Showing posts with label filem. Show all posts
Showing posts with label filem. Show all posts

Tuesday, September 1, 2015

Impian Terakhir Pengarah Allahyarham Martias Ali Untuk Filem KAPSUL Tercapai

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata telah mengetahui tentang filem KAPSUL yang akan menemui penonton pada 17hb September 2015 nanti kan. Haa pada yang belum pernah dengar tentang filem ni moh Mak Dara nak khaborkan pda kalian.. Sebenarnya arwah Somi Mak Dara, Allahyarham Martias Ali merupakan penulis skrip dan pengarah bagi filem ini dan En Amru Najmi Osman dan syarikat Two Tones Sdn Bhd merupakan penerbit bagi filem ini.. Pada tika dan saat ini filem KAPSUL dalam proses promotion kaw kaw punya. Pada beberapa hari lalu team KAPSUL telah pun menjalani jelajah ROAD TOUR ke beberapa buah negeri termasuk Melaka JB. Tak lama lagi akan ke beberapa lokasi lagi bagi mempromosikan filem ini. 



Pihak penerbit iaitu Two Tones juga telah mengeluarkan beberapa teaser sebagai promo untuk filem ini. Mari Mak Dara kongsikan Trailer filem KAPSUL ini ya..



Haaa macam mana??? Gempakkk kan teaser filem KAPSUL ini.. Bertambah gempak bila Tun Mahathir juga turut membintangi filem ini kan.. Malangnya, cita-cita Allahyarham suami mak untuk melihat sendiri filem ini di layar perak tidak kesampaian apabila meninggal dunia pada 29 Mei 2014 ketika usianya 46 tahun, setelah terlantar selama hampir sebulan di hospital akibat penyakit kanser darah. Masih ingat lagi semasa di dalam wad di hospital Ampang.. Arwah Somi mak asyik bertanya kepada producer En Amru supaya menemui dan memujuk Tun M untuk membintangi filem ini. Ini kerana arwah memang telah menulis watak dan dialog khas untuk Tun M. Dan filem ini juga diinspirasi dari kapsul yang ditanam oleh Tun M . Tun M memang menjadi idola arwah somi Mak sejak dulu.. Maka itu menjadi antara impian terakhirnya..


Arwah somi Mak Dara dan Penerbit di lokasi penggambaran KAPSUL 
tahun lalu

Allahyarham suami Mak Dara hanya sempat terlibat dalam proses penggambaran serta suntingan awal sahaja dan filem ini kemudiannya berjaya disiapkan oleh pihak penerbit hampir 14 bulan selepas ketiadaan beliau. Namun walauapapun.. Mak Dara sebagai isteri amat amat bangga dengan hasil karya beliau. 

Penerbit En Amru bersama Tun M semasa penggambaran filem KAPSUL

Jutaan terima kasih kepada pihak penerbit TWO TONES Sdn Bhd , Encik Amru Najmi, En Fizi dan semua yang terlibat kerana akhirnya mereka telah berjaya memujuk Tun M untuk membintangi filem ini .Tun M berminat untuk menerima tawaran berlakon dalam filem tersebut kerana jalan ceritanya mengisahkan mengenai perjuangan bangsa Melayu sejak zaman dulu demi menuntut sebuah kemerdekaan. Selain itu, cerita ini berdasarkan kapsul masa Wawasan 2020 yang ditanam oleh beliau di Monumen Putrajaya semasa pentadibirannya. Terdetik di dalam hati Mak dara, jika arwah somi mak masih hidup pasti dia akan gembira kerana salah satu impian terakhirnya tercapai. Alhamdullilah.. TWO TONES memang terbaikkkk..

Ok di sini Mak Dara terfikir juga untuk buat giveaway atau contest filem KAPSUL.. Tapi masih dalam proses merangka. Kalau jadi nanti Mak khaborkan pada semua ye. Maybe kasi tiket wayang ke.. Atau pemenang tu duduk kat KL ke boleh le nengok wayang sama sama Mak Dara dan anak anak ke..Atau Tshirt KAPSUL ke.. Nanti mak pikiorkan ye..


Ok mak mohon teman teman blogger untuk bantu Mak mempromote filem KAPSUL ni di blog anda ya.. Pada yang ada buat entry mengenai filem KAPSUL ini Mak akan review entry dan blog anda dan masukkan ke dalam bloglist mak.. Ribuan terima kasih kepada yang semua menyokong KAPSUL. 


Buat suamiku allahyarham Martias Ali.. Tak sabar untuk bersama anak anak kita menonton karya terakhir mu.. Al Fatihah buatmu sayang...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke 

Monday, September 26, 2011

Penyertaan Contest Jom Menonton Libas Kini Telah ditutup!

Kini tepat jam 12 tgh malam 26hb September 2011. Dengan bersyukur dan bangganya Mak Dara nak umumkan bahawa Contest Jom Menonton Libas Kini Telah ditutup dengan rasminya!


Mak Dara ingin mengucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada setiap sorang daripada semua rakan blogger yang sudi menyertai contest Mak Dara ini. Terima kasih sekali lagi.. Nantikan keputusannya esok 27hb September 2011.. tak sabar untuk mak umumkan pemenangnya!!

Jutaan terima kasih kepada penerbit dan syarikat MDAG Sdn Bhd kerana sudi menaja kesemua hadiah hadiah ini.. 
Penaja Utama


Untuk melihat senarai peserta contest ini sila klik di SINI ya

Tuesday, June 7, 2011

Kursus Penulisan Skrip TV & Filem bahagian UTARA


Bagi mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang penulisan skrip atau mahu memperlajari teknik penulisan dan pemasran skrip Tv dan Filem di jemput untuk menghadirkan diri di UITM Pulau Pinang pada 18-19hb June dari jam 9pagi - 5 petang.


Kursus ini akan di kendalikan oleh suami Mak Dara, Martias Mohd Ali dan Zaidi Omar dan di anjurkan oleh FINAS. Yuran sebanyk RM 150 (Pelajar cuma RM100) termasuk makan minum serta siji penyertaan dari FINAS.



Sila hubungi Cik Habibah di bahagian latihan FINAS di talian 03-41041300 atau hp 018-2099747 (Habibah) 014-3729561 (Martias ALi) untuk pendaftaran.

Tuesday, March 22, 2011

Menonton Filem IBU MERTUAKU bersama Ibu Mertuaku

Hari ini 22 mac merupakan tarikh ulang tahun allahyarham Tan Sri Dr P. Ramlee. Maka sejak dari semalam beberapa stesen TV menyiarkan filem filem allahyarham.

Sekarang Mak Dara tengah menonton Filem IBU MERTUAKU bersama Ibu Mertuaku heehehe

Hmm kalau allayarham masih hidup umurnya telah mencecah 80tahun lebih.. Namun tuhan lebih sayangkannya.. Mari sama sama sedekahkan Al Fatihah kepada allahyarham.. Al Fatihah...

Tuesday, March 15, 2011

FILEM RANGO



Mak Dara, hubby dan anak anak pergi menonton filem RANGO beberapa hari lepas di GSC Wangsa Walk Mall.

Mak Dara dan semua anak anak Mak Dara
@ GSC Wangsa Walk Mall

Memang ramai kanak kanak yang datang bersama ibu bapa masing masing datang menonton RANGO. Gambar kartun kan for sure ramai peenonton kanak kanak dari orang tua kan hehe. Apa yang Mak Dara boleh katakan tentang filem ni ialah animation memang superbbbb!!! Suara Johny Depp dan beberapa pelakon lain yang digunakan dalam filem ni memang kena sangat dengan karektor masing masing.. Tapi Mak Dara rasa mesej yang cuba disampaikan agak berat untuk dihidangkan pada kanak kanak.. Tapi apa apapun memang enjoy menonon filem ni..

Pada yang belum tengok gi terjahhhh ramai ramai k.

Thursday, March 10, 2011

Kisah Mak Dara, Johnny Depp dan Rango



Setelah dipujuk dirayu, akhirnya Mak Dara terpaksa akur dengan permintaan.. bukan kaum bapak tapi dengan permintaan anak anak hehe.. Ye lah.. kami asyik berdebat dan semua saling berkeras nak tengok wayang. Mak Dara nak tengok Filem Merong Mahawangsa manakala anak anak dah sepakat nak tengok Rango ditambah pulak dapat sokongan padu dari ayah diorang yang sememangnya peminat nombor satu si Johnny Depp maka semakin kuatlah pakatan mereka ni..

5 lawan 1 mana boley menang beb.. Maka mak Dara pun angkat bendela putih dan surrender macam apek yang jatuh dari pokok dan celepuk jatuh masuk kereta P.Ramlee dalam filem Madu 3 tu hehehe.

So malam ni bermulalah kisah Mak Dara, Johnny Depp dan Rango.. Tapi rasanya esok Mak Dara nak buat permintaan kaum ibu pulak.. Nak tuntut jugak untuk tengok Filem Merong Mahawangsa.. Tak kiraaaaa nak jugak nak jugak hahaha.. mengalahkan anak anakkan haaha

Thursday, January 20, 2011

PEKERJAAN MAK DARA

Dari zaman sekolah lagi cikgu selalu tanya, bila besar nanti nak jadi apa.. Dan sebanyak mana soalan tu diaju pada mak dara, jawapan mak dara tetap sama.. Nak jadi pramugari hehe.. Mak bila Mak Dara habis aje SPM terus Mak Dara ke KL dan mengejar cita cita Mak Dara jadi Model Catwalk. Walaupun Mak Dara puas hati sebab dapat mengejar cita cita Mak Dara tapi Mak Dara rasa something is wrong somewhere.. Mak Dara rasa kosong jer jiwa ni.. So Mak Dara kemudian tinggalkan dunia modeling dan masuk bidang lakonan.. Ada lah few drama yang mak dara berlakon tapi jiwa mak dara masih tak puas.

Satu hari Mak Dara pegi lah casting di satu syarikat penerbitan ni di Shah Alam. Di sana Mak Darajumpa pengarah dan penerbit drama yang bakal di shoot tu. Tapi alih alih lain pulak ceritanya. Nak dipendekkan cerita last last mak dara dan producer merangkap director aka Martias Mohd Ali tu pun kawen ahahaha.

Tak lama selepas itu Mak Dara dikenalkan ke dunia penulisan skrip oleh suami Mak Dara. Dan disitu Mak Dara mendapat ketenangan. Dari tarikh tu Mak Dara tahu memang kerja itu yang paling sesuai untuk Mak Dara. Bermulalah hidup Mak Dara sebagai seorang penulis skrip..




Hampir 55++ buah drama termasuk drama bersiri dan beberapa buah Filem telah Mak Dara tulis dan co write bersama suami dan team penulis Mak Dara... Dibawah adalah senarai skrip drama dan Filem yang telah keudara, belum keudara dan sedang keudara di kaca Televisyen..

DRAMA
======

1. Secangkir Air RTM Telemovie

2. Openfile RTM Telemovie

3. Kronik RTM Telemovie

4. Kerana Ramli RTM Telemovie

5. Masa Tambahan RTM Telemovie

6. Restoran Mak Piah RTM Telemovie

7. Jonet RTM 13 Episod

8. Kirmizi Senja RTM 13 Episod

9. Cahayamata TV3 13 Epis

10. Ratu VCD Telemovie

11. Kambingku Tom Kurus TV3 Sitkom Senario

12. Merdeka Ajit Medeka Ajis TV3 Telemovie

13. 5 Jam Sebelum Syawal TV3 Telemovie

14. OK VCD Gitu-Gitu Production

15. Qudut & Qatit VCD Nizarman

16. Keranamu Ibu VCD FMC

17. Zaharul VS Zarina ASTRO Telemovie

18. Pulau Kasih TV3 Telemovie

19. Aidilfitri Dibulan Syaaban ASTRO Telemovie

20. Buku Lama Diari Baru RTM Telemovie

21. Lagu Untuk Dewi RTM Telemovie

22. Gitulah Raya ASTRO Telemovie

23. Manaf Astro ASTRO Telemovie

24. FOBIA (Musim 1) RTM 13 X 30 min

25. FOBIA (Musim 2) RTM 13 X 30 min

26. Express Kasih

27. Cinta Taksi Bermeter

28. Pabila Cahaya Bersinar

29. Suasana RTM Sitkom 13 ep

30. Cinta Kali Ke Dua RTM Telemovie

31. Biar Rahsia RTM 13 x 45 min

32. Aidilfitri Dibulan Syaban2 ASTRO Telemovie

33. Idris Beca (the series) RTM 13 X 30 min

34. Agent 016 TV3 13 ep

35. Surat Cinta RTM 13 Episod

36. HUA HUA HUA ASTRO Sitcom

37. Nek Nak (musim pertama) ASTRO 13 Episod

38. Nek Nak (musim kedua) ASTRO 13 Episod

39. Saka ASTRO 13 Episod

40. Rabunnya Cinta RTM 13 Episod

41. Makmal Forensik D:10 ASTRO 13 Episod

42. Dikir Cinta ASTRO 5 Episod

43. Fitrah Sabrina RTM Telemovie

44. Klon Teja ASTRO 13 Episod

45. Selamat Hari Raya Cinta RTM Hari raya special 2008

46. Raya Alone RTM Hari Raya 2008

47. Cinta yang Terindah ASTRO Hari Raya 2008

48. Pintu Taubat ASTRO OASIS 13 Episod 2009

49. Cucu Seorang Primadona RTM Telemovie 2010

50. CUCI CUCI SERVICES RTM 26 episod 2010

51. Bola Cinta RTM 30 episod 2010

52. Aku Budak Kampung RTM Telemovie 2010

53. Tun Fatimah (DENDAM KESUMA) ASTRO 6 Episod 2010

54. LORONG ASTRO 13 Episod 2010

55. DOA KE SYURGA Telemovie RTM 2010

56. MAK YONG Telemovie RTM 2011

57. Limau Bali Limau Mandarin Telemovie raya cina 2010

58. ALONG GEDEBE Telemovie - sedang ditayangkan di Astro Ceria jan 2011


Film

1. Shyy Dia Datang Noradz Bhd

2. Cyber X

3. Serrem

4. Malaysia’s Sweetheart Martias Entertainment

5. Libas WEB snd Bhd

6. Tak Mungkin Grand Briliance

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK