Showing posts with label ibu tunggal. Show all posts
Showing posts with label ibu tunggal. Show all posts

Monday, November 26, 2018

Kisah Balu - Kenapa Mak Dara Mahu Menulis Kisah Tentang Balu



Beberapa hari yang lalu , Mak dara dapat mesej daripada seorang teman balu .. adoiiii nak sedih pun ada nak tergelak pun ada dgn mesej dia.. sedih sebab ya betul Mak Dara dah lamaaaa stop buat video atau post mengenai balu.. hmmm entah le Mak dara pun tak sure sbb apa Mak stop.. 
haaaa apasal aku stop ek 🤔 haaaa kau .. mcm nk jawab soklan spm kekdahnya hehe.. tp surely not becoz Mak Dara dah tak balu lagi .. still masihhhhh memegang title tu hahahaha .. nahhhh lps berbalas msg terus call dia n kami pon meroyan bersama haha

Image may contain: text that says '10:35 online saya pernah contact saya pernah wa sis video balu tu. Tp thn lps la entah sis igt lg ke video video dan sis pasal balu byk tolong saya masa suami saya passed away thn saya ucapkan tq saya ok skit. Alhamdulillah tp kdg lonely jugak. Saya scroll cari video atau post ttg balu di sis to takde. Takde yg baru ke sis. buatla baru. Sis byk tlg balu. Jgn stop. Takde org nk cakap bg pihk kita Ke sis dah tak balu lagi ke sorry sis gurau je.. ok sis tc ok Bila blh jumpa sis kann'
Insyaallah nnt ada masa masa terluang skit saya akan buat posting dan video baru ya..
sis N**** haaaa dah kene upload ur soalan panas u hahahaha .. u yg izinkan i share le kekeke.. igt tau u setuju i nak masukkan u dlm video i nnt . Meh kita dua balu membebel sama sama pasal life kita 🤣😝😘😘😘

Thursday, November 22, 2018

KISAH BALU DAN KASIHAN

Kisah BALU dan "KASIHAN"

Tiap kali perkataan "BALU" terbit dari mulut .. tidak lari satu lagi perkataan akan menyusul selepas itu. Perkataan apa? "KASIHAN" . Oh perkara ini yang saya nak sangattttt jauhkan dari teman teman balu saya sekalian. Jauhkan diri dari terus dikasihani, dari terus dibelas , dari terus mengundang perkara negatif mahupun fitnah. Saya mahu setiap kali perkataan BALU terpacul dari mana mana bibir dan perkataan yang akan menyusul selepas itu ialah "KUAT" "HEBAT' , "KAGUM dan perkataan yang positif sahaja.

Tahukah anda teman balu sekalian..Tiada apa kebaikan yang akan kita terima jika kita terus dipandang dengan rasa KASIHAN dipandang seolah telah HILANG ARAH TUJUAN ataupun insan yang telah BERPUTUS ASA!! Anda rasa ada orang yang mahu terus berkawan dengan kita jika kita terus terusan dengan sikap sebegitu? TIDAK!!! Kesemua mereka akan cuba menjauhkan diri dari kita.. Kenapa? Kerana mereka letih untuk terus mendengar keluh kesah kita yang tiada kesudahan, letih untuk memberi nasihat setiap kali bertemu muka , letih untuk memberi bantuan walaupun kita tidak pernah meminta.

Beberapa hari yang lepas , Mak Dara telah live di FB dan mahu berkongsi tentang topik ini bersama semua teman dan follower Mak Dara. Tak sangkka terdapat beberapa perkongsian yang benar benar menyentuh perasaan Mak Dara. ANtaranya tentang kisah kakak ipar kepada Blogger terkenal Che Mat Gebu di mana Che Mat telah berkonngsi tentang kakak iparnya yang telah menjadi balu apabila abang kepada Che Mat telah pulang ke rahmatuullah semasa kakak iparnya sedang mengandung 2 bulan dan pada masa yang sama mereka mempunyai baby yang baru berumur 10 bulan.

Subhanallah tak dapat Mak Dara bayangkkan bagaimana Kakak ipar Che Mat terpaksa lalui dugaan yang maha hebat itu. Kisah yang amat amat menyentuh perasaan Mak dara. Sehingga membuatkan Mak tak dapat tidur selama berharii hari. Mak hanya mampu melayangkan doa buat kakak ipar Che Mat itu semoga dia terus tabah dan kuat demi anak anaknya itu.

Dan pelbagai topik lagi yang keluar semasa live fb tu. Kalau nak tahu boleh nonton video di bawah ini ya.


Memang mudah berbicara dari melakukan. Namun saya pasti kita boleh.. Kita INSAN YANG TERPILIH. bukan semua orang dipilih oleh ALLAH swt. Maka teruskan hidup jangan sesekali MENGALAH. Allah swt tidak pernah kejam pada hambaNya. Pasti ada pelangi yang menanti kita suatu hari nanti In Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.

Wednesday, November 21, 2018

Kisah Balu & Putus Asa

Pernah ada hari-hari, minggu atau bulan di mana anda merasa seperti letih untuk berjuang dan hanya ingin menyerah?
Kadang-kadang perkara tidak menjadi lebih mudah. Ada hari dan perkara dimana kita amat amat berharap agar pasangan kita tetap ada bersama kita supaya kita dapat selesaikan sesuatu bersama.
Tetapi itu tidak bermakna kita perlu berhenti berusaha bila mereka dah tiada. Ia mungkin memerlukan lima bulan, mungkin juga lima tahun , lima belas tahun ataupun lebih untuk kembali “normal”.. Tetapi kunci adalah untuk tidak pernah berputus asa.
Tetapkan matlamat, buat rancangan, dan teruskan berjalan.

Image may contain: cloud, sky, text, outdoor and nature



Kisah Balu - Foto Dan Kenangan

Sebagai balu.. saya tau 1 perkara WAJIB yang akan dilakukan oleh teman balu sekalian iaitu.... menatap gambar bersama arwah setiap hari.. betul tak??
Walaupun perit tapi kita kena akui, walau ditatap di ratap di kenang pada yang telah tiada.. mereka tetap tidak akan ada lagi bersama kita.. we need to stop being in denial.. kita tak boleh terus hidup dalam bayangan atau kenangan semata mata.. Walau tak menatap gambar mereka setiap masa setiap hari namun mereka tetap ada dalam hati dan jiwa kita . I know its not easy but we can!!
Tiba waktu kita harus bangun dan kuatkan diri untuk mencipta kenangan baru bersama yang masih ada..

Image may contain: cloud and sky, text that says 'Berhenti melihat semua foto lama atau terus mengenang perkara yang telah tiada Mula mencipta foto dan kenangan baru bersama mereka yang masih ada adza Irdawati'

Tuesday, November 20, 2018

Kisah Balu dan Tanggapan Orang Terhadap Balu


Kisah Balu dan Tanggapan Orang Terhadap Balu

Foto Adza Irdawati Adenan.

Menjadi seorang balu seakan secara automatis terlekatnya sebuah magnet pandangan orang ramai terhadap kita.. apa saja kita buat , lakukan , katakan akan diperhati.. Ada yang memandang dengan perasaan tumpang gembira dan lega kerana kita telah dapat harungi dugaan ini dan tidak dinafikan ada juga sebaliknya.. antara contoh pandangan yg kita terima ialah..

1. Bila Balu tunjuk kegembiraan 
positif : alhamdullilah dia dah dapat teruskan kehidupan
negatif : seronok sangat tu mesti dah ada pengganti


2. Bila Balu perpenampilan lebih cantik dari biasa 
posiif: Alhamdullilah. penampilan baru untuk hidup baru
negatif: pakai lawa lawa nak cari jodoh baru le tu.


3. Bila Balu tak jaga penampilan langsung dan semakin tak terurus .
positif: Berikan dia masa nanti dia akan ok
negatif: tak redha dengan kehilangan dan dugaan Allah


4. Bila balu tunjukkan kesedihan
Positif: Doakan semoga dia dapat atasi kesedihannya
negatif: ishh tak move on move on lagi ke?


5. Bila balu dah move on dan dah dapat pengganti 
positif: Alhamdullilah semoga dia dapat kecapi kebahagiaan kembali.
negatif: dah dapat pengganti? dah lupa arwah suami/isteri ke?


Itu hanya sebahagian contoh.. jadi apa yang perlu kita buat bila terdapat pandangan pandangan positif atau negatif terhadap kita? Pada saya cuma dua perkara yang kita boleh lakukan. Pernah dengar ungkapan buang yang keruh ambil yang jernih? Yesss itu yg kita harus lakukan.

1. BUANG YANG KERUH - Abaikan semua pandangan negatif orang pada kita.
Abaikan dan terus berprasangka baik kepada yang memandang negatif kepada kita.. Kita harus faham bahawa mereka tidak alami apa yang kita alami maka mereka tidak akan faham sefaham fahamnya akan apa yang kita harus hadapi day by day.
Namun tak adil untuk kita menyalahkan orang atas pandangan negatif mereka tu.. Semuanya pasti datangnya dari kita sendiri juga. kita juga harus berhenti memaparkan perkara negatif supaya tidak dianggap serong dan dipandang negatif oleh orang ramai.. asyikkkk tunjuk sengsara derita 24/7. Macam mana orang tak tengok kita dengan penuh negativity betul tak? Jadi JANGAN MENGUNDANG tanggapan negatif orang pada kita..

2. AMBIL YANG JERNIH - ambil semua pandangan positif sebagai semangat untuk terus perbaiki diri dan kehidupan
Cuba jangan amalkan . “Masuk telinga kiri keluar telinga kanan” setiap pandangan , nasihat dan kata kata positif yang diberikan kepada kita harus kita kutip satu persatu tanpa meninggalkan satu hama pun dan jadikan semangat dan kekuatan kita untuk teruskan hidup tanpa pasangan.
Mereka yang beri kita nasihat adalah mereka yang ambik berat , yang sayang pada kita. Uols ingat semua pun suka suka ke luang masa untuk nasihat itu ini jika diorang tak sayangkan kita? Lepas dan dengar nasihat tu , pratikkan la mana yang mampu jangan terus buang segala nasihat dan niat baik mereka tu.. Baik diorang buat kerja lain yang lebih bermanfaat dari buang masa mereka jika kita langsung tak dengar nasihat mereka..

Walau apapun pandangan orang terhadap kita , baik atau buruk.. we need to be true to ourselves. Jangan jadi apa yang kita bukan . Dan jangan tidakkan apa sebenarnya diri kita hanya semata mata untuk puaskan hati mereka yang lain .

Apa apapun percayalah bahawa kita adalah insan terpilih. Insyallah ada pelangi menanti kita nanti insyaallah..



Friday, July 20, 2018

Salahkah cara aku mendidik anak - entry khas buat Ibu / bapa tunggal

Salahkah cara aku mendidik anak?


Pernah tak soalan seperti ini bermain di minda dan fikiran anda terutamanya kepada para ibu tunggal , bapa tunggal di luar sana. 

Kenapa Mak Dara nak tekankan entry ni kepada ibu atau bapa tunggal sahaja. Ini kerana apabila menanggung tanggungjawab sebagai ibu/bapa tunggal adalah satu tugas yang amat berat dan amat besar. Kita lah ibu kita lah ayah kepada anak anak kita. Dua tugas yang harus ditanggung oleh seorang insan yang telah banyak diduga dan yang telah diuji dengan pelbagai ujian. Nak meneruskan hidup untuk diri sendiri pun sukar bayangkan terpaksa menjaga dan mendidik anak anak seorang diri pula.. Fuhhhh bukan mudah ok.

Mak Dara selalu mendengar luahan dari teman teman ibu tunggal dan balu meluahkan bertapa mereka risau tentang cara didikan mereka terhadap anak anak mereka. Ini kerana mereka tidak mendapat bantuan dari pasangan. Ada yang terlalu memanjakan anak kerana meraka kasihan pada si anak kerana telah kehilangan ibu/ayah maka mereka akan memenuhi segala atau apa sahaja permintaan anak anak. Ada juga yang mendidik anak anak dengan terlalu tegas. Ini kerana mereka mahu anak mereka menjadi orang yang kuat seperti mereka. 

Ya Mak Dara dapat relate pada kisah kisah mereka. Ini kerana Mak Dara juga sering juga bertanya hal yang sama dalam cara Mak Dara mendidik anak anak mak dara yang yatim kini. Kadang kadang menangis sorang sorang kerana merasa Mak Dara telah gagal mendidik anak anak Mak Dara sebaik yang Mak mahu atau harapkan. Terkadang terfikir kenapalah Allah jemput suami Mak dan bukan mak, mungkin anak anak akan lebih baik dan berjaya jika mereka hidup bersama ayah mereka. SUbhanallah memang kalau tengah stress dan kusut syaitan memang suka menanamkan perkara perkara negatif seperti ini dalam minda kita.

Tapi bila Mak Dara fikirkan balik. TIADA seorang ibu atau ayah pun yang mahu melihat anaknya gagal dalam hidup. TIADA seorang ibu atau ayahnya yang mahu mendidik anak anak dengan cara yang salah. Walaupun cara didikan kita tidak complete kerana kita tanpa pasangan namun Mak Dara percaya kita semua pasti akan mendidik anak anak kita untuk menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat. Betul tak? 

Jadi jangan terlalu membuatkan diri anda stress dengan menganggap anda ibu atau bapa yang gagal dalam mendidik anak anak. Anda telah lakukan yang terbaik .Allah swt telah memilih anda untuk memikul tanggungjawab yang berat ini, Allah telah memilih anda untuk mendidik anak anak istimewa ini. Jika anda telah dipilih oleh Allah swt maka ketahuilah bahawa segala apa yang telah ditakdirkan oleh Allah adalah untuk kebaikkan. Maka teruslah mendidik anak anak sebaik mungkin dan sedaya upaya anda. Maka mak mahu anda semua .. ibu atau bapa tunggal di luar sana untuk tepuk bahu anda masing masing kerana anda telah melakukan tugas yang AMAT BAGUS dalam mendidik anak anak sendirian. You guys has done a very GOOD JOB!!!! Ins Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.



Sunday, October 16, 2016

ZISTERS HOW TO BE SINGLE AGAIN

HOW TO BE SINGLE AGAIN.... Kalau di translatekan ke dalam bahasa malaysia adalah.. BAGAIMANA UNTUK MENJADI BUJANG SEKALI LAGI.. Yaaa.. satu tajuk yang agak panas untuk diutarakan.. Dan satu BRANDING yang lebih panas jika dijadikan satu jenama untuk sesuatu.. Namun dengan "kepanasan" ini lah yang membuatkan Mak Dara serta rakan rakan mak dara iaitu Zay Basalie dan Kak Siti Rokiah mengambil keputusan untuk bersatu dan menjadikan sebuah "AWARNESS" bagi golongan single diluar sana.. Jangan salah faham bukan kami menggalakkan untuk sesiapa untuk "membujangkan" diri mereka kembali namun tujuan kami adalah untuk memberi motivasi kepada mereka yang bergelar "SINGLE" terutamanya seperti yang berstatus ibu tunggal, janda atau balu seperti kami.. Kami tidak mahu wanita yang seperti kami untuk mengalah dan tidak dapat meneruskan hidup setelah diuji dengan ujian kembali keseorangan.. Kami akan berkongsi pengalaman kami di saluran youtube VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN , di dalam VLOG kami itu, kami akan memberikan motivasi dan tips tips kepada mereka yang senasib dengan kami   Kami mahu dengan VLOG kami ini mereka dapat buangkan segala kesedihan , kedukaan dan lara di hati dan kami harap dapat memberikan semangat kepada mereka untuk BANGUN and MOVE FORWARD!!! 

Coming Up Very Soon! The Vlog of 3 Generations 
Zay in her 30's, Irda 40's and Kak Siti 50's ..
Where they talk about their challenges as SINGLE and SINGLE MOM, 
plans to going places and discovering exciting things together!


HOW TO BE SINGLE AGAIN.. Idea siapa?

Bagaimana idea ni boleh tercetus.. Idea ni adalah dari teman teman Mak Dara iaitu Zay Basalie dan Kak Siti.. Mereka adalah Ibu tunggal.. Dan kami sering membincangkkan kehidupan kami sebagai ibu ibu tunggal.. Dan mereka telah mendapat idea "bagaimana jika kita bergabung dan menghasilkan sebuah VLOG bersama bagi berkongsi kisah dan pengalaman kami sebagai ibu tunggal kepada mereka yang senasib seperti kami" Dan lebih menariknya kami bertiga represent 3 generasi ibu tunggal iaitu dari peringkat umur 30an, 40an dan 50an.. Maka dapatlah kami berkongsi pengalaman dan pandangan kami dari setiap peringkat umur tersebut.. I mean its like a perfect match! 


TUJUAN DAN MATLAMAT "HOW TO BE SINGLE AGAIN"

Tujuan kami adalah untuk bagi memberi motivasi kepada semua wanita yang bergelar single atau single mom untuk meneruskan kehidupan mereka " . Menjadi Single, Single mom, Janda atau Balu bukanlah kehendak kami.. Namun itu adalah ujian terindah dari Allah swt kepada hamba yang disayanginya.. Kami adalah insan terpilih.. Terpilih untuk menempuh kehidupan dengan pelbagai rintangan. Kami tidak lagi mahu melihat wanita terpilih seperti kami menjadi lemah dan hanya menyalahkan takdir dan mensia siakan hidup mereka begitu sahaja.. Maka kami akan bersama sama mereka dengan memberi semangat untuk terus berjuang . Berjuang untuk diri sendiri, berjuang demi anak anak, demi keluarga, demi kerjaya dan demi ke jalan Allah swt insyaallah..  Maka akhirnya lahirlah VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN.. 



Kenapa brand kami "HOW TO BE SINGLE AGAIN"?

Seperti yang Mak Dara katakan di atas.. mendengar tajuk saja sudah "panas" dan bisa mencuit pelbagai reaksi dari pelbagai pihak.. Waima ia riaksi negatif atau positif ia tetap menimbulkan satu perasaan "ingin tahu" betul tak? Contohnya jika mahu membeli pisang haruslah yang "panas" menjadi pilihan bukan? Yaa jika "kepanasan" ini dapat membuatkan ramai yang ingin tahu tentang TUJUAN atau AWARNESS yang cuba kami ketengahkan.. Maka kami sanggup menerima sebarang reaksi dan kami akan menganggap apa jua riaksi yang kami terima adalah POSITIF!! 


Kenapa Mak Dara menyertai "VLOG HOW TO BE SINGLE AGAIN"?

Mak Dara telah bergelar Balu hampir tiga tahun yang lalu .. Dan selama menempuh ujian dan dugaan Allah yang maha berat ini.. Mak Dara bersyukur kerana mak dara mendapat sokongan yang tiada henti dari teman , keluarga dan mereka yang tersayang.. Namun hakikatnya tidak semua balu balu bertuah seperti mak dara.. Hakikatnya terdapat segolongan balu yang tidak langsung di ambil endah oleh teman atau keluarga mereka sendiri.. Percayalah.. ramai yang mengalaminya! 

I've been a single mom for almost three years now.. And being single and a mom doesn't come easy for me.. I've gone through hardships and it has effected my work, my career, my health, my life and the most devastating thing is it's also had effected four of my children.. I was so fortunate to have the undying support from my friends, family and from my love one.. And I finally get myself up and move forward!!

I can't imagine going through all the misery all by myself without any help, encouragement, wisdom and positive vibes from my surroundings.. Now me and my "zisters" friends Zay Basalie and Kak Siti Rokiah who also a single mother wanna give back to our single community.. 


Jadi ALL THE SINGE LADIES out there.. Nantikan kemunculan saya, Zay Basalie dan Kak Siti bersama VLOG motivasi kami dalam saluran youtube HOW TO BE SINGLE AGAIN ya.. 

Plaese subscribe and follow our social media for new update





To all the single ladies out there so they dont just give in and give up!! Being single is not the end of the world.. Its actually a time for us to start our live all over again with more confidence and excellence.. We can do it!!!



THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK