Saturday, November 18, 2017

Senarai Blogger Paling Awesome 2017

Assalam duhai teman. Blogger ada bermacam macam .. Ada bloggger otai , ada blogger baru , ada blogger pemalu , ada blogger terlalu baik hati , ada blogger outspoken , ada blogger "kerek" dan ada juga blogger yang sporting. 


Selama bertahun tahun Mak Dara memasuki dunia BLOGGER ni dah bermacam macam jenis Blogger dah Mak Dara jumpa dan boleh dikatakan semuanya yang memang AWESOME. Belum lagilah berjumpa dengan blogger yang kerek Al hamdulillah. Tapi hari ni Mak Dara nak kongsikan dengan anda 15 orang BLOGGER yang sangat sangat AWESOME pada Mak Dara. 
Jom mak kenalkan Senarai Blogger Paling Awesome 2017...



farhana mohamad




Welcome To My English Class


Azwar Syuhada

mOnOLoG tAnpA sUaRa



moji



Lifestyle, Family, Shopping - HASRULHASSAN.COM™


Emma Eema









Miss Nadya [Personal Blog]
Sharina Saimon Opzzpinky.my
logo%2B2

QasehnyaRania


Itulah senaraiSenarai Blogger Paling Awesome 2017... Senarai ni adalah dari Mak Dara ye jangan le pulak korang gi search atau google mana mana senarai penerima award untuk kategori ni pulak hehehe. Ok kenapa Mak Dara masukkan dalam list BLOGGER AWESOME . Ini kerana rata rata ramai dah tahu Mak Dara agak menyepikan diri dari dunia blog sejak kematian suami. Hampir 3 tahun lebih lamanya. Dan sejak begitu lama Mak Dara menyepi semalam sengaja je Mak test power hahaha dan sengaja mengadakan macam satu segmen yang simple iaitu meminta para teman Blogger meninggalkan link blog masing masing dan mak akan promotekan blog diorang dalam satu entry yang istimewa hari ni. Mak terfikir dalam hati kompom takde yang nak join segmen blogger sendu macam mak dara ni. Dan tup tup by tengah malam hampir 40 orang Blogger yang sertai segmen ni. Macam nak nangis dibuatnya. Awesome gilaaa kannn.. Makanya memang kesemua mereka layak Mak masukkan dalam list yang mak reka sendiri ni.. Pasti ada yang tertanya yang join segmen mak hampir 40 orang dah dan 15 blogger telah pun Mak Dara masukkan dalam sebuah entry istimewa semalam. kalau nak baca entry tu blog klik ini http://www.bicaramakdara.com/2017/11/15-blogger-sporting-2017.html .Dah alang alang korang dah baca list kat atas tu apa kata korang blogwalking lah sikit.. Boleh tgk blog mereka yang best best tuuuu.. 


Friday, November 17, 2017

Malam Jumaat Dan Solat Jumaat


Entry Kali ni Mak Dara tujukan pada kaum lelaki , bapak bapak sekalian.. amboiiiii kome.. pantang tibanya hari khamis mula lah penuhhhhh di timeline korang update status mengingatkan pada teman teman tentang “malam jumaat” ... haaaa baguslah saling ingat mengingati.. Sapa kata salah.. tak salah.. Tapi.......................

Janganlah asyik ingat dan asyik exited tentang “malam jumaat” saja... Solat Jumaat pun harus diingatkan juga tauuuuuuu.... Haaaa barulah balance dunia dan akhirat .. Betul tak? Jangan marahhhhhh arrrrr hehehee 

Salam Jumaat Barokah buat semua teman teman sekalian. 


Thursday, November 16, 2017

15 BLOGGER SPORTING 2017

Assalam duhai teman. Blogger ada bermacam macam .. Ada bloggger otai , ada blogger baru , ada blogger pemalu , ada blogger terlalu baik hati , ada blogger outspoken , ada blogger "kerek" dan ada juga blogger yang sporting. 


Selama bertahun tahun Mak Dara memasuki dunia BLOGGER ni dah bermacam macam jenis Blogger dah Mak Dara jumpa dan boleh dikatakan semuanya yang memang AWESOME. Belum lagilah berjumpa dengan blogger yang kerek Al hamdulillah. Tapi hari ni Mak Dara nak kongsikan dengan anda 15 orang BLOGGER yang sangat sangat SPORTING pada Mak Dara. 
Jom mak kenalkan 15 blogger yang SPORTING habis ni...


Namia Blog

Blog Abang Ensem

Sharing My Ceritera



aizamia3










Blog Sihatimerahjambu

Makna Kecantikan bersama...

Mia - Memories of Mine

♥♥ MAMA MASZULL ♥♥


Itulah senarai 15 BLOGGER SPORTING 2017. Senarai ni adalah dari Mak Dara ye jangan le pulak korang gi search atau google mana mana senarai penerima award untuk kategori ni pulak hehehe. Ok kenapa Mak Dara masukkan dalam list BLOGGER SPORTING . Ini kerana rata rata ramai dah tahu Mak Dara agak menyepikan diri dari dunia blog sejak kematian suami. Hampir 3 tahun lebih lamanya. Dan sejak begitu lama Mak Dara menyepi semalam sengaja je Mak test power hahaha dan sengaja mengadakan macam satu segmen yang simple iaitu meminta para teman Blogger meninggalkan link blog masing masing dan mak akan promotekan blog diorang dalam satu entry yang istimewa hari ni. Mak terfikir dalam hati kompom takde yang nak join segmen blogger sendu macam mak dara ni. Dan tup tup by tengah malam hampir 40 orang Blogger yang sertai segmen ni. Macam nak nangis dibuatnya. Sporting gilaaa kannn.. Makanya memang kesemua mereka layak Mak masukkan dalam list yang mak reka sendiri ni.. Pasti ada yang tertanya yang join segmen mak hampir 40 orang dah kenapa promote 15 blogger je.. jangan risau nanti mak buat satu lagi entry istimewa untuk 40 blogger selebihya...Tungguuuu...Dah alang alang korang dah baca list kat atas tu apa kata korang blogwalking lah sikit.. Boleh tgk blog mereka yang best best tuuuu.. 


Kenali Sifat Orang Yang Gemar Block 

SIFAT ORANG YANG GEMAR BLOCK 


Pernah tak anda di block . Kadang kadang memang anda ada buat salah dan memang patut lah anda di BLOCK . Tapi bila kes ribut takde angin takde tiba tiba anda di BLOCk haaaaa mesti ada sesuatu yang tak kena pada orang yang BLOCK anda itu. Mari kita kenali sifat orang KAKI BLOCK memblock ni ayuhhh

1. Malas untuk berkonfrantasi
Orang macam ni sifatnya malas nak bertemu mata ke mata untuk menyelesaikan masalah yang timbul. Jadi jalan mudah dia block saja orang orang yang tertentu jadi dia tak perlu gaduh gaduh tentang masalah yang timbul.

2. Tidak mahu bertanggungjawab
Sifat orang yang sebegini memang ternyata seorang yang tak tidak baik kerana dia tidak mahu mengambil tanggungjawab atas apa yang telah dilakukannya. Dari berusaha untuk menegakkan kebenaran ataupun memohon maaf atas kesalahan yang telah dilakukan dia mengambil jalan mudah dan terus BLOCK tanpa memberi sebarang alasan. 

3. Penakut
Sifat orang seperti ini akan menyukarkan banyak pihak. Dia mungkin menjadi key person atau orang penting dalam sesuatu permasalahan. Namun kerana sifatnya yang penakut membuatkan dia mengambil keputusan untuk BLOCK orang yang sedang memerlukan bantuan daripadanya. Ini kerana dia mungkin merasa takut untuk menyakiti mana mana pihak .

4. Batu api
Sifat orang macam ni memang paling bahaya. Mereka akan laga lagakan kedua dua belah pihak. Dan bila pergaduhan menjadi semakin kronik dan besar, mereka akan angkat kaki dan BLOCK kedua dua pihak. Kemungkinan besar motif orang bersifat begini adalah kerana dia iri hati melihat kedua pihak itu berbaik atau bergabung. 

5. Penipu 
Ini sifat yang paling common dalam dunia BLOCK MEMBLOCK ni.. Modus operandi selalunya dalam perniagaan atau perhubungan . Bila dia telah berjaya menipu mangsa jalan untuknya melarikan diri ialah dengan BLOCK. Bukan setakat di WhatsApp, FB saja habis semua media sosialnya dia akan block anda.. Ini untuk menyukarkan anda untuk menjejaknya. Kalau kes dah berat sangat Sila la ke Balai dan buat report.

6. Kantoi 
Orang yang sering kantoi seperti ini pasti CONFIRM akan BLOCK anda dengan serta merta. Maunya tak.. dah kantoi nak bagi alasan pun dah tak boleh, sebab semua bukti dah ada.. Jalan mudah BLOCK saja. 

7. Move forward 
Orang bersifat macam ni seorang Yang optimistik dan selalunya orang yang cool 😎. Oleh kerana malas nak kecoh kecoh maka dia BLOCK je. Malas untuk pening kan kepala kepada isu yang takkan berkesudahan. Maka dia BLOCK dan move forward. Lupa kan yang lama dan buka buku baru. 

8. Tidak tahan tekanan
Orang yang bersifat begini memang tidak akan dapat menerima sebarang tekanan. Jika dia merasakan walau sedikit pun tekanan dia akan mudah stress dan mudah melatah. Jalan mudah ialah dengan BLOCK semua yang memberi sebarang tekanan padanya.

9. Angkuh 
Orang bersifat begini memang dia rasa dia sahaja yang betul orang lain semua salah belaka di matanya. Dan apabila merasakan dirinya betul , hebat, awesome, maka dia akan BLOCK semua yang dirasakan tidak diperlukan dalam hidupnya. 

10. GOBLOK
orang yang bersifat begini memang sifat yang paling PARAH.. dia tidak tahu mana betul mana salah main BLOCK saja menkhinzir buta.. Haaa orang macam ni kalau dia BLOCK anda jangan sesekali anda marah. Sepatutnya anda bersyukur kerana tak perlu lagi ada sebarang kaitan dengan kebodohan mereka. 


Wednesday, November 15, 2017

Hot Wordless Wednesday 


Rabu Tanpa Kata 


Selamat Hari Jadi Kasih Ku 

Ucapan selamat hari jadi buat Kasih Ku.. yang Amat Ku sayang.. Ku cintai .. Tidak seharipun dapat Ku bayang kan hidup tanpa mu wahai Kasih Ku... Oh Kasih.... ❤️❤️❤️

Haaaaaaa kompom terbuntang bijik mata baca entry Mak Yang jiwang semacam ni kannnn kannn kannn... ohhh relax .. Kasih Yang Mak Dara maksud kan tu bukan lah “KEKASIH” ka boyfriend baru Mak ka, bakal calon ehem ehem Mak ka.. tapi ucapan ni Khas Mak tunjukan pada Anak Mak iaitu Adza Kasih hehe... Semalam 14 hb November maka genaplah umur Anak Dara Mak tu 13 tahun.. Dah besaq panjang pon alhamdullilah.. Tapi di sebab kan Mak tak berapa sihat maka Mak takde buat Birthday party ka atau jemput sesiapapun untuk raikan Birthday Anak Mak Tu.. Even Anak sulung Mak pun tak dapat balik dan raikan adik dia sebab dia sibuk di kolej .. Maka semalam Yang ada cuma Mak dan tiga orang Anak Mak iaitu Adza Danina , Adza Isabella dan Kasih je.. Takpe walaupun takde party meletop atau tetamu namun Mak cuba buat terbaik Yang mungkin untuk Kasih.. Dan alhamdullilah Kasih suka dengan cara sederhana kami rambut semalam. Meh Mak kongsikan dengan korang gambor gambor sekitar sambutan sederhana kami semalam ya 

Alhamdullilah walaupun hanya kami berempat tapi meriahnya macam satu bas gi nengok bola kat stadium kekdahnya hahaha.. Tidak habis di situ.. selesai je potong kek Mak bawa diorang nengok wayang.. 


Cerita apa Yang kami tengok? THOR RAGNORAK!!! Memanggggg besttttt ceritanya.. Yang penting birthday girl suka alhamdullilah..

Buat Anak mama Kasih semoga membesar menjadi Anak Yang solehah , semoga dipanjangkan umur dan Murah rezeki aamin insyaallah.. mama ❤️❤️❤️❤️❤️ you so much ...


 Aps Untuk Update Blog Dari IPhone

Assalam Duhai teman.. dah lama dah Mak Dara bercadang nak cari aps supaya senang Mak update blog kecintaan Mak Dara ni dari IPhone je.. tapi asyik dok bercadang tak buat buat juga haha..


 Maka hari ni dengan gigih Mak Dara bertanya pada teman FB ttg aps yang mana ok untuk Mak gunakan



Alhamdullilah dengan sepantas halilintar teman teman Mak termasuk Tuan Haji Amir aka Denaihati , Pendekar Berkuda dan Atiqah Bukhori come to the rescue dan akhirnya Mak pejam kan mata dan beli lah aps Ini 


Ok kiranya ini adalah post pertama Mak guna dengan aps BLOG MANAGER ni..  meh nak try post semoga berjayalah hendaknya.. macam mana nak tau berjaya ke idok.. kalau korang dapat baca post ni maka berjaya la tuuuu hehe.. 

Bismillah.... 


Saturday, November 4, 2017

Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah


Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah

KEDAH MEMENANGI PIALA MALAYSIA 2017!!!!!!! Piala Malaysia 2017 adalah milik KEDAH!!! KEDAH SERATA RATA.. KEDAH JUARA!!!

Image may contain: text
pic kredit REGION MALAYA
Keputusan Akhir Piala Malaysia 2017 Johor Vs Kedah

Yeayyyyyyyyy Kedah juara Piala Mallaysia 2017!!!... Tiba tiba terasa tangan dicuit. Bila buka mata kelihatan muka anak di depan mata.. Adoiii mimpi rupanya.. Itulah jadinya apabila terlebih terover exited untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia 2017 dimana negeri cheq KEDAH FA  bakal bertarung dengan JOHOR JDT bagi merebut piala idaman malaya itu..

Jangan marah ekkk fan fan Johor JDT.. Ni mimpi Mak ja.. Hangpa pun kalau nak.. pi la mimpi bagi pasukan hangpa menang dalam mimpi tu.. Tak dak salah kan.. nama pon mimpi. Jangan serius sangat aihhhhhhhhh.. cer senyum sikit ..

Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Eh salah gambaq... cuba satu kali lagi..

Image may contain: 1 person

Eh bikin panasssss betul Mak Dara ni kan.. Ampunnnnnnn ... Hehe Macam ni laaaa.. Tak kisah la sapa pun menang malam ni.. Kedah ka Johor ka.. Kita sebagai anak anak jati Kedah mahupun Johor sepatutnya berbangga dengan kejayaan pasukan Kedah dan Johor kerana sampai final weiiiiiiiii.... Bukan senang tauuuu.. 

Mak Dara nak ucapkan good luck dan all the best buat PASUKAN KEDAH FA dan juga PASUKAN JOHOR JDT.. may the best man wins.. walau apapun keputusannya KEDAH TETAP DI HATI... Meh nak nyanyi lagu negeri KEDAH sat aih...


Friday, October 20, 2017

KISAH SEORANG BALU

KISAH SEORANG BALU

Salam duhai teman.. Dah lama kita tak bersiaran. Dah hampir bersarang blog mak dara ni kan hehehe..... Tapi jangan gusar.. Mak Dara masih di sini bersama kalian.. belum masa ntuk mengundur diri dari dunia blog ini.. Insyaallah.. Selagi bernafas.. tulis.. tulis.. dan terus menulis..

Hari ini Mak dra mahu berkongsi dengan anda kisah tentang BALU.. Yup satu perkataan namun beribu makna bagi yang memegang gelaran ini..

Anda.. teman atau ahli keluarga anda ada yang bergelar seorang BALU.. ?" Dan mengalami depresi? Hari ini Mak Dara terpanggil unuk berkongsi KISAH SEORANG BALU.. Kisah kehidupan Mak Dara sendiri yang telah hampir tiga tahun menjadi seorang balu.. 

Tapi bila nak menulis ni agak rumit dan takut tak sampai apa yang nak mak dara nak sampaikan kepada korang.. Jadi.... Mak dengan gigihnya telah merakamkan sebuah video pendek khas untuk anda .. Luangkan sedikit masa untuk menontonnya ya.. Alaaa tak lama patblas jam tujuh belas minit jer.. ehhhh tak laaaa hanya beberappa minit sahaja durasi video ni..


Hmmmm begitulah kisah seorang yang bergelar Balu.. Hidup yang harus dijalani setelah kematian suami bukanlah satu perkara yang mudah.. Terlalu banyak onak dan ranjau harus kami hadapi.. Yang lebih menyedihkan jika bila ada yang memandang serong kepada yang berstatus balu.. Kenapa mereka tidak faham bahawa menjadi seorang balu bukanlah satu pilihan.. Tapi sesuatu yang telah ditakdirkan oleh Allah swt kepada "hamba PilihanNya" . 

Mak Dara redha kerana menjadi salah seorang "hamba pilihaNya" ini bermakna Allah swt amat amat sayangkan Mak dan telah menganugerahi ujian ini untuk mak dan anak anak lalui.. Mak percaya bahaya Allah swt tidak pernah kejam pada umatnya.. Pasti ada pelangi yang menanti mak dan anak anak dipenghujung ujian ini Insyaallah..

Jadi kepada semua teman teman Mak Dara yang bergelar balu atau kepada anda yang mempunyai ahli keluarga atau teman yang bergelar balu.. Berilah sokongan dan support yang tiada henti kepada mereka.. Mereka amat amat memerlukan "bahu untuk menangis" pada ketika ini.. Semoga dengan bantuan dan sokongan anda mereka dapat BANGUN dan meneruskan sisa hidup dengan lebih bermakna dan bahagia insyaallah..

Mohon anda share video ini beramai ramai atau share kepada teman atau kenalan anda yang bergelar balu dan yang senasib seperti mak ya.. terima kasih semuaaaa.. Sayang korang ketat ketat muahhh....

Mak Dara berharap dengan perkongsian mak dara mengenai isu BALU ini dapat membuka mata anda mengenai segala keperitan dan kesukaran yang terpaksa kami alami. Bukan niat untuk meminta simpati jauh sekali untuk mencari perhatian.. Sekadar berkongsi apa yang telah lama terpendam.. Jika anda mengenali seseorang yang bergelar balu.. tiada apa yang lebih baik untuk anda lakukan selain dari support dan sokongan . Itu lebih bermakna dari segala galanya. 



Wednesday, July 12, 2017

Mohon Dipulihkan Dalam Sujud Terakhir

Assalam duhai teman..Tiba tiba terbuka dan terbaca kembali majalah majalah yang tersusun cantik di atas meja . Dan tersenyum sendiri dek terlihat tentang artikel mak dara yang keluar di majalah MINGGUAN WANITA. Alhamdullilah ada juga wartawan yang sudi untuk interbiu mak untuk di masukkan ke dalam majalah mereka.. Ingatkan kisah ibu tunggal macam mak ni takde yang istimewa untuk dikongsi bersama pembaca tapi siapa sangka Majalah Wanita sudi untuk memasukkan sedikit cebisaan kisah Mak yang bergelar balu dan ibu tunggal ini dalam satu artikel di majalah hebat seperti MINGGUAN WANITA.. Rasa sungguh terharu dan honored.. Terima kasih kepada wartwan Akmar yang telah menghubungi Mak Dara dan menyampaikan hasratnya untuk menemubual Mak di rumah.. Ok mari Mak Dara kongsikan kembali gambor mak di majalah mereka dan sesi disebalik tabir di rumah Mak Dara ye..Kira kiranya macam throwback gitu hehe..




Haa inilah ghopenye Mak Dara di dalam Majalah Mingguan Wanita untuk issue bulan Mei 2016. Antara yang dihighlightkan dalam artikel ni mengenai kerjaya dan penglibatan Mak Dara sebagai penulis skrip drama selama dua puluh tahun, tentang cabaran dan dugaan setelah kehilangan arwah suami Mak Dara Martias Ali kerana sakit Lymphoma (kanser darah stage 4) pada 29hb mei 2014 yang lalu, tentang bagaimana mak dara lalui hari hari sebagai balu dan ibu tunggal dan kisah tentang Mak Dara membesarkan anak anak seorang diri.. 

Hmmm sebenornye memang artikel ini menyentuh perasaan Mak Dara . Kerana selama ini mak sering sahaja mendengar tentang kisah ibu tunggal dan anak anak yatim dan tidak pernah terlintas dikepala Mak bahawa mak juga akan menerima nasib yang sama pada usia mak 37 tahun dua tahun lalu.. Kini menceritakan kisah mak sebagai ibu tunggal amat amat susah untuk diluahkan semasa sesi temuramah bersama wartawan akmar namun mak cuba gagahi walaupun ada beberapa ketika berderai juga air mata di pipi tatkala menceritakan saat saat terakhir arwah suami mak menghembuskan nafasnya yang terakhir.. Dan saat saat Allah swt memberikan mak dara "petunjukNya" di sujud mak yang terakhir.. Hmmm panjang kisahnya kalau nak ceritakan di sini.. Tapi kalau ada yang sudi nak tahu lebih lanjut bolehlah dapatkan MAJALAH MINGGUAN WANITA keluaran isu mei ye.. Cover depannya ialah Rozita Che Wan dan anaknya yang chomeyyy loteeyyy si ecah tu..

cover untuk isu mei 2016

Ok mari mak kongsikan beberapa keping gambor disebalik tabir semasa sesi interview bersama wartawan Akmar dan jurufotonya dii rumah Mak Dara ya..

sesi interview Mak Dara bersama wartawan Akmar 

Mak tengah dok pikir apa nak jawab hehe

time ni jenuh tahan nafas kasi nampak slim hehe

sesi bergambor di bilik dan juga dimana juga adalah home office mak

tudung tudung dari jenama mak dara iaitu ADORABELLE
yang akan mak dara keluarkan pada bulan puasa nanti


Jutaan terima kasih kepada wartawan Akmar , jurufoto kerana sudi menemubual Mak Dara dan terima kasih tak terhingga kepada MAJALAH MINGGUAN WANITA kerana mengongsikan perjalanan dan kisah hidup Mak Dara ini.. Semoga kita dapat bekerjasama lagi nanti in syaa allah.. 


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK