Saturday, May 14, 2011

Kawan Kawan!!! Blog dah sihat.. Jom Berbloging!!!!

Akhirnyaaaaa.. Dapat masuk ke Blog kesayangan ku ini setelah seharian dalam mode "tak sihat" Ingat ke Mak Dara ajer.. rupanya ramai yang terkono juo.. Maka ramailah blogger blogger resah, gelisah, bosan dan tak kurang juga yang bengang sebab tak boleh berblogging.. Termasuk le Mak Dara..

Sejak masalah blog ni berlangsung.. Mak dara dah berpatah arah dan boleh dikategori sebagai curang.. Ya curang dengan Mr T.. TWITTER hehehe.. Eh best jugah Twitter ni rupanya ek.. Tapi mana boleh lawan BLOG kan.. Kalau twitter tu boleh tulis baper patah perkataan aje.. Kalau blog berkajang kajang pun no hal kan hehe..mKata salah sorang rakan twitter Mak Dara . Blogspot ni dah kena badi FRIDAY THE 13th...



Hehehe mungkin satu kebetulan aje kot dia nak rosak pada tarikh yang amat scary ni hehe.. Tapi apa apapun diharapkan tak berlaku lagi lah .. kang Mak Dara dah tak tahu nak curang dengan apa lagi.. Takkan nak balik kat Myspace yg utk kanak kanak ribena itu atau friendster pulak kan.. eh masih wujud lagi ke frienster tu ek.. hehehe ... Oh tidak tidak tidak... hehehe

Apa tunggu lagi.. moh berblogging =)

Friday, May 13, 2011

BICARA DARI DAPUR

Malam ni Mak Dara follow satu lagi blog .. Mak Dara adalah followernya yang ke 16.. =)



Blog baru tapi dari blogger Otai.. Blog bernama BICARA DARI DAPUR .. Mak sukerrrrr... Nama blog ni lebih kurang macam Blog Bicara Mak Dara ni kan.. hehe clap3 =)


(gambar dari blog Bicara Dari Dapur)

Tahu siapakah pemilik blog ini.. Tak lain dan tak bukan pemiliknya adalah pemilik blog yang sama iaitu Blog DAPUR TANPA SEMPADAN aka Abang Mat Gebu.. Kata Abang Mat Gebu dia akan share apa apa tips masakan dan petua petua di blog barunya itu..

Klik SINI dan jom terjah beramai ramai.. =)


Makan Char Kuew Teow di tengah pagi

Waduh...Sekarang jam menunjukkan pukul 1:20 pagi. Inilah anak bongsu Mak Dara, Adza Isabella.. Tetiba Bella mintak nak makan char kuew teow.. Nak buat cam mana yang bongsu ni memang manja extra sikit.. jadi Mak Dara turutkan..



Inilah budak bucuk yang makan char kuew teow tengah tengah pagi buta ni =) .. Siap makan dengan tangan lagi.. Macam makan nasik aje dia buat hahaha

Thursday, May 12, 2011

Kekasih Gelap Pembantu Rumah

Wahhhhh topik tak hengattt beul Mak Dara malam ni kan...Al kisahnya macam ni.. Malam ni anak anak Mak Dara tidur awal.. Mungkin sebab sakan sangat bermain petang tadi.. Ini maknanya.... Remote control TV menjadi milikku!!!!!!! kalau tak hari hari nak kena layan citer cartoon aje hehe

Sambil tekan tekan tekan tu tetiba tetekan chanel TV9.. Ada rancangan SEMANIS KURMA yang sedang bersiaran langsung sekarang.. Tengok tajuk "Kekasih Gelap Pembantu Rumah" wahhh tak pernah terpikir pulak isu ini.. Mungkin sebab bibik Mak Dara ni dah masuk kategori "kertu" dan takkan berbuat begitu kan.. Tapi bila dengar balik pebincangan mereka ni menarik betul..

Antara yang menjadi punca perkara ini terjadi kerana isteri terlalu memberi 100% tanggungjawap menjaga anak anak dan suami kepada pembanu rumah.. Ada yang kata sebab isteri selalu sibuk dan masa si suami lebih banyak bersama pembantu rumah dari si isteri.. Dan banyak lagi lah..hmmmm bahaya jugak ye..

Pada kengkawan yang ada bibik bibik .. Terutama yang ada bibik yang masih bergetah dan ada rupa tu.. Mo le cepat tengok rancangan ni.. Mencegah lebihh baik dari mengubati kan hehe..

Bukit bukan sebarang bukit.. Ini Bukuit David Teoh tau... =)

Tiba tiba Mak Dara telah ditag disekeping gambar oleh kawan FB Mak Dara. Tergelak Mak Dara tengok gambor tu..

Kisahnya kawan Mak Dara ni ke mahkhamah dan terdapat sesuatu pada dokumen yang disediakan oleh lawyernya tu... Kuat betul pengaruh David Teoh ni kan.. Sejak dia berpantun pasal "bukuit" semasa dia jadi pengkritik tetap di Raja Lawak dulu.. ramai orang gunakan perkataan tu ! Sampai Laywer pun terikut2 sama.. Cuba tengok kat bawah...

"BUKUIT"

Lawyer pun dah tertulis "Bukuit" dalam dokumen pentingnya tu.. Kuat betul pengaruh David Teoh ni ye ... hehehe.. Jangan marah ye boss bergurau aje.. Kang tak nak kasi job lagi untuk Mak Dara dan suami hehehehe


Suami Mak Dara, Martias Ali bersama David Teo
@ Festival Filem yg lepas =)


Kejap ade kejap takde macam biskut..

Kejap ade kejap takde macam biskut laa blogspot arini.. Tadi tak boleh login pastu boleh... Sejam lepas tu tak boleh buat new post sekarang boleh pulak.. Tapi still tak boleh ke dashbard.. Tak boleh nak tengok sapa yang tinggalkan komen.. geramnyaaaa.. Ikut hati rasa macam nak gegettt aje cokodok 30 bijik!!!! hehehe sempat lg pikir pasal makan tu hahaha

Tapi rasanya hanya sesetengah blog aje yang kena macam ni, dan blog Mak Dara ni antara yang malang tu huhu.. Cobaan.... Harap harap Blogspot cepat le sembuh :(

SPAM yang pandai menyamar

Bijak memang bijak.. Bijak bijak belako pembuat SPAM sekarang ni yer.. Dibuatnya SPAM tapi menyamar yang ia bukanlah satu SPAM..

"In order to PREVENT SPAM, I ask that you VERIFY YOUR ACCOUNT. Click VERIFY MY ACCOUNT right next to comment below to start the process..."
Maka ramai le yang tak mahu terkena spam lalu menekan klik .. Tanpa disedari benda yang diklik tu sebenarnya adalah SPAM.. Kesian kawan kawan Mak Dara di FB yang terkena dengan penipuan ni.. Tapi kesian juga pada Mak Dara dan beberapa teman yang tak tekan sebab di wall penuhhhhhh dengan spam spam ini..

Pada yang belum terkena tu.. Hati hati ya.. jangan klik ok.. Pesanan ini dibawa oleh minyak masak cap kaki lapan hehehe

Panikk!! Tarik Nafas!! Panik Balik!!!!!

Panik.. memang betul betul Panik Mak Dara nak buatnya!!! Rasa cam nak jerit pun ada kejap tadi.. Maunya tak jerit tetiba nak buat entry aje.. kuar benda ni..


Blogger Is Currently Unavailable..???. Laaaa apa kes pulak ni huhuhu.. Teringat balik masa blog Mak Dara ni dulu pernah kena macam ni buatkan Mak Dara rasa lagi gelabah..

Apa lagi terus tanya kengkawan di FB.. Ada yang kata kena benda yang sama.. Tak boleh buka blog.. Tak boleh buat entry.. dan macam macam lagi.. At least Mak Dara tahu yang bukan Mak Dara sorang aje yang kena..

Alhamdullilah sekarang boleh bukak balik.. phewwww terkojut den... hehehe

Adusss.. Terlepas sudah...

Al kisah Mak Dara sepatutnya menghantar sinopsis sebuah drama Merdeka kepada seorang producer sebelum pukul 9 pagi tadi.. Tapi sayangnya Mak Dara baru je celik mata setengah jam tadi.. Terlepas sudah.....

Selalunya Mak Dara bangun awal tetapi semalam Mak Dara membantu adik Mak Dara packing barang barangnya untuk berpindah rumah sampai hampir pukul 2 pagi lebih dan bila sampai rumah dah dekat pukul 3.. Dah tu camne nak bangun pukul 9 kan huhuhu..

Antara skrip skrip drama yang berunsur kemerdekaan yang pernah Mak Dara tulis bersama team penulis Mak Dara ialah Idris Beca, Dendam Kesuma, Songkok dan beberapa drama lagi







Takpe ini namanya takde rezeki.. Jadinya tahun ni takdelah drama Merdeka dari Mak Dara.. huhu

Wednesday, May 11, 2011

Kumpulan KPop Malaysia yang Terbaru!!

Malam ni Mak Dara nak perkenalkan Kumpulan KPop malaysia yang terbaru yang akan berentap dengan Kumpulan M Pop.. Memperkenalkan kumpulan MEGA POP!!



Hehehe amacam Ok tak hahahaha... Takdelah ini bukan kumpulan yang nak tiru KPOP ke Lolypop ke.. Ini adalah kumpulan adik lelaki Mak Dara iaitu Adza Edie bersama kumpulan sekolejnya iaitu kumpulan MEGA yang membuat persembahan di UITM beberapa tahun lepas.. Ok tak show diorang hahaha

KELAS 3 HAMPEH

Adik lelaki Mak dara, Adza Edie ni suka buat video video kelakar.. Antara video favorite yg plg Mak Dara suka ialah video bertajuk KELAS 3 HAMPEH.. cetengok cetengok cetengok..



kalau lah Mak dara jadi cikgu pada anak anak murid macam ni mau masuk tanjung rambutan haha

Lakonan : Adza Edie sebagai Cikgu dan pelajar 1 & Mohd Haniffah sebagai pelajar 2. Mohd Haniffah ni pun blogger jugak.. Klik SINI kalau nak ke blog beliau ye =)
Link

Perempuan beranak 9 dan bersuami 5

Sedih Mak Dara apabila salah seorang ahli keluarga Mak Dara menjadi mangsa terbaru kepada seorang Perempuan beranak 9 dan bersuami 5!! Yup memang betul apa yang anda baca tu.. Wanita ni mempunyai 9 orang anak .. Dan suami yang latest wanita ini adalah bekas suami ahli keluarga Mak Dara ni..

Ya memang ajal maut ditangan tuhan .. Mungkin dah takde jodoh nak buat mcm mana kan dan kami menerimanya.. Tapi apasal pulak wanita beranak 9 dan bersuami 5 ni dok hantar "benda"2 pada ahli keluarga Mak Dara ni lagi.. Sampai sakit teruk dibuatnya. Tak cukup dengan tu dia ugut nak suruh suami barunya tu rampas anak anak dari bekas isterinya ni.. Ishh buat apalah nak dijaga anak tiri sedangkan kesembilan sembilan anak kandung sendiri tak pulak dia nak jaga dan biarkan dengan keempat empat bekas suaminya tu.. Masyaallah..

Tak cukup dengan tu sekarang dalam proses untuk menghalau ahli keluarga Mak Dara ni dari rumahnya.. kenapalah kejam sangat.. Tak kesian ke pada anak anak kecil ni. Tak cukup ke dah rampas suami dan rampas kasih sayang seorang ayah kepada anak anaknya.. Masyaallah..

Takpe mungkin ini semua dugaan dari Allah swt.. Dan kami sekeluarga akan cuba hadapi bersama sama... Semoga dipermudahkan urusan perpindahan keluar ahli keluarga Mak Dara dan anak anaknya dalam sehari dua ini.. dan semoga anak2 kecil & ibunya yg teraniaya tu akan dilindungi, amin... Dan semoga Perempuan beranak 9 dan suami terbarunya yang ke5 ini mendapat pembalasan atas penganiayaan ini oleh Allah swt ...

Mak Dara dan Pemilik Jamu Mak Dara

Akhirnya Mak Dara dapat bertemu dengan pemilik syarikat Jamu Mak Dara iaitu En Habib dalam satu majlis di Kuala Lumpur seminggu lalu.. Jumpa dah seminggu tapi hari ni baru teringat nak update.. hehe

Mak Dara bersama En Habib pemilik Syarikat Jamu Mak Dara! =)


Adik Mak Dara, Adza Tuty pun tak lepaskan peluang
bergambar bersama En Habib =)

Memang baik orangnya dan amat merendah diri.. Asyik tersenyum aje sepanjang majlis itu.. Mak Dara tak lepaskan peluang untuk bertemunya.. Seraya berjumpa, Mak Dara borak borak bersama beliau dan akhirnya terkeluar le cerita yang Mak Dara ada sebuah blog dan saya letakkan nama sebagai Mak Dara... Sebaik mendengar itu En Habib hanya tersenyum dan kata "Oh ye ke.. Ok.. Then you must come to the teater".. Adusss Mak Dara boleh tak tahu pulak yang En Habib bakal membuat teater "Mak Dara Nyonya" arahan Rosminah Tahir yang bakal dipentaskan Pusat Pelancongan Malaysia (MTC) di ibu kota jam 8.30 malam pada 6 hingga 12 Julai nanti.Nampak sangat tak buat research kan hehe..

Tapi apa apapun memang seronok bertemu dengan beliau.. Dan akan cuba utk pergi ke persembahan teater tu nanti =)

Bila Anak Buah Turut Bertanding

Sekarang memang meriah dengan DiGi WWWOW Awards.. Sana sini sumer masuk bertanding.. Mak Dara pun tak ketinggalan .. Rasa nak tergelak pun ada.. Blog picisan macam Mak dara ni gatai pi masuk kategori blogger of the year.. Perasan betulkan? =) skrg di tangga 46 esok lusa keberatusan le tu kompom.. Dah tau dah takkan menang saje je kasi meriah haha. Lagi satu Mak dara masuk Top Kay Poh Award.. Ha ni best sikit dok kat tangga keempat..

Yang terbaru anak buah Mak Dara pun join jugak DiGi WWWOW Awards ni dalam kategori Blogger Of The Year.. Bila Anak buah Mak Dara Elia si JEJARI RUNCING tu masuk.. sebagai Mak sedara kenalah support.




Moh le ramai ramai vote Elia ye.. Klik di SINI untuk mengundi.. Eh tetiba rasa nak nyanyi lagu mari mengundi pulak haha

Ramainya peminat Gula Gula

Baru hari ni Mak Dara perasan.. Ramai jugak yang minat dengan kumpulan GULA GULA.. Tak percaya cer tengok statistik di bawah..



Kan.. Kan.. penuh aje keyword yang mencari tentang entry GULA GULA dalam blog Mak Dara ni . Patutle mulut Mak Dara rasa manis aje arini hahaha

Itu ok lagi.. ni sapa pulak yang nak search pasal topeng arnab dalam blog Mak Dara ni.. Mak Dara tak buat sewa pakaian beragam le dik hehehe...

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK