Thursday, February 9, 2017

Pencarian 5 Calon Hebat Untuk Projek "INSAN TERPILIH"

Pencarian 5 Calon Hebat Untuk Projek "INSAN TERPILIH"


Assalammualaikum..
Adakah anda.. teman atau ahli keluarga anda ada yang telah kematian isteri atau suami? Adakah anda atau mereka bergelar seorang BALU/DUDA akibat dari kematian pasangan hidup? Pertama sekali terimalah ucapan TAKZIAH dari saya untuk anda dan keluarga.. Saya juga merupakan seorang balu yang baru kehilangan arwah suami tiga tahun yang lalu. Jadi saya amat memahami apa yang anda/mereka alami. Sesungguhnya kita adalah "INSAN TERPILIH"

Adakah anda atau mereka mahu berkongsi tentang kisah kehidupan sebagai seorang Balu/Duda? tapi sebelum itu pasti anda tertanya tanya..

KENAPA ANDA HARUS SETAI PROJEK AWARENESS "INSAN TERPILIH" ini?


Hidup yang harus dijalani setelah kematian suami bukanlah satu perkara yang mudah.. Terlalu banyak onak dan ranjau harus kita hadapi setelah kehilangan insan yang kita cintai.. Yang lebih menyedihkan bila ada yang memandang serong kepada yang berstatus balu/duda.. Kenapa mereka tidak faham bahawa menjadi seorang balu/duda akibat dari kematian pasangan bukanlah satu pilihan.. Tapi sesuatu yang telah ditakdirkan oleh Allah swt kepada "hamba PilihanNya" . Terdapat juga balu yang masih tidak dapat move forward dalam kehidupan sehingga membuatkan mereka mengalami masalah depresi yang kronik. Keadaan ini bukan hanya akan menggugat balu/duda itu sahaja, malah ia akan turut dirasai oleh anak anak dan ahli keluarga terdekat mereka.. Jadi adakah kita hanya mahu berdiam diri tanpa memberikan sebarang bantuan? Namun bantuan seperti apa yang boleh kita berikan sedangkan kita juga senasib dengan mereka?

Jadi dengan berkongsi kisah anda kepada teman teman yang senasib dengan kita diharapkan dapat memberi semangat dan inspirasi kepada mereka untuk meneruskan hidup sebagai seorang BALU/DUDA. Kita harus sering memberi sokongan kepada satu sama lain.. Semoga dengan berkongsi kisah anda juga dapat menyelamatkan teman balu kita di luar sana untuk berjaya .

NOTA: ini adalah projek awareness "INSAN TERPILIH" ini adalah NON PROFITABLE AWARENESS maka tiada sebarang bayaran akan diterima atau diberikan kepada saya atau kepada anda yang decide untuk menyertai projek ini.. jadi tiada paksaan untuk anda menyertai/tidak menyertai awareness ni. Maka yang mahu menyertai projek ini atas dasar ikhlas untuk membantu teman teman balu kita yang lain.


Jika anda dah faham tujuan dan matlamat projek AWARENESS INSAN TERPILIH ini.. Maka boleh teruskan dengan step yang seterusnya..

KRITERIA 
1) Seorang Balu/Duda akibat kematian pasangan
2) Sudi berkongsi kisah anda kepada orang ramai

Jika anda mempunyai kriteria di atas dan dengan rela hati maka anda boleh ke step yang seterusnya iaitu dengan merakam video kurang dari 5 minit dan jawab soalan soalan dibawah
SOALAN SOALAN


1) Perkenalkan diri anda
2) Describe tentang arwah suami anda
3) Saat saat arwah suami anda meninggal dunia

4) Bagaimana kehidupan anda setelah bergelar BALU

5) Apa yang paling anda rindukan tentang suami anda
6) Apakah rintangan yang anda hadapi 
7) Bagaimana anda hadapai dugaan itu
8) Apakah rancangan masa depan anda
9) Apakah pesanan positif anda kepada teman teman balu di luar sana


Setelah selesai. Hantarkan video anda ke email saya mrs_martias@yahoo.com atau PM saya di FB saya @ FB ADZA IRDAWATI ADENAN



Akhir kata.. Terima kasih kerana sudi/tidak sudi untuk menyertai projek awareness ini. Semoga kita dapat membantu teman balu kita di luar sana.. Insyaa Allah.. Dengan izin Allah swt.
Salam sayang
Adza Irdawati Adenan



Tuesday, February 7, 2017

PROMOSI LIPBALM TERLAJAK MURAH

Bibir anda kusam? Kurang merah ? Kering ? Gelap? Pucat ? Hilang keyakinan kalau tak bermekap? Dah macam macam anda cuba untuk menjadikan bibir anda MUNGIL kembali namun tiada yang berkesan? Jangan menangis di bucu katil terlebih dahulu!!!! Mak Dara ada cara untuk selesaikannya.. Memperkenalkan lipbalm hebat lagi kebabom D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR


Yessss dengan D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR insyaallah dapat mengembalikan kemungilan bibir anda.. Dan berita lebih baik untuk anda apabila sekarang sedang berlangsungnya PROMOSI KAW KAW untuk clearance stock. Ni bukan sebab pengasas produk ni dah meroyan macam Mak Dara tapi sebabkan dia nak habiskan semua stok yang ada dalam gudang dia tu sebelum dia keluarkan produk terbarunya.. Produk apa? Haaa nantikan entry yang seterusnya.. 

Pasti ada yang tertanya tanya D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR.. ADZA?? Adakah ini produk dkeluaran Mak Dara.. Oh no nooo.. Mak belum lagi berkesempatan nak buat produk kecantikkan sendiri almaklumlah diri pun kurang cantik huhuhu.. Tapi produk ini adalah dari keluaran adik Mak Dara iaitu Adza Rinawati Adenan.

Adza Irdawati (Mak Dara) & pengasas produk Adza Rina

Ok mak nak habaq mai.. Lipbalm D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR  ni bukan hanya untuk gugurl jer tapi juga untuk lelaki.. Jangan tak percaya kalau mak habaq lipbalm ni lebih banyak dibeli oleh pelanggan lelaki berbanding perempuan kerana kebanyakkan mereka adalah perokok tegar dan berbibir kering dan gelap. Selepas pakai jer lipbalm ni alhamdullilah dah kembali kemerahan namun natural sikit bibir mereka yang dulunya seperti dracula kekdahnya . Tak percaya meh mak kongsikan dengan anda beberapa testimoni dari pelanggan D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR ..

sesuai untuk lelaki dan wanita


 


Adza Edie mengenakan D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR
pada hari pernikahannya

Jangan tak tahuuu.. Saatu satunya adik lelaki Mak Dara si Adza Edie juga mengenakan hanya D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR pada hari pernikahan dan persandingannya.. Terus nampak fresh dan berseri seri dibuatnya..

isteri dan anak JOE WINGS

Dan jangan tak tahu antara penggemar D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR adalah isteri dan anak kepada pemain gitar legen malaya JOE WINGS!! Dan kalau anda nak tahu lipbalm D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR ni akan berubah mengikut PH DARAH secara individu.. Contohnya seperti pasangan anak beranak di atas . Si maknya bila pakai jadi peach dan bila anak pulak pakai jadi warna pinky pinky gitew.. Unik bukan??!!

Jadi berbalik kepada PROMOSI LIPBALM TERLAJAK MURAH yang mak mention di atas.. Untuk setiap pembelian dua batang lipbalm D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR ke atas para pelanggan akan menikmati free postage dan free gift! Sebatang lipbalm ini berharga RM25 dan postage RM7 SM RM9 SS.



Macam mana nak dapatkan D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR.. Sila jerit nama mak tiga kali kat luor tingkap tu.. Haaa kalau tak berjaya barulah anda whatsapp nombor yang tertera di bawah atau boleh melawat IG atau FB page D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR ok hehehe

Whatsapp 01111384641 - Adza Rina

Jadi apa tunggu lagiiiiii.. Moh le dapatkan D'ADZA LIPS MAGIC COLOUR beramai ramai.. memang sangat berbaloi.. It will not call magic for nothing you know... Haa dont make mak skipping london hehe.. Selamat mencubaaaaa....


Monday, February 6, 2017

Bila Anak Hingusan Menjadi Anak Teruna

Rasanya seperti baru semalam mak dara melahirkan anak sulung mak dara .. menyusukannya.. membesarkannya.. masih lagi bayi dan masih berhingus.. Dan tup tup aje dari anak hingusaan itu anak kesayangan mak Adza Haiqal telah bertukar menjadi seorang anak teruna.. Apa ciri ciri yang membuatkan anak mak ni dah menjadi anak teruna.. Well pertama sekali opkoslah kalau dia berhingus dia dah boleh lap sendiri muahahaha.. tak lah.. 

Adza Haiqal dari anak hingusan

Aloloooooo rindunyaaaa saat saat dia masih lagi baby.. Pegi mana mana mesti nak pegang tangan kita.. Dah sejak dah teruna dan bujang ni kalau jalan nak pimpin tangan mak pun dah segan segan huk huk huk.. 

Dari anak hingusan ke anak Teruna.. Tak mengejutkan bila tup tup tiba tiba aje tak lama lagi anak mak dara ni akan berumahtanga dan lepas tu akan jadi ayah.. Ooohhhhh janganlah cepat sangat membesar wahai anakku.. terasa diriku sungguh kertu kini muahahaha

kini telah menjadi anak teruna.. 

Namun apa pun yang terjadi.. baby ke, bujang ke, teruna ke, laki oraang ke , ayah orang ke.. Kau tetap anak manja mama sampai bila bilaaaaaaaa.. Sayang hingga ke janah.. Insyaallah

Sunday, February 5, 2017

WANITA BERUMUR 40 TAHUN

WANITA BERUMUR 40 TAHUN


40 antara umur yang menakutkan bagi setiap orang terutamanya bagi kaum wanita. Kenapa?? Sedangkan ada pepatah yang menyebut "LIFE BEGINS AT 40" Jadi kenapa harus takut dan fobia apabila mahu mencecah ke umur keramat itu.. Itu yang selalu bermain di fikiran Mak Dara doulu dolu.. Tapi pada tarikh 24hb Januari 2017 . maka genaplah umur mak dara genap 40 tahun.. Haaaaa baru ada akai.. Ada macam seram sejuk dibuatnya.. Dan ternyata pabila genapnya 40 tahun membuatkan mak dara rasa sunggu KERTUUUUU sekali hahahaha.. Kini mak dara telah berada dalam kategori WANITA BERUMUR 40 TAHUN ...




HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!

Haaaaa jangan tanjat ye boboy dan gegurl semua... Mak Dara memang suka nyanyi lagu harijadi untuk diri sendiri.. Bukanlah niat nak perasan ke apa cuma nak sedarkan diri yang usia mak dara dah kearah senja nan merah gitu... 

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia dari Allah, diriku masih lagi mampu bernafas di dunia ini Alhamdulillah. Cuma tahun ni seperti dua tahun yang lalu agak sedih sikit sebab somi mak takde untuk sambut besday sama sama ngan mak Biasalah bila takde tersayang di sisi time birthday ni emo sikit hehe.. Tapi alhamdullilah masih ada anak anak di sisi Mak .



Apa apapun jutaan terima kasih kepada teman teman yang sudi wish birthday pada Mak di FB MAK DARA . Perghh naik lenguh tangan menjawab setiap satu wish.. Auwww memang sweet sangat la korang semua.. U guys are awesome.. Jutaan terima kasih kepada sanak saudara, teman teman, anak anak dan somi yang wish untuk Mak ya.. sangat sangat terharu dan sangat hargainya..Ohhhh dah masuk 40 tahun umurku... Ohhhhh kertuuuuuuuu  sudeyyyy!


Seseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun bererti akalnya sudah sampai pada tingkat kematangan berfikir serta sudah mencapai kesempurnaan kedewasaan dan budi pekerti. Sehingga secara umum, tidak akan berubah kelakuan seseseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun.saat sudah menginjak usia 40 tahun . 

Dan bagi yang bakal berumur 40 tahun bacalah doa ini ketika genap umur anda 40 tahun nanti..

Allah Ta'ala berfirman,  

حَتَّى إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَال 

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

"Sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoa: 

"Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridai; 
Berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri"." 
(QS. Al-Ahqaf: 15)

Imam Asy-Syaukani rahimahullah berkata: “Dalam hal ini ada dalil bahwa hendaklah seseorang yang telah mencapai usia 40 tahun memperbanyak membaca doa-doa tersebut”

Jadi pada mereka yang bakal atau sudahpun berusia 40 tahun dan ke atas Mak Dara doakan semoga anda tabah menjalani hidup dalam usia ini. Hendaklah kita semua meningkatkan rasa syukurnya kepada Allah juga kepada orang tua kita. Selalulah kita memohon kepada-Nya, agar diberi hidayah, taufik, dibantu, dan dikuatkan agar dapat mengharungi sisa sisa kehidupan kita pada masa hadapan.. Insyaallah Aamin 


Thursday, February 2, 2017

Dom's Pet & Care Veterinary Klinik Terbaik di USJ SUBANG


Haiwan peliharaan.. Baik kucing , burung , kura kura atau apa sahaja kini lebih dianggap sebagai ahli keluarga pada sesetengah keluarga. Perhatian kepada binatang peliharaan kini lebih terjaga dan diutamakan. Kalau pet anda sakit terasa seperti ahli keluarga anda sakit.. Maka pastinya anda akan cepat cepat nak cari klinik untuk mendapatkan rawatan bagi pet anda bukan? Tapi klinik mana yang bagus? Haaa itu persoalannya kan...

Ada yg tengah ushar mengusar nak cari klinik haiwan yg bukak sampai MALAM dan dibuka pada HARI AHAD?? Atau tau ada member member yang tengah usha nak bawa haiwan diorng pegi klinik tapi tak tau nk bawak dekat mane area USJ Subang Jaya ?  Tapi, sebelum tu..baca dulu
-----------------------------

APA YG BEST SGT DKT DOM'S PET & CARE NI?

-----------------------------

Uolls tau tak mereka buka sehingga pkl 8.30pm dan HARI AHAD? Jadi uolls tak payah dah nak terkejar2 balik dr ofis sbb takut klinik haiwan tutup,so bolehlh rileks skit



Diorang ada buat service HOUSECALL maknanya if uolls ada byk sgt kucing dkt rumah lps tu ssh nak tangkap utk bwk jumpa vet atau ssh nk bwk carrier byk2 sorng2, tak pun utk owner anjing of anjing besar sgt tak dpt nk msk kereta then call je klinik booking. We olls bole dtg rumah uolls utk rawatan ke vaksin


Bukan takat tu ja.Mereka nie mcm ONE STOP CENTRE utk si comel anda sbb selain klinik ada jg servis petshop mcm grooming,boarding dgn pet taxi


Utk boarding plak,kesihatan si comel akan dipantau oleh vet mereka yg mmg frendly terlajak dgn si bulus nie semua

APA LAGI YG BEST??
Servis housecall dgn pet taxi kami cover seluruh Lembah Klang bukan setakat area Subang Jaya je

Bagi pemilik yg bwk binatang lebih dari 2 EKOR utk VAKSIN,layak dapat REBATE RM10 utk kucing ke 3 dan seterusnya *tertakluk pd terma & syarat
Jgnlh risau sbb diorang merawat semua jenis haiwan selain kucing. So apa tunggu lagi?? Artis pn dah hntr kucing diorng dkt sini, ??


Mark Adam pun hantar petnya di sini

Ery Putra pun hantar petnya di sini


PROMOSI PROMOSI...

Kadang-kadang mereka ni ada buat promosi harga kasih sayang mcm:
1. Promo vaksin
2. Promo neutered sempena Kempen Kesedaran Pemandulan kpd haiwan kesayangan
3. Promo Pakej Geng Bas Sekolah

So kena pastikan uolls aware dkt iklan-iklan promo yg akan mereka up di page FB mereka @ Dom's Pet & Care Veterinary Clinic utk grab harga promosi nie


Jadi silalah dtg ke:
9-1,Jln USJ 21/7,47640 Subang Jaya (bersebelahan MAIN PLACE)

Masa operasi:
10.30am - 8.30pm (Selasa - Jumaat)
10.30am - 5.30pm (Sabtu)
10.30am - 3.30pm (Ahad)
No. Tel:
03-8025 9016

Atau ke FB PAGE DIORANG at Dom's Pet & Care Veterinary Clinic boleh pm tepi.. Diorang memang aktif reply mereply mesej ni.. Meh Mak share peta kat korang yang takmo guna waze hehehe..


COME | HEAL | STAY

Psssttt... Jangan lupo sobut namo Mak Dara boleh dapat diskaun ker .. Itu kena tanya tuan ampunya klinik k.. 

Saturday, January 14, 2017

Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi Milikku

Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi Milikku



Segala yang ada di dunia ini adalah hak Allah. Dan apa yang telah Allah takdirkan kepada kita, maka itulah menjadi hak kita hadiah dariNya dan takkan menjadi hak orang lain. 

Perkara ini baru sahaja berlaku kepada Mak Dara beberapa hari yang lalu ketika Mak Dara telah kehilangan gelang kaki emas mak.. Yaaa mungkin ada yang berfikir bahawa gelang kaki takdelah mahal mana pun kannnn.. Tapi gelang ini sangat berharga kepada Mak kerana ini antara beberapa barang yang dibeli arrwah suami mak dara hampir sepuluh tahun yang lalu. Maka gelang ini sungguh priceless bagi mak.

Ia berlaku apabila satu pagi beberapa hari yang lalu, mak dengan niat untuk merealisasikan azam 2017 mak untuk menguruskan badan telah ke gym yang terdapat di condo yang mak tinggal ini.. Setelah sejam lebih bersenam , mak pun pulang kerumah. Hanya sejam selepas iitu Mak Dara menyedari bahawa gelang kaki pemberian arwah kepada mak telah tiada di kaki. Puassss mak cari di rumah namun tak berjumpa. Menangis mak dibuatnya.. 

Mak kembali ke setiap inci laluan yang mak lalu untuk ke gym pagi itu. Namun dah berkali kali namun tetap tak berjumpa. Mak pulang dengan tangan kosong dan hampa.

Mak berfikir sendiri.. Sayangnyaaa hilang.. Sedangkan mak boleh berikan gelang itu kepada anak mak bila besar nanti sebagai tanda ingatan kepada pemberian arwah ayah mereka. walaupun gelang itu sangat nipisssss dan murahhhh masa arwah beli 10 tahun yang lalu tappi amat berharga pada kami.. Kemudian mak tawakal dan berdoa pada Allah. Dan mak berniat dalam hati .. Jika hadiah terakhir dari arwah ini telah tertulis untuk menjadi milikku maka kau ketemukanlah.. Jika sudah tertulis bahwa ia bukan lagi menjadi milikku maka akan aku redha.. Dengan lafas bismillah mak tawakal dan berjaalan untuk kali terakhir mencari gelang itu... Dannnnnnnnnn...

Seperti tak dapat mak percayai apabila mak terlihat gelang itu duduk cantikkk jer di satu sudut di tepi laluan yang mak lalu pagi tadi. Seperti tak percaya kerana mak sudahpun lalu di situ berkali kali sebelum itu. Dan ramai juga orang lalu di situ namun tidak pun disentuh sesiapa.. Syukur alhamdullilah..




Maka benarlah.. Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi Milikku sehingga Allah menentukan sebaliknya.. gelang kaki mak hanyalah antara satu dalam sejuta contoh yang telah ditakdirkan menjadi milik seorang manusia.. terdapat berjuta lagi benda atau perkara boleh mengalami perkara seperti ini.. contohnya seperti perasaan sayang , kasih , cinta , suami, isteri dll.. semuanya akan menjadi milik kita jika telah ditakdirkan Allah namun jika sebaliknya dan kita harus kehilangan apa yang kita miliki maka REDHA lah.. Kerana pada akhirnya semua yang kita miliki TIDAK KEKAL kerana yang kekal hanyalah ALLAH swt..


Friday, January 13, 2017

Isabella Adalah......

Isabella adalah.. kisah cinta dua duniaaaa.... Haaa dari lagu itulah maka nama anak bongsu mak dara diberikan menjadi Adza Isabella.. Ni gara gara semasa dalam perjalanan ke hospital untuk bersalin dan lagu ini berkumandang.. Maka dengan kuasa vetonya arwah suami mak kata ok abang dah buat keputusan.. Nama baby kita ni Adza Isabella.. Walau pun agak terkedu kerana sudah pun berbulan lamanya dok mencari nama nama baby dan dah berbuah buku telah mak telah mencari nama yang sesuai.. tup tup dengan mudahnya suami mak dapat idea untuk baby kami ni.. Dek kerana dok menahan kesakitan nak bersalin tak kuaso mak nak lawan cakap arwah suami mak tu .. maka mak iyakan jer maka lahirlah ADZA ISABELLA di klinik bersalin Kampung Subang Selangor..

Dua hari lalu 11hb Jan 2017 maka genaplah umur anak bongsu Mak Dara iaitu Adza Isabella 10 tahun. Dan Mak Dara ada buat majlis yang sangat kecil sangat simple namun amat bermakna untuk kami sekeluarga..  Moh Mak Dara sharekan gambar gambar sekitar mahlis harijadi Adza Isabella tu ya..



Happy Birthday Adza Isabella!!!
 
Isabella bersama kakak , makcik dan sepupunya

Haaaa itulah antara gambor semasa majlis harijadi si Adza Isabella dua hari lepas.. Walaupun kecil tapi meriah dengan adanya adik adik dan anak anak buah.. Tak lama lagi birthday Mak Dara pulak pada 24hb Januari nanti nak tema apa agaknya ek hehehehe
Buat Adza Isabella.. Selamat hari jadi buat anak busyuk mama Adza Isabella Martias​ yang ke 10!!!!! Moga menjadi anak yang solehah dan dibawah lindunganNya selalu.. Mama akan buat apa sahaja untuk cuba membuatkan Belle gembira macam dulu.. Mama janji insyaallah dengan izin Allah.. Happy Birthdayyyy busyukkk...

Tuesday, January 10, 2017

Kenapa Wanita Takut Bila Tiba Umur 40 Tahun



Kenapa Wanita Takut Bila Tiba Umur 40 Tahun


Hidup bermula pada umur 40 tahun .. Atau bak kata omputeh Life begins at forty. Selalunya kalau kaum lelaki biarlah umur 40 ke 50 ke 60 ke.. Diorang cool jer kan.. Itu yang dapat mak lihat le.. nak kena tanya kaum lelaki le betul ke idok atau luaran cool tapi dalaman pun risau jugak.. Namun bagi kaum wanita bila nak masuk umur 40 tahun ni.. memang lain macam rasanya.. Macam macam berlegar di kepala bila nak mencecah umur 40 tahun.. KENAPA? Hmmmm mak pun tak tahu nak menjawabnya.. Ini kerana sejak kebelakangan ni mak pun dah mulai merasa penyakit ni.. Yup mak bakal menamatkan zaman bujang ehhhh hehehe tak takkkk.. maksud mak , mak bakal menamatkan zaman berumur 30an dalam masa dua minggu lagi. Ini kerana mak bakal berusia 40 tahun pada 24hb Januari depan.. Uwaaaaaa mak dah tuoooooooooooooo....

Ok mari mak kongsikan apakah antara perkara perkara yang membuatkan para wanita takut bila tiba umur 40 tahun.

1) MENOPAUSE
Menopause atau premenopause boleh bermula apabila seorang wanita menjangkau umur 40 tahun. Yaa ini merupakan perkara paling utama yang amat ditakuti oleh kaum wanita bila masuk umur 40 tahun.  Antara perkara yang terjadi akibat menapause ialah pada segi emosional . Wanita yang mengalami gejala ini amat mudah tersinggung, susah tidur dan gelisah. Ini disebabkan oleh berkurangnya kadar estrogen. Gejala berpeluh pada malam hari menyebabkan gangguan tidur sehingga membuatkan wanita menjadi mudah tersinggung. Jadi berhati hatilah apabila anda bersama dengan wanita berusia 40 tahun dan ke atas .. Sebab mereka ini mudah ter"SENTAP" hehe

2) TAHAP METABOLISME RENDAH
Kebanyakan wanita mengalami kenaikan berat badan sekitar 7 kilogram antara usia 40-55 tahun. Ini kerana tahap metabolisme menjadi semakin rendah. Jadi kena rajin bersenam dan makan makanan seimbang. Bukan senang nak bakar lelemak dalam badan tu bila dah masuk umur 40 tahun ni kak oiii.. 

3) TAHAP STRESS MAKIN MENINGKAT
Di usia 40 tahun ini tahap stres mulai naik, tidak mengira jika wanita itu berstatus bujang sudah berkahwin sudah mempunyai anak atau apa jua.. Pada tahap ini anda cepat merasa stress walaupun masalah yang dihadapi sebenarnya kecil. Tapi cubalah atasinya dengan tidur yang cukup , senaman dan mengambil makanan yang seimbang.. Insyaallah akan dapat mengurangi tahap stress anda..

Seseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun bererti akalnya sudah sampai pada tingkat kematangan berfikir serta sudah mencapai kesempurnaan kedewasaan dan budi pekerti. Sehingga secara umum, tidak akan berubah kelakuan seseseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun.saat sudah menginjak usia 40 tahun . 

Jadi pada mereka yang bakal atau sudahpun berusia 40 tahun dan ke atas Mak Dara doakan semoga anda tabah menjalani hidup dalam usia ini. Hendaklah kita semua meningkatkan rasa syukurnya kepada Allah juga kepada orang tua kita. Selalulah kita memohon kepada-Nya, agar diberi hidayah, taufik, dibantu, dan dikuatkan agar dapat mengharungi sisa sisa kehidupan kita pada masa hadapan.. Insyaallah Aamin 

Sebelum Mak Dara mengundurkan diri Mak nak kongsikan video live FB dari mak . Sebuah video mengenai diri mak yang sedang diambang 40 tahun .. Enjoy...



Thursday, January 5, 2017

Misi Mencari Azurina Binti Abdullah

Misi Mencari Azurina Binti Abdullah


Anda kenal dengan wanita bernama  Azurina Binti Abdullah? Siapa gerangannya Azurina Binti Abdullah ni.. Sebenarnya Mak Dara pun tak kenal siapa wanita ini. Cuma Mak Dara ada terbaca di facebook kisah seorang anak yang bernama Natasha Sairah yang sedang dalam misi mencari ibunya yang telah hilang hampir 23 tahun lamanya. 



Natasha juga meminta agar teman teman dan orang ramai untuk membantunya mencari ibunya itu dengan berkongsi dan share mengenai pencariannya di media sosial. Hmmm Mak Dara tak dapat bayangkan bagaimana membesar tanpa kasih sayang seorang ibu.. Tambahan pula tidaj tahu dimana gerangannya si Ibu.. Jadi Mak Dara kongsikan kisah ini manalah tahu kot kot ada yang kenal dengan ibu gadis ini..

Semoga Adik Natasha tabah dan semoga pencarian adik bertemu dengan ibu kandung adik akan dipermudahkan insyaa Allah Aamin. Dan pada sesiapa yang mengenali Ibu Natasha ini bolehlah hubungi beliau di FB nya di SINI ya.. Atau kalau anda sama sama nak bantu dalam misi mencari Azurina Binti ABdullah silalah share post ini ya Terima kasih.




Wednesday, January 4, 2017

Throwback WORDLESS WEDNESDAY




Viral Kisah Peniaga Paling Jujur

Viral Kisah Peniaga Paling Jujur Di Malaysia

Assalam duhai teman.. Sungguh Mak Dara tak sangka perkongsian Mak Dara tentang pengalaman Mak Dara bersama seorang peniaga yang paling jujur dan status Kisah Peniaga Paling Jujur menjadi Viral di FB. Di bawah adalah nukilan yang mak tuliskan di FB Mak..

Subhanallah.. masih wujud peniaga yang benar benar jujur sejujurnya seperti adik Safwan ni.. Tempoh hari saya telah call dia utk dtg dan repairkan dua buah hp saya.. Bukan saja harga repairnya sangat sangat sangat berpatutan tapi servisnya juga sangat cepat dan bagus.. siap dapat free gift tempered glass.. Repair depan mata so takde la kes kes macam hantar di kedai repair lain dan barang ori dicuri dan di ganti dengan barang tipu.. setelah selesai harga yg perlu dibayar ialah RM420 ( utk repair dua buah hp hokayyy murahhh kannn) bila nak dibayar RM450 adik ni takde duit balance jadi saya minta anak utk transfer Rm20 ke maybank2u beliau.. Tup tup pagi ni dpt msg dari adik safwan ni cakap anak saya dah tersalah bankin sepatutnya hanya RM20 tapi dibankinnya RM420 full amout.. Jadi dia nak pulangkan balik duit pada saya.. Subhanallah jujurnya kau dik.. Boleh jer kalau dia nak buat diam sebab saya pun tak perasan langsung.. Kau memang peniaga yang sangat jujur dan rare dik.. Akk doakan semoga Allah swt memberkati usaha dan perniagaan adik yg sangat jujur ini.. Aamin..


Tak sangka pula kisah ni mendapat beribu ribu like dibeberapa buah group FB seperti group Iphone User Malaysia dan yang terbaru telah menjadi Viral di page Aliff


Mak Dara tak sangka pulak perkongsian Mak tu bakal menjadi viral.. Rasa rasanya adik Safwan ni lagi lah tak sangka kan.. Apa apapun kisah baik kalau dikongsi tak salah rasanya mungkin dapat memberi semangat kepada semua peniaga di luar sana untuk menjadi seorang peniaga jujur seperti adik Safwan ni Insyaallah..

Buat adik Safwan.. Semoga perniagaan adik semakin berkembang maju dan semoga kejujuran adik dalam meniaga mendapat balasan terbaik dari AAllah swt insyaa Allah..


Tuesday, January 3, 2017

Sekolah Sesi 2017 Riaksi Mak VS Anak

Sekolah Sesi 2017 

Assalam duhai teman.. Pada 3hb Januari 2017 maka bermulalah sesi persekolahan tahun 2017.. Ramai anak anak tidak sabar dan amat seronok untuk ke sekolah dan bertemu semula dengan rakan rakan kelas yang lama dan yang baru. Rasanya bukan saja anak anak yang gumbira.. Ibu bapa juga pasti turut gembira dan teruja kannn?? hehe

Itu yang berlaku pada Mak Dara apabila bermula saja sesi persekolahan 2017 ni Mak sangat teruja.. Bukan saja sebab anak anak Mak akan mula menimba ilmu di sekolah masing masing.. Tapi yang paling best ialah apabila ketiga tiga anak dara Mak dara bersekolah pada sesi pagi! Makanya Mak Dara mempunyai masa untuk diri sendiri dari jam 7 pagi hingga jam 2 petang.. Ohhhhh speechlessss heheheeh . Moh mak kongsikan riaksi Mak Dara VS anak mak apabila sekolah bermula hari ni ya.. 


Hehehe.. Takdelah.. Saja je melaawak.. No joking no fun la kan.. Hehehe..

Jom ke sekolah
dari kiri Adza Danina , Adza Kasih & Adza Isabella

Alhamdullilah lah.. Mak Dara mendapat riaksi yang positif dari anak anak mak dara pagi tadi.. Semoga anak anak anda juga mempunyai aura yang positif untuk memulakan persekolahan pada tahun ini dan semoga anak anak kita berjaya dalam pelajaran dan dalam kehidupan Insyaa Allah..

Selamat kembali kesekolah semula anak anak!!!!





Sunday, January 1, 2017

Ucapan Selamat Tahun Baru Buat Sahabat

As salam duhai teman.. Di sini Mak Dara nak ambik kesempatan dan ingin mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU buat semua yang mengenali, yang mengenali dan juga yang mungkin juga tidak mahu mengenali diri Mak yang senget ini hehe.. Mak tak pandai nak bermadah.. Jadi mak kongsikan video ucapan selamat Tahun Baru Buat Sahabat oleh Irama Nada Cinta khas buat anda.. 



Tahun baru tiba lagi
Saat berganti minit, minit berganti jam, jam berganti hari , 

hari berganti bulan dan kini..

tahun juga bakal diganti lagi
Apa yang telah kau kecapi dan nikmati pada tahun yang lalu
Adakah kau belajar dari kesilapan
Atau kau semakin berani bersama pengalaman
Adakah duka menemanimu selama itu
Atau kau lena diulit kebahagian yang tiada berbucu
Apakah azammu telah tertunai
Atau punah bersama harapan
Selamat tinggal duka, sedih , pilu dan cita yang tidak kesampaian
Akan ku titipkan segala impian ku di tahun mendatang
Semoga menjadi kenyataan
Selamat tahun baru sahabat
Walau apa yang menanti kita nanti.. harus tabah menghadapi

Mak Doakan semoga tahun 2017 akan membawa lebiih sinar kebahagian untuk kita semua insyaallah...

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK