Thursday, November 16, 2017

Kenali Sifat Orang Yang Gemar Block 

SIFAT ORANG YANG GEMAR BLOCK 


Pernah tak anda di block . Kadang kadang memang anda ada buat salah dan memang patut lah anda di BLOCK . Tapi bila kes ribut takde angin takde tiba tiba anda di BLOCk haaaaa mesti ada sesuatu yang tak kena pada orang yang BLOCK anda itu. Mari kita kenali sifat orang KAKI BLOCK memblock ni ayuhhh

1. Malas untuk berkonfrantasi
Orang macam ni sifatnya malas nak bertemu mata ke mata untuk menyelesaikan masalah yang timbul. Jadi jalan mudah dia block saja orang orang yang tertentu jadi dia tak perlu gaduh gaduh tentang masalah yang timbul.

2. Tidak mahu bertanggungjawab
Sifat orang yang sebegini memang ternyata seorang yang tak tidak baik kerana dia tidak mahu mengambil tanggungjawab atas apa yang telah dilakukannya. Dari berusaha untuk menegakkan kebenaran ataupun memohon maaf atas kesalahan yang telah dilakukan dia mengambil jalan mudah dan terus BLOCK tanpa memberi sebarang alasan. 

3. Penakut
Sifat orang seperti ini akan menyukarkan banyak pihak. Dia mungkin menjadi key person atau orang penting dalam sesuatu permasalahan. Namun kerana sifatnya yang penakut membuatkan dia mengambil keputusan untuk BLOCK orang yang sedang memerlukan bantuan daripadanya. Ini kerana dia mungkin merasa takut untuk menyakiti mana mana pihak .

4. Batu api
Sifat orang macam ni memang paling bahaya. Mereka akan laga lagakan kedua dua belah pihak. Dan bila pergaduhan menjadi semakin kronik dan besar, mereka akan angkat kaki dan BLOCK kedua dua pihak. Kemungkinan besar motif orang bersifat begini adalah kerana dia iri hati melihat kedua pihak itu berbaik atau bergabung. 

5. Penipu 
Ini sifat yang paling common dalam dunia BLOCK MEMBLOCK ni.. Modus operandi selalunya dalam perniagaan atau perhubungan . Bila dia telah berjaya menipu mangsa jalan untuknya melarikan diri ialah dengan BLOCK. Bukan setakat di WhatsApp, FB saja habis semua media sosialnya dia akan block anda.. Ini untuk menyukarkan anda untuk menjejaknya. Kalau kes dah berat sangat Sila la ke Balai dan buat report.

6. Kantoi 
Orang yang sering kantoi seperti ini pasti CONFIRM akan BLOCK anda dengan serta merta. Maunya tak.. dah kantoi nak bagi alasan pun dah tak boleh, sebab semua bukti dah ada.. Jalan mudah BLOCK saja. 

7. Move forward 
Orang bersifat macam ni seorang Yang optimistik dan selalunya orang yang cool 😎. Oleh kerana malas nak kecoh kecoh maka dia BLOCK je. Malas untuk pening kan kepala kepada isu yang takkan berkesudahan. Maka dia BLOCK dan move forward. Lupa kan yang lama dan buka buku baru. 

8. Tidak tahan tekanan
Orang yang bersifat begini memang tidak akan dapat menerima sebarang tekanan. Jika dia merasakan walau sedikit pun tekanan dia akan mudah stress dan mudah melatah. Jalan mudah ialah dengan BLOCK semua yang memberi sebarang tekanan padanya.

9. Angkuh 
Orang bersifat begini memang dia rasa dia sahaja yang betul orang lain semua salah belaka di matanya. Dan apabila merasakan dirinya betul , hebat, awesome, maka dia akan BLOCK semua yang dirasakan tidak diperlukan dalam hidupnya. 

10. GOBLOK
orang yang bersifat begini memang sifat yang paling PARAH.. dia tidak tahu mana betul mana salah main BLOCK saja menkhinzir buta.. Haaa orang macam ni kalau dia BLOCK anda jangan sesekali anda marah. Sepatutnya anda bersyukur kerana tak perlu lagi ada sebarang kaitan dengan kebodohan mereka. 


Wednesday, November 15, 2017

Hot Wordless Wednesday 


Rabu Tanpa Kata 


Selamat Hari Jadi Kasih Ku 

Ucapan selamat hari jadi buat Kasih Ku.. yang Amat Ku sayang.. Ku cintai .. Tidak seharipun dapat Ku bayang kan hidup tanpa mu wahai Kasih Ku... Oh Kasih.... ❤️❤️❤️

Haaaaaaa kompom terbuntang bijik mata baca entry Mak Yang jiwang semacam ni kannnn kannn kannn... ohhh relax .. Kasih Yang Mak Dara maksud kan tu bukan lah “KEKASIH” ka boyfriend baru Mak ka, bakal calon ehem ehem Mak ka.. tapi ucapan ni Khas Mak tunjukan pada Anak Mak iaitu Adza Kasih hehe... Semalam 14 hb November maka genaplah umur Anak Dara Mak tu 13 tahun.. Dah besaq panjang pon alhamdullilah.. Tapi di sebab kan Mak tak berapa sihat maka Mak takde buat Birthday party ka atau jemput sesiapapun untuk raikan Birthday Anak Mak Tu.. Even Anak sulung Mak pun tak dapat balik dan raikan adik dia sebab dia sibuk di kolej .. Maka semalam Yang ada cuma Mak dan tiga orang Anak Mak iaitu Adza Danina , Adza Isabella dan Kasih je.. Takpe walaupun takde party meletop atau tetamu namun Mak cuba buat terbaik Yang mungkin untuk Kasih.. Dan alhamdullilah Kasih suka dengan cara sederhana kami rambut semalam. Meh Mak kongsikan dengan korang gambor gambor sekitar sambutan sederhana kami semalam ya 

Alhamdullilah walaupun hanya kami berempat tapi meriahnya macam satu bas gi nengok bola kat stadium kekdahnya hahaha.. Tidak habis di situ.. selesai je potong kek Mak bawa diorang nengok wayang.. 


Cerita apa Yang kami tengok? THOR RAGNORAK!!! Memanggggg besttttt ceritanya.. Yang penting birthday girl suka alhamdullilah..

Buat Anak mama Kasih semoga membesar menjadi Anak Yang solehah , semoga dipanjangkan umur dan Murah rezeki aamin insyaallah.. mama ❤️❤️❤️❤️❤️ you so much ...


 Aps Untuk Update Blog Dari IPhone

Assalam Duhai teman.. dah lama dah Mak Dara bercadang nak cari aps supaya senang Mak update blog kecintaan Mak Dara ni dari IPhone je.. tapi asyik dok bercadang tak buat buat juga haha..


 Maka hari ni dengan gigih Mak Dara bertanya pada teman FB ttg aps yang mana ok untuk Mak gunakan



Alhamdullilah dengan sepantas halilintar teman teman Mak termasuk Tuan Haji Amir aka Denaihati , Pendekar Berkuda dan Atiqah Bukhori come to the rescue dan akhirnya Mak pejam kan mata dan beli lah aps Ini 


Ok kiranya ini adalah post pertama Mak guna dengan aps BLOG MANAGER ni..  meh nak try post semoga berjayalah hendaknya.. macam mana nak tau berjaya ke idok.. kalau korang dapat baca post ni maka berjaya la tuuuu hehe.. 

Bismillah.... 


Saturday, November 4, 2017

Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah


Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah

KEDAH MEMENANGI PIALA MALAYSIA 2017!!!!!!! Piala Malaysia 2017 adalah milik KEDAH!!! KEDAH SERATA RATA.. KEDAH JUARA!!!

Image may contain: text
pic kredit REGION MALAYA
Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah

Yeayyyyyyyyy Kedah juara Piala Mallaysia 2017!!!... Tiba tiba terasa tangan dicuit. Bila buka mata kelihatan muka anak di depan mata.. Adoiii mimpi rupanya.. Itulah jadinya apabila terlebih terover exited untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia 2017 dimana negeri cheq KEDAH FA  bakal bertarung dengan JOHOR JDT bagi merebut piala idaman malaya itu..

Jangan marah ekkk fan fan Johor JDT.. Ni mimpi Mak ja.. Hangpa pun kalau nak.. pi la mimpi bagi pasukan hangpa menang dalam mimpi tu.. Tak dak salah kan.. nama pon mimpi. Jangan serius sangat aihhhhhhhhh.. cer senyum sikit ..

Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Eh salah gambaq... cuba satu kali lagi..

Image may contain: 1 person

Eh bikin panasssss betul Mak Dara ni kan.. Ampunnnnnnn ... Hehe Macam ni laaaa.. Tak kisah la sapa pun menang malam ni.. Kedah ka Johor ka.. Kita sebagai anak anak jati Kedah mahupun Johor sepatutnya berbangga dengan kejayaan pasukan Kedah dan Johor kerana sampai final weiiiiiiiii.... Bukan senang tauuuu.. 

Mak Dara nak ucapkan good luck dan all the best buat PASUKAN KEDAH FA dan juga PASUKAN JOHOR JDT.. may the best man wins.. walau apapun keputusannya KEDAH TETAP DI HATI... Meh nak nyanyi lagu negeri KEDAH sat aih...


Friday, October 20, 2017

KISAH SEORANG BALU

KISAH SEORANG BALU

Salam duhai teman.. Dah lama kita tak bersiaran. Dah hampir bersarang blog mak dara ni kan hehehe..... Tapi jangan gusar.. Mak Dara masih di sini bersama kalian.. belum masa ntuk mengundur diri dari dunia blog ini.. Insyaallah.. Selagi bernafas.. tulis.. tulis.. dan terus menulis..

Hari ini Mak dra mahu berkongsi dengan anda kisah tentang BALU.. Yup satu perkataan namun beribu makna bagi yang memegang gelaran ini..

Anda.. teman atau ahli keluarga anda ada yang bergelar seorang BALU.. ?" Dan mengalami depresi? Hari ini Mak Dara terpanggil unuk berkongsi KISAH SEORANG BALU.. Kisah kehidupan Mak Dara sendiri yang telah hampir tiga tahun menjadi seorang balu.. 

Tapi bila nak menulis ni agak rumit dan takut tak sampai apa yang nak mak dara nak sampaikan kepada korang.. Jadi.... Mak dengan gigihnya telah merakamkan sebuah video pendek khas untuk anda .. Luangkan sedikit masa untuk menontonnya ya.. Alaaa tak lama patblas jam tujuh belas minit jer.. ehhhh tak laaaa hanya beberappa minit sahaja durasi video ni..


Hmmmm begitulah kisah seorang yang bergelar Balu.. Hidup yang harus dijalani setelah kematian suami bukanlah satu perkara yang mudah.. Terlalu banyak onak dan ranjau harus kami hadapi.. Yang lebih menyedihkan jika bila ada yang memandang serong kepada yang berstatus balu.. Kenapa mereka tidak faham bahawa menjadi seorang balu bukanlah satu pilihan.. Tapi sesuatu yang telah ditakdirkan oleh Allah swt kepada "hamba PilihanNya" . 

Mak Dara redha kerana menjadi salah seorang "hamba pilihaNya" ini bermakna Allah swt amat amat sayangkan Mak dan telah menganugerahi ujian ini untuk mak dan anak anak lalui.. Mak percaya bahaya Allah swt tidak pernah kejam pada umatnya.. Pasti ada pelangi yang menanti mak dan anak anak dipenghujung ujian ini Insyaallah..

Jadi kepada semua teman teman Mak Dara yang bergelar balu atau kepada anda yang mempunyai ahli keluarga atau teman yang bergelar balu.. Berilah sokongan dan support yang tiada henti kepada mereka.. Mereka amat amat memerlukan "bahu untuk menangis" pada ketika ini.. Semoga dengan bantuan dan sokongan anda mereka dapat BANGUN dan meneruskan sisa hidup dengan lebih bermakna dan bahagia insyaallah..

Mohon anda share video ini beramai ramai atau share kepada teman atau kenalan anda yang bergelar balu dan yang senasib seperti mak ya.. terima kasih semuaaaa.. Sayang korang ketat ketat muahhh....

Mak Dara berharap dengan perkongsian mak dara mengenai isu BALU ini dapat membuka mata anda mengenai segala keperitan dan kesukaran yang terpaksa kami alami. Bukan niat untuk meminta simpati jauh sekali untuk mencari perhatian.. Sekadar berkongsi apa yang telah lama terpendam.. Jika anda mengenali seseorang yang bergelar balu.. tiada apa yang lebih baik untuk anda lakukan selain dari support dan sokongan . Itu lebih bermakna dari segala galanya. 



Wednesday, July 12, 2017

Mohon Dipulihkan Dalam Sujud Terakhir

Assalam duhai teman..Tiba tiba terbuka dan terbaca kembali majalah majalah yang tersusun cantik di atas meja . Dan tersenyum sendiri dek terlihat tentang artikel mak dara yang keluar di majalah MINGGUAN WANITA. Alhamdullilah ada juga wartawan yang sudi untuk interbiu mak untuk di masukkan ke dalam majalah mereka.. Ingatkan kisah ibu tunggal macam mak ni takde yang istimewa untuk dikongsi bersama pembaca tapi siapa sangka Majalah Wanita sudi untuk memasukkan sedikit cebisaan kisah Mak yang bergelar balu dan ibu tunggal ini dalam satu artikel di majalah hebat seperti MINGGUAN WANITA.. Rasa sungguh terharu dan honored.. Terima kasih kepada wartwan Akmar yang telah menghubungi Mak Dara dan menyampaikan hasratnya untuk menemubual Mak di rumah.. Ok mari Mak Dara kongsikan kembali gambor mak di majalah mereka dan sesi disebalik tabir di rumah Mak Dara ye..Kira kiranya macam throwback gitu hehe..




Haa inilah ghopenye Mak Dara di dalam Majalah Mingguan Wanita untuk issue bulan Mei 2016. Antara yang dihighlightkan dalam artikel ni mengenai kerjaya dan penglibatan Mak Dara sebagai penulis skrip drama selama dua puluh tahun, tentang cabaran dan dugaan setelah kehilangan arwah suami Mak Dara Martias Ali kerana sakit Lymphoma (kanser darah stage 4) pada 29hb mei 2014 yang lalu, tentang bagaimana mak dara lalui hari hari sebagai balu dan ibu tunggal dan kisah tentang Mak Dara membesarkan anak anak seorang diri.. 

Hmmm sebenornye memang artikel ini menyentuh perasaan Mak Dara . Kerana selama ini mak sering sahaja mendengar tentang kisah ibu tunggal dan anak anak yatim dan tidak pernah terlintas dikepala Mak bahawa mak juga akan menerima nasib yang sama pada usia mak 37 tahun dua tahun lalu.. Kini menceritakan kisah mak sebagai ibu tunggal amat amat susah untuk diluahkan semasa sesi temuramah bersama wartawan akmar namun mak cuba gagahi walaupun ada beberapa ketika berderai juga air mata di pipi tatkala menceritakan saat saat terakhir arwah suami mak menghembuskan nafasnya yang terakhir.. Dan saat saat Allah swt memberikan mak dara "petunjukNya" di sujud mak yang terakhir.. Hmmm panjang kisahnya kalau nak ceritakan di sini.. Tapi kalau ada yang sudi nak tahu lebih lanjut bolehlah dapatkan MAJALAH MINGGUAN WANITA keluaran isu mei ye.. Cover depannya ialah Rozita Che Wan dan anaknya yang chomeyyy loteeyyy si ecah tu..

cover untuk isu mei 2016

Ok mari mak kongsikan beberapa keping gambor disebalik tabir semasa sesi interview bersama wartawan Akmar dan jurufotonya dii rumah Mak Dara ya..

sesi interview Mak Dara bersama wartawan Akmar 

Mak tengah dok pikir apa nak jawab hehe

time ni jenuh tahan nafas kasi nampak slim hehe

sesi bergambor di bilik dan juga dimana juga adalah home office mak

tudung tudung dari jenama mak dara iaitu ADORABELLE
yang akan mak dara keluarkan pada bulan puasa nanti


Jutaan terima kasih kepada wartawan Akmar , jurufoto kerana sudi menemubual Mak Dara dan terima kasih tak terhingga kepada MAJALAH MINGGUAN WANITA kerana mengongsikan perjalanan dan kisah hidup Mak Dara ini.. Semoga kita dapat bekerjasama lagi nanti in syaa allah.. 


Kenapa Wanita Takut Bila Tiba Umur 40 Tahun


Kenapa Wanita Takut Bila Tiba Umur 40 Tahun


Hidup bermula pada umur 40 tahun .. Atau bak kata omputeh Life begins at forty. Selalunya kalau kaum lelaki biarlah umur 40 ke 50 ke 60 ke.. Diorang cool jer kan.. Itu yang dapat mak lihat le.. nak kena tanya kaum lelaki le betul ke idok atau luaran cool tapi dalaman pun risau jugak.. Namun bagi kaum wanita bila nak masuk umur 40 tahun ni.. memang lain macam rasanya.. Macam macam berlegar di kepala bila nak mencecah umur 40 tahun.. KENAPA? Hmmmm mak pun tak tahu nak menjawabnya.. Ini kerana sejak kebelakangan ni mak pun dah mulai merasa penyakit ni.. Yup mak bakal menamatkan zaman bujang ehhhh hehehe tak takkkk.. maksud mak , mak bakal menamatkan zaman berumur 30an dalam masa dua minggu lagi. Ini kerana mak bakal berusia 40 tahun pada 24hb Januari depan.. Uwaaaaaa mak dah tuoooooooooooooo....

Ok mari mak kongsikan apakah antara perkara perkara yang membuatkan para wanita takut bila tiba umur 40 tahun.

1) MENOPAUSE
Menopause atau premenopause boleh bermula apabila seorang wanita menjangkau umur 40 tahun. Yaa ini merupakan perkara paling utama yang amat ditakuti oleh kaum wanita bila masuk umur 40 tahun.  Antara perkara yang terjadi akibat menapause ialah pada segi emosional . Wanita yang mengalami gejala ini amat mudah tersinggung, susah tidur dan gelisah. Ini disebabkan oleh berkurangnya kadar estrogen. Gejala berpeluh pada malam hari menyebabkan gangguan tidur sehingga membuatkan wanita menjadi mudah tersinggung. Jadi berhati hatilah apabila anda bersama dengan wanita berusia 40 tahun dan ke atas .. Sebab mereka ini mudah ter"SENTAP" hehe

2) TAHAP METABOLISME RENDAH
Kebanyakan wanita mengalami kenaikan berat badan sekitar 7 kilogram antara usia 40-55 tahun. Ini kerana tahap metabolisme menjadi semakin rendah. Jadi kena rajin bersenam dan makan makanan seimbang. Bukan senang nak bakar lelemak dalam badan tu bila dah masuk umur 40 tahun ni kak oiii.. 

3) TAHAP STRESS MAKIN MENINGKAT
Di usia 40 tahun ini tahap stres mulai naik, tidak mengira jika wanita itu berstatus bujang sudah berkahwin sudah mempunyai anak atau apa jua.. Pada tahap ini anda cepat merasa stress walaupun masalah yang dihadapi sebenarnya kecil. Tapi cubalah atasinya dengan tidur yang cukup , senaman dan mengambil makanan yang seimbang.. Insyaallah akan dapat mengurangi tahap stress anda..

Seseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun bererti akalnya sudah sampai pada tingkat kematangan berfikir serta sudah mencapai kesempurnaan kedewasaan dan budi pekerti. Sehingga secara umum, tidak akan berubah kelakuan seseseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun.saat sudah menginjak usia 40 tahun . 

Jadi pada mereka yang bakal atau sudahpun berusia 40 tahun dan ke atas Mak Dara doakan semoga anda tabah menjalani hidup dalam usia ini. Hendaklah kita semua meningkatkan rasa syukurnya kepada Allah juga kepada orang tua kita. Selalulah kita memohon kepada-Nya, agar diberi hidayah, taufik, dibantu, dan dikuatkan agar dapat mengharungi sisa sisa kehidupan kita pada masa hadapan.. Insyaallah Aamin 

Sebelum Mak Dara mengundurkan diri Mak nak kongsikan video live FB dari mak . Sebuah video mengenai diri mak yang sedang diambang 40 tahun .. Enjoy...




Thursday, June 15, 2017

Tweet Batal Puasa Paling kelakar

Dah menjadi kelaziman apabila tiba sahaja tarikh tarikh yang penting pasti akan ada quote atau kata kata ucapan yang akan ditujukan . Seperti hari jadi , ulangtahun anniversary, perkahwinan dan termasuklah ucapan menyambut bulan ramadhan dan hari raya.. Quote quote yang tular di media soial ada yang berbentuk ucap selamat , nasihat , gembira , sedih dan kelakar yang tersebar di media sosial seperti di FB, Instagram , Twitter dan banyak lagi.. Namun antara semua itu yang menarik dan paling kelakar yang telah menarik perhatian para netizen adalah twwet tweet di bawah.. cer korang baca dan hadam..




Haaaa naik cramp perut mak dara membaca tweet tweet diorang ni.. Serius kelakar gila.. Kreatif betul diorang ni sampai twwet mereka menjadi tular dan dishare di apliskasi WhatsApp , FB dan banyak lagi..

Ok lah.. Mak tak nak la celoteh banyak banyak lagi.. Batal puasa baca semua tweet tweet ni sebab makan hati 🤣🤣🤣


Wednesday, May 31, 2017

Buffet Ramadhan Berbaloi Baloi Di Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak

Ramadhan Tiba..
Ramadhan Tiba..
Marhaban Ya Ramadhan.. 
Marhaban Ya Ramadhan

Assalam duhai teman.. Ramadhan tiba lagi.. anda tengah bercadang untuk mencari tempat untuk berbuka puasa bersama keluarga , tersayang, tercinta dan bersama ehem ehem.. tapi takde idea nak kemana? Kalau pun ada idea tapi boleh dikatakan rata rata harga buffet untuk berbuka puasa yang ditawarkan boleh mencecah hingga ratusan ringgit.. Kalau setakat makan sorang sorang rasanya takde masalah dan masih boleh tersenyum lagi.. Tapi kalau kau dah berniat nak belanja satu family dari tersenyum boleh buat menangis bila terima bill nanti.. betul tak? Jadi macam mana.. masih mahu mencari buffet berbuka puasa yang terbaik tetapi amat BERBALOI BALOI? Haaa tak perlu menangis di bucu katil lagi.. Moh Mak Dara bawakan anda ke sebuah restoran yang menyediakan BUFFET RAMADHAN yang benar benar berbaloi untuk dikunjungi untuk tahun 2017 ini.. BERBALOI BALOI TU BERAPA??? Buffet ramadan hanya RM49.90 per pax . Dan bukan di sebarangan restoran tauuuu.. Tetapi di sebuah restoran yang sangat TERKENAL dan sangat eksklusif iaitu di Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak 


Dahulunya Restoran Nelayan Titwangsa @ Gombak dikenali sebagai “ Lagenda Stemboat di Kuala Lumpur” yang mengusahakan Restoran Terapung pertama di Malaysia. Kini restoran ini telah berpindah di Batu 8 ¾ Gombak pada tahun 2011 dan diberi nama baru iaitu  Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak.
Haa mana lagi nak dapatkan harga buffet serendah ini.. Nak nak lagi ditawarkan oleh sebuah restoran yang terkemuka di ibukota ini.. Haa moh Mak Dara kongsikan sedikit apa yang disajikan di buffet @ Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak.

MAIN MENU
Steamboat dan Grill
Menu Masakan Ghani Amat
Menu Masakan Asia
Masak Lives ( Hidang Terus Dari Dalam Kuali)
Daging Gulai Kawah Tanjung &
Daging Salai Masak Nasi Lemak Seremban


STALL SELECTION
Sop Selection
Noodles Selection
Desert Selection
Snack Selection


DRINK SELECTION
Teh Tarik Special
Cendol
Beraneka Minuman Kordial
Coffee and Tea

 
 
 
 
Bukan sahaja anda akan berbuka dengan dihidangkan dengan makanan yang enak enak, malah setiap hari akan ada bacaan alquran sebelum berbuka puasa Dan bukan itu sahaja... Anda juga akan berbuka puasa bersama alunan azan oleh ustaz ustaz muda ini.. Subhanallah indahnya pengalaman berbuka di Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak

bacaan alquran sebelum berbuka puasa

alunan azan oleh ustaz muda

FASILITI
Restoran Nelayan Gombak mempunyai kapasiti seramai 300 orang pasa satu masa . Dekorasi yang berkonsepkan klasik dan tradisional pasti akan memberikan pandangan yang menarik semasa menjamu selera disini . Di Ruangan Restoran ini juga boleh dijadikan lokasi majlis perkahwinan bagi mereka yang inginkan majlis berkonsep garden dan tradisonal klasik.

PARKING

Para Pelanggan tidak perlu risau dengan kemudahan parking yang disediakan di Restoran Nelayan ini. Disini terdapat 3 ruang parking yang mampu menempatkan sehingga 100 buah kereta.

SURAU

Disini juga disediakan kemudahan Surau untuk muslimah dan muslimat menunaikan kewajipan mereka. Didalam Surau ini boleh memuatkan sehingga 30 orang pada satu masa.

Haaaaaa.... Bukankah berbaloi baloiiii untuk berbuka puasa di Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak ini??? Berbaloi kan!!! Haruslah..!! Jadi jangan tunggu lagi.. Jom berbuka puasa di Restoran Nelayan Titiwangsa @ Gombak

Restoran Nelayan Gombak

Batu 8 3/4, Jalan Gombak Utara, KL

untuk tempahan sila hubungi nombor dibawah:

03 6185 8400

013 223 7228

013 296 7228

019 293 1397

Email: nelayangombak@gmail.com

Instagram: @restorannelayangombak

Facebook: Restoran Nelayan Gombak




Monday, May 29, 2017

Perjalanan Menuju Abadi

3 tahun yang lalu pada waktuu hening pagi 29hb Mei 2014, Martias asyik terjaga dari tidurnya mungkin juga kerana sakit selepas operate stensing buah pinggang yang dijalaninya sehari sebelumnya. Nafasnya juga semakin terganggu. Saya meminta nurse memanggilkan doctor namun katanya doctor tak ada maka nurse memberikan oxygen dan menyuruh martias bernafas perlahan lahan. Makin lama makin sesak nafasnya dan semakin saya mendesak nurse mencarikan doctor untuk melihat keadaan suami saya ini. 

Saya masih ingat lagi walauppuun semakin sukar untuk bernafas namun martias menarik oxygen dari mulutnya sambil bibirnya terkumat kamit mengucap. Saya Tarik dan letakkan kembali oxygen ke wajahnya namuun tiap kali saya berbuat begitu tiap kali itu juga pasti dia akan menarik oxygen dari wajahnya dan terus mengucap.. saya kata padanya bang.. pakai oxygen ni.. abang ngucaplah dalam hati pun takpa Allah dengar bang.. Namun dia tetap berdegil dan tetap menarik oxygen dan kelihatan mulutnya terkumat kamiit dalam kesukaran untuk menyebut syahadah.. luluh hati melihat keadaannya saat itu.. begitu cintanya dia pada sang pencipta lebih dari nafasnya. Aku berdoa pada Allah supaya tariklah penyakit suamiku ini tak sanggp melihat dia tersiksa..

Beberapa ketika pernafasannya semakin merosot.. Tiba tiba keluar dari mulutnya "hantar icu" terkejut saya dibuatnya dan terus menjerit memanggil nurse dan tatkala itu juga kedengaran azan subuh berkumandang. Saya kembali ke katil dan memegang tangannya. Kali ini nafasnya semakin sesak dan sukar dan seraya hampir kehujung azan subuh itu seraya itu juga mata martias melihat tepat ke atas dan terus tidak sedarkan diri lagi.. Pada waktu itu rasanya hampi saatu wad itu dapat mendemgar suara saya memanggil suami saya dan pada saat itu barulah doctor datang ..

Kaki saya jadi lemah dan ditarik ketepi oleh nurse. Doktor dan nurse mula kalut cuba menyedarkan kembali martias, mereka sempat memberi cpr dan martias kembali bernafas . Segala kelengkapan pernafasan kini diberikan kepadanya.

Saya berkeras memujuk doctor untuk memasukkan suami saya ke ICU namun kata mereka harus mengikut procedur dan saya harus menunggu. Kini badan martias dipenuhi wayar wayar dan alat membantu pernafasan. Beberapa jam selepas itu barulah mereka membawa suami saya masuk ke ICU

Di ICU barulah doctor menerima laporan ujian yg mereka jalankan dan memaklumkan pada saya bahawa suami saya mengidap Lymphoma tahap 4. Hasil laporan yang martias tunggu hampIr berminggu akhirnya baru dikeluarkan pada saat dia koma.

Pada saat ini doctor memanggil saya ke dalam billik menunggu ICU dan memberitahu keadaan suami saya.. Bagaikan dipanah petir apabilla doctor menyatakan suami saya mungkin tidak dapat survive lebih dari 48 jam... kepala saya terus ingatkan 4 orang anak anak kami dirumah.. Mereka harus jumpa papa mereka..

Kini sanak saudara dan para sahabat semakin memenuhi ruang menunggu. Ramai juga para pelakon yang pernah bekerjasama bersama martias turut hadir . Tak putus putus bacaan yasin dibacakan. Saya merapati ibu mertua saya dan saya mohon agar mak halalkan semua makan minum dan ampunkan dosa dosa martias dan dengan air mata mak mengangguk. Selama saya menjadi isteri kepada Martias dia tak pernah lupakan tangungjawabnya terhadap mak dan arwah abah. Dia memang anak yang baik terhadap mereka.. teringat lagi kata katanya beberapa minggu sebelum itu.. Tahun ni kalau filem abang meletop kita beli rumah di rawang tu dan kita renovate dan jaga mak. ya dia memang sayangkan mak...

Saya dipanggil lagi beberapa kali ke bilik oleh doctor dan setiap kali saya dipanggil setiap kalli itu juga saya disampaikan berita buruk.. Mulanya doctor memaklumkan bahawa organ martias satu persatu tidak berfungsi .. Daan setiap kali berita disampaikan kepala saya hanya terkenangkan anak anak. Teringat lagi saat ini saya bersama adik ipar saya am sama sama berada menerima berita itu. Kaki dan seluruh badan saya tanpa disedari bergetar tanpa dapat dikawal. Saya mohon pada doctor untuk benarkan anak ketiga dan bongsu saya untuk masuk melawat papa mereka. Walaupun undang undang tak benarkan anak bawah 12 tahun untuk masuk namun doctor benarkan. Kini saya bersama semua anak anak berada di sisi buat kali terakhir . Melihat satu persatu anak anak yang membacakan yasin buat papa mereka buatkan hati saya hancur.. Kita memang insaan terpilih nak..

Akhirnya anak anak dipannggill keluar. Kini doctor sampaikan berita bahawa otak martias tidak lagi berfungsi dan dia kini 100 peratus bergantung pada mesin hayat. Kini saya berada dalam mimpi.. Seperti saya selalu menulis di skrip babak ini benar benar telah berlaku pada saya.. Saya kucup dahinya da pegang tangannya yang semakin membekku.. Saya bacakan syahadah padanya sambil seoranng anak saudara saya sedang membacakan yasin di hujung kakinya dan pada saat itu juga kelihatan denyutan nadi semakin merosot doctor meminta saya ketepi buat kedua kali.. Dan kali itu saya tahu bahawa saya telah kehilangan suami saya.. ayah kepada anak anak saya... imam saya...
Martias Mohd Ali telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10:41 malam 29hb Mei 2014





5.10.1968 - 29.5.2014
AL FATIHAH

Sunday, May 28, 2017

SALAM RAMADHAN 1438H

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



*Maaf* sekiranya pernah menyakiti,
*Maaf* sekiranya pernah menghina,
*Maaf* sekiranya pernah terkasar,
*Maaf* sekiranya pernahmembohongi,
*Maaf* sekiranya pernah menyinggung,
*Maaf* sekiranya pernah mengumpat,

menjelang 1 Ramadhan 1438 ini Mak Dara ingin memohon kemaafan kepada semua pembaca blog Mak Dara.. Sekiranya Mak pernah melakukan kesalahan sepanjang perkenalan kita... Sesungguhnya yang buruk datang dari diri ini sendiri dan yang baik sentiasa dari  *اللهِ*
Selamat Berpuasa..

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK