Showing posts with label adza irdawati. Show all posts
Showing posts with label adza irdawati. Show all posts

Saturday, November 12, 2016

ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN | BIKIN PANAS DI HARRODS KLCC

Assalam duhai teman.. Pada 6 hb Nov yang lalu THE  ZISTERS iaitu  Zay , Irda (mak Dara) dan kak Siti  telah bikin panassss di Restoran terkemuka HARRODS KLCC.. Maunya tak panasss. The  ZISTERS mengadakan sebuah majlis Hi Tea.. Haaa THE  ZISTERS sakan minum minum teh yang panas dan mengeteh bersama hampir 30 orang jemputan ekslusif.

HI TEA Bersama ZISTERS diadakan semata mata untuk mengukuhkan ukhwah antara ZISTERS teman teman dan kenalan kami. Tidak ketinggalan juga ia bagi menunjukkan penghargaan ZISTERS kepada para sponsor yang telah sudi menaja ZISTERS untuk majlis yang sungguh berprestij itu.. Ok apa kata Mak Dara kongsikan gambar gambar yang sempat kami snap semasa berlangsungnya majlis itu ya..

ZISTERS dari kiri Irda (mak Dara) , Kak Siti & Zay

Hi Tea - Minum petang

tetamu yang hadir

servis terbaik dari staff Harrods








Memang benar benar meriah majlis HI TEA bersama ZISTERS ini   ZISTERS .  Suasana bertambah meriah dengan adanya "cabutan bertuah" itu.. Memang tak dapat disangkakan bahawa majlis itu telah berlangsung dengan jayanya dan semua para tetamu yang hadir menyatakan bahawa mereka lebih bersemangat untuk mneruskan hidup sebagai seorang "single" ..

Nantikan kemunculan ZISTERS bersama VLOG dari kami di Youtube Channel .. YOUTUBE ZISTERS . Mari sama sama menonton VLOG dari kami mengenai pengalaman dan kisah hidup setelah single kembali.. Plaese subscribe and follow our social media for new update.. Bye selamat tinggal








Friday, November 11, 2016

ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN

ZISTERS : HOW TO BE SINGLE AGAIN.... Kalau di translatekan ke dalam bahasa malaysia adalah.. BAGAIMANA UNTUK MENJADI BUJANG SEKALI LAGI.. Yaaa.. satu tajuk yang agak panas untuk diutarakan.. Dan satu BRANDING yang lebih panas jika dijadikan satu jenama untuk sesuatu.. Namun dengan "kepanasan" ini lah yang membuatkan Mak Dara serta rakan rakan mak dara iaitu Zay Basalie dan Kak Siti Rokiah mengambil keputusan untuk bersatu dan menjadikan sebuah "AWARENES" bagi golongan single diluar sana.. Jangan salah faham bukan kami menggalakkan untuk sesiapa untuk "membujangkan" diri mereka kembali namun tujuan kami adalah untuk memberi motivasi kepada mereka yang bergelar "SINGLE" terutamanya seperti yang berstatus ibu tunggal, janda atau balu seperti kami.. Kami tidak mahu wanita yang seperti kami untuk mengalah dan tidak dapat meneruskan hidup setelah diuji dengan ujian kembali keseorangan.. Kami akan berkongsi pengalaman kami di saluran youtube VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN , di dalam VLOG kami itu, kami akan memberikan motivasi dan tips tips kepada mereka yang senasib dengan kami   Kami mahu dengan VLOG kami ini mereka dapat buangkan segala kesedihan , kedukaan dan lara di hati dan kami harap dapat memberikan semangat kepada mereka untuk BANGUN and MOVE FORWARD!!! 

SIAPAKAH ZISTERS
 
   (Z)ay                          +(I)rda                         (S)iti+TERS

 
ZISTERS dari kiri Siti , Zay dan Irda 😘

ZISTERS terdiri dari Zay , Irda dan Siti. Ketiga tiga kami adalah terdiri dari Single mom.. Dan bersama sama kami telah mencantumkan nama kami bertiga (Z)ay+(I)rda (S)iti+TERS dan akhirnya lahirlah ZISTERS !!

Nantikan kemunculan ZISTERS bersama VLOG dari kami di Youtube Channel .. YOUTUBE ZISTERS . Mari sama sama menonton VLOG dari kami mengenai pengalaman dan kisah hidup setelah single kembali.. Plaese subscribe and follow our social media for new update







ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN

ZISTERS : HOW TO BE SINGLE AGAIN.... Kalau di translatekan ke dalam bahasa malaysia adalah.. BAGAIMANA UNTUK MENJADI BUJANG SEKALI LAGI.. Yaaa.. satu tajuk yang agak panas untuk diutarakan.. Dan satu BRANDING yang lebih panas jika dijadikan satu jenama untuk sesuatu.. Namun dengan "kepanasan" ini lah yang membuatkan Mak Dara serta rakan rakan mak dara iaitu Zay Basalie dan Kak Siti Rokiah mengambil keputusan untuk bersatu dan menjadikan sebuah "AWARENES" bagi golongan single diluar sana.. Jangan salah faham bukan kami menggalakkan untuk sesiapa untuk "membujangkan" diri mereka kembali namun tujuan kami adalah untuk memberi motivasi kepada mereka yang bergelar "SINGLE" terutamanya seperti yang berstatus ibu tunggal, janda atau balu seperti kami.. Kami tidak mahu wanita yang seperti kami untuk mengalah dan tidak dapat meneruskan hidup setelah diuji dengan ujian kembali keseorangan.. Kami akan berkongsi pengalaman kami di saluran youtube VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN , di dalam VLOG kami itu, kami akan memberikan motivasi dan tips tips kepada mereka yang senasib dengan kami   Kami mahu dengan VLOG kami ini mereka dapat buangkan segala kesedihan , kedukaan dan lara di hati dan kami harap dapat memberikan semangat kepada mereka untuk BANGUN and MOVE FORWARD!!! 

SIAPAKAH ZISTERS
 
   (Z)ay                          +(I)rda                         (S)iti+TERS

 
ZISTERS dari kiri Siti , Zay dan Irda 😘

ZISTERS terdiri dari Zay , Irda dan Siti. Ketiga tiga kami adalah terdiri dari Single mom.. Dan bersama sama kami telah mencantumkan nama kami bertiga (Z)ay+(I)rda (S)iti+TERS dan akhirnya lahirlah ZISTERS !!

Nantikan kemunculan ZISTERS bersama VLOG dari kami di Youtube Channel .. YOUTUBE ZISTERS . Mari sama sama menonton VLOG dari kami mengenai pengalaman dan kisah hidup setelah single kembali.. Plaese subscribe and follow our social media for new update







Sunday, February 3, 2013

ALONG GEDEBE

Assalam duhai teman.. Pada tika dan saat ini sebuah drama hasil skrip oleh Mak Dara yang bertajuk ALONG GEDEBE sedang disiarkan di ASTRO WARNA sekarang :)..


Drama ini adalah skrip yang ke 59 daripada 66 buah skrip yang telah Mak Dara hasilkan.. Drama ini dilakonkan oleh Zed Zaidi, Harun Salim Bachik, Yus Rajalawak, Mandy Chong dan ramai lagi. 


Tuesday, January 3, 2012

Dari Karya Mak Dara - FILE 578

Skrip pertama yang mak dara tulis dan yang telah memulakan karier Mak Dara sebagai penulis skrip adalah sebuah drama yang berjudul FAIL 578 pada tahun 1996 dulu. Mak dah lupa siapakah yang telah berlakon dalam drama ni.. Tapi yang Mak Dara ingat ialah mak dara mengambil cerita ini dari pengalaman Mak Dara bekerja di pejabat dulu dimana pada waktu pulang kerja mak telah ke toilet tanpa diketahui oleh rakan rakan mak mereka pulang dan telah mengunci pintu pejabat dan pulang hahaha.. Memang kelakar.. Tapi tak kelakar uga bila terkunci dalam pejabat selama lebih 3 jam sementara mereka ada orang datang membuka kunci itu.. Ok lah sinopsis penuh cerita ni seperti dibawah ye...



SKRIP Pertama - 1996

Tajuk Drama: Fail 578
Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan

SINOPSIS DRAMA FAIL 578

FAIL 578 menceritakan tentang Maliq seorang pekerja yang bekerja di sebuah syarikat swasta yang agak malas namun amat bijak dalam IT. Dia juga amat bijak memecahkan semua kod kod di mana mana komputer sahaja. Walaupun Maliq seorang yang malas namun dia pandai membodek Bossnya. Itu yang membuatkannya amat disenangi oleh majikannya itu. Ini membuatkan semua rakan sekerja Maliq membencinya.

Pada suatu hari Maliq tertidur di satu sudut didalam pejabatnya dan tidak menyedari bahawa telah tiba tamat waktu kerja. Rakan rakan sekerjanya mengambil keputusan untuk mengenakan Maliq. Mereka semua keluar dari pejabat dan terus mengunci Maliq di dalam pejabat itu dan pulang.

Maliq sedar dari tidur dan terkejut mengetahui bahawa dia telah terkunci di dalam pejabat dan tidak dapat keluar. Maliq mencuba pelbagai cara namun dia tetap gagal untuk keluar dari pejabat itu.

Maliq terpaksa menerima hakikat bahawa dia kini terpaksa bermalam di pejabatnya.

Oleh kerana terlalu bosan, Maliq bermain game di komputernya namun kerana terlalu bosan Maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" semua komputer teman teman sekerjanya. Maliq gembira kerana berjaya menyelongkar beberapa fail yang mempunyai rahsia peribadi rakan rakannya itu. Akhirnya maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" komputer bossnya. Maliq terkejut apabila dia dapat membuka semua fail di dalam komputer majikannya itu namun gagal menyahkodkan satu fail iaitu "FAIL 578" , Ini membuatkan maliq merasa curiga dan mencuba pelbagai cara untuk menembusi fail itu dan akhirnya dia berjaya. Maliq terkejut apabila mendapati fail itu memiliki semua bahan bahan bukti penyelewengan majikannya. Belum sempat maliq meneliti fail itu tiba2 pegawai sekuriti yang datang membuat rondaan tiba dan meminta supaya Maliq keluar dari pejabat itu.

Mulai dari hari itu Maliq yang pemalas bertukar menjadi sangat rajin. dia yang pertama tiba di pejabat dan yang terakhir untuk keluar dari pejabat itu .

Akhirnya Maliq berjaya menumpaskan semua penyelewengan majikannya sehingga menyebabkan majikannya dibuang kerja. kini Maliq telah dinaikkan pangkat yang tinggi dan semuanya berjalan dengan baik sehinggalah satu hari dia terkunci lagi dipejabatnya..

Oleh kerana bosan menunggu pintu pejabat dibuka semula. Dia dengan sifat nakalnya mengelongkar semua fail fail milik teman teman sekerjanya dan juga fail bosnya dan terjumpa sebuah fail 578 milik bosnya .Dia akhirnya berjaya merungkai semua kes penyelewengan yang dilakukan oleh bosnya dan semua bukti itu berada dalam FAIL 578..


Wednesday, July 6, 2011

WORDLESS WEDNESDAY # 6


Wordless Wednesday: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph 
with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that 
the photo itself says so much that it
doesn’t need any description.

Tuesday, July 5, 2011

PINTU TAUBAT

Semalam Ibu Mak Dara ada beritahu yang drama yang Mak Dara tulis tengah diulang tayang di Astro Oasis. Drama yang dimaksudkan oleh Ibu Mak Dara tu ialah PINTU TAUBAT. Drama ni merupakan skrip ke 45 yang telah Mak Dara tulis. Skrip drama ini Mak Dara tulis bersama suami Mak Dara, Martias Ali.


Drama ni dah ditayangkan di Astro Oasis pada oktober 2010 tak sangka akan diulang tayang lagi pada tahun ni. Syukur alhamdullilah.. Drama ini adalah terbitan Jurey Rosli dari World Evolution Brain Sdn Bhd. Dan lagu tema drama ini dinyanyikan oleh Oja.

Drama bersiri PINTU TAUBAT ini adalah rantaian cerita-cerita tantang kisah kisah manusia yang insaf dan mencari pengampunan daripada Allah SWT atas keterlanjuran dosa yang dilakukan. Penampilan khas Ustaz Ismail Kamus untuk menterjemah ayat-ayat Al-Quran sebagai pedoman.

TAJUK TAJUK EPISOD dalam PINTU TAUBAT
EPISOD 1 : TANGGANG
EPISOD 2 : NOMBOR TERAKHIR
EPISOD 3 : RASUAH
EPISOD 4 : ANAK
EPISOD 5 : AIR NERAKA
EPISOD 6 : CURANG
EPISOD 7 : DUSTA
EPISOD 8: RAGUTAN MAUT
EPISOD 9: INSAF ZARINA
EPISOD 10 : SAMUN
EPISOD 11 : TEKSI
EPISOD 12 : PELANGGAN

EPISOD 13 : MALAIKAT MAUT
Salah satu scene dalam drama PNTU TAUBAT
Rem antara pelakon yang menjayakan drama PINTU TAUBAT

Pada yang sudi nak menonton drama ni bolehlah menonton di channel ASTRO OASIS pada pukul 2:30 petang nanti ye =)

Sunday, July 3, 2011

Mak Dara VS Transformer


Mak Dara, family & Bumblebee 2010

Kejap aje masa berlalu.. Rasa macam tahun lepas aje mak dan family pergi menonton filem Transformer ni tup tup dah ada sequel atau sambungannya.. Tak boleh jadi ni.. Mak kena gi berjuang untuk membeli tiket walaupun barisan untuk membeli tiket di TGV Wangsa Walk ni panjanggggggggnya ya amatttt ... kalau  sold out arini esok gi berjuang lai kekekeke....

Thursday, April 28, 2011

FOLLOWER KE 1000!!!!

Syukur alhamdullilah.. Blog BICARA MAK DARA bersiaran selama 3 bulan 16 hari. Bertambah bersyukur apabila beberapa hari yang lalu blog Mak Dara ni menerima AJK MESYUARAT TINGKAP MAK DARA yang ke 1000!!



Mak Dara ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Atiqah Sayuti kerana sudi follower Mak Dara yang ke 1000!! Jom ramai ramai kita terjah ke blog adik kiut ni dan klik di link http://blogger-atyqa.blogspot.com/ atau klik di bawah..



Dan tidak dilupakan kepada semua Ahli AJK MESYUARAT TINGKAP MAK DARA kesemuanya. Setiap seorang dari anda adalah amat amat bererti dan amatttt bermakna bagi Mak Dara. Mak Dara ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada setiap sorang dari anda yang tidak putus putus terus mensupport blog picisan Mak Dara ini....

Sunday, April 24, 2011

Sejuk Perut Ku Dibuatnya

Sejuk Perut Ku Dibuatnya.. Bukan sebab dek makan ais krim dua cawan kejap tadi.hehe. bukan.. Ini ala ala macam kata orang tua tua.. Sejuk perut Ibu mengandungkan anak.. Haaa macam tu le lebey kurang maksud tersurat dan tersirat Mak Dara tu. nak tau kenapa.. Cetengok..cetengok..cetengok..

Haiqal urut kaki mama

Ha itulah anak teruna Mak Dara.. Adza Danial Haiqal .. Dia tengah gigih mengurut kaki Mak Dara yang terpeleot semalam.. Sejuk perut mama ngandungkan Carl.. Syukur alhamdullilah .. Harap harap bila mama dah tuo kerepot nanti Haiqal sudi le jaga mama ye..

Friday, April 22, 2011

OPERASI GUGUR!

Mak Dara baru je selesai menonton tirai akademi fantasia kejap tadi.. Akceli minat Mak Dara nak tonton akademi musim yang terakhir ni idok le berbunga bunga seperti musim musim yang sebelumnya ni.. Tapi minggu ni Mak Dara tertarik dengan OPERASI GUGUR yang diperkenalkan oleh Akademi Fantasia.. Satu kelainan.. So tertarik le balik nak tengok benda yang baru kan.. contohnya kalau hari hari makan nasi dengan ikan kering.. sesekali nak jugak rasa pizza kan .. errr apa kena mengena ikan kering dengan operasi gugur ni? hehe layanzz aje la ye..

Tapi Mak Dara rasa tak berapa best dengan apa yang Mak Dara tengok tadi.. Kesemua pelajar AF seakan menyampah dengan 4 calon pelajar yang bakal menggantikan tempat mereka tu.. Yelah memang Mak Dara faham.. Dok elok elok tetiba ada orang nak caras peluang kita untuk berjaya sure bengang punyakan.. Tapi cubalah fikir balik ini semua adalah yang dirancang oleh Astro. So bagi Mak Dara 4 calon peserta tu tak bersalah dan tak perlualah dibenci sebegitu sekali.. Dah Astro offer takkan keempat empat calon pelajar ni nak tolak kan... So.. Chill adik adik.. Insyaallah kalau dah ditakdirkan korang  menang..walau berapa pun calon yang dibawa masuk.. atau berapapun operasi gugur yang akan dilakukan , pasti kejuaraan ittu tetap akan jadi milik korang jugakkan.. Just tumpu dan buat yang terbaek esok.. Tak payah tension tension yer =)

p/s: Mak Dara harap Fina masuk le sebab suara dia memang terbaikkkk... sempat jugak tu ada iklan hehehe

MEGGIBOY Di Tangga Pertama WWWOW Fave Person Under 15 Award!


Salam satu malaysia huhuhu. Formal sungguh Mak Dara hari ni hehe.. Hari ni Mak Dara terujaaaa tersukaa dan sedikit tergediks haha.. Tapi sebelum tu Mak Dara nak khaborkan... Tahu tak korang.. DiGi ada anjurkan award show terbaru. iaitu Digi WWWOW award. Ada banyak kategori dalam tu.
Akceli Mak Dara pun ada join 2 kategori dalam tu sajer sajer test market.. Tapi jangan haraple boleh menang hahaha. Dan anak Mak Dara si Adza Haiqal pun join jugak.. Carl menaruhkan blognya MEGGIBOY dalam kategori Fave Under Person 15....

Percaya tak...MEGGIBOY Di Tangga Pertama Digi WWWOW Fave Person Under 15 Award!  Wah bangga nih bangga nih hehehehe..


Dapat jadi no 1 buat sementara. pun jadi la... sekurang-kurangnya dapat merasa jugak kan hehehe. Pada kengkawan Mak Dara, yg lawa yg ensem yg kacak yg manis, undilah  anak Mak Dara ni ye. Kalau menang Mak Dara belanja makan meggi.

Klik SINI untuk mengundi yer. Saya dulukan dengan ucapan terima kasih

Thursday, April 21, 2011

Kisah Red Mummy , Hanis Zalikha Dan Mak Dara

Petang ni Mak Dara nak cerita tentang Red Mummy , Hanis Zalikha Dan Mak Dara. Red Mummy dan Hanis Zalikha memang antara blogger wanita yang amat berjaya.. Memang antara Idola Mak Dara le dalam dunia blog ni. Dah lama Mak Dara nak Follow blog  blog hebatt ni.. Tapi dari sehari ke sehari asyik jer terlupa.. Tup tup hari ni teringat.. apalagi terus ke page diaorang.. Destinasi pertama REDMUMMY...

 

Susah jugak yer nak follow blog beliau.. Kita kena register dan log in dulu..


Tapi kalau nak seribu daya kan.. maka Mak Dara terus register dan akhirnya Mak Dara berjaya menjadi ahli RED DIVA!! terujaaaa... Destinasi kedua Blog HANIS ZALIKHA

 

Perghhh memang hebat blog Hanis ni.. Bahasa Inggeris yang digunakannya memang superb...

Mak Dara adalah follower Hanis yang ke 25762... Perghhhhhhhhhhhh berpuluh puluh ribu lemon tu yang menjadi followernya. Memang terbaekkk lah dik... Tak sabar nak membaca entry entry yang best best dari kedua dua mereka.. ngeeee =)

Wednesday, April 20, 2011

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Seniwati Mariani yang ke 79

Hari ini 20 hb April merupakan Hari Ulang Tahun Kelahiran Seniwati Mariani yang ke 79!! Happy Birthdayyyyy Ibu Mariani!! Seniwati Mariani ni memang antara pelakon idola Mak Dara.. Memang menjadi watak watak yang dibawanya.. Kalau bawa watak baik.. Baik tak ingatt punya.. Kalau bawak watak jahat beliau akan berlakon jadi sangat jahat.. Tapi yang terbaru aritu Ibu Mariani ada bawak watak sebagai Hantu Raya.. Perghhhh seram gilaaaaa. Memang Ibu Mariani bersungguh sungguh membawa semua watak yang diberi kepadanya..
antara Watak Ibu Mariani yang amat Mak Dara minati =)

Ibu Mariani dahulu



Ibu Mariani kini
Dah lebih berpuluh tahun Ibu Mariani terlibat dalam dunia seni ni.. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki dan senantiasa dirahmati ALLAH swt... Amin..

Untuk ke wall FB Ibu Mariani klik di SINI ya

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK