Showing posts with label adza irdawati. Show all posts
Showing posts with label adza irdawati. Show all posts

Wednesday, January 17, 2018

Bagaimana lahirnya watak MAK DARA dalam Blog bicaramakdara.com


As salam duhai teman.. Syukur alhamdullilah ke hadratNya.. Hari ini 17hb Januari 2018 maka genaplah 7 tahun Mak Dara masuk ke dunai BLOG ini. Maka dengan ulang tahun kelahiran Blog Mak Dara ni maka Mak Dara nak habaq mai kat hangpa semua Bagaimana lahirnya watak MAK DARA dalam Blog bicaramakdara.com



Segala ucapan terima kasih yang teramat sangat harus diucapkan buat arwah suami Mak Dara . Kerana dialah maka wujudnya blog ini, Dan kerana dialah juga wujudnya KARAKTER MAK DARA ni.. Dulu mak tak faham apa maksudnya. Untuk memberi satu karektor atau nafas baru untuk sebuah watak bagi menarik minat orang untuk membaca.. Macam tak masuk akal pun ada bila arwah cakap "build one character" yang totally different from my own personality. Tapi Mak layankan aje lah.. Tapi masa tu mak amat blur, karakter macam mana yang mak nak cipta. Jujurnya Mak adalah seorang yang sangat pemalu. Terus terang mak katakan bahawa mak memang tidak suka berkawan atau bersosial dengan sesiapapun melainkan keluarga Mak Dara. And I guess watak mak dara tu memang agak bosan. Dan pastinya tiada apa yang dapat menarik perhatian sesiapa pun. Maka mak mula mencari karektor yang benar benar bertentangan dengan Mak Dara. Mak cipta sebuah karakter yang lantang bersuara, gila gila senang cerita seorang wanita "MEROYAN".. Dan apabila tiba pada nama untuk karakter ni Mak Dara jadi blur kerana memang tak tahu nak letak nama apa. Takkan nak letak nama mak dara sendiri kerana watak ini bukan watak sebenar mak dara. Maka mak dara teringat akan sebuah karakter yang amat mak dara kagumi iaitu watak Mak Dara dalam filem P. Ramlee ibu mertua ku.. Maka lahirlah "MAK DARA ... BLOGGER MEROYAN.

Sumber Inspirasi Karakter MAK DARA





Image may contain: 1 person

No automatic alt text available.No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.No automatic alt text available.
antara header header yang pernah digunakan selama 7 tahun berblog


Header blog yang diguna pakai sehingga hari ini

Pada masa karakter dan blog ini ditubuhkan ia sekadar main main pada mak. Mak jadikan blog sebagai sebuah tempat untuk Mak lari dari reality. Sebuah tempat untuk mak melepaskan semua perasaan . Namun demi Allah.. tidak pernah Mak Dara menyangka bahawa "Watak dan tulisan meroyan Mak Dara itu mendapat perhatian dan mendapat pembaca yang ramai. Bertambah terkejut kerana Mak Dara pernah menjadi Top 5 di DiGi WWWOW AWARD selama 2 tahun berturut turut dan bersaing bersama blogger blogger hebat seperti Beautiful Nara , Oh Artis , Sirap Limau dan ramai lagi. 


Video pendek Mak Dara untuk mendapatkan undian hehehe


Video pengumuman Top 5 calon dan Pemenang kategori Top Kay Poh 
(termasuk Blog Mak Dara)


Video pengumuman Pemenang kategori Top Kay Poh 

Walaupun tak menang Mak Dara merasa sangat bangga kerana mendapat pencapaian sebegitu walaupun blog masa itu baru 6 bulan sahaja. Seterusnya Mak Dara telah memenangi sebuah award di majlis MSMW bersama sama Blogger blogger hebat yang lain seperti Denaihati , Fatin Liana dan ramai lagi. And the best part cuba teka Mak Dara join kategori apa??? Antara kategori yang dipertandingkan ialah Blog terbaik, Blogger of the year , Dan semua yang best best belaka. Tapi Mak dara memilih untuk memasuki kategori WORST BLOG OF THE YEAR.. Dan mak dara terkejut apabila Mak Dara telah didatangi oleh beberapa orang kuat MSMW dan menyatakan bahawa markah dan undian yang Mak Dara terima antara tertinggi dan Top 3 antara berbelas pemenang kategori yang lain., Dan yang paling tak dapat dilupakan apabila Tan Sri Utama Dr Rais Yatim telah memberikan ucapan instimewa untuk Mak Dara .. Mak ingat antara bait ucapannya menyatakan bahawa The winner of WORST BLOG OF THE YEAR is eother just playing around or purely genius .. Perghhhhh tak cukup kerusi dibuatnya waktu itu..

Image may contain: one or more people, people standing and suit

Image may contain: one or more people, people standing and indoor

Antara kenangan ralat Mak Dara selama bergelar blogger ialah apabila Mak Dara pernah menolah jemputan oleh blogger otai yang hebat iaitu Tuan Haji AMir untuk menjadi salah sorang daripada panel nya dalam event SBB lupa pulak tahun bila hehe.. Sayang betulll bila fikir balik.. Bukan mudah untuk mendapat kepercayaan seperti itu.


Namun alhamdullilah Mak Dara dijemput menjadi salah seorang panelis untuk sebuah acara WOMEN POWERTALK dan membicarakan tentang WANITA DAN MEDIA SOSIAL.


Image may contain: 2 people, people standing and indoorImage may contain: 2 people, people standing and indoor

Image may contain: 2 people, people standing and indoorImage may contain: 2 people, people standing and indoor
Mak Dara bersama YB Kuale YB Mastura

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing

Getaq lutut juga Mak Dara kerana dijemput menjadi panel untuk sebuah acara yang sungguh besar dan berprestij itu. Menambahkan kegabraan Mak Dara apabila 3 ahli panel yang lain terdiri dari tokoh yang hebat seperti Doktor, Pengacara hebat Sharifah Shahwati , Seorang tokoh jemputan luar negara. Dan tiba tiba Mak Dara terselit di ditu. Terasa sungguh kerdil. Dah tu kena pulak berucap depan menteri Dato Keruak dan Dato Shahrizat.. Perghhhh mau luruh jantung dibuatnya. Namun Mak Dara kuatkan semangat dan alhamdullilah Yb Kuale iaitu YB Mastura tak henti henti beikan kata kata semangat dan sokongan pada Mak. Maka alhamdullilah mak berjaya juga atasi cabaran ini. Lepas ni sapa pun yang jemput mak takkan mak tolak. Tak cuba tak tau , betul tak? hehe. Ohhhh banyak betul kenangan terindah Mak Dara dan Blog ini..

Tahun berganti tahun , kemudian timbulnya "karakter karakter" baru dalam dunia sosial seperti Cikgu Shida, Faiz Dickie dan ramai lagi. Terbaru ialah Dato Sri Vida, Dato Sri Aliff Syukri dan juga Sajat.. Ehh korang jangan ingat mereka memang berkelakuan macam tu 100% ya.. Sebahagian yang ditunjukkan di media sosial adalah "Karakter" yang dicipta mereka. Walaupun ada yang suka , ada yang benci ada yang kecam namun mereka semakin dikenali, Betul tak? Lepas tu baru Mak Dara mula memahami apa yang dimaksudkan oleh suami Mak Dara dengan membina "KARAKTER" itu.. Fuhhh tak sangka arwah suami Mak Dara ni memang fikir jauh ke masa depan. 

Namun sayangnya setelah kematian arwah Mak Dara telah berhenti terus dari dunia blog selama hampir 3 tahun. I quit when im on top (for me lah hahaha perasan jap k). Memang sayangggggg sekaliiiii..  Kini Mak Dara terpaksa start from a scratch, Bermula dari mula. Insyaallah Mak akan lebih aktif berblog selepas ini . Dan buat arwah suami Mak Dara.. Terima kasih atas segala galanya . Akan saya terus perjuangkan penulisan saya dalam skrip drama dan juga blogging in Syaa Allah.. Al fatihah buatmu Bang..


Image may contain: 1 person


Nantikan Mak Dara akan buat COMEBACK!!!!!!!



Thursday, January 4, 2018

Salahkah cara aku mendidik anak - entry khas buat Ibu / bapa tunggal

Salahkah cara aku mendidik anak?


Pernah tak soalan seperti ini bermain di minda dan fikiran anda terutamanya kepada para ibu tunggal , bapa tunggal di luar sana. 

Kenapa Mak Dara nak tekankan entry ni kepada ibu atau bapa tunggal sahaja. Ini kerana apabila menanggung tanggungjawab sebagai ibu/bapa tunggal adalah satu tugas yang amat berat dan amat besar. Kita lah ibu kita lah ayah kepada anak anak kita. Dua tugas yang harus ditanggung oleh seorang insan yang telah banyak diduga dan yang telah diuji dengan pelbagai ujian. Nak meneruskan hidup untuk diri sendiri pun sukar bayangkan terpaksa menjaga dan mendidik anak anak seorang diri pula.. Fuhhhh bukan mudah ok.

Mak Dara selalu mendengar luahan dari teman teman ibu tunggal dan balu meluahkan bertapa mereka risau tentang cara didikan mereka terhadap anak anak mereka. Ini kerana mereka tidak mendapat bantuan dari pasangan. Ada yang terlalu memanjakan anak kerana meraka kasihan pada si anak kerana telah kehilangan ibu/ayah maka mereka akan memenuhi segala atau apa sahaja permintaan anak anak. Ada juga yang mendidik anak anak dengan terlalu tegas. Ini kerana mereka mahu anak mereka menjadi orang yang kuat seperti mereka. 

Ya Mak Dara dapat relate pada kisah kisah mereka. Ini kerana Mak Dara juga sering juga bertanya hal yang sama dalam cara Mak Dara mendidik anak anak mak dara yang yatim kini. Kadang kadang menangis sorang sorang kerana merasa Mak Dara telah gagal mendidik anak anak Mak Dara sebaik yang Mak mahu atau harapkan. Terkadang terfikir kenapalah Allah jemput suami Mak dan bukan mak, mungkin anak anak akan lebih baik dan berjaya jika mereka hidup bersama ayah mereka. SUbhanallah memang kalau tengah stress dan kusut syaitan memang suka menanamkan perkara perkara negatif seperti ini dalam minda kita.

Tapi bila Mak Dara fikirkan balik. TIADA seorang ibu atau ayah pun yang mahu melihat anaknya gagal dalam hidup. TIADA seorang ibu atau ayahnya yang mahu mendidik anak anak dengan cara yang salah. Walaupun cara didikan kita tidak complete kerana kita tanpa pasangan namun Mak Dara percaya kita semua pasti akan mendidik anak anak kita untuk menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat. Betul tak? 

Jadi jangan terlalu membuatkan diri anda stress dengan menganggap anda ibu atau bapa yang gagal dalam mendidik anak anak. Anda telah lakukan yang terbaik .Allah swt telah memilih anda untuk memikul tanggungjawab yang berat ini, Allah telah memilih anda untuk mendidik anak anak istimewa ini. Jika anda telah dipilih oleh Allah swt maka ketahuilah bahawa segala apa yang telah ditakdirkan oleh Allah adalah untuk kebaikkan. Maka teruslah mendidik anak anak sebaik mungkin dan sedaya upaya anda. Maka mak mahu anda semua .. ibu atau bapa tunggal di luar sana untuk tepuk bahu anda masing masing kerana anda telah melakukan tugas yang AMAT BAGUS dalam mendidik anak anak sendirian. You guys has done a very GOOD JOB!!!! Ins Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.



Sunday, December 31, 2017

INGAT HANYA YANG BAIK TERHADAP ARWAH

INGAT HANYA YANG BAIK TERHADAP ARWAH
Tiba tiba hari ni teringat pula kisah seorang teman kepada sepupu saya yang telah kehilangan suami pada tahun lalu. Bayangkan di sebuah tanah perkuburan sedang majlis pengkebumian berlangsung.. si anak , saudara mara , sahabat , kenalan dan si Balu sedang bersedih mendengar talkin yang sedang dibacakan. Tiba seorang wanita yang tidak pernah dilihat atau dikenali tiba. Kelakuannya amat ganjil. Dia mengaminkan setip doa yang dibacakan dengan penuh kusyuk sambil air mata bercucuran tanpa dapat dibendung. Kelakuannya seoalah dia dan arwah amat saling mengenali. Namun tiada seorang pun yang berada disitu mengenali wanita misteri ini. Kini semua mata memandang kearahnya dan dia mula rasa tidak selesa dan perlahan lahan meninggalkan kubur itu dengan berat hati. Si balu terkesan dengan kehadiran wanita itu. Sepulangnya dia dari kubur. Pertama yang dilakukannya adalah membuka handphone suaminya dan mula membaca semua mesej yang terdapat di dalam telefon itu namun tiada yang meragukan. Tidak puas hati, si Balu membuka pula akaun sosial (Facebook) dan memeriksa semua mesej arwah suaminya.. dan di sana semua sangkaannya benar belaka. Tak perlu saya nyatakan lah rasanya anda juga dapat mengagak.
Memang berat dugaan yang diterima oleh si balu. Mendengarkan kisah ini dari sepupu saya juga membuatkan saya sedih kepadanya. Ya semua manusia tidak sempurna. Pasti ada khilaf yang dilakukan. Memang perasaan ingin tahu akan membuak buak namun apa kebaikan yang akan dia dapat setelah mengetahui "segala galanya" . Dalam hal ini si Balu telah hilang semua kasih , sayang, cinta pada arwah dengan sekelip mata. Perasaan sedih bertukar benci, perasaan sayang berubah kepada sakit dikhianati.
Bagi pendapat saya..Sesungguhnya arwah telah pergi dan takkan kembali. Lebih baik jika kita tidak mencari atau mengorek kisah silamnya. Biar semua kisahnya dibawa bersama. Apa yang perlu kita lakukan setelah ketiadaannya ialah mengenang semua kebaikan, kasih dan cinta yang dipupuk selama bersama. Sentiasa berdoa semoga Allah swt mengampuni segala salah silap selama hayatnya. Ingat dan kenanglah hanya yang baik terhadap arwah...

Monday, May 29, 2017

Perjalanan Menuju Abadi

3 tahun yang lalu pada waktuu hening pagi 29hb Mei 2014, Martias asyik terjaga dari tidurnya mungkin juga kerana sakit selepas operate stensing buah pinggang yang dijalaninya sehari sebelumnya. Nafasnya juga semakin terganggu. Saya meminta nurse memanggilkan doctor namun katanya doctor tak ada maka nurse memberikan oxygen dan menyuruh martias bernafas perlahan lahan. Makin lama makin sesak nafasnya dan semakin saya mendesak nurse mencarikan doctor untuk melihat keadaan suami saya ini. 

Saya masih ingat lagi walauppuun semakin sukar untuk bernafas namun martias menarik oxygen dari mulutnya sambil bibirnya terkumat kamit mengucap. Saya Tarik dan letakkan kembali oxygen ke wajahnya namuun tiap kali saya berbuat begitu tiap kali itu juga pasti dia akan menarik oxygen dari wajahnya dan terus mengucap.. saya kata padanya bang.. pakai oxygen ni.. abang ngucaplah dalam hati pun takpa Allah dengar bang.. Namun dia tetap berdegil dan tetap menarik oxygen dan kelihatan mulutnya terkumat kamiit dalam kesukaran untuk menyebut syahadah.. luluh hati melihat keadaannya saat itu.. begitu cintanya dia pada sang pencipta lebih dari nafasnya. Aku berdoa pada Allah supaya tariklah penyakit suamiku ini tak sanggp melihat dia tersiksa..

Beberapa ketika pernafasannya semakin merosot.. Tiba tiba keluar dari mulutnya "hantar icu" terkejut saya dibuatnya dan terus menjerit memanggil nurse dan tatkala itu juga kedengaran azan subuh berkumandang. Saya kembali ke katil dan memegang tangannya. Kali ini nafasnya semakin sesak dan sukar dan seraya hampir kehujung azan subuh itu seraya itu juga mata martias melihat tepat ke atas dan terus tidak sedarkan diri lagi.. Pada waktu itu rasanya hampi saatu wad itu dapat mendemgar suara saya memanggil suami saya dan pada saat itu barulah doctor datang ..

Kaki saya jadi lemah dan ditarik ketepi oleh nurse. Doktor dan nurse mula kalut cuba menyedarkan kembali martias, mereka sempat memberi cpr dan martias kembali bernafas . Segala kelengkapan pernafasan kini diberikan kepadanya.

Saya berkeras memujuk doctor untuk memasukkan suami saya ke ICU namun kata mereka harus mengikut procedur dan saya harus menunggu. Kini badan martias dipenuhi wayar wayar dan alat membantu pernafasan. Beberapa jam selepas itu barulah mereka membawa suami saya masuk ke ICU

Di ICU barulah doctor menerima laporan ujian yg mereka jalankan dan memaklumkan pada saya bahawa suami saya mengidap Lymphoma tahap 4. Hasil laporan yang martias tunggu hampIr berminggu akhirnya baru dikeluarkan pada saat dia koma.

Pada saat ini doctor memanggil saya ke dalam billik menunggu ICU dan memberitahu keadaan suami saya.. Bagaikan dipanah petir apabilla doctor menyatakan suami saya mungkin tidak dapat survive lebih dari 48 jam... kepala saya terus ingatkan 4 orang anak anak kami dirumah.. Mereka harus jumpa papa mereka..

Kini sanak saudara dan para sahabat semakin memenuhi ruang menunggu. Ramai juga para pelakon yang pernah bekerjasama bersama martias turut hadir . Tak putus putus bacaan yasin dibacakan. Saya merapati ibu mertua saya dan saya mohon agar mak halalkan semua makan minum dan ampunkan dosa dosa martias dan dengan air mata mak mengangguk. Selama saya menjadi isteri kepada Martias dia tak pernah lupakan tangungjawabnya terhadap mak dan arwah abah. Dia memang anak yang baik terhadap mereka.. teringat lagi kata katanya beberapa minggu sebelum itu.. Tahun ni kalau filem abang meletop kita beli rumah di rawang tu dan kita renovate dan jaga mak. ya dia memang sayangkan mak...

Saya dipanggil lagi beberapa kali ke bilik oleh doctor dan setiap kali saya dipanggil setiap kalli itu juga saya disampaikan berita buruk.. Mulanya doctor memaklumkan bahawa organ martias satu persatu tidak berfungsi .. Daan setiap kali berita disampaikan kepala saya hanya terkenangkan anak anak. Teringat lagi saat ini saya bersama adik ipar saya am sama sama berada menerima berita itu. Kaki dan seluruh badan saya tanpa disedari bergetar tanpa dapat dikawal. Saya mohon pada doctor untuk benarkan anak ketiga dan bongsu saya untuk masuk melawat papa mereka. Walaupun undang undang tak benarkan anak bawah 12 tahun untuk masuk namun doctor benarkan. Kini saya bersama semua anak anak berada di sisi buat kali terakhir . Melihat satu persatu anak anak yang membacakan yasin buat papa mereka buatkan hati saya hancur.. Kita memang insaan terpilih nak..

Akhirnya anak anak dipannggill keluar. Kini doctor sampaikan berita bahawa otak martias tidak lagi berfungsi dan dia kini 100 peratus bergantung pada mesin hayat. Kini saya berada dalam mimpi.. Seperti saya selalu menulis di skrip babak ini benar benar telah berlaku pada saya.. Saya kucup dahinya da pegang tangannya yang semakin membekku.. Saya bacakan syahadah padanya sambil seoranng anak saudara saya sedang membacakan yasin di hujung kakinya dan pada saat itu juga kelihatan denyutan nadi semakin merosot doctor meminta saya ketepi buat kedua kali.. Dan kali itu saya tahu bahawa saya telah kehilangan suami saya.. ayah kepada anak anak saya... imam saya...
Martias Mohd Ali telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10:41 malam 29hb Mei 2014





5.10.1968 - 29.5.2014
AL FATIHAH

Saturday, November 12, 2016

ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN | BIKIN PANAS DI HARRODS KLCC

Assalam duhai teman.. Pada 6 hb Nov yang lalu THE  ZISTERS iaitu  Zay , Irda (mak Dara) dan kak Siti  telah bikin panassss di Restoran terkemuka HARRODS KLCC.. Maunya tak panasss. The  ZISTERS mengadakan sebuah majlis Hi Tea.. Haaa THE  ZISTERS sakan minum minum teh yang panas dan mengeteh bersama hampir 30 orang jemputan ekslusif.

HI TEA Bersama ZISTERS diadakan semata mata untuk mengukuhkan ukhwah antara ZISTERS teman teman dan kenalan kami. Tidak ketinggalan juga ia bagi menunjukkan penghargaan ZISTERS kepada para sponsor yang telah sudi menaja ZISTERS untuk majlis yang sungguh berprestij itu.. Ok apa kata Mak Dara kongsikan gambar gambar yang sempat kami snap semasa berlangsungnya majlis itu ya..

ZISTERS dari kiri Irda (mak Dara) , Kak Siti & Zay

Hi Tea - Minum petang

tetamu yang hadir

servis terbaik dari staff Harrods








Memang benar benar meriah majlis HI TEA bersama ZISTERS ini   ZISTERS .  Suasana bertambah meriah dengan adanya "cabutan bertuah" itu.. Memang tak dapat disangkakan bahawa majlis itu telah berlangsung dengan jayanya dan semua para tetamu yang hadir menyatakan bahawa mereka lebih bersemangat untuk mneruskan hidup sebagai seorang "single" ..

Nantikan kemunculan ZISTERS bersama VLOG dari kami di Youtube Channel .. YOUTUBE ZISTERS . Mari sama sama menonton VLOG dari kami mengenai pengalaman dan kisah hidup setelah single kembali.. Plaese subscribe and follow our social media for new update.. Bye selamat tinggal








Friday, November 11, 2016

ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN

ZISTERS : HOW TO BE SINGLE AGAIN.... Kalau di translatekan ke dalam bahasa malaysia adalah.. BAGAIMANA UNTUK MENJADI BUJANG SEKALI LAGI.. Yaaa.. satu tajuk yang agak panas untuk diutarakan.. Dan satu BRANDING yang lebih panas jika dijadikan satu jenama untuk sesuatu.. Namun dengan "kepanasan" ini lah yang membuatkan Mak Dara serta rakan rakan mak dara iaitu Zay Basalie dan Kak Siti Rokiah mengambil keputusan untuk bersatu dan menjadikan sebuah "AWARENES" bagi golongan single diluar sana.. Jangan salah faham bukan kami menggalakkan untuk sesiapa untuk "membujangkan" diri mereka kembali namun tujuan kami adalah untuk memberi motivasi kepada mereka yang bergelar "SINGLE" terutamanya seperti yang berstatus ibu tunggal, janda atau balu seperti kami.. Kami tidak mahu wanita yang seperti kami untuk mengalah dan tidak dapat meneruskan hidup setelah diuji dengan ujian kembali keseorangan.. Kami akan berkongsi pengalaman kami di saluran youtube VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN , di dalam VLOG kami itu, kami akan memberikan motivasi dan tips tips kepada mereka yang senasib dengan kami   Kami mahu dengan VLOG kami ini mereka dapat buangkan segala kesedihan , kedukaan dan lara di hati dan kami harap dapat memberikan semangat kepada mereka untuk BANGUN and MOVE FORWARD!!! 

SIAPAKAH ZISTERS
 
   (Z)ay                          +(I)rda                         (S)iti+TERS

 
ZISTERS dari kiri Siti , Zay dan Irda 😘

ZISTERS terdiri dari Zay , Irda dan Siti. Ketiga tiga kami adalah terdiri dari Single mom.. Dan bersama sama kami telah mencantumkan nama kami bertiga (Z)ay+(I)rda (S)iti+TERS dan akhirnya lahirlah ZISTERS !!

Nantikan kemunculan ZISTERS bersama VLOG dari kami di Youtube Channel .. YOUTUBE ZISTERS . Mari sama sama menonton VLOG dari kami mengenai pengalaman dan kisah hidup setelah single kembali.. Plaese subscribe and follow our social media for new update







THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK