Showing posts with label martias ali. Show all posts
Showing posts with label martias ali. Show all posts

Monday, May 29, 2017

Perjalanan Menuju Abadi

3 tahun yang lalu pada waktuu hening pagi 29hb Mei 2014, Martias asyik terjaga dari tidurnya mungkin juga kerana sakit selepas operate stensing buah pinggang yang dijalaninya sehari sebelumnya. Nafasnya juga semakin terganggu. Saya meminta nurse memanggilkan doctor namun katanya doctor tak ada maka nurse memberikan oxygen dan menyuruh martias bernafas perlahan lahan. Makin lama makin sesak nafasnya dan semakin saya mendesak nurse mencarikan doctor untuk melihat keadaan suami saya ini. 

Saya masih ingat lagi walauppuun semakin sukar untuk bernafas namun martias menarik oxygen dari mulutnya sambil bibirnya terkumat kamit mengucap. Saya Tarik dan letakkan kembali oxygen ke wajahnya namuun tiap kali saya berbuat begitu tiap kali itu juga pasti dia akan menarik oxygen dari wajahnya dan terus mengucap.. saya kata padanya bang.. pakai oxygen ni.. abang ngucaplah dalam hati pun takpa Allah dengar bang.. Namun dia tetap berdegil dan tetap menarik oxygen dan kelihatan mulutnya terkumat kamiit dalam kesukaran untuk menyebut syahadah.. luluh hati melihat keadaannya saat itu.. begitu cintanya dia pada sang pencipta lebih dari nafasnya. Aku berdoa pada Allah supaya tariklah penyakit suamiku ini tak sanggp melihat dia tersiksa..

Beberapa ketika pernafasannya semakin merosot.. Tiba tiba keluar dari mulutnya "hantar icu" terkejut saya dibuatnya dan terus menjerit memanggil nurse dan tatkala itu juga kedengaran azan subuh berkumandang. Saya kembali ke katil dan memegang tangannya. Kali ini nafasnya semakin sesak dan sukar dan seraya hampir kehujung azan subuh itu seraya itu juga mata martias melihat tepat ke atas dan terus tidak sedarkan diri lagi.. Pada waktu itu rasanya hampi saatu wad itu dapat mendemgar suara saya memanggil suami saya dan pada saat itu barulah doctor datang ..

Kaki saya jadi lemah dan ditarik ketepi oleh nurse. Doktor dan nurse mula kalut cuba menyedarkan kembali martias, mereka sempat memberi cpr dan martias kembali bernafas . Segala kelengkapan pernafasan kini diberikan kepadanya.

Saya berkeras memujuk doctor untuk memasukkan suami saya ke ICU namun kata mereka harus mengikut procedur dan saya harus menunggu. Kini badan martias dipenuhi wayar wayar dan alat membantu pernafasan. Beberapa jam selepas itu barulah mereka membawa suami saya masuk ke ICU

Di ICU barulah doctor menerima laporan ujian yg mereka jalankan dan memaklumkan pada saya bahawa suami saya mengidap Lymphoma tahap 4. Hasil laporan yang martias tunggu hampIr berminggu akhirnya baru dikeluarkan pada saat dia koma.

Pada saat ini doctor memanggil saya ke dalam billik menunggu ICU dan memberitahu keadaan suami saya.. Bagaikan dipanah petir apabilla doctor menyatakan suami saya mungkin tidak dapat survive lebih dari 48 jam... kepala saya terus ingatkan 4 orang anak anak kami dirumah.. Mereka harus jumpa papa mereka..

Kini sanak saudara dan para sahabat semakin memenuhi ruang menunggu. Ramai juga para pelakon yang pernah bekerjasama bersama martias turut hadir . Tak putus putus bacaan yasin dibacakan. Saya merapati ibu mertua saya dan saya mohon agar mak halalkan semua makan minum dan ampunkan dosa dosa martias dan dengan air mata mak mengangguk. Selama saya menjadi isteri kepada Martias dia tak pernah lupakan tangungjawabnya terhadap mak dan arwah abah. Dia memang anak yang baik terhadap mereka.. teringat lagi kata katanya beberapa minggu sebelum itu.. Tahun ni kalau filem abang meletop kita beli rumah di rawang tu dan kita renovate dan jaga mak. ya dia memang sayangkan mak...

Saya dipanggil lagi beberapa kali ke bilik oleh doctor dan setiap kali saya dipanggil setiap kalli itu juga saya disampaikan berita buruk.. Mulanya doctor memaklumkan bahawa organ martias satu persatu tidak berfungsi .. Daan setiap kali berita disampaikan kepala saya hanya terkenangkan anak anak. Teringat lagi saat ini saya bersama adik ipar saya am sama sama berada menerima berita itu. Kaki dan seluruh badan saya tanpa disedari bergetar tanpa dapat dikawal. Saya mohon pada doctor untuk benarkan anak ketiga dan bongsu saya untuk masuk melawat papa mereka. Walaupun undang undang tak benarkan anak bawah 12 tahun untuk masuk namun doctor benarkan. Kini saya bersama semua anak anak berada di sisi buat kali terakhir . Melihat satu persatu anak anak yang membacakan yasin buat papa mereka buatkan hati saya hancur.. Kita memang insaan terpilih nak..

Akhirnya anak anak dipannggill keluar. Kini doctor sampaikan berita bahawa otak martias tidak lagi berfungsi dan dia kini 100 peratus bergantung pada mesin hayat. Kini saya berada dalam mimpi.. Seperti saya selalu menulis di skrip babak ini benar benar telah berlaku pada saya.. Saya kucup dahinya da pegang tangannya yang semakin membekku.. Saya bacakan syahadah padanya sambil seoranng anak saudara saya sedang membacakan yasin di hujung kakinya dan pada saat itu juga kelihatan denyutan nadi semakin merosot doctor meminta saya ketepi buat kedua kali.. Dan kali itu saya tahu bahawa saya telah kehilangan suami saya.. ayah kepada anak anak saya... imam saya...
Martias Mohd Ali telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10:41 malam 29hb Mei 2014





5.10.1968 - 29.5.2014
AL FATIHAH

Tuesday, September 1, 2015

Impian Terakhir Pengarah Allahyarham Martias Ali Untuk Filem KAPSUL Tercapai

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata telah mengetahui tentang filem KAPSUL yang akan menemui penonton pada 17hb September 2015 nanti kan. Haa pada yang belum pernah dengar tentang filem ni moh Mak Dara nak khaborkan pda kalian.. Sebenarnya arwah Somi Mak Dara, Allahyarham Martias Ali merupakan penulis skrip dan pengarah bagi filem ini dan En Amru Najmi Osman dan syarikat Two Tones Sdn Bhd merupakan penerbit bagi filem ini.. Pada tika dan saat ini filem KAPSUL dalam proses promotion kaw kaw punya. Pada beberapa hari lalu team KAPSUL telah pun menjalani jelajah ROAD TOUR ke beberapa buah negeri termasuk Melaka JB. Tak lama lagi akan ke beberapa lokasi lagi bagi mempromosikan filem ini. 



Pihak penerbit iaitu Two Tones juga telah mengeluarkan beberapa teaser sebagai promo untuk filem ini. Mari Mak Dara kongsikan Trailer filem KAPSUL ini ya..



Haaa macam mana??? Gempakkk kan teaser filem KAPSUL ini.. Bertambah gempak bila Tun Mahathir juga turut membintangi filem ini kan.. Malangnya, cita-cita Allahyarham suami mak untuk melihat sendiri filem ini di layar perak tidak kesampaian apabila meninggal dunia pada 29 Mei 2014 ketika usianya 46 tahun, setelah terlantar selama hampir sebulan di hospital akibat penyakit kanser darah. Masih ingat lagi semasa di dalam wad di hospital Ampang.. Arwah Somi mak asyik bertanya kepada producer En Amru supaya menemui dan memujuk Tun M untuk membintangi filem ini. Ini kerana arwah memang telah menulis watak dan dialog khas untuk Tun M. Dan filem ini juga diinspirasi dari kapsul yang ditanam oleh Tun M . Tun M memang menjadi idola arwah somi Mak sejak dulu.. Maka itu menjadi antara impian terakhirnya..


Arwah somi Mak Dara dan Penerbit di lokasi penggambaran KAPSUL 
tahun lalu

Allahyarham suami Mak Dara hanya sempat terlibat dalam proses penggambaran serta suntingan awal sahaja dan filem ini kemudiannya berjaya disiapkan oleh pihak penerbit hampir 14 bulan selepas ketiadaan beliau. Namun walauapapun.. Mak Dara sebagai isteri amat amat bangga dengan hasil karya beliau. 

Penerbit En Amru bersama Tun M semasa penggambaran filem KAPSUL

Jutaan terima kasih kepada pihak penerbit TWO TONES Sdn Bhd , Encik Amru Najmi, En Fizi dan semua yang terlibat kerana akhirnya mereka telah berjaya memujuk Tun M untuk membintangi filem ini .Tun M berminat untuk menerima tawaran berlakon dalam filem tersebut kerana jalan ceritanya mengisahkan mengenai perjuangan bangsa Melayu sejak zaman dulu demi menuntut sebuah kemerdekaan. Selain itu, cerita ini berdasarkan kapsul masa Wawasan 2020 yang ditanam oleh beliau di Monumen Putrajaya semasa pentadibirannya. Terdetik di dalam hati Mak dara, jika arwah somi mak masih hidup pasti dia akan gembira kerana salah satu impian terakhirnya tercapai. Alhamdullilah.. TWO TONES memang terbaikkkk..

Ok di sini Mak Dara terfikir juga untuk buat giveaway atau contest filem KAPSUL.. Tapi masih dalam proses merangka. Kalau jadi nanti Mak khaborkan pada semua ye. Maybe kasi tiket wayang ke.. Atau pemenang tu duduk kat KL ke boleh le nengok wayang sama sama Mak Dara dan anak anak ke..Atau Tshirt KAPSUL ke.. Nanti mak pikiorkan ye..


Ok mak mohon teman teman blogger untuk bantu Mak mempromote filem KAPSUL ni di blog anda ya.. Pada yang ada buat entry mengenai filem KAPSUL ini Mak akan review entry dan blog anda dan masukkan ke dalam bloglist mak.. Ribuan terima kasih kepada yang semua menyokong KAPSUL. 


Buat suamiku allahyarham Martias Ali.. Tak sabar untuk bersama anak anak kita menonton karya terakhir mu.. Al Fatihah buatmu sayang...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke 

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK