Showing posts with label martias mohd ali. Show all posts
Showing posts with label martias mohd ali. Show all posts

Wednesday, January 17, 2018

Bagaimana lahirnya watak MAK DARA dalam Blog bicaramakdara.com


As salam duhai teman.. Syukur alhamdullilah ke hadratNya.. Hari ini 17hb Januari 2018 maka genaplah 7 tahun Mak Dara masuk ke dunai BLOG ini. Maka dengan ulang tahun kelahiran Blog Mak Dara ni maka Mak Dara nak habaq mai kat hangpa semua Bagaimana lahirnya watak MAK DARA dalam Blog bicaramakdara.com



Segala ucapan terima kasih yang teramat sangat harus diucapkan buat arwah suami Mak Dara . Kerana dialah maka wujudnya blog ini, Dan kerana dialah juga wujudnya KARAKTER MAK DARA ni.. Dulu mak tak faham apa maksudnya. Untuk memberi satu karektor atau nafas baru untuk sebuah watak bagi menarik minat orang untuk membaca.. Macam tak masuk akal pun ada bila arwah cakap "build one character" yang totally different from my own personality. Tapi Mak layankan aje lah.. Tapi masa tu mak amat blur, karakter macam mana yang mak nak cipta. Jujurnya Mak adalah seorang yang sangat pemalu. Terus terang mak katakan bahawa mak memang tidak suka berkawan atau bersosial dengan sesiapapun melainkan keluarga Mak Dara. And I guess watak mak dara tu memang agak bosan. Dan pastinya tiada apa yang dapat menarik perhatian sesiapa pun. Maka mak mula mencari karektor yang benar benar bertentangan dengan Mak Dara. Mak cipta sebuah karakter yang lantang bersuara, gila gila senang cerita seorang wanita "MEROYAN".. Dan apabila tiba pada nama untuk karakter ni Mak Dara jadi blur kerana memang tak tahu nak letak nama apa. Takkan nak letak nama mak dara sendiri kerana watak ini bukan watak sebenar mak dara. Maka mak dara teringat akan sebuah karakter yang amat mak dara kagumi iaitu watak Mak Dara dalam filem P. Ramlee ibu mertua ku.. Maka lahirlah "MAK DARA ... BLOGGER MEROYAN.

Sumber Inspirasi Karakter MAK DARA





Image may contain: 1 person

No automatic alt text available.No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.No automatic alt text available.
antara header header yang pernah digunakan selama 7 tahun berblog


Header blog yang diguna pakai sehingga hari ini

Pada masa karakter dan blog ini ditubuhkan ia sekadar main main pada mak. Mak jadikan blog sebagai sebuah tempat untuk Mak lari dari reality. Sebuah tempat untuk mak melepaskan semua perasaan . Namun demi Allah.. tidak pernah Mak Dara menyangka bahawa "Watak dan tulisan meroyan Mak Dara itu mendapat perhatian dan mendapat pembaca yang ramai. Bertambah terkejut kerana Mak Dara pernah menjadi Top 5 di DiGi WWWOW AWARD selama 2 tahun berturut turut dan bersaing bersama blogger blogger hebat seperti Beautiful Nara , Oh Artis , Sirap Limau dan ramai lagi. 


Video pendek Mak Dara untuk mendapatkan undian hehehe


Video pengumuman Top 5 calon dan Pemenang kategori Top Kay Poh 
(termasuk Blog Mak Dara)


Video pengumuman Pemenang kategori Top Kay Poh 

Walaupun tak menang Mak Dara merasa sangat bangga kerana mendapat pencapaian sebegitu walaupun blog masa itu baru 6 bulan sahaja. Seterusnya Mak Dara telah memenangi sebuah award di majlis MSMW bersama sama Blogger blogger hebat yang lain seperti Denaihati , Fatin Liana dan ramai lagi. And the best part cuba teka Mak Dara join kategori apa??? Antara kategori yang dipertandingkan ialah Blog terbaik, Blogger of the year , Dan semua yang best best belaka. Tapi Mak dara memilih untuk memasuki kategori WORST BLOG OF THE YEAR.. Dan mak dara terkejut apabila Mak Dara telah didatangi oleh beberapa orang kuat MSMW dan menyatakan bahawa markah dan undian yang Mak Dara terima antara tertinggi dan Top 3 antara berbelas pemenang kategori yang lain., Dan yang paling tak dapat dilupakan apabila Tan Sri Utama Dr Rais Yatim telah memberikan ucapan instimewa untuk Mak Dara .. Mak ingat antara bait ucapannya menyatakan bahawa The winner of WORST BLOG OF THE YEAR is eother just playing around or purely genius .. Perghhhhh tak cukup kerusi dibuatnya waktu itu..

Image may contain: one or more people, people standing and suit

Image may contain: one or more people, people standing and indoor

Antara kenangan ralat Mak Dara selama bergelar blogger ialah apabila Mak Dara pernah menolah jemputan oleh blogger otai yang hebat iaitu Tuan Haji AMir untuk menjadi salah sorang daripada panel nya dalam event SBB lupa pulak tahun bila hehe.. Sayang betulll bila fikir balik.. Bukan mudah untuk mendapat kepercayaan seperti itu.


Namun alhamdullilah Mak Dara dijemput menjadi salah seorang panelis untuk sebuah acara WOMEN POWERTALK dan membicarakan tentang WANITA DAN MEDIA SOSIAL.


Image may contain: 2 people, people standing and indoorImage may contain: 2 people, people standing and indoor

Image may contain: 2 people, people standing and indoorImage may contain: 2 people, people standing and indoor
Mak Dara bersama YB Kuale YB Mastura

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing

Getaq lutut juga Mak Dara kerana dijemput menjadi panel untuk sebuah acara yang sungguh besar dan berprestij itu. Menambahkan kegabraan Mak Dara apabila 3 ahli panel yang lain terdiri dari tokoh yang hebat seperti Doktor, Pengacara hebat Sharifah Shahwati , Seorang tokoh jemputan luar negara. Dan tiba tiba Mak Dara terselit di ditu. Terasa sungguh kerdil. Dah tu kena pulak berucap depan menteri Dato Keruak dan Dato Shahrizat.. Perghhhh mau luruh jantung dibuatnya. Namun Mak Dara kuatkan semangat dan alhamdullilah Yb Kuale iaitu YB Mastura tak henti henti beikan kata kata semangat dan sokongan pada Mak. Maka alhamdullilah mak berjaya juga atasi cabaran ini. Lepas ni sapa pun yang jemput mak takkan mak tolak. Tak cuba tak tau , betul tak? hehe. Ohhhh banyak betul kenangan terindah Mak Dara dan Blog ini..

Tahun berganti tahun , kemudian timbulnya "karakter karakter" baru dalam dunia sosial seperti Cikgu Shida, Faiz Dickie dan ramai lagi. Terbaru ialah Dato Sri Vida, Dato Sri Aliff Syukri dan juga Sajat.. Ehh korang jangan ingat mereka memang berkelakuan macam tu 100% ya.. Sebahagian yang ditunjukkan di media sosial adalah "Karakter" yang dicipta mereka. Walaupun ada yang suka , ada yang benci ada yang kecam namun mereka semakin dikenali, Betul tak? Lepas tu baru Mak Dara mula memahami apa yang dimaksudkan oleh suami Mak Dara dengan membina "KARAKTER" itu.. Fuhhh tak sangka arwah suami Mak Dara ni memang fikir jauh ke masa depan. 

Namun sayangnya setelah kematian arwah Mak Dara telah berhenti terus dari dunia blog selama hampir 3 tahun. I quit when im on top (for me lah hahaha perasan jap k). Memang sayangggggg sekaliiiii..  Kini Mak Dara terpaksa start from a scratch, Bermula dari mula. Insyaallah Mak akan lebih aktif berblog selepas ini . Dan buat arwah suami Mak Dara.. Terima kasih atas segala galanya . Akan saya terus perjuangkan penulisan saya dalam skrip drama dan juga blogging in Syaa Allah.. Al fatihah buatmu Bang..


Image may contain: 1 person


Nantikan Mak Dara akan buat COMEBACK!!!!!!!



Monday, May 29, 2017

Perjalanan Menuju Abadi

3 tahun yang lalu pada waktuu hening pagi 29hb Mei 2014, Martias asyik terjaga dari tidurnya mungkin juga kerana sakit selepas operate stensing buah pinggang yang dijalaninya sehari sebelumnya. Nafasnya juga semakin terganggu. Saya meminta nurse memanggilkan doctor namun katanya doctor tak ada maka nurse memberikan oxygen dan menyuruh martias bernafas perlahan lahan. Makin lama makin sesak nafasnya dan semakin saya mendesak nurse mencarikan doctor untuk melihat keadaan suami saya ini. 

Saya masih ingat lagi walauppuun semakin sukar untuk bernafas namun martias menarik oxygen dari mulutnya sambil bibirnya terkumat kamit mengucap. Saya Tarik dan letakkan kembali oxygen ke wajahnya namuun tiap kali saya berbuat begitu tiap kali itu juga pasti dia akan menarik oxygen dari wajahnya dan terus mengucap.. saya kata padanya bang.. pakai oxygen ni.. abang ngucaplah dalam hati pun takpa Allah dengar bang.. Namun dia tetap berdegil dan tetap menarik oxygen dan kelihatan mulutnya terkumat kamiit dalam kesukaran untuk menyebut syahadah.. luluh hati melihat keadaannya saat itu.. begitu cintanya dia pada sang pencipta lebih dari nafasnya. Aku berdoa pada Allah supaya tariklah penyakit suamiku ini tak sanggp melihat dia tersiksa..

Beberapa ketika pernafasannya semakin merosot.. Tiba tiba keluar dari mulutnya "hantar icu" terkejut saya dibuatnya dan terus menjerit memanggil nurse dan tatkala itu juga kedengaran azan subuh berkumandang. Saya kembali ke katil dan memegang tangannya. Kali ini nafasnya semakin sesak dan sukar dan seraya hampir kehujung azan subuh itu seraya itu juga mata martias melihat tepat ke atas dan terus tidak sedarkan diri lagi.. Pada waktu itu rasanya hampi saatu wad itu dapat mendemgar suara saya memanggil suami saya dan pada saat itu barulah doctor datang ..

Kaki saya jadi lemah dan ditarik ketepi oleh nurse. Doktor dan nurse mula kalut cuba menyedarkan kembali martias, mereka sempat memberi cpr dan martias kembali bernafas . Segala kelengkapan pernafasan kini diberikan kepadanya.

Saya berkeras memujuk doctor untuk memasukkan suami saya ke ICU namun kata mereka harus mengikut procedur dan saya harus menunggu. Kini badan martias dipenuhi wayar wayar dan alat membantu pernafasan. Beberapa jam selepas itu barulah mereka membawa suami saya masuk ke ICU

Di ICU barulah doctor menerima laporan ujian yg mereka jalankan dan memaklumkan pada saya bahawa suami saya mengidap Lymphoma tahap 4. Hasil laporan yang martias tunggu hampIr berminggu akhirnya baru dikeluarkan pada saat dia koma.

Pada saat ini doctor memanggil saya ke dalam billik menunggu ICU dan memberitahu keadaan suami saya.. Bagaikan dipanah petir apabilla doctor menyatakan suami saya mungkin tidak dapat survive lebih dari 48 jam... kepala saya terus ingatkan 4 orang anak anak kami dirumah.. Mereka harus jumpa papa mereka..

Kini sanak saudara dan para sahabat semakin memenuhi ruang menunggu. Ramai juga para pelakon yang pernah bekerjasama bersama martias turut hadir . Tak putus putus bacaan yasin dibacakan. Saya merapati ibu mertua saya dan saya mohon agar mak halalkan semua makan minum dan ampunkan dosa dosa martias dan dengan air mata mak mengangguk. Selama saya menjadi isteri kepada Martias dia tak pernah lupakan tangungjawabnya terhadap mak dan arwah abah. Dia memang anak yang baik terhadap mereka.. teringat lagi kata katanya beberapa minggu sebelum itu.. Tahun ni kalau filem abang meletop kita beli rumah di rawang tu dan kita renovate dan jaga mak. ya dia memang sayangkan mak...

Saya dipanggil lagi beberapa kali ke bilik oleh doctor dan setiap kali saya dipanggil setiap kalli itu juga saya disampaikan berita buruk.. Mulanya doctor memaklumkan bahawa organ martias satu persatu tidak berfungsi .. Daan setiap kali berita disampaikan kepala saya hanya terkenangkan anak anak. Teringat lagi saat ini saya bersama adik ipar saya am sama sama berada menerima berita itu. Kaki dan seluruh badan saya tanpa disedari bergetar tanpa dapat dikawal. Saya mohon pada doctor untuk benarkan anak ketiga dan bongsu saya untuk masuk melawat papa mereka. Walaupun undang undang tak benarkan anak bawah 12 tahun untuk masuk namun doctor benarkan. Kini saya bersama semua anak anak berada di sisi buat kali terakhir . Melihat satu persatu anak anak yang membacakan yasin buat papa mereka buatkan hati saya hancur.. Kita memang insaan terpilih nak..

Akhirnya anak anak dipannggill keluar. Kini doctor sampaikan berita bahawa otak martias tidak lagi berfungsi dan dia kini 100 peratus bergantung pada mesin hayat. Kini saya berada dalam mimpi.. Seperti saya selalu menulis di skrip babak ini benar benar telah berlaku pada saya.. Saya kucup dahinya da pegang tangannya yang semakin membekku.. Saya bacakan syahadah padanya sambil seoranng anak saudara saya sedang membacakan yasin di hujung kakinya dan pada saat itu juga kelihatan denyutan nadi semakin merosot doctor meminta saya ketepi buat kedua kali.. Dan kali itu saya tahu bahawa saya telah kehilangan suami saya.. ayah kepada anak anak saya... imam saya...
Martias Mohd Ali telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10:41 malam 29hb Mei 2014





5.10.1968 - 29.5.2014
AL FATIHAH

Tuesday, September 1, 2015

Impian Terakhir Pengarah Allahyarham Martias Ali Untuk Filem KAPSUL Tercapai

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata telah mengetahui tentang filem KAPSUL yang akan menemui penonton pada 17hb September 2015 nanti kan. Haa pada yang belum pernah dengar tentang filem ni moh Mak Dara nak khaborkan pda kalian.. Sebenarnya arwah Somi Mak Dara, Allahyarham Martias Ali merupakan penulis skrip dan pengarah bagi filem ini dan En Amru Najmi Osman dan syarikat Two Tones Sdn Bhd merupakan penerbit bagi filem ini.. Pada tika dan saat ini filem KAPSUL dalam proses promotion kaw kaw punya. Pada beberapa hari lalu team KAPSUL telah pun menjalani jelajah ROAD TOUR ke beberapa buah negeri termasuk Melaka JB. Tak lama lagi akan ke beberapa lokasi lagi bagi mempromosikan filem ini. 



Pihak penerbit iaitu Two Tones juga telah mengeluarkan beberapa teaser sebagai promo untuk filem ini. Mari Mak Dara kongsikan Trailer filem KAPSUL ini ya..



Haaa macam mana??? Gempakkk kan teaser filem KAPSUL ini.. Bertambah gempak bila Tun Mahathir juga turut membintangi filem ini kan.. Malangnya, cita-cita Allahyarham suami mak untuk melihat sendiri filem ini di layar perak tidak kesampaian apabila meninggal dunia pada 29 Mei 2014 ketika usianya 46 tahun, setelah terlantar selama hampir sebulan di hospital akibat penyakit kanser darah. Masih ingat lagi semasa di dalam wad di hospital Ampang.. Arwah Somi mak asyik bertanya kepada producer En Amru supaya menemui dan memujuk Tun M untuk membintangi filem ini. Ini kerana arwah memang telah menulis watak dan dialog khas untuk Tun M. Dan filem ini juga diinspirasi dari kapsul yang ditanam oleh Tun M . Tun M memang menjadi idola arwah somi Mak sejak dulu.. Maka itu menjadi antara impian terakhirnya..


Arwah somi Mak Dara dan Penerbit di lokasi penggambaran KAPSUL 
tahun lalu

Allahyarham suami Mak Dara hanya sempat terlibat dalam proses penggambaran serta suntingan awal sahaja dan filem ini kemudiannya berjaya disiapkan oleh pihak penerbit hampir 14 bulan selepas ketiadaan beliau. Namun walauapapun.. Mak Dara sebagai isteri amat amat bangga dengan hasil karya beliau. 

Penerbit En Amru bersama Tun M semasa penggambaran filem KAPSUL

Jutaan terima kasih kepada pihak penerbit TWO TONES Sdn Bhd , Encik Amru Najmi, En Fizi dan semua yang terlibat kerana akhirnya mereka telah berjaya memujuk Tun M untuk membintangi filem ini .Tun M berminat untuk menerima tawaran berlakon dalam filem tersebut kerana jalan ceritanya mengisahkan mengenai perjuangan bangsa Melayu sejak zaman dulu demi menuntut sebuah kemerdekaan. Selain itu, cerita ini berdasarkan kapsul masa Wawasan 2020 yang ditanam oleh beliau di Monumen Putrajaya semasa pentadibirannya. Terdetik di dalam hati Mak dara, jika arwah somi mak masih hidup pasti dia akan gembira kerana salah satu impian terakhirnya tercapai. Alhamdullilah.. TWO TONES memang terbaikkkk..

Ok di sini Mak Dara terfikir juga untuk buat giveaway atau contest filem KAPSUL.. Tapi masih dalam proses merangka. Kalau jadi nanti Mak khaborkan pada semua ye. Maybe kasi tiket wayang ke.. Atau pemenang tu duduk kat KL ke boleh le nengok wayang sama sama Mak Dara dan anak anak ke..Atau Tshirt KAPSUL ke.. Nanti mak pikiorkan ye..


Ok mak mohon teman teman blogger untuk bantu Mak mempromote filem KAPSUL ni di blog anda ya.. Pada yang ada buat entry mengenai filem KAPSUL ini Mak akan review entry dan blog anda dan masukkan ke dalam bloglist mak.. Ribuan terima kasih kepada yang semua menyokong KAPSUL. 


Buat suamiku allahyarham Martias Ali.. Tak sabar untuk bersama anak anak kita menonton karya terakhir mu.. Al Fatihah buatmu sayang...

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke 

Friday, April 4, 2014

Somi Mak Dara Martias Ali Di Majalah Libur

Assalammualaikum duhai teman..

Hampir 3 minggu yang lalu telah berlangsunglah sesi temuramah dan sesi photoshoot somi Mak Dara Martias Ali untuk Majalah LIBUR. Sebuah majalah mengenai travel.. Dan somi Mak Dara selaku presiden MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA pun diinterview bagi membincangkan tentang cara travel secara backpacking gitewwww... Moh Mak Dara kongsikan sedikit dengan anda gambor yang sempat Mak Dara snap masa sesi interview tu ya..

sesi photografi

Sesi temuramah

Syukur alhamdullilah interview berjalan dengan sangat lancar dan artikelnya baru sahaja keluar di Majalah Libur edisi bulan APRIL. Dan Mak Dara pun baru saja mendapatkan majalah ini sebentar tadi. Dan beginilah ghopanya somi Mak dalam majalah itu hewhewhew




Gitulah rupanya somi mak dalam Majalah LIBUR itu. Tahniah bang.. Soo proud of you.. Kepada wartawan Libur jutaan terima kasih kerana sudi menulis artikel mengenai kelab Malaysia Backpacker dan juga mengenai somi mak.. You guys are awesome ;)

Somi Mak dan wartawan & jurugambar LIBUR

Ok pada anda anda yang minat untuk travel tu bolehlah dapatkan majalah Libur ni tau.. Dan pada sesiapa yang minat untuk travel secara backpacking boleh ke page MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA . ya :)

Tuesday, March 4, 2014

Mak Dara Dan Somi Di Sesi Photografi Akhbar Utusan Malaysia Hari Ini

Assalam duhai teman.. Rasanya rata rata semua dah tahu tentang pekerjaan Mak dara sebenarnya selain dari menjadi blogger meroyan adalah sebagai penulis skrip kan.. Haa ada juga yang belum tahu.. Kalau nak tau lebih tentang drama drama yang mak dara telah hasilkan bolehlah klik di SINI . Dan kebanyakkan skrip yang Mak Dara hasilkan dan bakal hasilkan selalunya mak dara akan kongsikan dengan anda contohnya seperti entry ini "BUKIT BESI - FILEM KENEGARAAN"

pic by google

Skrip Filem Bukit Besi ini adalah hasil karya somi Mak Martias Ali, adik Mak Adza Nasyaemie dan Mak Dara sendiri. Dan pada beberapa hari lalu seorang wartawan dari Utusan Malaysia Rosalinda Said yang sedang siapkan artikel rencana 3 muka surat tentang Bukit Besi untuk ruangan S2 Utusan Malaysia telah terbaca artikel Mak Dara itu dan terus email Mak Dara. Katanya since usaha kami tu berkait rapat dengan artikel rencana tentang Bukit Besi yang sedang dia siapkan maka beliau berminat nak interviu kami berhubung projek itu. Oleh kerana Wartawan itu tinggal jauh maka sesi interview berlangsung secara online. Dimana beliau menghantarkan semua soalan melalui email dan mak dara dan somi membalas emailnya dengan jawapan.. 

Dan pada hari ini sesi telah ditetapkan sebuah sesi photografi untuk Mak Dara dan Somi untuk dimasukkan ke dalam artikel itu.. Sesi photografi akan bermula jam 3 petang nanti.. Doakan semoga sesi photografi ini berjalan dengan lancar ya insyaa allah.. Menurut wartawan Rosalinda Said artikel ini akan dikeluarkan pada 15hb Mac di ruangan S@ utusan Malaysia.. Jangan lupa beli utusan malaysia nanti ye hehe


Sunday, March 2, 2014

Somi Mak Dara Di Bernama Radio

Assalam duhai teman.. 

Al kisahhhh toyibbb.. Maka tersebut lah kisah somi mak dara diinterview di Bernama radio minggu lalu toyib.. Haaa nampak cerita dah lama baru nak up hari ni hehe.. Interview mengenai persatuan MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB aka MBC di facebook. Haa mak dan somi memang kaki jalan tapi dengan cara backpacking hehe.. Dan somi Mak Dara selaku president MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA pun diinterview bagi membincangkan tentang cara travel secara backpacking gitewwww... Moh Mak Dara kongsikan sedikit dengan anda gambor yang sempat Mak Dara snap masa sesi interview tu ya..So moh mak share gambornya ye..

somi Mak Martias Ali

menjawab soalan dari facebook

DJ DJ yg sungguh sweet

selesai interviewwww...


di lobi bernama Radio 

Begitulah serba sedikit gambor yang sempat mak snapkan pada hari itu.. Maka dalam interview tu antara topik yang dibincangkan ialah "apakah Backpacking" Pengalaman manis dan pahit Backpacking" tips Backpaking dan banyak lagi.. Ok pada anda anda yang minat untuk travel tu bolehlah dapatkan majalah Libur ni tau.. Dan pada sesiapa yang minat untuk travel secara backpacking boleh ke page MALAYSIAN BACKPACKERS CLUB MALAYSIA . Dan jomlah sekali sekala layanzzz RADIO BERNAMA di saluran 93.9 jom!!


Friday, February 7, 2014

Mak Dara Di Lokasi Penggambaran Filem Kapsul

Assalam duhai teman.. Hari ini merupakan hari terakhir penggambaran bagi filem KAPSUL yang diarahkan oleh somi Mak Dara Martias Ali... Dah last day ni maka somi mak pun ajaklah Mak Dara ke set lokasi untuk nengok dia shooting.. Dah banyak kali benor somi mak ngajak jadi mak pon pegi ajelah.. Ha sesampai di sana Abang Faizal Hussein dah siap sedia .. Fuhhh sungguh berdedikasi dan disiplin Faizal hussein begitu juga dengan semua team termasuk penerbitnya En Amru Najmi..

Pada tika dan waktu sekarang mereka akan memulakan penggambaran mak sempat snap dua keping gambor je dulu.. takmau kacau diorang dengan snap snap gambar bebanyak.. Kejap kejap nanti la baru mak mulakan aktiviti paparazi mak tu buat masa sekarang buat lek buat peace dulu hehehehe...

Ok nantikan live update dari mak dara dari lokasi penggambaran filem kapsul ini ya...






Thursday, January 16, 2014

Gambar Eksklusif Hari Pertama Penggambaran Filem KAPSUL

Assalam duhai teman. Hari ini 16hb Januari 2014 maka adalah hari pertama bagi penggambaran Filem Kapsul . Lokasi penggambaran adalah di Kuala Kangsar. Dan untuk babak pertama yang akan difilemkan hari ini adalah di sebuah kawasan hutan yang diubah menjadi markas atau tempat persembunyian komunis. Pelakon yang terlibat untuk hari pertama penggambaran filem ini ialah Abang Zaidi Omar, Yang Kassim dan ramai lagi. Mari Mak Dara kongsikan dengan anda gambar gambar eksklusif sekitar penggambaran Filem KAPSUL . 



Martias Ali (Somi Mak) pengarah bagi filem ini adoii siap pakai 
sapa punya rambut palsu tu yang oiii hahaha
bersama Abang Misnin Ehsan EP sedang menunggu set siap

set lokasi


sedang membina set lokasi 






Somi mak tengah mengarah

kusyuk betul somi mak 

Filem Kapsul akan menjalani penggambaran selama 28 hari dn hampir 60 peratus penggambran akan dilakukan di Kuala Kangsar dan selebihnya di Kuala Lumpur. Mari kita doakan agar penggambaran filem KAPSUL ini berjalan lancar dan semoga dipermudahkan insyaa allah..

SINOPSIS FILEM KAPSUL
Sebuah kapsul masa wawasan 2020 yang ditanam oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad telah dicuri dan telah membawa Zohri kembali ke zaman silam. Zohri kini terperangkap di tengah pergolakan bangsa melayu untuk mencapai kemerdekaan serta membawa bangsa Melayu keluar dari kancah kemiskinan. Zohri melihat dan merasa sendiri akan erti sebuah perjuangan bangsanya yang tidak pernah dia bayangkan selama ini. Dia melihat, dia merasai dan kini dia mulai memahami betapa peritnya liku-liku rentetan sejarah negara dan bangsa. Kembara Zohri berterusan dari satu era ke era seterusnya dan tiada siapa yang mampu membawanya pulang ke zamannya sekarang kecuali dirinya sendiri.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai FILEM KAPSUL boleh ke FB PAGE @ https://www.facebook.com/kapsulthemovie atau ke webpage @ http://www.filemkapsul.com/

#Gambar ehsan dari KAPSUL FAN PAGE


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK