Friday, May 18, 2018

APA ADA DENGAN KASUT BATA

Tiba tiba di sana sini sinun bercakap tentang kasut jenama BATA.. Mak pon heran bin ajaib.. ADA APA DENGAN KASUT BATA. Rupa rupanya semua kemusykilan mak terjawab bila terlihat gambor ini. 


Gambar yang telah dimuat naik di insta story En @azranshah ini telah viral dek kerana Tun memakai kasut jenama BATA ..

Bukan itu saja BATA pun boleh dikatakan mengambil  kesempatan juga dengan terus buat promosi kasut BATA versi yang dipakai oleh TUN itu.. 


Hehe tak kisah la itu mungkin cara dia berniaga . Namun kesimpulan yang mak dapat di sini ialah.. Sehebat hebat Tun pun dia sungguh humble dan bersifat sungguh sederhana.. tak perlu barangan berjenama.. berharga beratus, beribu ataupun beratus ribu seperti "sesetengah orang" itew.. Itu semua hanyalah barangan duniawi.. Tun telah menunjukkan walaupun berkasut BATA dia masih mampu menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang PERDANA MENTERI.. Dan yang paling bestttt anak teruna Mak Dara minta belikan dia kasut BATA untuk hari raya nanti.. SAVEEEEE BUDGET mak tahun ni.. Thank You Tun.. Lebiuuu poeber lah... 


Maaf Saya Pekak - Ekoran Layanan Sinis Oleh Pegawai Bank

"MAAF SAYA NI PEKAK" ... pertama kali sejak saya kehilangan pendengaran sebelah kiri saya setelah didiagnosed MENIERE’S DISEASE .. kali ini saya rasa sangat terhina dengan kekurangan saya tu..

 

Semua berlaku masa saya ke sebuah bank kerana mahu membuat aduan mengenai acc bank saya .. pegawai bank berikan saya borang aduan.. bila saya isi ada beberapa perkara dia minta saya tambah.. Dan keadaan dalam bank buatkan saya tak boleh fokus dan saya jadi tak dapat dengar.. beberapa kali jugalah saya kena ulang alik sebab kena betulkan apa yang diminta oleh pegawai tu.. dan akhirnya pegawai tu mungkin dah fedup dengan saya sampai terpacul di mulutnya "LETIHLAH NAK CAKAP ULANG ULANG !" 

Terkejut juga saya . Saya terus mohon maaf dan saya cakap " Maaf cik saya ni pekak sebelah.. saya tak dengar.. and apa reaksinya? Boleh dia pandang saya dengan sinis sekali.. macam tak percaya yang saya ni pekak.. Saya terus explain lagi pada dia.. " saya memang pekak cik tak dengar cik cakap tadi".. Adik saya Rina yg ada dengan saya time tu dah angin sebab sikap pegawai yg sangat sinis tu . Rina pun cakap ya cik Kakak saya ni ada Meniere’s disease dia tak dengar.. ingatkan lepas tu dia nak minta maaf sebab sikap sinisnya pada saya, atau sebab kata kata dia tadi ataupun riaksinya terhadap "kekurangan" saya ni.. langsung TIDAK . rasa macam nak menangis dapat layanan sebegitu. 

Ya walaupun saya ni pekak tapi saya pun ada perasaan.. sebab tu la saya selalu post tentang penyakit Meniere’s di fb saya. BUKAN UNTUK MINTA SIMPATI jauh sekali nak MINTA DIKASIHANI.. Tujuan saya cuma utk beri awareness kepada teman teman tentang penyakit yang rare yg jarang orang tahu supaya mereka yang senasib dengan saya tidak dilayan sebegini..

Pada cik pegawai bank tu diharap dapat lebih peka dan sensitif kepada "pelanggan" mereka yang mempunyai kekurangan macam saya.. kami tak minta layanan VVIP atau rasa hormat dari anda, cukuplah cuma jangan jadi sinis pada mereka yang kurang bernasib baik.. thats all..

#menieres #menieresdiaease #menieresdiseaseawareness #menierespatient


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK