Sunday, September 30, 2018

SINOPSIS FILEM TANGISAN AKINABALU

Sebuah lagi filem tempatan kita yang bertajuk TANGISAN AKINABALU telah mula ditayangkan di seluruh pawagam tanah air pada 27 September 2018. Meh Mak Dara nak kongsikan dengan korang sinopsis filem ini..

Tragedi gempa bumi di Ranau jadi inspirasi filem Tangisan Akinabalu

SINOPSIS TANGISAN AKINABALU

Sejak tamat persekolahan, Raymond, Nikki dan Pitrus bertekad dedikasikan hidup sebagai malim gunung meski berdepan tentangan keluarga masing-masing yang mahu mereka mencari pekerjaan lebih selamat.
Perlakuan beberapa pelancong berbogel di puncak kinabalu telah mencetus polemik hingga diperkata masyarakat dunia. Bagi kepercayaan masyarakat Dusun, tindakan tersebut telah mencemar kesucian gunung dan bakal menimbulkan kemarahan Aki (penunggu gunung kinabalu). Isu ini disokong Ginsuan, seorang bekas malim gunung yang dituduh gila kerana sering memperkatakan tentang visinya yang mampu melihat keruntuhan gunung kinabalu dalam masa terdekat.
5 Jun 2015 menjadi titik perubahan yang mengubah keseluruhan landskap. Gempa bumi dengan kekuatan 6.9 pada skala Richter telah menggoncang struktur gunung kinabalu. Donkey Ears dan Tunku Abdul Rahman yang merupakan mercu ikonik turut musnah. Raymond, Nikki, Pitrus berserta pelancong masing-masing melalui detik hidup mati apabila serpihan besar batu-batu gunung berguling menuju laluan pendakian mereka.
Pusat Kinabalu Park serta-merta dihujani lautan manusia terutama pemberita dan  agensi-agensi keselamatan. Bapa Nikki dan Alma antara yang paling awal tiba bagi mengetahui perkembangan Raymond, Nikki dan Pitrus yang masih terperangkap di puncak gunung. Berita tentang ketiga-tiga mereka masih tidak didengari. Operasi menyelamat diatur bagi membawa turun mangsa. Namun setelah enam jam berlalu, masih tiada sebarang tindakan dilakukan. Keadaan ini menimbulkan perdebatan terutama di kalangan keluarga mangsa yang mendesak operasi menyelamat disegerakan sedangkan pihak agensi keselamatan pula menanggung risiko terhadap tambahan jumlah kematian di kalangan penyelamat sekiranya berlaku lagi gegaran susulan. Selain itu, cuaca buruk turut merencat penerbangan helikopter ke puncak gunung.
Biding berserta sekumpulan malim gunung tidak mampu lagi menunggu. Mereka kemudiannya nekad melanggar protokol keselamatan dan bergegas mendaki bagi melakukan operasi penyelamatan kerana mereka sedar cuaca sejuk akan membunuh semua mangsa yang terperangkap di atas gunung sekiranya operasi menyelamat masih tertangguh. Dilema tersebut hanya mampu disaksikan Ginsuan dengan linangan airmata.
Operasi menyelamat akhirnya dilakukan setelah keadaan cuaca mula stabil untuk penerbangan helikopter ke puncak gunung. Beberapa pasukan dari agensi keselamatan turut mengekori pendakian Biding dan kumpulannya. Nikki dan para pelancong antara kumpulan terawal selamat sampai ke kaki gunung. Linangan airmata Nikki menimbulkan persoalan kerana kelibat Raymond dan Pitrus tidak kelihatan..
OFFICIAL TRAILER FILEM TANGISAN AKINABALU


REVIEW FILEM TANGISAN AKINABALU

Yessss dah lama Mak Dara tak review filem kannnn.. Ok apa kata kali ni Mak Dara nak review sebuah lagi filem tempatan kita yang bertajuk TANGISAN AKINABALU. Sebelum tu meh Mak Dara belanja posternya dulu. Tadaaa....

Tragedi gempa bumi di Ranau jadi inspirasi filem Tangisan Akinabalu

ADAPTASI DARI KISAH BENAR

Walaupun sudah lebih tiga tahun berlalu, namun tragedi gempa bumi yang telah berlaku di Ranau Sabah masih tetap dalam ingatan. Kita telah kehilanggan 18 nyawa yang terdiri daripada beberapa orang pendaki dan juga beberapa "HERO YANG TAK DIDENDANG" (The Unsung Hero) iaitu malim gunung. Dan siapa sangka kisah pilu ini telah memberi ilham kepada Datuk Jurey Rosly untuk mengangkat kisah itu ke layar perak dan diberikan tajuk TANGISAN AKINABALU.

BARISAN PELAKON TANGISAN AKINABALU

Barisan pelakon yang membintangi filem ini ialah Yuri Mejal, Phanthegerow, Yus Waisar, Syaiful Zero, Hosiani Keewon, Marlin Malalin dan Datuk Yusof Haslam . Yang paling menarik dalam filem ini ialah hampir semua pelakon utamanya adalah pelakon baru dan rata ratanya berasal dari Sabah. Dikhabarkan Pengarahnya Datuk Jurey telah memilih mereka dan memberi mereka kelas lakonan .


Image result for Yuri Mejal
Phanthegerow

Image result for Yuri Mejal
Yuri Mejal

Ok pause jap.. Haaa nampak tak HEROIN dan HERO filem ni?? Makkkk aiiii si Heroin persis SELENA GOMEZ.. Dan yang HERO pulak perghhhhh persis pelakon aksi antarabangsa.. Memang satu gandingan hebat antara mereka.. Namun Mak Dara palingggg teruja dengan satu lagi watak dalam filem ini iaitu Syaiful Zero...

Image result for syaiful zero tangisan akinabalu

Aduhhhh lucu betul karakter Syaiful dari kumpulan ZERO ni.. Mak Dara ternanti nanti sahaja babak Syaiful dalam filem ni.. Memang tak menghampakan langsung watak yang dibawakannya.. Dan tak sangka pula Mak Dara bahawa dalam suka ada duka.. Watak Syaiful turut terkorban dalam filem ni.. Scene tu sedih betul bah huhuu.

Pujian harus diberikan kepada Datuk Jurey dan tenaga pengajar di kelas lakonan itu , ini kerana masa Mak Dara tonton filem itu tak nampak langsung bahawa ada antara mereka yang tak pernah berlakon pun. 


BUDGET FILEM TANGISAN AKINABALU

Filem yang telah menelan pembelajaan sebanyak 2.2 juta telah ditayangkan di 32 buah pawagam seluruh negara.

SINOPSIS TANGISAN AKINABALU

Sejak tamat persekolahan, Raymond, Nikki dan Pitrus bertekad dedikasikan hidup sebagai malim gunung meski berdepan tentangan keluarga masing-masing yang mahu mereka mencari pekerjaan lebih selamat.
Perlakuan beberapa pelancong berbogel di puncak kinabalu telah mencetus polemik hingga diperkata masyarakat dunia. Bagi kepercayaan masyarakat Dusun, tindakan tersebut telah mencemar kesucian gunung dan bakal menimbulkan kemarahan Aki (penunggu gunung kinabalu). Isu ini disokong Ginsuan, seorang bekas malim gunung yang dituduh gila kerana sering memperkatakan tentang visinya yang mampu melihat keruntuhan gunung kinabalu dalam masa terdekat.
5 Jun 2015 menjadi titik perubahan yang mengubah keseluruhan landskap. Gempa bumi dengan kekuatan 6.9 pada skala Richter telah menggoncang struktur gunung kinabalu. Donkey Ears dan Tunku Abdul Rahman yang merupakan mercu ikonik turut musnah. Raymond, Nikki, Pitrus berserta pelancong masing-masing melalui detik hidup mati apabila serpihan besar batu-batu gunung berguling menuju laluan pendakian mereka.
Pusat Kinabalu Park serta-merta dihujani lautan manusia terutama pemberita dan  agensi-agensi keselamatan. Bapa Nikki dan Alma antara yang paling awal tiba bagi mengetahui perkembangan Raymond, Nikki dan Pitrus yang masih terperangkap di puncak gunung. Berita tentang ketiga-tiga mereka masih tidak didengari. Operasi menyelamat diatur bagi membawa turun mangsa. Namun setelah enam jam berlalu, masih tiada sebarang tindakan dilakukan. Keadaan ini menimbulkan perdebatan terutama di kalangan keluarga mangsa yang mendesak operasi menyelamat disegerakan sedangkan pihak agensi keselamatan pula menanggung risiko terhadap tambahan jumlah kematian di kalangan penyelamat sekiranya berlaku lagi gegaran susulan. Selain itu, cuaca buruk turut merencat penerbangan helikopter ke puncak gunung.
Biding berserta sekumpulan malim gunung tidak mampu lagi menunggu. Mereka kemudiannya nekad melanggar protokol keselamatan dan bergegas mendaki bagi melakukan operasi penyelamatan kerana mereka sedar cuaca sejuk akan membunuh semua mangsa yang terperangkap di atas gunung sekiranya operasi menyelamat masih tertangguh. Dilema tersebut hanya mampu disaksikan Ginsuan dengan linangan airmata.
Operasi menyelamat akhirnya dilakukan setelah keadaan cuaca mula stabil untuk penerbangan helikopter ke puncak gunung. Beberapa pasukan dari agensi keselamatan turut mengekori pendakian Biding dan kumpulannya. Nikki dan para pelancong antara kumpulan terawal selamat sampai ke kaki gunung. Linangan airmata Nikki menimbulkan persoalan kerana kelibat Raymond dan Pitrus tidak kelihatan..
OFFICIAL TRAILER FILEM TANGISAN AKINABALU

KESELURUHANNYA

Clap.. Clap.. Clap... Pujian dan salute harus Mak Dara berikan kepada semua pelakon , crew , penerbitan dan semua mereka yang terlibat dalam filem TANGISAN AKINABALU ini dan terutamanya pada Datuk Jurey Rosli.. Ehhhhh tak ramai tau orang yang sanggup mengambil risiko untuk menerbitkan filem di luar dari kebiasaan.. Kebiasaan macam mana? Kebiasaan seperti filem bergenre KOMEDI.. SERAM.. CINTA.. lagi kisah CINTA... kisah CINTA lagi.. Tak habis habisssssss dengan CINTA je laaaaaa yang penuh di pawagam tu! Siapa yang berani mengangkat kisah kemanusian , kisah unsung hero, kisah benar seperti ini??? Betul tak?? Jadi memang salute habis lah pada Datuk Jurey.. Semoga dengan kehadiran filem filem seperti ini akan membakar semangat penerbit penerbit yang lain untuk memaparkan lebih banyak filem yang "out of the box" seperti filem ini.. Apa apapun memang berbaloi Mak pegi nonton hari tu.. Ishhh entah kenapa bila habis je nengok si hero tu terasa bersemangattttt naw nawwww nak mendaki Gunung Kinabalu tu ehhhh hehe..


Monday, September 24, 2018

Bengkel Penulisan Skrip Bersama Sifu Rina Khan 

Saya tau ramai kawan saya tinggi imaginasinya... blh tau dari baca post post uols di FB lol . Dan ada pula yg byk juga pengkritik drama dan filem.. saya sukaaaa baca kritik kritik semua sebab korang tau mcm mana nak tambah apa utk cantikkan lagi jalan cerita sesebuah karya tu kan... 

Tapi....apakata korang transfer semua imaginasi dan kritikan membina anda ke skrip dapat jugak duit.. jom join Bengkel penulisan skrip bersama Sifu Rina Khan ... 


memang berbaloi sebab Sis Rina akan ajar sampai pandai hokayyyyyy... lepas hbs bengkel boleh dah join kitaorang jadi penulis skrip.. amacammmm 🔛✖️🔛??


Sunday, September 23, 2018

DECORATING RULES THAT YOU SHOULD BREAK NOW


DECORATING RULES THAT YOU SHOULD BREAK NOW

Just signed a new lease for a nice new apartment in serangoon and you’re not sure what you are supposed to and not supposed to do in terms of decorating? Have no fear. We’re all privy to the sometimes-overwhelming number of rules in décor and design. The coterie of rules can be endless – ceilings must be white, the sofa should always be neutral, don’t mix patterns, and the list goes on and on. However, sometimes rules are meant to be broken. Take a good look at some of the most captivating interior spaces and it becomes apparent that sometimes beauty lies within rebellion.

Read on for some decorating rules that are meant to be thrown out the window.


1. Don’t mix patterns

Don’t be afraid of mixing prints and patterns in your home. You shouldn’t feel the need to restrict the number of patterns or prints you incorporate into your space. As long as it is done tastefully and carefully, mixing and matching patterns is a wonderful way to exude a carefree, bohemian vibe.

2. Small furniture for small rooms

The logic that gave rise to this rule is due to the law of proportions. Logic goes that a smaller space will appear bigger if you use smaller pieces of furniture. However, just because you have a smaller space, you shouldn’t be afraid to incorporate some big ideas. You can still play around with proportions, like adding a couch that may take up an entire living room, or adding a large oversized painting as the focal point in a small room.

3. Chair legs must be entirely on a rug, or entirely off

Now this rule is just plain nonsense. Who’s to say that your chairs or sofas have to be right inside the boundaries of a rug? Instead of sticking to a rule like this, consider what’s best for the look and proportions of the room that you’re decorating.

4. A living room demands a couch

A couch is probably the most prominent piece in every living room. However, having a couch is not a must in design and décor. This might just end up being what makes all living rooms out there look the same. Instead, embrace your individuality. You can consider a whole combination of seating options. For example, instead of a large couch, go for a settee and several armchairs.

5. Art can only be hung on the wall

This is another outdated approach to decorating. Traditionally, art was hung from chains suspended from rails close to the ceiling. This is how you’ll find most artwork still being hung in old stately homes. However, there are actually a number of other places for you to put your art. For example, you can prop a piece of large artwork against a wall, or even as a cluster of pieces on a shelf. As long as there’s a flat surface, your options are essentially limitless.

5. Clutter is bad

You’ve probably heard it a gazillion times from a bazillion home experts: clutter is bad. However, sometimes, the cluttered look is essential to some design styles, like quintessential country house. If you have a lot of valued and interesting things, why not find ways to display all of them in a chic way? If having an interesting display of your possessions is still considered clutter, then call us hoarders by all means.

6. Overhead lighting is a must

Overhead lighting is not all it’s cracked up to be. Rather, you should consider a range of different lighting options for your space. For example, mix and match floor lamps, table lamps and wall sconces for a combined and cozy ambiance instead of just a single glaring overhead light.

7. Every room needs a pop of color

Although a pop of color can add vibrance to a room, don’t feel like you have to include it if it isn’t your thing. Sometimes, a chic neutral palette (when done right) can be equally as beautiful as a boldly colored space.

8. All windows need a treatment

Window treatments are a good way to add visual interest. However, for some spaces, having a blank window is sometimes better. For example, if you have a modern home, those gorgeous oversized windows may end up being hidden by curtains and blinds, which end up detracting from the overall vibe of your space.

9. Furniture looks best lining the wall

This has been the most classic home décor rule. However, be a bit rebellious and learn to play with your furniture placement. If the space allows and it the proportions are right, consider playing your furniture off the walls. Float a long thin table behind the couch, or use hollow bookshelves as room dividers.

10. Ceilings should be white

While it’s true that white ceilings visually extend the height of a room, it can be a boring choice for many. Sometimes, you can paint the ceiling the same colors as your walls to add a dimension of cohesiveness. If you’re really creative, paint your ceiling a beautiful color and leave your walls white instead. Whatever it is, don’t ignore the space above your head.

11. Light colors for small rooms

A small room does not have to always be painted a light color. Although it might theoretically open up the space, there is always the possibility of embracing the opposite theory. Consider embracing the cozy smaller space with a dark and dramatic color. For example, why not paint a guest bedroom a gorgeous and cozy burgundy? Likewise, paint bathrooms a striking Tiffany blue or emerald green to inject make an even bolder statement.


Tuesday, September 18, 2018

ANAK AKU ANAK HARI MALAYSIA

Dah besar besar anak teruna anak daraku Adza Haiqal Martias (20) Adza Danina Kirana Martias (17) .. dah tuooo dah mak dara rupanya.. anyway siapa sangka mak dara akan lahirkan anak pada tarikh yang sama tp pd tahun yg berlainan 16 sep 1998 & 16 sep 2001.. dan extra bonus bila tarikh tu jatuh pada HARI MALAYSIA pulak tu... this is my #malaysiadaystory 


Happy Birthday nyawa nyawa mama .. kalaupun mama takde lagi tahun depan atau tahun tahun akan datang pls know that i loves you tooo tooo much.. I would give my life to make sure you and your siblings to have a good life .. and please remember all the yelling the scolding all the warning all the do and don’t and every time i go mad at you.. it’s just to make u grow up and be a good kid .. it’s purely bcoz i loves you guys to death.. lastly.. im glad u guys are sharing the same bday.. no matter what happens in the future.. korang baik ke gaduh ke but when it comes to ur birthday, i bet you’ll be celebrating or remembering each other for the rest of ur life.. i know that’s what papa wants that too.. love u guys till Jannah .. ❤️❤️❤️


Tuesday, September 4, 2018

Pembuli "Ayah Kau Hantu" telah kembali

I know kids will be kids.. but this time its kinda tooo much!!! Patut la sejak balik dari sekolah, anak Mak Dara , Adza Isabella macam downnn sgt sgt.. bila tanya tak nak jawab.. then i found this in the dustbin.. ohhh myyyy... "bodoh, gila, pendek , gemok, mata sepet macam syaiton and what!! Calling my daughter adza isababi??? 😤😤😤 gosh for 11 years old to write this kind of words.. I can’t imagine what you gonna be when u grow up missy.. 


And yaaa.. it came from the same girl yg selalu buli Belle and the one minta kawan kawan pulau belle becoz katanya diaorang ada ayah manusia and ayah belle "hantu".. like seriously 😡😡😡

But on the bright sight.. Im sooo proud of u belle.. biar org ckp mcm mcm .. kita just solat and doa baik baik je k hugsss . Don’t worry esok juga mama panjant tangga sekolah tu jumpa cikgu..


Friday, August 24, 2018

KISAH BALU - WAKTU YANG TEPAT UNTUK MOVE ON

Waktu manakah yang tepat untuk MOVE ON? 
(Khas buat para BALU)


Assalam duhai teman.. Entah kenapa tiba tiba pagi ni teringat kembali kisah lama Mak Dara.. Ketika Mak Dara sedang berduka atas kehilangan suami semua berbisik dan memberi semangat untuk Mak Dara move on.. move forward.. fikirkan anak anak.. fikirkan masa depan.. Yelah tak pernah terfikir bahawa Mak Dara akan menjadi balu dan seorang ibu tunggal kepada empat org cahayamata di usia 37 tahun.. Bila Mak Dara mulai perlahan lahan mengikut nasihat mereka untuk move on.. move forward.. tiba tiba ada saudara yg paling terdekat dengan Mak Dara mulai merasa yang Mak Dara terlalu cepat "MOVE ON" terlalu cepat "meneruskan kehidupan" . Kisah Mak Dara dijaja keseluruh ahli keluarga yang lain hinggakan keluarga yg bermastautin di luar negara juga telah mengetahui tentang hal Mak Dara.. Mak Dara dicemuh dan difitnah bukan hanya di kalangan keluarga namun turut disinis di dalam blognya.. Mak Dara dikatakan FAKE.. berlakon sedih atas kehilangan suami dan bermacam lagi. FB dan whatsapp semua telah di BLOCK beliau.. like seriously?? Yang pergi itu bukanlah kucing atau haiwan peliharaan.. how to FAKE all this thing when you loose your spouse, your husband, the father of your child, the man of your life, your imam??

Bertapa "BERDOSANYA" Mak Dara pada pandangannya kerana telah meneruskan sisa kehidupan Mak Dara.. Adakah terdapat waktu yang ditetapkan untuk seseorang BALU untuk MOVE ON..? Tiga tahun setengah terlalu cepat? Mungkin 30 tahun baginya baru mencukupi?

Cepat atau lambatnya kita melakukan waima apa sekalipun bukanlah ditangan kita tapi telah ditentukan oleh Allah swt. Tidakkah dia tahu bahawa tidak ada satupun daun yang gugur kecuali atas izin-Nya .. Apakah dia mahu melihat aku terus berduka seumur hidup..

Mereka melihat aku ketawa.. melihat lihat aku gembira.. Tapi tahukah mereka apa tersirat disebalik ketawaku.. disebalik kegembiraanku.. Tidakkah mereka tahu sakit yang aku tanggung Tahukah mereka setiap hari aku merindu.. CInta yang akan ku gengam sehingga hujung nyawa walaupun aku telah meneruskan kehidupan ku ini..Dan selama lebih tiga tahun aku tidak pernah meluahkan perasaan yang terpendam ini.. Namun hari ini aku terpanggil untuk berkongsi dengan anda yang "senasib denganku" para BALU sekalian.. Jika ini berlaku kepada anda... Jangan berkecil hati.. jangan tersinggung.. jangan putus asa...

"MEREKA" tidak berada di tempat kita.. "MEREKA tidak rasa apa yang kita rasa.. Tiada antara kita yang mahu kehilangan suami.. Tiada antara kita yang mahu hidup sendirian.. Biarkan mereka dengan pendapat mereka.. Biarkan mereka terus berkata kata.. Doakan semoga mereka tidak menerima nasib seperti kita.. Doakan mereka kekal bahagia selamanya.. Yang penting adalah diri kita dan anak anak kita.. Percayalah kita insan terpilih.. Percayalah apa jua yang ditakdirkan kepada kita adalah satu NIKMAT.. Dan jika kita benar REDHA tunggu sahaja pelangi yang akan diturunkan khas untuk kita .. KITA INSAN TERPILIH...


Saturday, August 4, 2018

Selamat ulang tahun perkahwinan 

Happy 43rd wedding anniversary buat abah @adenanarshad dan mak @adzaleha ... walaupun abah dah 5 tahun takde but u will always in our hearts and prayers .. al fatihah buat abah.. we misses you so much 



Saturday, July 28, 2018

AKU BALU

AKU BALU

BALU.. walaupun hanya satu perkataan namun ia memberi seribu satu makna yang amat mendalam dan memilukan..

Entah kenapa tiba tiba pagi ni teringat kembali kisah lama saya.. Ketika saya sedang berduka atas kehilangan suami semua berbisik dan memberi semangat utk saya move on.. move forward.. fikirkan anak anak.. fikirkan masa depan.. Yelah tak pernah terfikir bahawa saya akan menjadi balu dan seorang ibu tunggal kepada empat org cahayamata di usia 37.. Bila saya mulai perlahan lahan mengikut nasihat mereka untuk move on.. move forward.. tiba tiba ada saudara yg paling terdekat dengan saya mulai merasa yang saya terlalu cepat "MOVE FORWARD" terlalu cepat "meneruskan kehidupan" . Kisah saya dijaja keseluruh ahli keluarga yang lain hinggakan keluarga yg bermastautin di luar negara juga telah mengetahui ttg hal saya.. Saya dicemuh dan difitnah bukan hanya di kalangan keluarga namun turut disinis di dalam blognya.. Saya dikatakan FAKE.. berlakon sedih atas kehilangan suami dan bermacam lagi. FB dan whatsapp semua telah di BLOCK beliau..


Bertapa "BERDOSANYA" saya pada pandangannya kerana telah meneruskan sisa kehidupan saya.. Adakah terdapat waktu yang ditetapkan untuk seseorang BALU untuk MOVE FORWARD.. Cepat atau lambatnya kita melakukan waima apa sekalipun bukanlah ditangan kita tapi telah ditentukan oleh Allah swt. Tidakkah dia tahu bahawa tidak ada satupun daun yang gugur kecuali atas izin-Nya .. Apakah dia mahu melihat aku terus berduka seumur hidup..

Mereka melihat aku ketawa.. melihat lihat aku gembira.. Tapi tahukah mereka apa tersirat disebalik ketawaku.. disebalik kegembiraanku.. Tidakkah mereka tahu sakit yang aku tanggung Tahukah mereka setiap hari aku merindu.. CInta yang akan ku gengam sehingga hujung nyawa walaupun aku telah meneruskan kehidupan ku ini..

Dan selama hampir tiga tahun aku tidak pernah meluahkan perasaan yang terpendam ini.. Namun hari ini aku terpanggil untuk berkongsi dengan anda yang "senasib denganku" para BALU sekalian.. Jika ini berlaku kepada anda... Jangan berkecil hati.. jangan tersinggung.. jangan putus asa... "MEREKA" tidak berada di tempat kita.. "MEREKA tidak rasa apa yang kita rasa.. Tiada antara kita yang mahu kehilangan suami.. Tiada antara kita yang mahu hidup sendirian.. Biarkan mereka dengan pendapat mereka.. Biarkan mereka terus berkata kata.. Doakan semoga mereka tidak menerima nasib seperti kita.. Doakan mereka kekal bahagia selamanya.. Yang penting adalah diri kita dan anak anak kita.. Percayalah kita insan terpilih.. Percayalah apa jua yang ditakdirkan kepada kita adalah satu NIKMAT.. Dan jika kita benar REDHA tunggu sahaja pelangi yang akan diturunkan khas untuk kita .. KITA INSAN TERPILIH...


Thursday, July 26, 2018

Makcik Kemalangan Di Langgar Lori

Assalammduhai teman . Mak Dara Mendapat berita yang sangat sangat sedih apabila makcik kepada Martias arwah suami Mak Dara Acik Rokiah yang tinggal di Langat telah terlibat dalam kemalangan dan dilanggar oleh sebuah lori semalam .. keadaan Makcik sangat parah .. 

Dengar cerita dari anak anaknya..pakcik dan Makcik membonceng motor di sebelah Pemandu lori terbabit dan sama sama berhenti di sebuah lampu merah. Tapi pemandu lori tu macam tak perasan akan Pakcik dan makcik bersama motor tu terus menghimpit dan melanggar mereka di sebelah kiri. Dan apabila ada penunggang motor lain menjerit pada pemandu bahawa dia dah langgar orang. Pemandu tu panik dan mula reverse lorinya dan telah melanggar kaki Makcik untuk kali kedua... subhanallah..... dugaan maha hebat untuk makcik.. dan sebabkan kecedaraan yang sangat parah maka kaki Makcik terpaksa dipotong dari bahagian peha ke bawah.. 

 now she is in the ICU.. at the same hospital , the same level ICU on the 3rd floor as my father and Martias was when they passed away.. 


Walking through that corridor.. that icu rooms and to see the beds where martias and abah take their last breath is choking me .. 

Hanya sempat melawat Acik sekejapppp saja.. sebab masih ramai saudara dan anak anaknya yang menunggu giliran untuk menziarah makcik.. (di unit ICU hanya dibenarkan 2 org tetamu masuk pada satu satu masa) . Makcik membuka mata dan seakan nak cakapkan sesuatu tapi sebabkan mesin bantuan penafasan di wajahnya maka dia susah untuk berkata kata.. Allahu menitis air mata memang tak dapat ditahan lagi.. melihat keadaan makcik macam tu.. bertambah sedih apabila dapat tahu yang makcik baru sedarkan diri dan masih belum tahu bahawa kakinya telah dipotong.. teringat kata kata salah seorang anaknya berkata.. siapa nak cakap pada mak pasal kaki mak.. Allahu memang besar ujian acik dan seluruh keluarga.. 

semoga Makcik cepat sembuh dan pada semua anak anak dan saudara teruskan berdoa untuk kesihatan dan kesembuhan makcik ya... 😖😖


Tuesday, July 24, 2018

Aku dan sujud terakhir

KHAS BUAT PARA BALU

Once upon a time I had everything.. home, car , job, beautiful family, great kids , perfect husband.. I was the most happiest woman ever.. then one day in a split second everything I "own" had been taken away from me.. I lost my husband to blood cancer.. my car.. my home.. then I've became so depressed then I lost my job, my health, my hearing... practically almost everything.. then people are keeping their distance from me.. I was then diagnosed with SHL (sudden hearing lost) then Meniers Disease.. And just been diagnosed with BPPV Disease two weeks ago.. But Alhamdullilah I have my family and my loved ones who helped me get through the hardships..I struggled to raise all of my kids by myself.. 

I become more depressed and sick day by day.. and one day on my last sujood, a miracle happened to me.. I heard a whisper.. "bersangka baik dengan Allah" and i was so shocked and my whole body was shaking uncontrollably and I was crying.. it was a totally out of body experience for me.. i placed a du'a asking Allah to give me strength to move forward and recover from all these trials ... then I tried to finish my prayer.. and after that i keep on crying my eyes out.. still couldn't believe what just happened.. then I realized all this long I wasn't totally "REDHA" .. yesss my lips keep saying to everyone that i am but i dont really mean it.. 


on that day forward I learned that I have to totally be REDHA and keep on bersangka baik pada Allah.. and then the magic starts to happened.. im a lot stronger than before .. im moving forward.. event though I'm still having health issues but I trust that Allah have something big planned for me.. Alhamdullilah.. insyaallah something REALLY BIG is coming my way SOON .. And if it happens it will TOTALLY CHANGE MY LIFE..  

I believe it's the way Allah shows the love for the people who has "bersangka baik" dengannya.. keep in mind that everything we "own" is not really ours.. our home, our job, our kids, our wife or husband even our own life is not ours.. its all own by ALLAH swt.. and if you think you're in a big trouble please know that someone is in a bigger mess than you are in.. stop blaming people, blaming yourself or even blaming Allah swt for your hardships and starts to "bersangka baik" padanya .. Kerana Allah swt mengikut prasangka hamba Nya.. im not an "ustazah" , motivator or anything great.. im just an ordinary woman, a single mother to my four kids, FAT, half "pekak" , a very "sendu" script writer.. 

so why am I sharing all my story with you guys? Becoz i hope any of my friends who are having problems or dealing with any difficulties big or small.. "bersangka baik dengan Allah" insyaallah something BIG is coming your way too insyaallah If Allah swt wills it.. keep strong guys we can get through this.. I know we can!!!
Psssstt.. Sorry for my "lintang pukang" english hope u still can understand what I'm trying to share here..

(Share if u think its worth to share)

Monday, July 23, 2018

Kisah BALU dan "KASIHAN"

Kisah BALU dan "KASIHAN"



Tiap kali perkataan "BALU" terbit dari mulut .. tidak lari satu lagi perkataan akan menyusul selepas itu. Perkataan apa? "KASIHAN" . Oh perkara ini yang saya nak sangattttt jauhkan dari teman teman balu saya sekalian. Jauhkan diri dari terus dikasihani, dari terus dibelas , dari terus mengundang perkara negatif mahupun fitnah. Saya mahu setiap kali perkataan BALU terpacul dari mana mana bibir dan perkataan yang akan menyusul selepas itu ialah "KUAT" "HEBAT' , "KAGUM dan perkataan yang positif sahaja. 

Tahukah anda teman balu sekalian..Tiada apa kebaikan yang akan kita terima jika kita terus dipandang dengan rasa KASIHAN dipandang seolah telah HILANG ARAH TUJUAN ataupun insan yang telah BERPUTUS ASA!! Anda rasa ada orang yang mahu terus berkawan dengan kita jika kita terus terusan dengan sikap sebegitu? TIDAK!!! Kesemua mereka akan cuba menjauhkan diri dari kita.. Kenapa? Kerana mereka letih untuk terus mendengar keluh kesah kita yang tiada kesudahan, letih untuk memberi nasihat setiap kali bertemu muka , letih untuk memberi bantuan walaupun kita tidak pernah meminta. 

Mengapa orang "KASIHAN" pada kita sedangkan kita tidak pernah minta untuk DIKASIHANI" . Ini mungkin datang dari tingkah laku kita sendiri. Tanpa sedar setiap apa yang kita lakukan, katakan , luahkan memberi petunjuk seperti kita meminta untuk dikasihani . Contohnya luahan di media sosial khasnya. Setiap yang membaca luahan pasti akan merasa bertapa BERDUKA dan SENGSARAnya kita. Ya tak salah untuk luahkan perasaan itu tapi janganlah terlampau kerap. 

Bayangkan jika kita sentiasa bersikap positif. Segala pergerakan , percakapan , dan luahan semua memberikan petanda bahawa kita seorang yang KUAT pasti perbualan seperti ini " Kau tengok balu tu.. Kesian dia" akan berubah kepada "Kau tengok balu tu, KAGUM dengan dia".. 

Jangan tunjuk kan diri terlalu LEMAH.. what kind of example are we showing to our kids? Adakah kita mahu anak kita mengikut kita untuk menjadi insan yang LEMAH , insan yang hanya tahu BERSERAH . Atau kita mahu anak anak kita bangun dan hadapi semua ujian dan cabaran yang mereka hadapi nanti setelah melihat bagaimana kita bangun dan berjuang untuk teruskan hidup? Kita juga pasti tak mahu orang berkata “ tengok anak anak yatim tu.. KASIHAN... atau anda nak tiap kali orang memandang ke arah anak anak anda dan berkata.. “tengok anak Anak yatim tu.. KUAT betul mereka”... Kalau anda tidak mahu orang memandang anda atau anak anda dengan hanya perasaan KASIHAN maka anda harus set a good example for them.. 

Saya pasti jika kita KUAT dan TABAH pasti teman teman yang dahulunya menjauhkan diri dari kita pasti akan mula kembali untuk bersama kita dan tidak mustahil kita akan menjadi ikhtibar untuk mereka ataupun kepada teman balu yang lain untuk meneruskan hidup tanpa yang tercinta.

Memang mudah berbicara dari melakukan. Namun saya pasti kita boleh.. Kita INSAN YANG TERPILIH. bukan semua orang dipilih oleh ALLAH swt. Maka teruskan hidup jangan sesekali MENGALAH. Allah swt tidak pernah kejam pada hambaNya. Pasti ada pelangi yang menanti kita suatu hari nanti In Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.



Saturday, July 21, 2018

BALU TIGA

Assalam duhai teman. Hari ni Mak Dara terpanggil untuk berkongsi dengan anda tentang BALU 3 .. Bukan MADU 3 filem allahyarham Tan Sri P Ramlee tu ye.. Ini kisah Mak dara , ibu mak dara iaitu Puan Zaleha dan nenek Mak Dara iaitu Puan Che Su. 

Nenek Mak Dara telah menjadi Balu pada usia lewat 60an  kalau tak silap. Datuk Mak Dara telah meninggal dunia lebih 30 tahun lalu.. Kini nenek berusia 93 tahun. . Manakala Ibu Mak Dara kehilangan arwah abah Mak Dara pada 5 tahun lalu ketika usianya 60an juga. Dan Mak Dara telah kehilangan arwah suami Mak Dara hampir 4 tahun lalu ketika Mak Dara berusia 37 tahun. Tak pernah terfikir mak dara akan bergelar balu pada usia sebegini. Selalu dok imagine nak membesar dan sama sama tua bersama arwah suami. Namun tak mengapa.. Allah lebih sayangkan arwah Datuk, ayah dan suami Mak Dara.
Kini tinggallah kami 3 BALU.. Mak Dara mendapat kekuatan dari mereka berdua ini. mereka telah banyak mengajar Mak Dara untuk redha , bersabar dan tabah hadapi ujian yang Maha hebat ini.

Image may contain: 3 people, people smiling, eyeglasses and closeup

Namun semalam kami mendapat pengkhabaran yang Nenek Mak Dara tak sihat. Jadi kami semua adik beradik terus pergi melawatinya di Bangsar. Nenek tinggal bersama Pakcik dan Makcik  Mak Dara. 

Image may contain: one or more people and people sitting

Sedihnya tengok keadaan nenek macam ni.. Semoga nenek Mak Dara cepat sembuh seperti selalu hendaknya. sayangggggg tok ferever and ever..



Friday, July 20, 2018

Hanya RM200 Untuk Perkhidmatan Perkahwinan di Pejabat Agama Islam Daerah Kuantan

Assalam duhai teman.. Hari ni Mak Dara nak bercakap pasal nikah.. Bukan Mak Dara nak bernikah ye.. Tapi Mak nak khaborkan.. Kalau ada anak anak , saudara mara atau sesiapa saja yang anda kenali telah meluahkan niatnya untuk bernikah.. Mohon mereka yang terdekat dengan individu itu sama sama membantu permudahkanlah urusannya.. 

Terutamanya khas buat ibubapa. Janganlah dibebani anak anda yang ingin bernikah tu dengan pelbagai syarat. Meletakkan wang hantaran yang tak masuk dek akal. meminta dulang hantaran berbelas atau penuh satu lori.. barang kemas serba berdiri.. Mau terduduk bakal pengantin. Takut terus kansel niat nak bernikah pula nanti..

Imam Ahmad serta Ibn Hibban meriwayatkan satu hadith yang sangat menarik dalam urusan perkahwinan. Sabda Rasulullah:


إِنَّ مِنْ يُمْنِ الْمَرْأَةِ : تَيْسِيرَ خِطْبَتِهَا ، وَتَيْسِيرَ صَدَاقِهَا ، وَتَيْسِيرَ رَحِمِهَا


Maksudnya: “Sesungguhnya antara kebaikan (keberkatan/kebahagiaan) seorang wanita itu adalah pada mudahnya urusan pertunangannya, rendahnya (mudah) urusan maharnya serta senangnya dalam menghubung silaturrahim.” (Ahmad, Musnad, 2001; Ibn Hibban, Sahih, 1988) Hadith ini mengajar kita bahawa memudahkan urusan perkahwinan itu adalah antara sunnah yang dianjurkan oleh Rasulullah.
Maka dengan itu PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH KUANTAN telah mengambil inisiatif bagi mempermudahkan urusan para bakal pengantin untuk urusan pernikahan.

Pihak Pejabat Agama Islam Daerah Kuantan menyediakan perkhidmatan perkahwinan dengan hanya RM 200.00 Sahaja. ya...

RM200 SAHAJA!!!!!!!

Perkhidmatan Yang Disediakan ialah:

1. Jurunikah 
2. 2 Orang Saksi 
3. Hiasan Ringkas Bilik Nikah 
4. Termasuk Bayaran Borang Pendaftaran Nikah 




Alhamdullilah...Pujian harus diberikan kepada semua pegawai dan juga Pejabat Agama Islam Daerah Kuantan atas inisiatif ini. Bertuahlah bagi bakal pengantin di daerah Kuantan. Boleh simpan  wang untuk perkara perkara yang lebih mustahak selepas dah bernikah nanti. 

Ada yang berminat untuk dapatkan perkhidmaatan ini? Boleh hubungi no dibawah.


Pejabat Agama Islam Daerah Kuantan: 
09 5126770 

Terima kasih kepadaa Tuan JAJA ISHAK kerana telah berkongsikan info ini. Sharing Is Caring, Membantu Yang Memerlukan... 

SELAMAT PENGANTIN BARU UOLS....

pic kredit JAJA ISHAK.

Salahkah cara aku mendidik anak - entry khas buat Ibu / bapa tunggal

Salahkah cara aku mendidik anak?


Pernah tak soalan seperti ini bermain di minda dan fikiran anda terutamanya kepada para ibu tunggal , bapa tunggal di luar sana. 

Kenapa Mak Dara nak tekankan entry ni kepada ibu atau bapa tunggal sahaja. Ini kerana apabila menanggung tanggungjawab sebagai ibu/bapa tunggal adalah satu tugas yang amat berat dan amat besar. Kita lah ibu kita lah ayah kepada anak anak kita. Dua tugas yang harus ditanggung oleh seorang insan yang telah banyak diduga dan yang telah diuji dengan pelbagai ujian. Nak meneruskan hidup untuk diri sendiri pun sukar bayangkan terpaksa menjaga dan mendidik anak anak seorang diri pula.. Fuhhhh bukan mudah ok.

Mak Dara selalu mendengar luahan dari teman teman ibu tunggal dan balu meluahkan bertapa mereka risau tentang cara didikan mereka terhadap anak anak mereka. Ini kerana mereka tidak mendapat bantuan dari pasangan. Ada yang terlalu memanjakan anak kerana meraka kasihan pada si anak kerana telah kehilangan ibu/ayah maka mereka akan memenuhi segala atau apa sahaja permintaan anak anak. Ada juga yang mendidik anak anak dengan terlalu tegas. Ini kerana mereka mahu anak mereka menjadi orang yang kuat seperti mereka. 

Ya Mak Dara dapat relate pada kisah kisah mereka. Ini kerana Mak Dara juga sering juga bertanya hal yang sama dalam cara Mak Dara mendidik anak anak mak dara yang yatim kini. Kadang kadang menangis sorang sorang kerana merasa Mak Dara telah gagal mendidik anak anak Mak Dara sebaik yang Mak mahu atau harapkan. Terkadang terfikir kenapalah Allah jemput suami Mak dan bukan mak, mungkin anak anak akan lebih baik dan berjaya jika mereka hidup bersama ayah mereka. SUbhanallah memang kalau tengah stress dan kusut syaitan memang suka menanamkan perkara perkara negatif seperti ini dalam minda kita.

Tapi bila Mak Dara fikirkan balik. TIADA seorang ibu atau ayah pun yang mahu melihat anaknya gagal dalam hidup. TIADA seorang ibu atau ayahnya yang mahu mendidik anak anak dengan cara yang salah. Walaupun cara didikan kita tidak complete kerana kita tanpa pasangan namun Mak Dara percaya kita semua pasti akan mendidik anak anak kita untuk menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat. Betul tak? 

Jadi jangan terlalu membuatkan diri anda stress dengan menganggap anda ibu atau bapa yang gagal dalam mendidik anak anak. Anda telah lakukan yang terbaik .Allah swt telah memilih anda untuk memikul tanggungjawab yang berat ini, Allah telah memilih anda untuk mendidik anak anak istimewa ini. Jika anda telah dipilih oleh Allah swt maka ketahuilah bahawa segala apa yang telah ditakdirkan oleh Allah adalah untuk kebaikkan. Maka teruslah mendidik anak anak sebaik mungkin dan sedaya upaya anda. Maka mak mahu anda semua .. ibu atau bapa tunggal di luar sana untuk tepuk bahu anda masing masing kerana anda telah melakukan tugas yang AMAT BAGUS dalam mendidik anak anak sendirian. You guys has done a very GOOD JOB!!!! Ins Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.



THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK