Tuesday, May 10, 2011

Aimi Jarr Meninggal Dunia

Baru sebentar tadi suami Mak Dara mendapat SMS dari rakannya memberitahu bahawa Aimi Jarr telah meninggal dunia. Terkejut kamai mendapat berita itu.





Aimi Jarr atau nama sebenarnya Omar@Abdul Majid Bin Puteh adalah seorang pelakon dan menulis skrip semenjak tahun 1962. Pernah memenangi anugerah 'Penulis Lakon Layar Terbaik(Festival Film Malaysia ) . Allahyarham telah menghembuskan nafasnya yang terakhir dirumahnya di Taman Melawati Kuala Lumpur.

Mak Dara teringat lagi semasa Mak Dara baru lepas SPM Mak Dara ada melanggan BELAJAR BERLAKON melalui pos oleh Aimi Jarr. Berbekalkan naskah yang dibeli daripada allahyarham menguatkan semangat untuk Mak dara datang ke Kuala Lumpur untuk mencuba nasib dalam bidang seni ini... Kini arwah hanya dalam kenangan...

dihadapan rumah allahyarham Aimi Jarr sekarang.

Jenazah akan dikebumikan di tanah perkuburan Klang Gate selepas Zohor hari ini.. Mari kita sama sama sedekahkan al fatihah kepadanya.. AL FATIHAH....

Bau wangi di tengah malam..

Tengah sakan berblog tetiba Mak Dara ada terbau satu bau yang amat wangi sekali.. Mula mula tu bau dia sikit aje.. pastu makin lama makin kuat.. mata terus tengok jam.. dah pukul 12.. Ahhh sudahhhh.. Nak tegur tak berani kang salah "tegur" naya kang.. Nak tanya suami yang tengah buat skrip malas nak kacau kang lari semua idea dia ..

Mak Dara amati betul betul bau tu.. eh macam biasa ku bau wangi ni... tengok punya tengok rupa rupanya anak Mak Dara tengah sakan main perfume Mak Dara kat balik kerusi di bilik Mak dara ni.. Adoyaiii buat suspeng ajelah.. hahahaha

Monday, May 9, 2011

Dah tengok?

Ada yang dah tengok drama bersiri BIAR RAHSIA yang ditayangkan di RTM 1, 9:00 mlm tadi.. Rupa rupanya dah masuk episod ke 4.. sendiri tulis pun boleh terlepas haha.. Memang selalu Mak Dara terlepas tengok drama hasil tulisan skrip sendiri.. Ya la anak anak dah monopoli remote control maka hari hari kena layan channel 611 cartoon channel aje la.. Pada yang tak berkesempatan nak tengok Mak Dara ada snap snap picture dkt TV tadi.. Tapi sayangnya tak baper clear.. Takpe lah layan aje la ye hehe






Rusdi Ramli dan Siti Fazurina


Irma Hasmi


sepasang kembar seiras yang mencintai lelaki yang sama


Siti Fazurina dan Qazem Nor



Drama ni dah ditayangjkan pada tahun 2008 dan diulang tayang lagi tahun ni.. Harap harap anda suka dengan drama ni =)

BIAR RAHSIA

Hi uols... Ni Mak Dara nak habaq mai... Kalau free free tu tontonlah drama bersiri bertajuk "BIAR RAHSIA" yang akan ditayangkan di RTM1 pukul 9:00 malam nanti dalam slot MAHLIGAI.. Skrip drama ni ditulis oleh Mak Dara, suami mak dara Martias Ali dan adik Mak Dara iaitu Adza Nasya emie..



Skrip drama bersiri ini adalah skrip yang ke 31 pernah Mak Dara tulis.. drama ni pernah ditayangkan pada tahun 2008 dan diulangtayang lagi pada tahun ni alhamdullilah.. Dibawah ni sedikit detail tentang drama ni ye..

Tajuk Drama: Biar Rahsia
Durasi: 26 episod
Skrip Oleh: Adza Irdawati, Adza Nasyaemie dan Martias Ali
Penerbit: David Teoh
Syarikat: Metrowealth Production (MIG)
Siaran: RTM1 (2008)

Drama bersiri 26 episod berjudul BIAR RAHSIA merupakan hasil penulisan skrip saya yang ke 30. Drama ini membariskan pelakon pelakon hebat seperti rusdi ramli, ijoy Azhari, Siti Fazurina, irma hasmi, fadzilah mansur, Rosnah Johari, Qazim nor dan ramai lagi.

Drama ini mengisahkan tentang kisah hidup pasangan kembar Danina dan dahlia. Atas desakan hidup memaksa Dahlia beridentitikan kakak kembarnya Danina yang sebenarnya telah meninggal dunia. Kerana takut berdepan kenyataan kehilangan anak dan suaminya, Dahlia memungkiri janji yang pernah diikrarkan dihadapan arwah kakaknya suatu masa dahulu.

Selamat menonton =)

100% tak setuju dengan cara teguran blogger ini

Memang terkejut bila membaca entry blogger wanita ni.. Memang Mak Dara akui yang Mak Dara pun mcm dia tu jugak.. tp sedang dalam proses perubahan.. Mak Dara tak nak komen, hanya satu aje yang mak dara nak cakap.. 100% tak setuju dengan cara teguran blogger ini..

klik di SINI dan nilaikan sendiri..

Harap maaf.. Mak dara terpaksa remove balik backlink diatas

TOMOK HERO MALAYA

Wahhh banyak betul filem filem yang berkualiti tinggi yang dikeluarkan oleh penggiat filem negara kita.. Syabas... Kalau dulu nak tengok wayang yang banyak sold out citer omputih.. sekarang filem filem melayu pun dah mengalaminya.. Memang amat amat dialu alu dan dinanti natikan oleh penggiat filem selama ini... Terbaru filem yang akan berada di pawagam yang tak sabar nak ditonton oleh Mak Dara iailah filem MANTERA!!



perghhhh macam TRANSFORMER!!! Tomok jadi hero jangan terkezuttt.. Bila tengok trailer filem ni di youtube bertambah teruja Mak Dara untuk menontonnya..


trailer filen MANTERA

Best kan.. best kan.. =)

Sunday, May 8, 2011

V.I.B - Very Important Bloggers Club


Haaaaa.... Page ni khas untuk semua rakan Bloggers.. Anda semua adalah VIB.. Very Important Bloggers.. Moh le promote blog blog anda semua di sana.. Disana.. Disana......

Klik di SINI untuk ke page ni yer.. V.I.B - Very Important Blogger

Nak Cari Hadiah.. Nak Cari Hadiah..

Waaaaa... memang Mak dara ni suka buat keje last minit lah... Hish... Hari ni baru nak keluar cari hadiah untuk Hari Ibu untuk Ibu Mak Dara.. huhuhu.. Memang agak sibuk le sejak dua menjak ni semua keje ditangguh tangguh..Hadiah apa yang sesuai untuk Ibu Mak Dara ni yer.. Blur betul.. Ada cadangang.. Cadangan dibukak ni haha..

Pada yang nak plan nak kasi hadiah hari Ibu pada Mak Dara tu tak payah le susah susah nak cari hadiah.. Klik di SINI dan vote Mak Dara utk Top Kay Poh Award ye.. Sekarang dah ditangga keempat dah ni hehehe Itu merupakan hadiah paling bestttt dan yang amat amat Mak Dara harap2kan hahaha.. sempat pomot jugak tu kan kan kan hehe =)

Oklah sumer .. Hari ni nak MC dr berblog barang 4-5 jam.. Nak beli hadiah dan sambut hari Ibu bersama Ibu yang tercinta dan keluarga yang tersayang..

SELAMAT HARI IBU !!!! dari Mak Dara sekeluarga!!!

Dari kiri- Adza Edie (adik), Adza Adzriyati (kakak), Adza Rinawati(adik), Adza Nasyaemie(adik) , Adza Tutyrianti (Adik) Pn. Zaleha Md Darus (ibu) dan didepan sekali.. Mak Dara le hehehe

JOM BERTUKAU GAMBAU

Hahaha.. Bila baca tajuk entry ni Mak Dara gelak sendiri.. Entah kenapa sejak dua menjak ni Mak dara suka cakap loghat lain lain negeri.. Kejap loghat melaka, kejao loghat nogori, pastu peghok .. Sure ramai heran Mak Dara ni orang mana sebenarnya.. Mak Dara ni ekceli campuran Mami Penang dan sikit Kedah.. bila dicampur kedua duanya terus le jadi rojak yang telah kembang.. Tu yang merapu sakan tu haha... Ehh dah lari tajuk ni..

Ok.. Sebenor benornye.. Mak Dara nak ajak awok awok sumer tukau gambau profile picture anda di Facebook tu dengan menggantikan gambar anda bersama ibu anda. Haa kira macam sesi menayangkan Ibu kita masing masing lah kan.. Acara ni dah 3 tahun Mak Dara buat setiap kali datangnya hari Ibu. Tapi tahun ni agak lewat sikit nak mula haha.. Sibuk sikit kebelakangan ni..

Mohle tunjukkan bertapa sayangnya kita kepada Ibu kita.. Pada yang telah ketiadaan Ibu Mak Dara doakan semoga anda tabah dan sama samalah kita sedekahkan alfatihah kepada mereka yang telah tiada semoga roh mereka ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman.. Dan kepada yang masih mempunyai Ibu tu.. Sesungguhnya hargailah Ibu sementara mereka masih ada.. 

Selamat Hari Ibu sumer.. Sebelum nak tutup tirai entry malam ni.. Mak Dara nak tayang Ibu Mak Dara jap.. Taraaaaaa...


Selamat Hari Ibu mak!!! Ur simply the bestttt and I love you more than life itself.. muahhhh

Saturday, May 7, 2011

Omak TOP IMAGINE - INILAH OMAK DEN part 3

Entry kali ni amat istimewa kerana yang joinkan diri ni bukan calang calang orangnya.. Antara rakan blogger tegar yang pernah Mak Dara jumpa.. hehe Orangnya tidak lain dan tidak bukan adalah TOP IMAGINE.. Terima kasih Top kerana sudi joinkan diri.. Amat amatlah menghargainya.. Ok moh kita berkenalan dengan ibu Top.

Nama penuh Ibu Top ni ialah ROSAYA BINTI JUSOH.... dilahirkan di Melaka dan dari kecil menetap di Melaka... Beliau di lahir kan pada 4 Mac 1961... Beliau bekerja sebagai guru di Sekolah Rendah Arab Al-Falah Pernu Melaka.. Ohh rupanya Top ni anak guru besau... 


Tapi dengar cerita Puan Soraya ni bertarung dengan pelbagai penyakit... walaupun dari segi zahirnya nampak seperti wanita yang sihat, tapi didalamnye hanya beliau je la yang menanggung... Dahulu, beliau pernah menjalani pembedahan kanser usus dan alhamdulillah pembedahan itu berjaya..sekarang ni beliau sedang memerangi penyakit darah tinggi dan kencing manis... Mak Dara doa doakan agar Puan Soraya tabah mengahdapi semua ini dan cepat lah sembuh ye. Ok nak tahu lebih lanjut sila klik di SINI ye..

p/s: kim salam dengan Omak Top ye =)

MAK NGAH - INILAH OMAK DEN part 2

Kali ini Mak Dara nak review entry dari cik Pyqah yang sudi menjoinkan diri dalam segmen Mak Dara iaitu "INILAH OMAK DEN" . jom berkenalan dengan pula dengan Ibu Cik Pyqah iaitu Puan Asiah bt Darjini. Puan Aishah Berasal dari Tangkak Johor...Ibu Cik Pyqah ni JAWA walaupun xreti sgt cakap tapi dia paham la gak kalo familynya  bercerita dalam nahasa JAWA.. Puan Aisha dilahirkan pada 4 APRIL1965.. Merupakan anak kedua dari 11 adek beradik

 

Dengar cerita Puan Asiah ni GARANG mcm HARIMAU,..hehe.. Biasalah Ibu memang harus garang sikit dalam mendidik  anak anak. Barulah anak anak hormat dan dengar cakap ibunya =) Nak tahu lebih lanjut mengenai kesukaan Ibu Cik Pyqah ni jom klik di SINI ye =)

Oh Cik Siti - INILAH OMAK DEN part 1

Oh Cik Siti.. Mak Dara nak clap clap clap laju laju pada Cik Siti.. Cik siti memang yang paling pantas join segmen Mak Dara "Inilah Omak Den" . Terima kasih le dik.. Mak suker...

Moh berkenalan dengan Ibu Cik Siti ni.. nama ibu kepada Cik ialah Adlina...Wahhh Nama Ibu Cik Siti memang moden.. Mak suker.. Puan Adlina dilahirkan pada 25 March 1963...

Cik Siti bersama Ibunya Puan Adlina

Wahhh nampak muda Ibu Cik Siti ni.. Dari gambar ni nampak macam adik beradik aje kan..Kalau nak tahu apa rahsia awet muda Ibu Cik Siti ni korang kenalah ke blog Cik Siti dan tanya tuan ampunya anak yer hehe..
Sila klik di SINI.a

Mak Dara nak ambil kesempatan dan ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada Puan Adlina dan seluruh kaum Ibu di mana sahaja anda berada..

Kagum dengan MaggiBOY

Memang kagum... Memanglah anak sendiri.. Mak mana yang tak kagum yer tak.. Tapi kali ni Mak Dara betul betul kagum dengan anak mak dara si MaggiBOY ni.. Kenapa? ye lah.. Tetiba bukak aje blognya ada entry terbaru yang dia tulis.. Nak tahu entry mengenai apa. Cebaca cebaca cebaca dibawah ...



Macam mana budak beumur 12 tahun boleh mengingati pemergian Bat Latiff sedangkan kita langsung tak ingat hehehe .. Anak Mak Dara ni memang lain sikit.. Kalau kanak kanak zaman sekarang lebih meminati Justin Beiber dia lebih minat pada artis artis zaman dulu dulu..Idola dia pun Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan Sudirman. Di biliknya penuh buku buku mengenai mereka. Kalau Mak Dara memang peberet la kalau dengar radio kompomm dengar Radio Era atau Hot FM tapi anak teruna Mak Dara ni hari hari dengar Klasik Nasional aje kat bilik dia tu.. Memang kami satu family pun hairan dengan minatnya ni.. Tapi apa apapun.. Bagus juga dia minat lagenda lama lama.. kalau takde yang lama mana nak datangnya yang baru kan..

Poster P.Ramlee dan Saloma, buku lagu-lagu P.Ramlee, buku tentang P.Ramlee dan radio (sedang mendengar Klasik Nasional)
Pada yang nak baca entrynya mengenai pemergian Bat Latiff silalah ke blog MAGGIBOY @ http://adzahaiqal.blogspot.com/ =) Sebelum tu mari kita sedekahkan Al Fatihah kepada allahyarham Bat Latif... AL FATIHAH...



p/s: pada yang telah join segmen "INILAH OMAK DEN" tunggu mak dara akan terjah korang nanti =)

"Wacana Pengenalan Bersama Bro Wacana"


Ini merupakan pertama kali Mak Dara sertai segmen dari Blogger hebat WACANA.. Segmen ni memang menarik.. Kira macam segmen suai kenal antara rakan rakan blogger.. Memang tak boleh tak menjoinkan diri.

Kenapa Mak Dara nak Berblog? hmm satu soalan yang sungguh best.. sebenarnya Mak Dara memang gila menulis. Mak Dara dapat tahu yang Mak Dara amat minat dalam bidang penulisan semasa mak dara sekolah rendah lagi. Bila cikgu Bahasa Malaysia Mak Dara minta Mak Dara dan satu kelas buat karangan dengan ayat bermula dari... Suatu hari ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah, saya telah... semua rakan sekelas Mak Dara tulis kena kejar anjung lah.. tersesatlah dan macam macam cerita yg "cliche" .. tapi mak dara tulis bagaimana Mak dara telah diculik oleh sekumpulan penculik dan menceritakan pengalaman menjadi tebusan dan bagaimana akhirnya diselamatkan dan malangnya kerana ayah terkorban dalam adengan tembak menembak antara polis dan penculik. hahaha cikgu puji meleleh leleh membuatkan Mak Dara kembang semangkok. Namun cikgu bukan hanya memuji tapi juga marah.. Kenapa? Kerana cikgu suruh buat karangan 150 patah perkataan aje tapi Mak Dara bantai tulis sampai 3 mukasurat lebih. Cikgu kata kalau exam sure kena potong markah hahaha..

Bila dah besar Mak Dara bertemu suami , Martias Ali seorang Penulis Skrip drama yang amat berbakat. Setelah berkahwin akhirnya Mak Dara terus ikut jejak langkah suami dan turut jadi penulis skrip drama dan filem. Setelah 14 tahun Mak Dara terlibat dalam dunia penulisan kini hampir 62 buah skrip drama dan filem telah ditayangkan di TV antaranya Nek Nak, Saka, Bola Cinta, Songkok, Cuci Cuci Services dan banyak lagi..

Menulis skrip selalunya Mak Dara terpaksa ikut jalan cerita pihak producer. Tapi banyak yang tersurat dan tersirat yang tak dapat Mak Dara luahkan. Cari punya cari punya cari akhirnya Mak Dara dapat jawapannya.. BLOG!!

Sebenarnya Mak Dara dah lama berblog. kalau tak silap dari tahun 2008 lagi. Blog pertama Mak Dara ialah blog ADZA IRDAWATI . Blog ini lebih mengenai semua skrip skrip yang pernah Mak Dara hasilkan. Anda boleh klik di SINI kalau nak tengok semua list tajuk tajuk drama yang pernah Mak Dara hasilkan =)


 Blog kedua Mak Dara pula mengenai band mak dara iaitu D'ADZA. Di blog ini Mak Dara banyak menulis aktiviti D'ADZA dari sebelum dan selepas terbitnya album single pertama kami dan semua aktiviti promosi yang telah kami lakukan.


 Tapi kedua dua blog ni macam terlalu formal dan Mak Dara masih tak dapat meluahkan apa yang selalu bermain di kotak fikiran Mak Dara. Maka akhirnya Mak Dara ambik keputusan untuk buat BLOG baru dan nak tulis apa saja yang bermain di kepala ni tanpa ada batasan.. Maka lahirlah blog BICARA MAK DARA..


Syukur alhamdullilah.. Blog ni telah bersiaran selama 3 bulan lebih dan bakal masuk bulan keempat pada tanggal 17hb Mei nanti.. Mudah mudahan Mak Dara dapat terus berblogging selagi terdaya dan termampu.. insyaallah...Pada yang ingin join segmen ini sila klik di SINI ye..

Segmen "INILAH OMAK DEN"


Sempena dengan hari Ibu yang bakal tiba mohle kita perkenalkan Ibu ibu kita . Asyik kita kenalkan diri kita aje dalam dunia Blog ni apakata kita kenalkan orang yang telah memperkenalkan kita di dunia ini. Jom join segmen picisan Mak Dara ni iaitu Segmen "INILAH OMAK DEN"  Berminat ? Ate moh le buat entry..
  1. Tajuk : "INILAH OMAK DEN"
  2. Letak header Mak Dara di atas tu
  3. Sila ceritakan sikit tentang Ibu anda.. Kalau ada gambau lagi cun..
  4. Tinggalkan url entri korang kat sini .
Tak sabar nak berkenalan dengan Ibu Ibu anda =)

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK