Showing posts with label martias mohd ali. Show all posts
Showing posts with label martias mohd ali. Show all posts

Monday, May 29, 2017

Perjalanan Menuju Abadi

3 tahun yang lalu pada waktuu hening pagi 29hb Mei 2014, Martias asyik terjaga dari tidurnya mungkin juga kerana sakit selepas operate stensing buah pinggang yang dijalaninya sehari sebelumnya. Nafasnya juga semakin terganggu. Saya meminta nurse memanggilkan doctor namun katanya doctor tak ada maka nurse memberikan oxygen dan menyuruh martias bernafas perlahan lahan. Makin lama makin sesak nafasnya dan semakin saya mendesak nurse mencarikan doctor untuk melihat keadaan suami saya ini. 

Saya masih ingat lagi walauppuun semakin sukar untuk bernafas namun martias menarik oxygen dari mulutnya sambil bibirnya terkumat kamit mengucap. Saya Tarik dan letakkan kembali oxygen ke wajahnya namuun tiap kali saya berbuat begitu tiap kali itu juga pasti dia akan menarik oxygen dari wajahnya dan terus mengucap.. saya kata padanya bang.. pakai oxygen ni.. abang ngucaplah dalam hati pun takpa Allah dengar bang.. Namun dia tetap berdegil dan tetap menarik oxygen dan kelihatan mulutnya terkumat kamiit dalam kesukaran untuk menyebut syahadah.. luluh hati melihat keadaannya saat itu.. begitu cintanya dia pada sang pencipta lebih dari nafasnya. Aku berdoa pada Allah supaya tariklah penyakit suamiku ini tak sanggp melihat dia tersiksa..

Beberapa ketika pernafasannya semakin merosot.. Tiba tiba keluar dari mulutnya "hantar icu" terkejut saya dibuatnya dan terus menjerit memanggil nurse dan tatkala itu juga kedengaran azan subuh berkumandang. Saya kembali ke katil dan memegang tangannya. Kali ini nafasnya semakin sesak dan sukar dan seraya hampir kehujung azan subuh itu seraya itu juga mata martias melihat tepat ke atas dan terus tidak sedarkan diri lagi.. Pada waktu itu rasanya hampi saatu wad itu dapat mendemgar suara saya memanggil suami saya dan pada saat itu barulah doctor datang ..

Kaki saya jadi lemah dan ditarik ketepi oleh nurse. Doktor dan nurse mula kalut cuba menyedarkan kembali martias, mereka sempat memberi cpr dan martias kembali bernafas . Segala kelengkapan pernafasan kini diberikan kepadanya.

Saya berkeras memujuk doctor untuk memasukkan suami saya ke ICU namun kata mereka harus mengikut procedur dan saya harus menunggu. Kini badan martias dipenuhi wayar wayar dan alat membantu pernafasan. Beberapa jam selepas itu barulah mereka membawa suami saya masuk ke ICU

Di ICU barulah doctor menerima laporan ujian yg mereka jalankan dan memaklumkan pada saya bahawa suami saya mengidap Lymphoma tahap 4. Hasil laporan yang martias tunggu hampIr berminggu akhirnya baru dikeluarkan pada saat dia koma.

Pada saat ini doctor memanggil saya ke dalam billik menunggu ICU dan memberitahu keadaan suami saya.. Bagaikan dipanah petir apabilla doctor menyatakan suami saya mungkin tidak dapat survive lebih dari 48 jam... kepala saya terus ingatkan 4 orang anak anak kami dirumah.. Mereka harus jumpa papa mereka..

Kini sanak saudara dan para sahabat semakin memenuhi ruang menunggu. Ramai juga para pelakon yang pernah bekerjasama bersama martias turut hadir . Tak putus putus bacaan yasin dibacakan. Saya merapati ibu mertua saya dan saya mohon agar mak halalkan semua makan minum dan ampunkan dosa dosa martias dan dengan air mata mak mengangguk. Selama saya menjadi isteri kepada Martias dia tak pernah lupakan tangungjawabnya terhadap mak dan arwah abah. Dia memang anak yang baik terhadap mereka.. teringat lagi kata katanya beberapa minggu sebelum itu.. Tahun ni kalau filem abang meletop kita beli rumah di rawang tu dan kita renovate dan jaga mak. ya dia memang sayangkan mak...

Saya dipanggil lagi beberapa kali ke bilik oleh doctor dan setiap kali saya dipanggil setiap kalli itu juga saya disampaikan berita buruk.. Mulanya doctor memaklumkan bahawa organ martias satu persatu tidak berfungsi .. Daan setiap kali berita disampaikan kepala saya hanya terkenangkan anak anak. Teringat lagi saat ini saya bersama adik ipar saya am sama sama berada menerima berita itu. Kaki dan seluruh badan saya tanpa disedari bergetar tanpa dapat dikawal. Saya mohon pada doctor untuk benarkan anak ketiga dan bongsu saya untuk masuk melawat papa mereka. Walaupun undang undang tak benarkan anak bawah 12 tahun untuk masuk namun doctor benarkan. Kini saya bersama semua anak anak berada di sisi buat kali terakhir . Melihat satu persatu anak anak yang membacakan yasin buat papa mereka buatkan hati saya hancur.. Kita memang insaan terpilih nak..

Akhirnya anak anak dipannggill keluar. Kini doctor sampaikan berita bahawa otak martias tidak lagi berfungsi dan dia kini 100 peratus bergantung pada mesin hayat. Kini saya berada dalam mimpi.. Seperti saya selalu menulis di skrip babak ini benar benar telah berlaku pada saya.. Saya kucup dahinya da pegang tangannya yang semakin membekku.. Saya bacakan syahadah padanya sambil seoranng anak saudara saya sedang membacakan yasin di hujung kakinya dan pada saat itu juga kelihatan denyutan nadi semakin merosot doctor meminta saya ketepi buat kedua kali.. Dan kali itu saya tahu bahawa saya telah kehilangan suami saya.. ayah kepada anak anak saya... imam saya...
Martias Mohd Ali telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10:41 malam 29hb Mei 2014





5.10.1968 - 29.5.2014
AL FATIHAH

Tuesday, September 1, 2015

Impian Terakhir Pengarah Allahyarham Martias Ali Untuk Filem KAPSUL Tercapai

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata telah mengetahui tentang filem KAPSUL yang akan menemui penonton pada 17hb September 2015 nanti kan. Haa pada yang belum pernah dengar tentang filem ni moh Mak Dara nak khaborkan pda kalian.. Sebenarnya arwah Somi Mak Dara, Allahyarham Martias Ali merupakan penulis skrip dan pengarah bagi filem ini dan En Amru Najmi Osman dan syarikat Two Tones Sdn Bhd merupakan penerbit bagi filem ini.. Pada tika dan saat ini filem KAPSUL dalam proses promotion kaw kaw punya. Pada beberapa hari lalu team KAPSUL telah pun menjalani jelajah ROAD TOUR ke beberapa buah negeri termasuk Melaka JB. Tak lama lagi akan ke beberapa lokasi lagi bagi mempromosikan filem ini. 



Pihak penerbit iaitu Two Tones juga telah mengeluarkan beberapa teaser sebagai promo untuk filem ini. Mari Mak Dara kongsikan Trailer filem KAPSUL ini ya..



Haaa macam mana??? Gempakkk kan teaser filem KAPSUL ini.. Bertambah gempak bila Tun Mahathir juga turut membintangi filem ini kan.. Malangnya, cita-cita Allahyarham suami mak untuk melihat sendiri filem ini di layar perak tidak kesampaian apabila meninggal dunia pada 29 Mei 2014 ketika usianya 46 tahun, setelah terlantar selama hampir sebulan di hospital akibat penyakit kanser darah. Masih ingat lagi semasa di dalam wad di hospital Ampang.. Arwah Somi mak asyik bertanya kepada producer En Amru supaya menemui dan memujuk Tun M untuk membintangi filem ini. Ini kerana arwah memang telah menulis watak dan dialog khas untuk Tun M. Dan filem ini juga diinspirasi dari kapsul yang ditanam oleh Tun M . Tun M memang menjadi idola arwah somi Mak sejak dulu.. Maka itu menjadi antara impian terakhirnya..


Arwah somi Mak Dara dan Penerbit di lokasi penggambaran KAPSUL 
tahun lalu

Allahyarham suami Mak Dara hanya sempat terlibat dalam proses penggambaran serta suntingan awal sahaja dan filem ini kemudiannya berjaya disiapkan oleh pihak penerbit hampir 14 bulan selepas ketiadaan beliau. Namun walauapapun.. Mak Dara sebagai isteri amat amat bangga dengan hasil karya beliau. 

Penerbit En Amru bersama Tun M semasa penggambaran filem KAPSUL

Jutaan terima kasih kepada pihak penerbit TWO TONES Sdn Bhd , Encik Amru Najmi, En Fizi dan semua yang terlibat kerana akhirnya mereka telah berjaya memujuk Tun M untuk membintangi filem ini .Tun M berminat untuk menerima tawaran berlakon dalam filem tersebut kerana jalan ceritanya mengisahkan mengenai perjuangan bangsa Melayu sejak zaman dulu demi menuntut sebuah kemerdekaan. Selain itu, cerita ini berdasarkan kapsul masa Wawasan 2020 yang ditanam oleh beliau di Monumen Putrajaya semasa pentadibirannya. Terdetik di dalam hati Mak dara, jika arwah somi mak masih hidup pasti dia akan gembira kerana salah satu impian terakhirnya tercapai. Alhamdullilah.. TWO TONES memang terbaikkkk..

Ok di sini Mak Dara terfikir juga untuk buat giveaway atau contest filem KAPSUL.. Tapi masih dalam proses merangka. Kalau jadi nanti Mak khaborkan pada semua ye. Maybe kasi tiket wayang ke.. Atau pemenang tu duduk kat KL ke boleh le nengok wayang sama sama Mak Dara dan anak anak ke..Atau Tshirt KAPSUL ke.. Nanti mak pikiorkan ye..


Ok mak mohon teman teman blogger untuk bantu Mak mempromote filem KAPSUL ni di blog anda ya.. Pada yang ada buat entry mengenai filem KAPSUL ini Mak akan review entry dan blog anda dan masukkan ke dalam bloglist mak.. Ribuan terima kasih kepada yang semua menyokong KAPSUL. 


Buat suamiku allahyarham Martias Ali.. Tak sabar untuk bersama anak anak kita menonton karya terakhir mu.. Al Fatihah buatmu sayang...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke 

Friday, April 4, 2014

Somi Mak Dara Martias Ali Di Majalah Libur

Assalammualaikum duhai teman..

Hampir 3 minggu yang lalu telah berlangsunglah sesi temuramah dan sesi photoshoot somi Mak Dara Martias Ali untuk Majalah LIBUR. Sebuah majalah mengenai travel.. Dan somi Mak Dara selaku presiden MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA pun diinterview bagi membincangkan tentang cara travel secara backpacking gitewwww... Moh Mak Dara kongsikan sedikit dengan anda gambor yang sempat Mak Dara snap masa sesi interview tu ya..

sesi photografi

Sesi temuramah

Syukur alhamdullilah interview berjalan dengan sangat lancar dan artikelnya baru sahaja keluar di Majalah Libur edisi bulan APRIL. Dan Mak Dara pun baru saja mendapatkan majalah ini sebentar tadi. Dan beginilah ghopanya somi Mak dalam majalah itu hewhewhew




Gitulah rupanya somi mak dalam Majalah LIBUR itu. Tahniah bang.. Soo proud of you.. Kepada wartawan Libur jutaan terima kasih kerana sudi menulis artikel mengenai kelab Malaysia Backpacker dan juga mengenai somi mak.. You guys are awesome ;)

Somi Mak dan wartawan & jurugambar LIBUR

Ok pada anda anda yang minat untuk travel tu bolehlah dapatkan majalah Libur ni tau.. Dan pada sesiapa yang minat untuk travel secara backpacking boleh ke page MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA . ya :)

Tuesday, March 4, 2014

Mak Dara Dan Somi Di Sesi Photografi Akhbar Utusan Malaysia Hari Ini

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata semua dah tahu tentang pekerjaan Mak dara sebenarnya selain dari menjadi blogger meroyan adalah sebagai penulis skrip kan.. Haa ada juga yang belum tahu.. Kalau nak tau lebih tentang drama drama yang mak dara telah hasilkan bolehlah klik di SINI . Dan kebanyakkan skrip yang Mak Dara hasilkan dan bakal hasilkan selalunya mak dara akan kongsikan dengan anda contohnya seperti entry ini "BUKIT BESI - FILEM KENEGARAAN"

pic by google

Skrip Filem Bukit Besi ini adalah hasil karya somi Mak Martias Ali, adik Mak Adza Nasyaemie dan Mak Dara sendiri. Dan pada beberapa hari lalu seorang wartawan dari Utusan Malaysia Rosalinda Said yang sedang siapkan artikel rencana 3 muka surat tentang Bukit Besi untuk ruangan S2 Utusan Malaysia telah terbaca artikel Mak Dara itu dan terus email Mak Dara. Katanya since usaha kami tu berkait rapat dengan artikel rencana tentang Bukit Besi yang sedang dia siapkan maka beliau berminat nak interviu kami berhubung projek itu. Oleh kerana Wartawan itu tinggal jauh maka sesi interview berlangsung secara online. Dimana beliau menghantarkan semua soalan melalui email dan mak dara dan somi membalas emailnya dengan jawapan.. 

Dan pada hari ini sesi telah ditetapkan sebuah sesi photografi untuk Mak Dara dan Somi untuk dimasukkan ke dalam artikel itu.. Sesi photografi akan bermula jam 3 petang nanti.. Doakan semoga sesi photografi ini berjalan dengan lancar ya insyaa allah.. Menurut wartawan Rosalinda Said artikel ini akan dikeluarkan pada 15hb Mac di ruangan S@ utusan Malaysia.. Jangan lupa beli utusan malaysia nanti ye hehe


Sunday, March 2, 2014

Somi Mak Dara Di Bernama Radio

Assalam duhai teman.. 

Al kisahhhh toyibbb.. Maka tersebut lah kisah somi mak dara diinterview di Bernama radio minggu lalu toyib.. Haaa nampak cerita dah lama baru nak up hari ni hehe.. Interview mengenai persatuan MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB aka MBC di facebook. Haa mak dan somi memang kaki jalan tapi dengan cara backpacking hehe.. Dan somi Mak Dara selaku president MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA pun diinterview bagi membincangkan tentang cara travel secara backpacking gitewwww... Moh Mak Dara kongsikan sedikit dengan anda gambor yang sempat Mak Dara snap masa sesi interview tu ya..So moh mak share gambornya ye..

somi Mak Martias Ali

menjawab soalan dari facebook

DJ DJ yg sungguh sweet

selesai interviewwww...


di lobi bernama Radio 

Begitulah serba sedikit gambor yang sempat mak snapkan pada hari itu.. Maka dalam interview tu antara topik yang dibincangkan ialah "apakah Backpacking" Pengalaman manis dan pahit Backpacking" tips Backpaking dan banyak lagi.. Ok pada anda anda yang minat untuk travel tu bolehlah dapatkan majalah Libur ni tau.. Dan pada sesiapa yang minat untuk travel secara backpacking boleh ke page MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA . Dan jomlah sekali sekala layanzzz RADIO BERNAMA di saluran 93.9 jom!!


Friday, February 7, 2014

Mak Dara Di Lokasi Penggambaran Filem Kapsul

Assalam duhai teman.. Hari ini merupakan hari terakhir penggambaran bagi filem KAPSUL yang diarahkan oleh somi Mak Dara Martias Ali... Dah last day ni maka somi mak pun ajaklah Mak Dara ke set lokasi untuk nengok dia shooting.. Dah banyak kali benor somi mak ngajak jadi mak pon pegi ajelah.. Ha sesampai di sana Abang Faizal Hussein dah siap sedia .. Fuhhh sungguh berdedikasi dan disiplin Faizal hussein begitu juga dengan semua team termasuk penerbitnya En Amru Najmi..

Pada tika dan waktu sekarang mereka akan memulakan penggambaran mak sempat snap dua keping gambor je dulu.. takmau kacau diorang dengan snap snap gambar bebanyak.. Kejap kejap nanti la baru mak mulakan aktiviti paparazi mak tu buat masa sekarang buat lek buat peace dulu hehehehe...

Ok nantikan live update dari mak dara dari lokasi penggambaran filem kapsul ini ya...






Thursday, January 16, 2014

Gambar Eksklusif Hari Pertama Penggambaran Filem KAPSUL

Assalam duhai teman. Hari ini 16hb Januari 2014 maka adalah hari pertama bagi penggambaran Filem Kapsul . Lokasi penggambaran adalah di Kuala Kangsar. Dan untuk babak pertama yang akan difilemkan hari ini adalah di sebuah kawasan hutan yang diubah menjadi markas atau tempat persembunyian komunis. Pelakon yang terlibat untuk hari pertama penggambaran filem ini ialah Abang Zaidi Omar, Yang Kassim dan ramai lagi. Mari Mak Dara kongsikan dengan anda gambar gambar eksklusif sekitar penggambaran Filem KAPSUL . 



Martias Ali (Somi Mak) pengarah bagi filem ini adoii siap pakai 
sapa punya rambut palsu tu yang oiii hahaha
bersama Abang Misnin Ehsan EP sedang menunggu set siap

set lokasi


sedang membina set lokasi 






Somi mak tengah mengarah

kusyuk betul somi mak 

Filem Kapsul akan menjalani penggambaran selama 28 hari dn hampir 60 peratus penggambran akan dilakukan di Kuala Kangsar dan selebihnya di Kuala Lumpur. Mari kita doakan agar penggambaran filem KAPSUL ini berjalan lancar dan semoga dipermudahkan insyaa allah..

SINOPSIS FILEM KAPSUL
Sebuah kapsul masa wawasan 2020 yang ditanam oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad telah dicuri dan telah membawa Zohri kembali ke zaman silam. Zohri kini terperangkap di tengah pergolakan bangsa melayu untuk mencapai kemerdekaan serta membawa bangsa Melayu keluar dari kancah kemiskinan. Zohri melihat dan merasa sendiri akan erti sebuah perjuangan bangsanya yang tidak pernah dia bayangkan selama ini. Dia melihat, dia merasai dan kini dia mulai memahami betapa peritnya liku-liku rentetan sejarah negara dan bangsa. Kembara Zohri berterusan dari satu era ke era seterusnya dan tiada siapa yang mampu membawanya pulang ke zamannya sekarang kecuali dirinya sendiri.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke webpage @ http://www.filemkapsul.com/

#Gambar ehsan dari KAPSUL FAN PAGE


Thursday, September 19, 2013

Martias Ali Diragut Di Wangsa Maju

Semalam bertempat di stesyen minyak wangsa maju Martias Ali iaitu somi Mak Dara telah diragut! Pada masa itu kami sekeluarga dalam perjalanan untuk ke Hospital Putra Medical Centre di Sungai Buloh untuk melawat saudara kami Abang Amri dan isterinya yang baru menimang cahayamata pertama mereka. Dan sebelum bertolak somi mak mengisi minyak dahulu.

Setelah membuat bayaran di kaunter somi Mak berjalan ke arah kereta untuk mengisi minyak tapi dia mendapat satu panggilan dari adiknya yang memberitahu cara cara untuk kami ke Putra Medical Centre itu. Ini kerana kami tidak pernah pergi ke hospital itu sebelum ini. Dan dengan sepantas kilat satu mamat yang menaiki motor telah menghampiri somi mak dari belakang dan meragut handphone dan sekaligus cermin mata somi mak dara. Dah le power cermin mata somi mak almost 500++ bila dah tak pakai cermin maka dia tak nampaklah untuk melihat nombor plat motor peragut tu.. 

video dr cctv Shell wangsa maju

video ke 2 dr cctv Shell wangsa maju


Memang pantas sangat perkara ni berlaku dan memang tak sempat untuk berbuat apa apa. Somi mak cuba untuk menendang moto peragut itu namun tak berjaya. Kami kemudian telah membuat laporan di Balai Polis Melawati kemudian kes ini diserahkan pula di Balai Polis Wangsa Maju. 

Jadikan video dan kejadian ini sebagai pengajaran. Tak kira lelaki atau perempuan, kita harus selalu alert dan berhati hati. Penyangak macam ni tak kira waktu dan tempat.. Walaupun di siang hari dan di tempat awam dia kalau nak rompak akan dia rompak juga.. Dah nama penyagak kan macam tu lah resamnya kan.. Jadi berhati hati ya semua..

Namun walau apa yang telah berlaku kami sekeluarga bersyukur kerana tidak ada perkara yang tak diinginkan berlaku terhadap somi mak.. Amin.. Harap harap peragut ini dapat ditangkap secepat mungkin sebelum dia meragut mangsanya yang seterusnya. 


Thursday, September 5, 2013

Pencarian Wajah Seiras Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak danTun Dr Mahathir muhamad,

Anda memiliki wajah seiras Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Dr Mahathir muhamad? Kepada wanita pula.. Anda memili wajah iras iras seperti Tun Dr. Siti Hasmah ?

  Tunku Abdul Rahman 


Tun Abdul Razak

Tun Dr Mahathir muhamad

Tun Dr. Siti Hasmah 

Jika anda atau saudara mahupun teman teman anda yang memiliki wajah seiras Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Dr Mahathir muhamad dan Tun Dr. Siti Hasmah ... Ada berita baik untuk anda!!

Syarikat Two Tones Sdn Bhd akan mengadakan ujibakat utk pertama kalinya bagi filem terbaru mereka iaitu sebuah filem bertajuk "KAPSUL" . Filem ini akan diterbitkan oleh Encik Amru Najmi dan diarahkan oleh somi Mak Dara Martias Mohd Ali tidak lama lagi.

Mereka kini sedang giat mencari wajah wajah seiras tokoh tokoh politik seperti di atas untuk melakonkan watak watak dalam filem itu. Ujibakat ini berlangsung seperti detail di bawah:

LOKASI UJIBAKAT :
Medyavizyon Sdn Bhd, No 30-1B, 1st floor , 
Jln U/ P 1/7, ukay Perdana, 68000 
Ampang , Selangor. 

TARIKH UJIBAKAT: 
14 dan 15 september 2013

WAKTU UJIBAKAT: 
dari pukul 2 ptg hingga 6 ptg 

Sila bawa gambar full 2kpg dan profail anda. 

P/S: Sila hubungi Puan ismaliza ismail di no 0123328472 untuk sebarang pertanyaan atau anda boleh klik di link ini untuk ke fanpage fb filem  KAPSUL https://www.facebook.com/kapsulthemovie

Jika anda punyai teman teman, rakan sekerja ataupun sanak saudara yang mempunyai wajah yang seiras tokoh tokoh diatas bolehlah emailkan juga gambar mereka ya.. Pada teman blogger yang Mak Dara kasihi.. Jika anda tidak keberatan bolehlah tolong war warkan juga pencarian wajah tokoh tokoh ini di blog anda ya.. Copy paste pun takpe hehe.. Terima kasih semua.. Jumpa anda di ujibakat ini nanti ya!!


Saturday, June 29, 2013

MAK DARA KE BENGKEL INTENSIF PENERBITAN FILEM PENDEK

Assalam duhai teman.. Haaa sehari suntuk tak ada update terkini dari Mak Dara kan.. Sebenarnya Mak Dara seharian menghadiri Bengkel intensif Penerbitan Filem Pendek yang di adakan di Galeri Perfileman FINAS.. Mak Dara ke sana bagi menemani somi Mak Dara iaitu Martias Ali sebagai moderator iaitu yang mengajar di bengkel itu.. Moh Mak Dara sharekan gambar gambar yang berlaku di bengkel intensif filem pendek ini ya..

 Somi mak dara sedang mengajar :)


 antara peserta bengkel


 

 
Somi mak dara sedang kusyuk mengajar

Bengkel intensif Penerbitan Filem Pendek ini akan berlangsung selama dua hari ini adalah dengan kerjasama Koperasi Seniman Kuala Lumpur dan juga FINAS.

Bengkel ini ada untuk memberi penerangan kepada peserta tentang cara cara untuk menghasilam filem pendek yang bermutu. Para peserta juga akan diajar cara menulis skrip filem pendek. Mereka juga akan diajar bagaimana untuk mendapatkan dana penerbitan. Bagaimana untuk menghantar filem pendek ke festival antarabangsa dan bermacam macam lagi. Dan di akhir bengkel ini, setiap peserta akan diberikan sijil penyertaan dari FINAS.

Esok adalah hari terakhir bengkel ini. Mudah mudahan perjalanan bengkel ini dipermudahankan dan berjalan dengan lancar insyaa allah..


Monday, June 17, 2013

PERTANDINGAN FILEM PENDEK RAMADHAN

Assalam duhai teman... Ada tak antara teman teman di sini yang minat dengan filem pendek.. Haaaa ni Mak Dara nak khaborkan bahawa somi Mak Dara Martias Ali bersama dengan Koperasi Seniman Kuala Lumpur Berhad bakal mengadakan PERTANDINGAN FILEM PENDEK RAMADHAN 



Format Pertandingan
1. Terbuka kepada semua warga Malaysia
2. Bertemakan Ramadhan
3. Segala bentuk format rakaman diterima (termasuk mobile recording)
4. Durasi filem pendek tidak lebih dari 2 minit
5. File video harus dihantar ke e-mail shortfilmramadhan@koperasiseniman.my untuk di nauk muat ke laman youtube
6. Kemenangan adalah berpandu kepada jumlah klik LIKE
7. Tarikh penyertan dibuka 15hb Jun 2013
8. Tarikh tutup penyertaan 10 Ogos 2013
9. Tiada yuran penyertaan

Hadiah 
Tempat Pertama - Wang Tunai & Iringan
Tempat kedua - Wang Tunai & Iringan
Tempat ketiga - Wang Tunai & Iringan 
Lima hadiah saguhati.


untuk keterangan lebih lanjut sila klik di link ini: https://www.facebook.com/events/469273409829605/

Jika nak tahu lebih lanjut mengenai pertandingan filem pendek ramadhan, dengar somi Mak Dara Martias Ali bersama pengarah hebat Abang Yusof Kelana yang telah dijemput menjadi tetamu di radio Nasional FM bagi mempromosikan pertandingan ini. Mereka akan bersiaran langsung dan on air ptg ni jam 3.30 di nasional fm 88.5fm or 95.3. Apa apa soalan boleh diajukan kelak. Anda boleh mendengar temubual ini melalui live streaming @ http://liveradio.super-resources.com/nasional-fm-malaysia/


dari kiri Somi MD Martias Ali dan Abang Yusof Kelana
akan on air di Nasional FM pada jam 3:30 petang ini. Stay Tune..

Bagi Mak Dara, perkara yang paling menarik ialah pertandingan ini menerima segala bentuk format rakaman (termasuk mobile recording). Maknanya anda boleh rakam filem pendek melalui telefon bimbit! Haaaa so semua orang mempunyai telefon bimbitkan.. maknanya semua orang pon boleh sertai pertandingan filem pendek ini.. Dan yang lagi best durasi iaitu jangkamasa untuk setiap filem pendek yang nak dipertandingkan tidak melebihi 2 minit.. So apalagi jom le shoot apa apa yang berkaitan ramadhan dan sertai PERTANDINGAN FILEM PENDEK RAMADHAN beramai ramai...

Kepada teman teman blogger Mak Dara mohon agar anda sharekan mengenai PERTANDINGAN FILEM PENDEK RAMADHAN di blog anda boleh... Just copy and paste aje entry ni dan tukarlah kepada ayat ayat anda kalau takmo menggunakan bahasa meroyan Mak Dara ini hehe.. 


Sunday, February 3, 2013

ALONG GEDEBE

Assalam duhai teman.. Pada tika dan saat ini sebuah drama hasil skrip oleh Mak Dara yang bertajuk ALONG GEDEBE sedang disiarkan di ASTRO WARNA sekarang :)..


Drama ini adalah skrip yang ke 59 daripada 66 buah skrip yang telah Mak Dara hasilkan.. Drama ini dilakonkan oleh Zed Zaidi, Harun Salim Bachik, Yus Rajalawak, Mandy Chong dan ramai lagi. 


Tuesday, January 15, 2013

Anak Penarik Beca


As salam duhai teman.. 
Hmmm hari ni rasanya Mak Dara asyik cerita kisah meroyan mak je hari hari sampai anda semua pun dah hampir muntah pink maka hari ni mak nak cerita kisah selain dari diri Mak dara lah.. Emmm mak nak cerita tentang somi mak pulak.. Amacam boleh ke hehe? 

Somi Mak bukannya seorang novelis... Dia seorang penulis skrip dan pengarah  namun dia telah lama menyimpan niat untuk menjadi penulis novel yang hebat.. Lantaran itu somi mak telah cuba untuk terjemahkan sebuah karya telemovie beliau ke dalam bentuk novel... Berpeluh juga dia nak menyusun ayat. Katanya dia rasa banyak yang tak betul. Dan akhirnya maka lahirlah sebuah novel yang bertajuk ANAK PENARIK BECA..



Novel ini telah pun di cetak dan dijual sebanyak 3000 naskah. Semua dah sold out. So tak boleh nak cari lagi kat mana-mana kedai. Alhamdulillah dengar cerita novel ini akan jadi buku teks sekoah menengah pada tahun 2014... Insyaallah.. doakan ya. Tapi kalau anda semua teringin nak baca (kepada yang belum pernah membacanya) boleh le beli PDF file (lebih kurang macam e-book). 

Terdapat 33 babak di dalam novel ini. So mak dara kasi korang baca babak yang pertama dahulu... Lebih kurang macam teaser lah kekdahnya...

Sedutan novel ANAK PENARIK BECA

. 1 .

Bandaraya Melaka. Deretan beca-beca tua menyusuri jalan, bagaikan satu perarakan kereta berhias yang disirami percikan cahaya sang mentari nian tegak meninggi. Wajah-wajah lewat usia, menagih kudrat dekad-dekad yang lalu, bagaikan tidak bermaya lagi menghabiskan putaran pedal beca yang ada di antaranya sebaya usia mereka.

Keriuhan deringan loceng-loceng beca yang dari berbagai bunyi dan nada, bagaikan seirama mencipta sebuah melodi indah, lantaran menenggelamkan pekikan suara enjin-enjin jentera moden yang melewati perarakan mereka. Namun dalam nada yang seirama itu, kedengaran pekikan bunyi hon sebuah kereta Proton Perdana berwarna hitam yang tampak garang dan tidak beradab, lantas sumbanglah irama indah anggota panca irama yang dianggotai oleh orkes warga penarik beca.

Kamal, seorang eksekutif muda mula mengerutkan dahi melihat perarakan beca di hadapan matanya yang tidak ubah seperti satu perlumbaan sang kura-kura di gelanggang lumba kuda. Wajahnya bengis mengumpul darah panas yang mula menghangatkan telinganya.

Tiada ruang untuk dia memintas deretan beca-beca tua yang ternyata terus tidak mempedulikan kehadirannya.

“Tepilah sikit.” Jeritan nada geramnya menjerit ke arah si penarik beca.

Namun, mereka hanya lewa menoleh ke belakang tanpa melemparkan apa-apa reaksi balas terhadapnya.

Kamal semakin geram. Jam tangannya kini melewati pukul dua belas tengah hari. Dia lantas menghentak stereng keretanya sambil membunyikan hon bingit yang panjang sebagai tanda protes tidak puas hati.

Tiba di satu selekoh, penarik-penarik beca mulai memberi ruang bagi Kamal melewati mereka. Mungkin kerana mereka sudah tidak tahan lagi dengan nada-nada sumbang pekikan bingit hon kereta Kamal yang sungguh menyakitkan telinga ataupun mungkin juga mereka sudah keletihan seharian mengayuh di bawah terikkan matahari, lantaran mengambil keputusan untuk berehat bagi mengumpul semula kudrat-kudrat yang telah hilang.

Sekali lagi Kamal  membunyikan hon panjang untuk melepas geram  dan terus memecut dari situ. Deruan enjin kereta Proton Perdana V6 itu bagaikan selari dengan deruan degupan jantung Kamal. Mungkin kelegaan kini dikecap oleh Kamal namun tidak pada dua insan warga penarik beca yang cukup tersinggung hati dengan tingkah dan perilaku Kamal.

Kadang-kadang terfikir oleh mereka, apakah ini yang berjaya diperoleh oleh kerajaan setelah menghabiskan wang jutaan ringgit demi membentuk sebuah masyarakat yang berhemah dan berbudi bahasa.

Pak Hassan yang mengayuh beca di belakang terus turun menuju ke arah Pak Jonet yang masih geram melihat aksi biadab Kamal. Wajah tuanya berkerut seribu. Gigi kuningnya mengetap bibir yang sejak dari tadi kekeringan dan kontang.

“Kalau bukan anak Deris sudah lama aku belasah budak tu.” tersembur kata-kata itu dari mulut Pak Jonet sambil  menoleh ke arah  Pak Hassan.

“Sabar jelah.” Pak Hassan menenangkan Pak Jonet.

Nafas deras Pak Jonet masih belum reda. Matanya merah  kegeraman  terus melihat kelibat kereta Proton Perdana itu yang membelah Banda Hilir hingga hilang dari pandangannya.

Benar kata Pak Jonet, kalau bukan kerana Idris sudah lama warga beca berkumpul bagi memutuskan apakah hukuman yang harus Kamal terima di atas perbuatannya itu. Namun kerana Idris jugalah mereka terpaksa mengalah.

Reda juga kemarahan Pak Jonet setelah diselaputi selawat panjang nan berulang. Mereka berlalu dari situ meninggalkan satu peristiwa yang bakal menjadi bualan dari mulut ke mulut di kalangan warga penarik beca tidak lama lagi. 

Haa itulah babak pertama dalam enovel ini dan kalau nak baca lebih.. boleh le buat pesanan dengan e-mail ke mr_martias@yahoo.com atau message kat FB. Harga yang untuk enovel ini adalah sebanyak RM 10 sahaja. Kalau nak kasi lebih pun tak apa. 

Novel ini telah diadaptasi dari skrip drama bertajuk ANAK PENARIK BECA dan telah memenangi beberapa Anugerah seperti Anugerah Skrip Terbaik , Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik, ANugerah Pelakon Pembantu Terbaik dan Anugerah Penataan Cahaya Terbaik di Anugerah Sri Angkasa yang lalu.. Jadi kalau nak tahu kenapa naskah ini telah memenangi banyak anugerah boleh lah dapatkan enovel ini ya.. :)



THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK