Thursday, January 5, 2012

Elia Di Kelantan FM Malam Ini

As Salam semua teman.. Malam ni anak buah Mak Dara Elia menjadi tetamu jemputan di Radio KelantanFm di frequency 102.9 & 97.3 di Kelantan.

Mak Dara dan Elia

Elia akan berada di konti bermula jam 9.40 hingga 11 malam ini.. Fuhhh teruja nak dengar suaranya di corong radio.. Cayalahhhh.. Nak tau lebih lanjut boleh le baca di blognya ya.. http://jejariruncing.blogspot.com/2012/01/bakal-keudaraon-air-di-radio-kelantanfm.html

Semoga semuanya berjalan dengan lancar ye.. Jom dengar ramai ramai jommmmm


Dari Karya Mak Dara - KRONIK


Drama ketiga dari 62 drama yang telah Mak Dara tulis ialah sebuah drama science fiction bertajuk KRONIK.. Drama ni telah mak tulis pada tahun 1997 kalau tak silap dan mak dah lupa TV mana dan siapa yang jadi pelakon bagi drama ni hehe.. Sinopsis dan jalan cerita drama ini adalah seperti di bawah

Tajuk Drama: KRONIK
Skrip oleh: Adza Irdawati Adenan
Genre: Science fiction


Drama "KRONIK" adalah hasil skrip saya yang ketiga . Drama ini bergenre Science Fiction.

KRONIK mengisahkan seorang kanak kanak sekolah bernama Aliff yang telah mengikuti perkhemahan sekolah dan telah menemui sebutir meteor yang telah jatuh tidak jauh dari kawasan perkhemahannya tanpa mengetahui bahawa meteor itu mempunyai kuasa ajaib.

Aliff membawa pulang meteor itu dan akhirnya dengan tidak sengaja telah menjatuhkan meteor itu ke dalam baldi di bilik air lalu mengambilnya dengan pantas dan sepantas kilat itu juga Aliff terus bertukar menjadi seorang lelaki dewasa. Aliff terkejut dengan kuasa meteor itu namun akhirnya menggunakan kuasa meteor itu untuk mengorat cikgu kelasnya iaitu cikgu Amelia yang telah lama dia jatuh hati padanya.

Aliff bertukar tukar menjadi kanak kanak dan kadang kadang menjadi lelaki dewasa untuk mencuri perhatian dan cinta Cikgu Amelia. Dan akhirnya Cikgu Amelia jatuh hati kepada Aliff tanpa mengetahui bahawa Aliff sebenarnya adalah anak muridnya.

panas tidak sampai kepetang, Cikgu Amelia dapat menghidu kelakuan aneh Aliff dan akhirnya semua rahsia Aliff terbongkar. Cikgu Amelia terus pergi meninggalkan Aliff dan sekolah itu. Aliff hampa dan membuang meteor yang ditemuinya di sungai.

Aliff ke sekolah seperti biasa dan hampa apabila Cikgu Amelia telah digantikan oleh Cikgu Bedah. Namun terkejut apabila diperkenalkan dengan seorang pelajar baru bernama Amelia.

Selepas waktu sekolah Amelia menemui Aliff dan menyatakankan bahawa dia sebenarnya adalah Cikgu Amelia. Aliff terkejut. Amelia menceritakan bahawa dia mahu mengucapkan selamat tinggal kepada Aliff dan mahu menemui Aliff namun dia terlihat Aliff membuang meteor ke sungai dan tidak sampai hati untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Aliff kerana dia telah jatuh cinta kepada Aliff. Tidak sanggup untuk berpisah dengan Aliff Cikgu Amelia terus mendapatkan meteor yang dibunag oleh Aliff dan tanpa disangkanya dia telah bertukar menjadi kanak kanak perempuan.

Aliff dan Amelia gembira merka dapat bersama selamanya. Mereka mengambil keputusan untuk membuang meteor itu ke laut supaya mereka dapat bersama selamanya. Tanpa mereka ketahui setelah mereka membuang meteor itu seorang lelaki yang sangat tua telah menjumpai meteor itu pula.



Ku Di Tahun Baru....

Oh Mak Gayah... Dah masuk 5hb Januari baru tertengok gambar gambar sambutan tahun baru yang mak sambut bersama keluarga di Concord Shah Alam yang bersarang nak dijadikan entry tapi tak terbuat buat dek kerana sibuk dengan persekolahan keempat empat anak Mak Dara.. Better late then never bak kata orang Uganda dan Siberia kan hehehe..

Pada malam new year eve tu Mak Dara dan keluarga telah ke Concord Hotel Shah Alam dimana band family mak iaitu BAND D'ADZA perform untuk sambutan tahun baru tu.. Tema malam tu hitam dan merah dan juga High School Musical.


merah tak mak ngah hehehe


D'ADZA BAND
dari kiri Abg AMri, Adza Tuty, Adza Rina, Tengku & Adza Yanie


countdown new year


habih anak anak naik atas pentas haha


Mak somi dan anak

Ramai betul orang malam tu nasib baik le adik mak dah RSVP kan tempat untuk mak sekeluarga kalau tak memang duduk nunnnn dihujung le hehe.. Dalam tengah mengejar anak anak mak yang dok sakan berlari mengutip belon belon dipentas sempat mak melihat kelibat seorang teman blogger iaitu Fiza.. Sebelum tu teman blogger yang sweet Deq Noor datang dan menegur Mak Dara.. Sebelum habis show tu mak terus jumpa diorang dan snap snapkan picture bersama mereka..


dari kiri Mak Dara, Deqnoor & Fiza

Memang seronong hang out dengan mereka ni.. Satu kepala besttt.. Harap harap diorang tak bosan melayan meroyan mak yang tak boleh berhenti bercakap tu hehe.. Terkejut mak bila Deqnoor kasi souvenir dari beijing untuk mak.. Tankiuu Deqnoor so sweet of you..

So lepas semuanya tamat maka kami pun balik le ke rumah.. Belum sempat sampai kerumah tengok aje ke belakang kereta semuanya dah tidor.. Ni semua penangan dok kejar belon kat sana tu lah hehe.. Apa apapun semoga tahun ini membawa kebaikan kepada kita semua ya insyaallah aminnnn....


Wednesday, January 4, 2012

Dialog Orang Gemuk Dan Orang Kurus

Dialog dialog ini selalu diucapkan oleh segelintir orang . Terutamanya jika si slim melim bertemu dengan temannya yang ala ala gebuuu gitew...


Situasi ni selalu berlaku pada Mak Dara.. Waduhhhhhh sakit hati pon ada .. Tapi selalunya mak sengih aje dan jawap... tak lah tak pregnant.. Memang gemuk sikit semenjak dua menjak ni.. Entah le kenapa.. Tapi memang tengah nak kuruskan badan.. Dan bla bla bla lagi jawapan yang diberikan bagi mengawal kemaluan yang amat itu... Pernah tak anda berada dalam situasi tu? Hmmm sedih kan...

Kenapa nampak orang yang gemuk je mesti nak tanya soalan soalan yang sensitif begitu ek? Bagaimana kalau yg slim slim tu pulak rasa bila yang si comel tanya seperti dibawah?


Pasti hati sedikit sebanyak akan terguris kannn... Oleh itu apa kata kalau bertemu dengan rakan atau keluarga bertanya lah soalan soalan yang tidak begitu sensitif.. Tanyalah pasal kucing peliharaan ke.. Dah makan ke belum ke.. Pasal pokok bunga ke.. Pasal resepi ke... Mungkin pada mereka perkara itu biasa.. Tapi bagi orang yang bersaiz dua pintu peti ais macam mak memang terasa bisanya..

Tapi bila dipikiorkan balik jika semua orang sama aje.. semua pun sepesennnn aje.. Mana keunikkannya.. Lagipun nanti siapa nak beli baju XXL yang dijual kat giant tu.. Siapa nak beli ubat kurus Dr Rozmey tu .. Siapa nak bayar yuran yuran gym kat celebrities fitness tu? haaaaa kauuu meroyan mak dah datangggg hehehehehe

So moral of the story mory, renung renungkan sebelum berkata kata ye..


Dari Karya Mak Dara - SECANGKIR AIR SETEGUK USIA


Skrip kedua yang telah Mak Dara hasilkan ialah sebuah drama berjudul SECANGKIR AIR SETEGUK USIA . Kalau tak silap mak drama ini ditulis pada tahun 1997 tapi mak dah lupa siapakah yang telah berlakon dalam drama ni hehe.. Ok meh Mak sharekan sinopsis drama ini ye..

Skrip # 2

Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan

SECANGKIR AIR SETEGUK USIA mengisahkan tentang Datin Norin yang terlalu obses dengan kecantikan. Pelbagai kaedah dan pembedahan telah dilakukannya untuk membuatkan dirinya menjadi sentiasa jelita. Walaupun suaminya Dato Faizal tidak bersetuju dengan isterinya namun dia hanya mendiamkan dirinya dan mengikut segala permintaan isterinya itu.

Suatu hari Datin norin telah didatangi oelh seorang lelaki yang menawarkan kecantikkan yang tiada tolak bandingnya dengan hanya minum dari air ajaib dari cangkir antik yang dibawanya. Pada mulanya Datin norin agak skeptikal dengan kata kata lelaki itu. lelaki itu menyatakan bahawa dia memberi segelas minuman secara percuma dan Datin Norin tiada apa apa kerugian jika air itu tidak mujarab. Datin Norin kemudian meminum air itu dan lelaki itu terus beredar dari situ.

Malam itu Datin Norin menghadiri sebuah keramaian bersama Dato faizal dan semua hadirin disitu terkejut dan amat kagum dengan kecantikkan datin Norin. Datin Norin hairan dan melihat dirinya di cermin dan dia terkejut apabila dirinya menjadi sepuluh tahun lebih muda dan lebih cantik dari sebelumnya. datin Norin kini percaya kepada air cangkir milik lelaki itu.

Keesokkann paginya Datin Norin mencari lelaki itu di merata tempat namun gagal. Dia akhirnya pulang kerumah dn terkejut melihat lelaki itu berada di hadapan rumahnya. Datin Norin meminta untuk meminum air ajaib dari cangkir itu namun kali ini lelaki itu meminta bayaran. datin Norin terus membayarnya.

Begitulah rutin harian Datin Norin. setiap hari dia akan minum air ajaib dari cangkir ajaib itu dan setiap tegukan air itu membuatkan usianya menjadi lebih muda dan cantik. Namun semakin lama semakin tinggi harga yang dikenakan lelaki itu. Dato Faizal hairan dengan perubahan isterinya itu. dia juga menyedari bahawa wang di akaun isterinya susut dengan mendadak.Dato Faizal juga hairan dengan kecantikan luar biasa isterinya itu.

Datin norin kehabisan wang dan meminta lelaki itu menurunkan harga bagi air ajaib itu namun lelaki itu enggan. datinNorin marah lalu menyatakan dia tidak mahu lagi berurus niaga dengan lelaki itu. lelaki itu berlalu . keesoakkan paginya datin Norin bangun dan terkejut apabila mendpati dirinya kini menjadi seorang wanita yang sangat tua dan juga buruk. Datin Norin sedar ini adalah akibat dari tidak meminum air ajaib itu. Dia akhirnya merayu lelaki itu untuk mendapatkan khidmatnya semula.Datin Norin menjadi semakin obses dengan air ajaib dari cangkir ajaib itu. setelah semua wangnya habis kini Datin Norin menggunakan wangnya suaminya pula.

Dato faizal terkejut apabila menhetahui hampir kesemua wang simpanannya digunakan oleh isterinya lalu membekukan akaunnya. Lelaki itu kini nekad mahu mengenakan bayaran yang terlalu tinggi kepada Datin Norin dan datin Norin semakin terdesak apabila dirinya berubah menjadi tua pada setiap minit. Namun akhirnya Datin Norin gagal mendapatkan untuk membayar lelaki itu. Lelaki itu menyatakan dia tidak lagi mahu berurus niaga dengan orang yang tidak dapat membayarnya. datin Norin marah dan terus memaki hamunnya. Lelaki itu kemudian terdiam dan akhirnya bersetuju untuk memberikan air minuman terakhir kepada Datin Norin namun kali ini dari cangkir yang lain pula lalu dia terus berlalu dari situ.datin Norin mengambil cawan yang berisi air ajaib itu dan terus meminumnya.

Dato faizal terkejut apabila pulang kerumah dan mendapati seorang nenek tua yang kelihatan berumur seperti ratusan tahun berada dirumahnya. datin Norin menceritakan apa sebenarnya yang telah terjadi hinggalah kepada air terakhir yang telah dimunumnya yang tidak membuatkan dirinya cantik namun telah menjadikan dirinya menjadi seorang wanita yang amat tua. Kerana terlalu mencintai isterinya Dato Faizal minum lebihan air di dalam cawan itu. Datin Norin menjerit namun tidak sempat menghalang suaminya itu.

Akhirnya kelihatan Datin Norin dan Dato Faizal yang sama sama kelihatan amat tua menangis dan berpelukan. Di satu tempat yang lain kelihatan lelaki itu sedang menawarkan air ajaib dari cangkir ajaibnya kepada seorang wanita kaya yang lain.


Dari Karya Mak Dara


Banyak Entry Mengenai Hari Pertama Persekolahan

Rata rata entry entry di blog blog hari ini mengenai Hari Pertama Persekolahan anak anak.. Mak Dara pun tak terkecuali dengan kisah 4 orang anak mak yang memulakan sesi persekolahan pertama mereka pada tahun 2012 ni..

Begitu juga di wall wall di facebook. Juga tidak ketinggalan status update para ibu bapa menceritakan tentang kisah hari pertama persekolahan.. Memang seronok baca entry entry di blog dan juga status update di facebook mengenai kerenak anak anak mereka.. Boleh mengembalikan kembali nostalgia zaman persekolahan kita dulu..

Antara teman Mak Dara yang turut membuat entry mengenai topik yang sama ialah blogger Rafinamimi dengan entrynya HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN 2012


gambar milik Rafinamimi http://rafinamimi.com/


Sporting selalu
gambar oleh blogger ikatankasihku.blogspot.com

Dan juga Blogger Lagenda Mahsuri ada menulis entry HARI PERTAMA di blognya



Itu antara entry yang mak dara terjah.. Jom le terjah ramai ramai ke entry menarik mereka tu ye.. Jika anda juga anda entry mengenai Hari pertama Persekolahan untuk tahun ini sila tinggalkan link di bawah ye.. Boleh le mak pegi terjah kejap lagi. Apa apapun selamat bersekolah kepada anak anak semua.. Belajar rajin rajin yeee


Wordless Wednesday


BACK TO SCHOOL!!!!

Yaaaa pada dan tika anda membaca entry auto publish Mak Dara ini.. Mak Dara dan somi sedang menghantar keempat empat anak Mak Dara ke sekolah masing masing.. Anak sulung Mak iaitu Adza Haiqal akan melangkah masuk ke tingkatan 2 dan bersekolah di Sek Men Sri Keramat KL.. Manakala anak kedua dan ketiga Mak Dara iaitu Adza Danina dan Adza Kasih akan masuk darjah 5 dan darjah 2 di Sek Ren Taman Permata Selangor.. Dan anak bongsu mak dara iaitu Adza Isabella akan mula bersekolah tadika di Sekolah Integrasi Lmbah Keramat KL..
Adza Danial Haiqal Tingkatan 2

Adza Danina Kirana Darjah 5

Adza Kasih Safea Darjah 2

Adza Isabella Tadika

Waduhhhhh sekelip mata aje rasanya melihat kesemua anak anak mak sudah bersekolah.. Kompommm sunyi mak lepas ni huhu... Kepada semua anak anak yang memulakan persekolahan pada semalam dan hari ni Mak nak ucapkan selamat kembali ke sekolah dan belajar rajin rajin ye nak...



Para Ibuk Ibuk Bapak Bapak Sila Tidur ya...

Yaaaaa Para Ibuk Ibuk Bapak Bapak Sila Tidur ya... Esok anak anak mahu mulakan persekolahannya.. Bagaimana bisa mereka ke pertama hari persekolahan tanpa ibu bapa betul enggak jadi silalah tidur awal agar besok kita segar dan bisa menghantar anak anak kita ke sekolah yaaaaa...

pic sponsor dari google

Adoyaiiiii apasal dah jadik indon pulak mak pepagi buta ni? Ini tandanya meroyan mak dah datang sikit sikit ni.. Maka untuk menyelamatkan anda dari terkena jangkitan meroyan ini mak nak ucapkan selamat malam... Kepada anak  anak yang akan memulakan persekolahan esok.. Selamat kembali kesekolah ye nak belajar rajin rajin ye...


Tuesday, January 3, 2012

Follower Mak Dara ke 2000!!!

Syukur alhamdullilah akhirnya penantian Mak Dara untuk mendapat ahli Mesyuarat Tingkap yang ke 2000 telah tercapaiiiii amin.. Dan blogger yang Mak Dara nanti nantikan ialah  NOOR AISHAH BT DAMANHURI atau nama singkatannya Ecah dari blog STORIES IN MY LIFE. Ecah bersekolah di smk idris shah gopeng Perak.


'StOriEs iN My liFe'


[P1040719.JPG]
adik Ecah...


Terima kasih kepada Ecah kerana sudi menjadi follower Mak Dara yang ke 2000!!! Memang antara azam tahun baru Mak Dara pada 2012 ni ialah mendapat follower blog sebanyak 2000 sebelum atau pada ulang tahun setahun Blog Mak Dara iaitu pada 17hb Januari depan.. Namun syukurr apabila azam mak dara itu tertunai awal dari yang diharapkan aminnn... Sebagai tanda terima kasih kepada Ecah.. Mak pun dah follow blog Ecah =)

Mak dah jadi follower Ecah yang ke 3 =)

Terima Kasih Ecahhhhhh.. Nampah gayanya Ecah baru aje masuk ke dunia blog pada 12 Desember lepas kan.. Semoga Ecah terus berbloging ok.. Jom ramai ramai terjah blog Ecah @ http://miszaishlesz.blogspot.com/ jommmmm!!!!


Dari Karya Mak Dara - FILE 578

Skrip pertama yang mak dara tulis dan yang telah memulakan karier Mak Dara sebagai penulis skrip adalah sebuah drama yang berjudul FAIL 578 pada tahun 1996 dulu. Mak dah lupa siapakah yang telah berlakon dalam drama ni.. Tapi yang Mak Dara ingat ialah mak dara mengambil cerita ini dari pengalaman Mak Dara bekerja di pejabat dulu dimana pada waktu pulang kerja mak telah ke toilet tanpa diketahui oleh rakan rakan mak mereka pulang dan telah mengunci pintu pejabat dan pulang hahaha.. Memang kelakar.. Tapi tak kelakar uga bila terkunci dalam pejabat selama lebih 3 jam sementara mereka ada orang datang membuka kunci itu.. Ok lah sinopsis penuh cerita ni seperti dibawah ye...



SKRIP Pertama - 1996

Tajuk Drama: Fail 578
Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan

SINOPSIS DRAMA FAIL 578

FAIL 578 menceritakan tentang Maliq seorang pekerja yang bekerja di sebuah syarikat swasta yang agak malas namun amat bijak dalam IT. Dia juga amat bijak memecahkan semua kod kod di mana mana komputer sahaja. Walaupun Maliq seorang yang malas namun dia pandai membodek Bossnya. Itu yang membuatkannya amat disenangi oleh majikannya itu. Ini membuatkan semua rakan sekerja Maliq membencinya.

Pada suatu hari Maliq tertidur di satu sudut didalam pejabatnya dan tidak menyedari bahawa telah tiba tamat waktu kerja. Rakan rakan sekerjanya mengambil keputusan untuk mengenakan Maliq. Mereka semua keluar dari pejabat dan terus mengunci Maliq di dalam pejabat itu dan pulang.

Maliq sedar dari tidur dan terkejut mengetahui bahawa dia telah terkunci di dalam pejabat dan tidak dapat keluar. Maliq mencuba pelbagai cara namun dia tetap gagal untuk keluar dari pejabat itu.

Maliq terpaksa menerima hakikat bahawa dia kini terpaksa bermalam di pejabatnya.

Oleh kerana terlalu bosan, Maliq bermain game di komputernya namun kerana terlalu bosan Maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" semua komputer teman teman sekerjanya. Maliq gembira kerana berjaya menyelongkar beberapa fail yang mempunyai rahsia peribadi rakan rakannya itu. Akhirnya maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" komputer bossnya. Maliq terkejut apabila dia dapat membuka semua fail di dalam komputer majikannya itu namun gagal menyahkodkan satu fail iaitu "FAIL 578" , Ini membuatkan maliq merasa curiga dan mencuba pelbagai cara untuk menembusi fail itu dan akhirnya dia berjaya. Maliq terkejut apabila mendapati fail itu memiliki semua bahan bahan bukti penyelewengan majikannya. Belum sempat maliq meneliti fail itu tiba2 pegawai sekuriti yang datang membuat rondaan tiba dan meminta supaya Maliq keluar dari pejabat itu.

Mulai dari hari itu Maliq yang pemalas bertukar menjadi sangat rajin. dia yang pertama tiba di pejabat dan yang terakhir untuk keluar dari pejabat itu .

Akhirnya Maliq berjaya menumpaskan semua penyelewengan majikannya sehingga menyebabkan majikannya dibuang kerja. kini Maliq telah dinaikkan pangkat yang tinggi dan semuanya berjalan dengan baik sehinggalah satu hari dia terkunci lagi dipejabatnya..

Oleh kerana bosan menunggu pintu pejabat dibuka semula. Dia dengan sifat nakalnya mengelongkar semua fail fail milik teman teman sekerjanya dan juga fail bosnya dan terjumpa sebuah fail 578 milik bosnya .Dia akhirnya berjaya merungkai semua kes penyelewengan yang dilakukan oleh bosnya dan semua bukti itu berada dalam FAIL 578..


Segmen YY | Mengapa saya Berblogging

Assallammualaikum.. Yeayy Mak Dara telah ditag oleh teman mak iaitu Yana Yassin untuk menyertai segmen beliau iaitu segmen Segmen YY | Mengapa saya Berblogging


Kenapa Mak Dara nak Berblog? hmm satu soalan yang sungguh best.. sebenarnya Mak Dara memang gila menulis. Mak Dara dapat tahu yang Mak Dara berbakat dalam bidang penulisan semasa mak dara sekolah rendah lagi. Bila cikgu Bahasa Malaysia Mak Dara minta Mak Dara dan satu kelas buat karangan dengan ayat bermula dari... Suatu hari ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah, saya telah... semua rakan sekelas Mak Dara tulis kena kejar anjing lah.. tersesatlah dan macam macam cerita yg "cliche" .. tapi mak dara tulis bagaimana Mak dara telah diculik oleh sekumpulan penculik dan menceritakan pengalaman menjadi tebusan dan bagaimana akhirnya diselamatkan dan malangnya kerana ayah terkorban dalam adengan tembak menembak antara polis dan penculik. hahaha cikgu puji meleleh leleh membuatkan Mak Dara kembang semangkok.

Bila dah besar Mak Dara bertemu suami , Martias Ali seorang Penulis Skrip drama yang amat berbakat. Setelah berkahwin akhirnya Mak Dara terus ikut jejak langkah suami dan turut jadi penulis skrip drama dan filem. Setelah 16 tahun Mak Dara terlibat dalam dunia penulisan kini hampir 62 buah skrip drama dan telah ditayangkan di TV.

Menulis skrip selalunya Mak Dara terpaksa ikut jalan cerita pihak producer. Tapi banyak yang tersurat dan tersirat yang tak dapat Mak Dara luahkan. Cari punya cari punya cari akhirnya Mak Dara dapat jawapannya.. BLOG!!

Mak Dara telah mula berBLOG dari tahun 2006 lagi. Blog pertama Mak Dara iaitu mengenai band mak dara iaitu D'ADZA. Blog kedua mengenai semua skrip skrip yang pernah Mak Dara hasilkan. Tapi kedua duanya macam terlalu formal dan Mak Dara masih tak dapat meluahkan apa yang selalu bermain di kotak fikiran Mak Dara. Maka hari ni Mak Dara ambik keputusan untuk buat BLOG baru dan nak tulis apa saja yang bermain di kepala ni tanpa ada batasan..Semoga anda enjoy membaca BICARA MAK DARA..

Mak Dara nak tag Deqnoor dan Aku Fiza

Klik di SINI untuk menyertai segmen ini..


Siapakah Gerangan Blogger Itu

Ohhhh berdebar Mak Dara menantikan siapakah gerangannya Blogger yang bakal menjadi Ahli Mesyuarat Tingkap Mak Dara yang ke 2000 tu ye... Sekarang dah 1998 hehe.. Errr itu pun kalau  tiada yang unfollow blog meroyan mak ni la hahaha


Memang antara azam tahun baru 2012 untuk mak tu kalau boleh nak ahli mesyuarat tingkap mak genap 2K sebelum ulang tahun pertama blog ini pada 17hb Januari depan.. Waduh pejam celik pejam celik dah hampir setahun Mak berblogging.. Kalau benda yang kita suka memang tak terasa masa berlalunya kan..

Ohhhhhh adakah yang sudi menjadi ahli mesyuarat tingkap mak yang ke 2000 ek huhuhu nebesss mak hehehe



Monday, January 2, 2012

Dari Karya Mak Dara

As Salam dan Selamat tahun baru kepada semua teman.. Mungkin ada yang tahu dan mungkin juga ada yang tak tahu bahawa pekerjaan Mak Dara sebenarnya ialah seorang penulis skrip drama.. Mak Dara dah berkecimpung dalam dunia penulisan hampir 16 tahun dan telah menghasilkan drama sebanyak 62 buah. Hampir setengah dari 62 drama drama itu Mak Dara tuliskan bersama team panel skrip mak iaitu terdiri dari somi mak Martias Ali, adik Mak Adza Emie dan teman Mak Fairuz Kenchana..

Dan bermula dari hari ini mak merancang untuk sharekan setiap drama hasil karya mak tu kepada semua.. Mak akan sharekan gambar dan sinopsis setiap drama hasil karya mak satu pada setiap hari.. Dan mak akan masukkan dalam entry DARI KARYA MAK DARA.. Fuhh boleh pegi 2 bulan jugak le ni ye hehe.. Harap harap tak ada yang muntah pink membacanya nanti ye hehe



this is my card


Dibawah adalah show reel kesemua drama drama yang telah mak dan team mak hasilkan.. 




Mak akan mulakan entry DARI KARYA MAK DARA dengan skrip yang pertama tama sekali mak tulis iaitu drama yang berjudul FAIL 578 yang telah ditulis pada 1996 sebentar lagi.. Tungguuuuu.....


Sunday, January 1, 2012

Kisah Maharajalawak Mega..

Alkisahnyaaaa... Mak Dara somi dan anak mak telah ke Maharajalawak Mega final yang telah berlangsung di Stadium Malawati Shah Alam.. Tiket ke final ni telah diberikan oleh teman somi mak dan juga merupakan orang kuat Astro iaitu Bob Azrai.. 

Sesampai aje ke stadium tu terkejut kami apabila tiket yang diberi oleh teman somi mak tu menempatkan kami du tempat duduk yang palingggggggggg hadapan.. Depan stage tuuuuuu.. Mak aiiiii terujaaaa makkk hehe

Mak dan somi perghhhh seronok dpt duduk paling depannnn hhe

mak dan anak mak

Majlis belum bermula



anak mak dengan BOBOInya tu hehe

Boboi  tengah membuat persembahan

Syok sebelum memulakan persembahan

Waduhhhhh memang bestttt dapat duduk paling depannn boleh nampak semua.. Banyak aksi kandid yang tak keluar di TV telah mak dara tangkap tapi yang gerammmmmnyeeee bila nak upload gambar gambar tu card reader pulak entah hilang kemana.. Gambor yang di atas tu semua gambar dari handphone je.. Takpelah nanti kalau jumpa card reader tu mak kasi upload ye..

Apa apapun tahniah kepada OSBON kerana telah memenangi MAHARAJALAWAK MEGA!!!


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK