. Every room needs a pop of color

Although a pop of color can add vibrance to a room, don’t feel like you have to include it if it isn’t your thing. Sometimes, a chic neutral palette (when done right) can be equally as beautiful as a boldly colored space.

8. All windows need a treatment

Window treatments are a good way to add visual interest. However, for some spaces, having a blank window is sometimes better. For example, if you have a modern home, those gorgeous oversized windows may end up being hidden by curtains and blinds, which end up detracting from the overall vibe of your space.

9. Furniture looks best lining the wall

This has been the most classic home décor rule. However, be a bit rebellious and learn to play with your furniture placement. If the space allows and it the proportions are right, consider playing your furniture off the walls. Float a long thin table behind the couch, or use hollow bookshelves as room dividers.

10. Ceilings should be white

While it’s true that white ceilings visually extend the height of a room, it can be a boring choice for many. Sometimes, you can paint the ceiling the same colors as your walls to add a dimension of cohesiveness. If you’re really creative, paint your ceiling a beautiful color and leave your walls white instead. Whatever it is, don’t ignore the space above your head.

11. Light colors for small rooms

A small room does not have to always be painted a light color. Although it might theoretically open up the space, there is always the possibility of embracing the opposite theory. Consider embracing the cozy smaller space with a dark and dramatic color. For example, why not paint a guest bedroom a gorgeous and cozy burgundy? Likewise, paint bathrooms a striking Tiffany blue or emerald green to inject make an even bolder statement.


Tuesday, September 18, 2018

ANAK AKU ANAK HARI MALAYSIA

Dah besar besar anak teruna anak daraku Adza Haiqal Martias (20) Adza Danina Kirana Martias (17) .. dah tuooo dah mak dara rupanya.. anyway siapa sangka mak dara akan lahirkan anak pada tarikh yang sama tp pd tahun yg berlainan 16 sep 1998 & 16 sep 2001.. dan extra bonus bila tarikh tu jatuh pada HARI MALAYSIA pulak tu... this is my #malaysiadaystory 


Happy Birthday nyawa nyawa mama .. kalaupun mama takde lagi tahun depan atau tahun tahun akan datang pls know that i loves you tooo tooo much.. I would give my life to make sure you and your siblings to have a good life .. and please remember all the yelling the scolding all the warning all the do and don’t and every time i go mad at you.. it’s just to make u grow up and be a good kid .. it’s purely bcoz i loves you guys to death.. lastly.. im glad u guys are sharing the same bday.. no matter what happens in the future.. korang baik ke gaduh ke but when it comes to ur birthday, i bet you’ll be celebrating or remembering each other for the rest of ur life.. i know that’s what papa wants that too.. love u guys till Jannah .. ❤️❤️❤️


Tuesday, September 4, 2018

Pembuli "Ayah Kau Hantu" telah kembali

I know kids will be kids.. but this time its kinda tooo much!!! Patut la sejak balik dari sekolah, anak Mak Dara , Adza Isabella macam downnn sgt sgt.. bila tanya tak nak jawab.. then i found this in the dustbin.. ohhh myyyy... "bodoh, gila, pendek , gemok, mata sepet macam syaiton and what!! Calling my daughter adza isababi??? 😤😤😤 gosh for 11 years old to write this kind of words.. I can’t imagine what you gonna be when u grow up missy.. 


And yaaa.. it came from the same girl yg selalu buli Belle and the one minta kawan kawan pulau belle becoz katanya diaorang ada ayah manusia and ayah belle "hantu".. like seriously 😡😡😡

But on the bright sight.. Im sooo proud of u belle.. biar org ckp mcm mcm .. kita just solat and doa baik baik je k hugsss . Don’t worry esok juga mama panjant tangga sekolah tu jumpa cikgu..


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK