Sunday, July 20, 2014

Kisah Baju Raya dan Batu Nisan

assalam duhai teman.. selamat menyambut ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua..Syukur alhamdullilah setakat hari ini Kak Adza masih belum cuti lagi dari puasa.. tapi tak tahulah esok lusa.. almaklumlah perempuan kan.. Bagaimana dengan puasa anda.. Harap Allah swt mempermudahkan segala amal ibadat kita di bulan yang mulia ini..

Rata rata semua teman dan sanak saudara Kak Adza sedang sibuk membuat persedian untukmenyambut raya.. namun sebaliknya pada akak.. Eh baru perasan akk dah tak gunakan nama Mak Dara sebagai kata pengganti nama.. Tak kisah le ye.. Mak Dara ke Kak Adza ke.. yang penting orang yang sama kan.. Yup akk belum pun buat sebarang persediaan raya.. almaklumlah suami akk baru saja 53 hari meninggalkan kami sekeluarga.. Berat hati akk untuk keluar bershoping bagai ni.. Jangankan shoping, kaki pun belum lagi menapak di kedai menjual makanan di bazaar ramadhan.. Lagipun akak masih dalam Iddah. Ya pasti ada yg tahu dan yang tidak tahu mengenai iddah ni. Selalunya orang ingan wanita yang diceraikan suami saja yang harus melalui proses Iddah selama 3 bulan. Wanita yang kematian suami juga harus menjalani iddah di mana waktunya lebih panjang iaitu 4 bulan 10 hari dan pantang larangnya lebih berat. Takpe nanti nantilah Mak ceritakan tentang hal iddah bagi wanita yang kematian suami ya..

Namun syukur alhamdullilah kakak Ipar , Abang Ipar dan adik adik ipar akak amat amat mengambil berat akan akk dan anak anak akak. Dan pada tahun ini mereka menyediakan pakaian raya untuk anak anak akk.

Abang ipar Abg Azhari dan kakak Ipar Kak Yati Mohd Ali 
membawa anak anak akak membeli baju raya.. 

adik ipar Amrizal Mohd Ali dan isteri Julie turut
membantu menyediakan baju raya untuk anak anak akak

Kak Yati dan Amrizal merupakan Kakak dan adik kepada arwah suami akak Martias Ali. Alhamdullilah akk amat amat bersyukur mempunyai keluarga seperti mereka. Walaupun arwah suami telah tiada namun mereka masih menjaga akak dan anak anak sama seperti dulu .. Syukur ya Allah..

And as for me.. Selalunya pada dekat hari raya pasti setiap pasangan akan membeli baju raya untuk pasangan masing masingkan.. namun pada tahun ini apa yang dapat akak hadiahkan pada arwah suami hanyalah sepasang batu nisan.. 

resit penempahan batu nisan buat nyawaku Martias Ali

hanya itu yang dapat ku berikan buat suamiku pada raya tahun ini.. namun nisan ini hanya akan siap pada september depan. Memang berat dugaan ini.. memang perit.. namun akak merasa bertuah kerana menjadi yang terpilih untuk menerima anugerah dugaan ini dariNya.. Akak redha dan percaya pasti ada pelangi menanti akak dan anak anak di penghujung hujan ini.. 

buat Kak Yati, ABang AYie, Am, Julie dan aunty (ibu Julie) there's no words to describe my gratefull toward you kidness.. Hanya Allah swt sahaj dapat membalasnya. Terimakasih kerana memberi cahaya aidilfitri buat anak anakku.. syukur alhamdullilah Allah swt mengurniakan kalian kepadaku.. im blessed..

pada temanku sekalian... Akak mohon jika sudi sedekahkan alfatihah buat suami akak ya.. semoga rohnya tenang di sana insyaallah dengan izin Allah.. 



Tuesday, July 15, 2014

Dendam Kesuma

Assalam duhai teman.. rasanya sudah jarang Mak Dara mengupdate di blog semenjak pemergian arwah suami Mak dara sejak 29hb Mei yang lalu.. Bukankah selama ini hampir sepatuh entry mak dara berkisarkan tentangnya.. Dan bila arwah sudah tiada.. seakan hilang sudah semangat mak.. namun insyaallah akan Mak cuba kemas kini blog dari semasa ke semasa..mak harap semua dapat memahami situasi mak ni..

Sebenarnya mak nak beritahu bahawa salah satu dari skrip drama karya Mak bersama team penulis mak iaitu adik Mak Adza EMie, MF kencana dan arwah suami Mak Dara yang bertajuk DENDAM KESUMA telah diulang tayang di Astro Citra saluran 131.



Drama bersiri 5 episod ini telah ditayangkan episod pertamanya semalam dan akan ditayangkan seperti yang tertera di gambar di atas.. Drama ini mengisahkan tentang kisah hidup Tun Fatimah. Jadi pada yang berminat untuk menonton drama ini bolehlah menontonnya pada petang ini jam 6 petang di Astro Citra saluran 131.. selamat menonton dan selamat berbuka puasa ya..


Friday, July 11, 2014

Oh Ibu.. Dugaan Ini Menduga Kami

Pada 2 minggu yang lalu Ibu Mak Dara Zaleha Darus telah terpijak kaca semasa dia sedang bercucuk tanam di halaman rumah. Ibu Mak Dara memang minat menanam pokok pokok bunga. Mungkin bagi yang normal seperti kita terkena kaca adalah sesuatu yang biasa namun bagi pengidap kencing manis seperti Ibu memang amat merbahaya.. Setelah beberapa hari berlalu namun luka dikaki Ibu semakin membengkak membuatkan kami adik beradik bawa mak ke HUKM pada 3hb julai yang lalu.. setelah menunggu giliran dari jam 4 ptg akhirnya ibu dapat berjumpa doktor pada jam 11 malam dan akhirnya dimasukkan ke ward jam 11.30 mlm itu.. Ibu diminta untuk berpuasa jam 2 pagi itu dan akan jalani minor surgery besok pagi utk buangkan foreign object yg terdapat di kakinya seperti yg tertera hasil x-ray.. 

Ibu di ward

fuhhh jenuh juga nak jumpa doktor di sana ya hampir 7 jam baru mak dirawat.. takpa semua ni dugaan.. namun kasihan pada ibu kerana dia tidak dioperate keesokan pagi itu namun dibedah pada 3 hari kemudian.. Jenuhlah kami sekeluarga bising pada nurese dan doktor kerana telah memaksa ibu untuk berpuasa selama 3 hari. Namun kata mereka air drip yg diberikan pada ibu dapat menghalang ibu dari lapar. tapi itu kata mereka.. cuba kalau mereka yang terpaksa berpuasa selama 3 hari.. pasti angin jugakan.. Namun biarlah perkara itu.. Syukur alhamdullilah Ibu Mak Dara selamat menjalani pembedahan itu. namun tadi ibu menjalani operation yang kedua...

menjalani operation ke dua

Syukur ke hadrat Ilahi.. Pada jam 1.25 pagi tadi Ibu telah selamat menjalani pembedahan kedua di kakinya.. syukur alhamdullilah semuanya telah dipermudahkan olehNya.. amin.. syukur alhamdullilah..


Terima kasih yg tak terhingga pada adik Mak Dara Adza Rina yang tak putus2 setia menemani Ibu selama Ibu berada di ward.. Rina memang anak yang soleh...

Kata doktor kemungkinan besar Ibu Mak Dara akan berada di hospital sehingga raya.. namun mudah2an ibu dapat pulang beraya bersama sama.. Sudahlah tahun lepas kami pertama kali beraya tanpa arwah abah.. dan tahun ini pula akan beraya tanpa arwah suami Mak Dara yang tercinta.. rasanya tak dapat menahan kesedihan jika ibu juga tak dapat beraya bersama.. Ya Allah ya tuhanku kau sembuhkan lah ibuku.. berikanlah dia kesihatan Ya Allah.. Be strong ya mak.. ini semua dugaanNya untuk kita.. Dugaan ini benar menduga kami namun kami redha.. semoga ada sinar bahagia buat kita nanti Insyaallah dengan izin Allah swt...



Thursday, July 3, 2014

AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN


Tontonlah drama bertajuk AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN yg sedang disiarkan di ASTRO RIA 104 sekarang.. Drama ini adalah hasil skrip suami saya Martias.. walaupun arwah telah 34 hari meninggalkan kita namun karyanya masih terus disiarkan.. 

lokasi rumah di dalam drama ini adalah rumah lama kami di rawang sebelum kami berpindah ke lembah keramat.. so many sweet memory..


sayangku Martias... you always ask me if im proud of you and your job.. the answer is.. always sayang... im soo proud of you...


Rancangan Ideal Namun Waktunya Kurang Ideal ...


saya telah menyertai sebuah program bertajuk IDEAL pada tahun lepas iaitu sebuah rancangan berbentuk kesihatan untuk RTM.. saya telah mengikuti penggambaran selama lebih sebulan untuk menjayakan rancangan ni.. Dan saya baru dapat tahu bahawa rancangan ini telah disiarkan episod pertamanya semalam dan akan ditayangkan setiap hari Isnin,Selasa , Rabu dan juga khamis jam 10 pagi di RTM1 selama 3 minggu berturut turut.. namun yg ralatnya suami saya yg menemani saya sepanjang shooting itu tak sempat untuk menonton rancangan ni.. namun saya masih ingat akan kata katanya bila saya dapat mengurangkan berat badan sebanyak 8kg sepanjang penggambaran itu.. "pa tahu you can do it.. so proud of you".. 


terima kasih sayang sebab selalu sokong semua yg I buat.. but the show is on air 34 day after your gone.. i can even bare to watch this series... but im happy knowing you are proud of me...

Rancangan Ideal ini memang ideal untuk mereka yang mahu mengurangkan berat badan.. Namun waktu siarannya kurang Ideal bagi saya kerana tidak dapat menontonnya bersama arwah suami yang tercinta..

Walau apapun saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada penerbit , pengarah seluruh krew dan team yang terlibat yang menjayakan rancangan IDEAL ini.. Kepada teman teman yang ingin mengurangkan berat badan bolehlah menonton rancangan IDEAL ini setiap hari Isnin , Selasa , Rabu dan Khamis jam 10:05 pagi di RTM


Sunday, June 29, 2014

Di Hari Pertama Ramadhan..

Hari ini 29hb Jun 2014 merupakan hari pertama bagi umat Islam menyambut hari pertama Ramadhan dan hari pertama berpuasa.. tarikh 29hb Jun ini juga merupakan tarikh genapnya sebulan pemergian suamiku Martias  Ali mengadap Ilahi...

hari ini merupakan kali pertama selama 17 tahun aku bergelar isteri terpaksa bersahur dan berpuasa tanpa seorang suami disisiku..

ya ia agak janggal..
ya ia amat memilukan..
ya ia amat perit..

namun aku tahu Allah swt sayangkan dia..
Allah swt sayangkan aku..
Allah swt sayangkan anak anakku..
kerna kami insan terpilih..
terpilih untuk mengharungi dugaan ini..
terpilih untuk jadi lebih tabah..
terpilih untuk lebih beriman kepadaNya..

aku pasti ada pelangi menanti kami.. dengan izinNya..

Salam Ramadhan Kareem buat semua teman.. buat sanak saudara.. buat anak anakku tersayang.. dan buat nyawaku Martias Ali..


Monday, June 23, 2014

Cepatlah Sembuh Mak...

sudah masuk hari ke empat tp ibu mak dara masih belum baik demamnya.. tapi hari ini keadaan demamnya sangat panas hingga menggigil gigil.. Mak Dara dan adik Mak Adza Rina membawa mak ke klinik Ukay Perdana untuk mendapatkan rawatan.. semoga cepat sembuh mak... i love youuuuuuuuu.....


Saturday, June 21, 2014

Utusan Yang Terlewatkan

Sayangku... hampir 2 bulan yang lalu kita telah ditemurah oleh wartawan UTUSAN mengenai karya skrip filem bertajuk BUKIT BESI yang kita hasilkan bersama Adza Emie.. Teringat lagi abang tertanya tanya mengenai artikel tu.. "bila nak keluar citer kita kat Utusan?..  Dan I jawab.. tak lama lagi keluarla tu.. namun hari itu tidak kunjung tiba..

namun hari ini artikel itu disiarkan juga di Utusan.. namun sayangnya ia agak terlewat.. sayang tak sempat membacanya..

Namun yang pasti.. abang pasti bangga kan dengan karya kita tu.. ini antara karya terakhir abang . Abang memang minat menulis kisah kisah patriotik.. insyaallah bang.. I akan menyambung perjuangan abang dan akan memperbanyakkan karya karya yang bertemakan kenegaraan..

pasti sunyi bila mengadap komputer dan menulis skrip tanpa abang disisi.. namun insyaallah akanku kuatkan semangat demi anak anak kita.. insyaallah.. dengan izin Allah swt.


Thursday, June 19, 2014

Al Fatihah Buatmu Syuhada Baharudin

Terkedu menerima berita ttg pemergian Syuhada Baharudin ke rahmatullah sedangkan ada tersimpan niat utk melawatnya di hospital namun disebabkan saya sendiri baru kematian suami 3 minggu yg lalu membuatkan saya tidak dapat kemana mana selama 4 bulan 10 hari.. Tenanglah di sana wahai sahabat.. Semoga ditempatkan dikalangan orang orang yg beriman... Salam takziah buat keluarga.. I know how it feels to loose our loves one.. Please be strong....

Namun saya bertambah sayu bila mengetahui bahawa arwah ada bercakap tentang pemergian suami saya kepada beberapa temannya iaitu Emy dan Marlena.. arwah ada bercakap bertapa saya kuat bila kehilangan suami..  Sebenarnya saya tak kuat utk berdepan dengan kehilangan suami... namun saya terpaksa kumpulkan semangat demi anak anak saya yang masih kecil.. memang perit.. mmg sakit.. namun bila kita ikhlas dan redha dgn pemergiannya insyaallah hati akan lebih tenang.. tp saya rasa amat ralat tak dapat melawat arwah.. namun apakan daya akak tak dpt keluar dari rumah atas sbb "berpantang".. 

semoga keluarga arwah tabah dan redha dgn pemergiannya.. Al fatihah..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ * الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ * الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ * مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ * إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ * اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ * صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ


Monday, June 16, 2014

Bertabahlah wahai anakku..

Tiada siapa menyangka tahun lalu merupakan tahun terakhir kami sekeluarga akan menyambut Hari Bapa yang bersama seorang yang bergelar suami dan papa.. 

Kami sekeluarga amat amat merindui arwah.. namun kami harus redha dengan pemergiannya..

Bertabahlah duhai anakku Danina.. mama tahu nina rindukan papa.. kalau rindu kita kena sedekahkan lebih banyak doa dan al fatihah buat papa ya sayang..

Sama sama kita doakan moga papa ditempatkan dikalangan orang orang ya beriman.. Al Fatihah


Wednesday, June 11, 2014

Takziah Di Yahoo Malaysia


Saya Adza Danial Haiqal anak kepada allahyarham Martias Mohd Ali dan bagi pihak mama dan keluarga kami ucapkan jutaan terima kasih atas ucapan takziah ini.. 

Al fatihah untuk papa...

-Eqal-

Tuesday, June 3, 2014

Ujian....

Nukilan terakhir arwah suamiku.. 4 hari sebelum dijemput Ilahi...

sayangku Martias...
Ya... 
Ujian ini sungguh hebat
Ujian ini sungguh dasyat
Kau telah menerima ujianmu
kini pula giliranku..
meneruskan ujian hidup
bersama cahayamata kita

Pergilah kasih pergilah nyawa
Tiada lagi kesakitan mu kini
tiada lagi ujian mu kini
tinggalkan duniawi
tinggalkan kami

kerna aku redha
kerna aku rela
menghadapi ujian ini tanpamu
kerna ku tahu
aku mencintaimu
Namun DIA lebih menyayangimu

Martias Bin Mohd Ali
05.10.68 - 29.05.14

Al Fatihah buatmu nyawaku...

Monday, May 26, 2014

Tiada Pelawat Untuk Hari Ini

Hari ini hari ke 9 somi mak dara di masukkan di Hospital Ampang.. sebelum ini beliau dimasukkan ke Hospital Tawakal selama 6 hari . Jadi jumlah keseluruhan ialah 15 hari. yup.. 15 hari telah berlalu.. mungkin bagi semua 15 hari berlalu dengan pantas namun bagi mak dara dan somi merasakan waktu seakan terhenti. Kami masih menunggu keputusan biopsi oleh pihak hospital. Biopsi yang bakal menyatakan penyakit sebenar yang dihidapi oleh somi mak dara ini..

Antara banyak banyak hari somi mak dirawat di hospital.. hari ini somi mak merasa paling lemahhh.. jadi atas nasihat doktor beliau tidak dapat menerima pelawat. Mungkin mereka mahu somi mak berehat dengan secukupnya.

Selama 9 hari berada di sini lebih 100 orang telah datang melawat beliau.. ia terdiri dari sanak saudara, teman teman dan kebanyakkannya dari persatuan persatuan yang disertainya. Jadi buat masa sekarang somi mak harus berehat dahulu sebelum dapat menerima pelawat semula..

Sebentar tadi somi mak telah dibawa untuk xray di bahagian dadanya.. oleh kerana beliau terlalu lemah dan tak dapat berjalan atau menaiki kerusi roda maka dia harus ditolak dengan katiknya.. masyaallah beratnya dugaan mu ini ya Allah.. namun kami redha... semiha keputusan xray itu baik baik saja....

Doa doakan agar somi mak beransur pulih ya.. insyaallah.. dengan izin Allah swt..


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK