Thursday, June 30, 2011

Makcik cari anak makcik ke?


Pahit untuk ditelan.. kelakor bila dikenang itulah yang berlaku pada Mak Dara bila ke sekolah anak sulung mak Adza Danial Haiqal aka MEGGIBOY harini.. Kesemua ibubapa kena ke sekolah untuk mendapatkan report card anak anak masing masing.. Maka mak terus kesana.. Rasa cemas pulak bila nak berdepan dengan cikgu anak mak tu.. Rasa macam mak pulak yang nak ambik report card mak hahaha... Sesampai je di sana.. Mak terus ditegur oleh beberapa orang pelajar.. Haaa part ni paling bestttt.... 

student:Makcik cari anak makcik ke?
(Adessssss... baru betul betulllll rasa tua.. tapi mak tersenyum dan layan je..)
mak: Ya.. Makcik nak cari anak Makcik.. Adza Danial Haiqal..
Student: Oh jom saya bawak gi kelas dia.. Tapi kelas dia
tinggiiiiii makcik..Tingkat 3. Atas sekali tu haa... Boleh ke Makcik?
mak: takpe makcik boleh naik insyaallah.....

Adess mesti budak tu rasa kesian untuk suruh "makcik" ni naik tangga tinggi tinggi kan huhuhuu... Baik betul budak tu. Haaa kalau dah kena macam ni tapi tak nak mengaku dah tua.. tak tahulah apa nak cakapkan lagi kan hahaha...

Akhirnya Mak bertemu dengan cikgu kelas haiqal . Setelah berbincang dengan cikgu mengenai prestasi Haiqal .. Semuanya ok cuma cuma haiqal perlu lebih berusaha dalam matapelajaran sains dan math.. Isnyaallah cikgu akan saya kerah anak saya untuk lebih tekun dan rajin belajar.. =)

Sesi Terjahan Bermula

Mak Dara telah memulakan semula sesi Terjah Mak Dara pada pukul 10 malam tadi.. Dan dari situ Mak telah memilih blog Mrs Yie dan kesemua blogger yang lain yang telah turut sama join untuk diterjah malam ni...

RAFINAMIMI DOT COM

adza irdawati nama di beri..
Seorang blogger penulis skrip yang kami segani
panggilan MAK DARA lebih dekat di hati..
orangnya baik,manis sekali.. ~Mrs Yie

Terima kasih Mrs Yie aka Mimi kerana buat pantun 4 kerat ni.. Mak sukerr hehe.. Ok mari mak cerita serba sedikit tentang Blog Mrs Yie ni.. Beliau seorang yg simple,rockers sikit..jiwang sikit.Blog Mrs Yie rajin menukar backgroundnya.. Memang seronok tengok kreatifiti Mrs Yie dalam mengemaskini blognya tu..  Mrs Yie juga sering membuat entry tutorial. Pada sesiapa yang suka tutorial tu memang sesuai keblognya.. =) Orangnya sangatlahhh peramah dan baik hati.. Blog Mrs Yie merupakan salah satu blog yang wajib mak terjah hampir setiap hari hehe.. 

Di bawah adalah senarai mereka yang turut menyertai sesi terjah mak sebentar tadi.. Tunggu ye Mak datang terjah kejap lagi.. Pada sesiapa yang belum buat aktiviti wajib dalam blog iaitu blogwalking.. Tak payah susah susah terjah je senarai semua blogger dibawah ni yer =)



Jutaan terima kasih sekali lagi kepada ACIK TOPI,☀ Izzaty Hedry☀, mama shifa , Mrs.Yie & Balqis Nazid, Risa , Maiza Love, lulu dan Saiazuan kerana sudi join sesi terjah mak ini yer.. muahhhhhhhh =) 

Wednesday, June 29, 2011

WORDLESS WEDNESDAY # 5


Wordless Wednesday: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph 
with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that 
the photo itself says so much that it
doesn’t need any description.

Mak Dara Dan Taipei

Tengah sakan teman somi Mak tengok perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Chinese Taipei tetiba mengungkap kembali kenangan Mak dara dan suami semasa ke Taipei Taiwan pada 2 tahun lepas...


Mak Dara dan suami ni memang gila jalannn.. Pantang ada promosi di air asia akan kami cepat cepat book..  Memang murah.... i like.. hehehe..

tengah pening nak cari bas ke tempat destinasi.. Semua bahasa cina aje hehe

Suami mak dara di tengah kota Taipei


Shoping di Taipei

Taipei memang cantekkk.. tapi agak sukar untuk cari makanan halal di sana.. Nasib baik le bawak maggie.. memang penyelamat mak dara dan suami.. Shopping pun ok ok ajelah.. Mungkin masa mak kesana tak berapa plan maka kami tak ke tempat2 yang best.. lain kali kena plan baik2.. Apa apapun mak harap pasukan kita dapat mengalahkan pasukan Taipei!!!!!! Malaysia Boleh =)


Terjah Mak Dara


Lama rasanya Mak Dara tak buat "TERJAH MAK DARA" ni kan... Malam ni terpikir nak buat semula lah.. Senang aje nak sertainya.. Tak perlu buat entry.. tak perlu nak pollow blog mak.. tak perlu tepek header.. Untuk malam ni cuma buat satu ayat menggunakan ayat "Mak Dara" dan tulis di komen box dibawah.. Mak akan pilih yang paling kreatif dan mak akan terjahhh ke blognya.. Kalau dapat 5 orang join pun dah cukup le tu .. Ok jommmmmm..

Anak Mak Dan Iklan Colgate

Terkojuttttttt mak bila terima panggilan dari somi mak sebentar aje tadi.. Katanya ada kawannya nak tawarkan anak mak Adza Danina Kirana untuk menyanyikan satu lagu untuk iklan colgate... uwaaaaaaaaaaaaa... 


NINA + COLGATE = HAPPY MOMMY ngeeeee

Ishhh biar betul.. Teruja betul mak.. Tapi dia kena nyanyikan lagu "Madu Tiga" .. adesss nak kena suruh dia hafal dan practice lah bila dia balik sekolah nanti... Huhuhuhuu terujaaaaaaaaaaaaaaaaaanyer mak hehehe
Rakaman akan dibuat jumaat nanti.. Tak jadi model iklan tapi jadi suara latar  untuk iklan pun takpe le Nina.. Mama so proud of you =)

Blog Nina 
Kisah Mizz Nina Kirana

WORDLESS WEDNESDAY # 4


Wordless Wednesday: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph 
with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that 
the photo itself says so much that it
doesn’t need any description.

Blog Dan Mereka..

Syukur alhamdullilah.. Memang Mak tak sangka betul.. Ada yang sudi join soal jawab mak di entry " BLOG DAN AKU" anjuran mak siang tadi... Seronok betul membaca semua jawapan mereka mengenai blog blog kesayangan mereka terutama part soalan terakhir.. Ucapan untuk blog anda.. Macam macam jenis ucapan di berikan.. Ada yang serius.. ada yang feeling dan tak ketinggalan yang kelakor. Haaa bukan mudah untuk kita ucapkan perasaan sebenar kita kepada blog ni kan.. Jom kita tengok antara jawapan jawapan mereka..

Terima kasih ye kerana sudi join kaji selidik mak ni... Memang besttttt setiap semua jawapan korang tuuu... Pada anda yang nak tahu apa jawapan mereka moh le gi terjahhhh ye =)

Tuesday, June 28, 2011

SYUKUR ALHAMDULLILAH!!!!!! Top Kay Poh here I comeeeee!!!

Syukurrrrrrr alhamdullilahhhhhhhhhhhhhh.. Nak menjerittttt aje mak bila dapat email dari DiGi tadi... Nak tahu apa isi kandungannya..?


Yup.. Mak Dara telah terpilih  antara 6 orang calon untuk kategori TOP KAY POH DiGi AWARD!!!!...  OMG!!!! tak menang pun tak kesah asal dapat jadi top 6 pun dah bersyukurrrrr sangat!!!!! OMG!!!!! sooooo exited!!!!! Hah kau terkeluar cakap omputih.. 

Mak Dara nak ucapkan jutaaaaaannnnn terima kasih kepada semua yang tak putus putus mengundi untuk Mak..   tak perlu sebut sesiapa kerana anda tahu siapa anda hehehehehehe...

from the bottom of my heart... THANK YOU.. TERIMA KASIH... =)
Tks DIGI!!!

BLOG DAN AKU

Hari ni Mak Dara terpanggil untuk buat satu soal jawab bersama rakan rakan bloggers.. Mengenai blog dan anda.. Nak join? mudah aje...

1) Letak tajuk "BLOG DAN AKU"
2) Tepek header Mak.. =)
3) Jawab soalan soalan dibawah
4) Lepas siap tinggalkan url link di ruang komen dibawah ye..

SOALAN

1) Apa nama blog anda
2) Kenapa anda memilih nama itu
3) Tema warna blog anda
4) Dalam sehari berapa kali anda mengupdate entry di blog
5) Isu atau topik yang selalu dimasukkan dalam blog anda
6) Kenangan manis/pahit selama anda berblog
7) Blogger Idola (kalau ada)
8) Target follower untuk blog anda
9) Namakan satu benda yang paling anda suka yang terdapat dalam blog anda
10) kata kata ucapan untuk Blog anda

ini hanyalah untuk suka suka aje.. Jika sudi joinlah ye.. sekurang kurangnya dapat korek rasa dan perasaan kita terhadap blog yang amat kita sayangi ni kan..

Naluri Wanita

Pagi yang indah ini.. Mak Dara terpanggil untuk menulis tentang NALURI.. Naluri atau kata hati seorang wanita.. Setiap kita mempunyai naluri yang tersendiri.. Cuma kepekaan kita untuk mendengar kata hati yang membezakannya.. Ada yang sering mengikut kata hatinya dan ada yang tidak ambil berat tentang apa yang cuba disampaikan oleh kata hatinya itu....

Jangan abaikan apa yang nak disampaikan oleh naluri kita.. Kemungkinan ia sedang memberitahu sesuatu.. Sesuatu yang mungkin dapat menyelamatkan hubungan kita, keluarga kita dan selainnya.. ia juga mungkin cuba menyuarakan apa yang dirasa di hati kita... Dengarlah pada naluri kerana ia sering kalinya tepat..

Namun ini semua hanyalah pendapat, perasaan dan naluri mak.. Mungkin naluri anda lain dari naluri mak.. bak pepatah rambut sama hitam hati lain lain kan ... 

Monday, June 27, 2011

Kuiz Suami Isteri..

Malam ni Mak Dara terpanggil untuk join satu soal jawab dari adik .. Katanya.. Ni bukan segmen tau, saja je..Nak jawab boleh, takmo pun takpe..Saja nak hiburkan hati, takde hadiah pun..:) Kuiz ringkas antara suami isteri.

Takpe Dik.. Mak memang suka part menjawap2 soalan ni.. maklumlah dah lama tinggalkan zaman persekolahan...ayuh tengok soalan soalannya..

1. Siapa yang lebih kelakar? -
kompom Mak yang lebih kelakor hehe

2. Siapa yang lebih rajin tukar cadar katil? - 
Mak

3. Siapa yang lebih fokus mendengar? -
Mak

4. Siapa yang rajin susun kasut kat luar rumah? - 
Mak ... (waaaa sumer mak aje nih hehehe)

5. Siapa yang lebih peka tentang kesihatan? - 
Haaa.. itu suami Mak punya department.. Sakit sikit pun dipaksanya gi klinik hehe

6. Siapa yang bersiap paling cepat? - 
kompom le suami Mak yang paling cepat antara kami sebab dia tak payah pakai makeup mcm mak hehe

7. Siapa yang rajin baca suratkhabar? - 
Suami Mak.. Mak kalau nak baca paper pun part gosip2 aje hehe

8. Siapa yang selalu 'missplace' barang-barang? - 
Mak.. huhuhu biasalah dah kertu memang selalu lupa =)

9. Siapa yang suka buat 'surprise'? - 
Suami Mak memang sukaaaa buat "surprise".. kadang kadang kejutan yang dia buat tu boleh buat mak pengsan 364 saat hahahaha

10. Siapa yang suka makan keju? - 
Haaa.. ni rasanya Mak... penangan cheese dari pizza dapat memenuhi ruang ruang kosong dalam badan mak ni kekekeke

Ok tak jawapannya pada yang nak join boleh klik di SINI yer =)

Ada Tak Blogger Minat Untuk Menjadi Penulis Skrip Dan Filem?

Rata rata kesemua blogger amat kreatif bila menulis di blog masing masing.. Tertanya tanya jugak.. Ada tak antara blogger blogger yang mempunyai minat untuk menjadi penulis skrip? 

Berita baik untuk semua rakan blogger yang berada di Penang dan kawasan yang sewaktu dengannya.. Jika anda minat untuk menjadi penulis skrip drama dan filem anda kini boleh menghadiri Bengkel Asas Penulisan Skrip TV dan Filem.yang akan diadakan di Penang pada 2-3hb Julai depan anjuran suami Mak Dara, Martias Ali dan juga FINAS. 

Memang besttt jadi penulis skrip ni. Kita bisa meluahkan segala idea yang mencurah curah tu dan dapat melihat hasilnya di kaca TV mahupun di layar perak.. Kalau ada yang berminat sila klik di SINI untuk mengetahui maklumat lanjut ye... 


Sambil sambil tu nak jugak promot filem LIBAS.. Saksikanlah filem LIBAS hasil nukilan skrip suami Mak Dara, Martias Mohd Ali yang akan ditayangkan di pawagam pada 29hb september nanti ye..



Mak Dara dan Nabil

Selak punya selak punya selak.. tiba tiba Mak bertemu dengan gambar ini...


Hehehe ni gambar kenangan Mak Dara bersama Nabil suatu ketika dulu.. Masa tu D'ADZA dan big boss Saiful Apek ada buat show di Planet Hollywood dan Nabil pun turut ada di sana.. Masa ni dia baru je jadi juara Raja lawak... Sekarang dia baru aje menang tempat ketiga Maharajalawak.. Lama betul kan.... planet hollywood pun dah takde dah sekarang ni.. punyalah lama hehe..  

Demam "Burung Marah" melanda

Haaaa.... ini satu berjangkit telah menular hampir ke seluruh ahli keluarga Mak Dara sejak kebelakangan ni.. Penyakit itu adalah penyakit "BURUNG MARAH" .. Rasanya ada juga korang yang dah terkono dengan penyakit ni... Itu sakit dalam bahasa malaysia tapi dalam bahasa omputih "Angry Bird" .. hehehehe


Yup semua kami memang gila main game Angry Bird.. Jenuhlah samsung tab hubby mak jadi mangsa penarikkan dan penolakan anak anak bagi mendapatkannya untuk main game tu... Anda terkena penyakit ni jugak tak? =) Cuba tgk video dibawah.. permainan live angry bird


Saya...

Segmen saya di blog


SAYA


Mulut Mak Dara di"cili" dengan tiger Balm!

Makkkkk macam nak jerittttt je rasanya... Maunya tak jerit... hari ni pertama kali dalam seumur hidup mak.. mulut mak telah di"cili"... bukan dengan cili api.. dan bukan juga dengan cili kering.. tapi dengan minyak panas tiger balm.. dan bukan gara gara bergaduh atau bertengkar.. Tapi gara gara ini...


Yup.. Gara gara budak bucuk ni.. yup inilah anak bongsu Mak.. Namanya Adza Isabella,4. tengah Mak dok sedap sedap layan FB tiba tiba dia datang slow slow dan mula sapu something ke muka dan mulut mak.. mak ingat dia main main aje.. Tetiba rasa panassssssssssssssssssssssssss...... Bila tengok .. Bella sengihhh aje sambil pegang tiger balm tu.. Boleh tahan juga mak jerit kat dia.. Katanya nak lotion mama... Wahai anakku yang bertuah itu bukan lotion sayang.. itu minyak panasssss... Uwaaaaaaaaaaaaaa masih terasa lagi panasnya ni adessssssssssssssssssssssssssss.......

Sepetang Di Kolam Air Panas Selayang

Dihujung minggu ini Mak Dara dan keluarga banyak juga jalan jalan cari makan tapi area Ampang dan KL ajelah.. namun petang tadi kami ke Kampung Melayu Batu 14, Rawang bagi menghantar Ibu Mertua Mak Dara pulang kerumahnya setelah beberapa hari bertandang kerumah kami.. Semasa otw ke sana.. Suami mak dara membawa kami ke kolam air panas selayang.. Rasanya dah lebih 17 tahun Mak Dara tak kesana.. 

Setibanya kami tiba, terkejut Mak Dara dibuatnya.. Keadaan disana sama sekali berubah.. Dulu kolam air panas tu macam duduk kat dalam hutan.. tapi sekarang dah rasa macam kat tepi jalan besar aje.. Dah tu siap ada batu bata bagi setiap kolam kolam air panas tu.. Siap ada restoran lagi...memang tottally different lah..



Oleh kerana tak planing pun untuk kesana.. Maka anak anak mak dara tak dapat le nak mandi manda kat sana dek kerana tak bawak baju spare.. maka semua hanya senyum dan tengok ajelah orang lain sakan mandi... hehehe. Takper.. oleh kerana Mak Dara akan mengambil ibu mertua tinggal di rumah kami setiap kali hujung minggu maka rasanya minggu depan akan plan betul betul dan mandi kaw kaw kat sana.. tak sabar lak rasanya =)

Sunday, June 26, 2011

Sesi Menangkan Diri

Di hujung minggu ini.. Suami mak dara membawa Mak Dara dan semua anak anak kami serta 2 orang anak buah dan juga ibu mertuaku berehat di De Palma Ampang.. Memang tak jauh pun dari rumah dalam 15 minit aje kot.. tp rasa macam pegi holiday lah jugak hehe..

Setelah seminggu stresss dan tension maka kami melakukan sesi menendang kan diri.. errr menenangkan hehe... Kira hilang le semua stress dan tension tension tu...

Mak Dara & family

Ok semua.. selamat malam.. jumpa lagi esok ye =

Saturday, June 25, 2011

Kalau Pelakon tu Pelakon Juga

(Entry ni bukan ditujukan kepada semua pelakon ya... mak hanya tujukan entry ini pada 
sorang pelakon itu aje harap maklum =)

Kalau menjadi pelakon.. perlukah berlakon senantiasa..Mak Dara nak ceritakan sedikit tentang pengalaman tak berapa manis dengan sorang pelakon ni.. Kira dah lama jugak le berlakon tapi tak glamour sangat la kan.. Dia ada banyak juga berlakon dalam skrip yang Mak Dara dan suami Mak tulis tu...

Dia ada datang kerumah masa shooting dulu.. Dan bukan setakat tu aje.. Suami Mak Dara ada juga membantunya ketika beliau dilanda masalah... tapi alih alih tup tup siang tadi Mak Dara terlihat dia menulis komen di page "kawan makan kawan" mak di FB dan menulis fitnah pebagai terhadap mak dara dan suami.. Aiiiii heran jugak mak.. Takde pun mak cari gaduh dengannya.. Dan semua yang ditulisnya memang tak benar belaka.. Kenapa jadi macam tu ye... Memang mak hairan.. Namun Mak dapat mengawal emosi mak dan tak cepat melatah.. mak cuma klik like aje di komen yang mengutuk mak kaw kaw tu... tup tup dia terus delete komennya tu.. dah tu terus di blocknya mak.. hahaha nape nak takut kalau tak buat salah.. Kenapa nak delete dan block mak.. Adoyai.. berani buat berani lah tanggung.. Kalau benar apa yang kau tulis tu kenapa nak takut... mak tak takut kerana mak tahu apa yang ditulisnya adalah fitnah.. Aduhhhh komennya seolah olah dia menjadi mangsa.. tapi mangsa yang sebenarnya adalah mak... Kenapa nak berlakon.. perlukah berlakon setiap masa hanya kerana kau seorang pelakon...Tapi too late le kalau delete pun sebab mak dah baca semuanya.. dunia seni ni kecik je.. nanti kita pasti bertemu jua kan.. Namun mak nak ucapkan terima kasih atas segala fitnah yang dilemparkan tu... kerana di situ kita boleh tahu bertapa hebatnya lakonannya itu.. tahniah.. tahun depan harap dapat menang award ya.. all the best....

SEPAH Juara MAHARAJALAWAK

Wahhhhhhhhhhhhhhh agak sedih bercampur gumbira la dengan keputusan kemenangan MAHARAJALAWAK ni.. Memanggggg Mak minattttttt dengan JOZAN!!! tapi terbukti persembahan mantop SEPAH telah berjaya memenangi gelaran juara MAHARAJALAWAK....

Berikut adalah keputusan kemenangan maharajalawak..

Jambu Pemenang tempat ke empat
RM 50,000

Nabil pemenang tempat ketiga
 150,000

Jozan pemenang tempat kedua
RM 250,000

Dan JUARA MAHARAJALAWAK adalah milik....
SEPAH Juara Maharajalawak
 RM 350,000

Tahniah kepada SEPAH kerana telah berjaya menjuarai Maharajalawak... Takpe lah Jozan dapat tempat kedua pun ok what... semua adalah pemenang tiada pengalah bak kata vince AF 1.. =) Tapi dalam kesemua mereka.. Nabil lah pemenang paling banyak wang tunai... RM 150.000 utk dia sorang aje hehehehe ...

Friday, June 24, 2011

Kenangan Bersama AC & Saiful Apek

Tengah layan tengok MAHARAJALAWAK final ni tetiba Mak Dara teringat kenangan Mak dara dan adik beradik Mak Dara D'ADZA pernah ke rancangan AC DISINI suatu ketika dulu bersama big boss saiful Apek dan Angah Rajalawak... 

D'ADZA sedang diinterview oleh Abg AC.. ;-)

kakak Mak Dara Adza Yanie sedang menjawab soalan dari abg AC

Mak Dara paling kiri bersama adik adik Mak Adza Tuty & Adza Rina

Abg AC sedang promot album saiful Apek & family.. 

Mak Dara paling kiri hehehe tengah menyanyi bersama D'ADZA dan berduet dengan Boss Saiful Apek..

Dapat bertemu dan masuk dalam rancangan AC DISINI memang antara kenangan termanis dalam hidup Mak Dara.. Abang AC memang sporting dan memang besttttt.. Selama recording episod tu kami memang tak kering gusi dengan keletahnya... Simple the best memory ever hehehe

JOZAN Pasti Jadi Juara MAHARAJA LAWAK Malam Ni =)

Wahhh macam ahlil nujum pulak Mak Dara malam ni. Maunya tak.. Maharaja Lawak Final belum bermula dan akan bersiaran langsung pukul 10 malam karang tapi Mak Dara dah cakap JOZAN yang akan juarai MAHARAJA LAWAK malam ni kan hehehe..Mak Dara cakap macam tu sebab Mak Dara memang minat dengan gandingan hebat Johan dan Zizan ni..


Tak sabar Mak Dara nak tengok persembahan Zizan dan Johan pada pertandingan akhir Maharaja Lawak Malam ni.. Mudah mudahan diorang menang.. Tapi kalah ke menang ke tak kisah ler.. yang penting Raja Lawak dapat mencungkil bakat bakat baru yang bagus bagus bagi mencari pelawak pelawak pada zaman ini kan..

Tapi ini semua pendapat Mak Dara aje yer.. Pada yang meminati peserta yang lain jangan hangenn dengan Mak Dara pulak yer hehehe.. Jom sokong kesemua mereka yer.. Jangan lupa tnton MAHARAJA LAWAK FINAL kejap lagi ye.. Jommmmmm!!!!

Jangan Menulis Bila Dalam Keadaan Marah

Ini berlaku pada Mak Dara hari ini.. hari ini dan semalam beberapa insiden benar benar telah menguji tahap kesabaran dan keimanan Mak Dara.. Pada mulanya semuanya Mak Dara tuliskan segala isi hati Mak dalam entry itu.. Segala kekecewaan.. kemarahan dan segala kesedihan telah mak masukkan dalam entry tu... Namun syukur alhamdullilah.. Mak masih waras dan dapat mengawal perasaan dan emosi mak itu..

Memang jika kita dikaburi dengan perasaan marah segalanya tidak kita peduli lagi asalkan dapat melepaskan segala amarah.. namun mak bersyukur pada tuhan kerana mak masih dapat berfikir dan terus mendelete entry itu.. Ini bukannya satu jalan penyelesaian.. Ia pasti akan menambahkan lagi perbalahan.. 

Mak terima semua ini sebagai satu dugaan dari allah swt.. dan mak redha.. dan alhamdullilah semuanya kembali tenang kini.. Jadi... pada yang mengalami hari buruk "bad day" jangan dan jangan melampiaskan api kemarahan dalam blog atau dimana jua.. kerana kesannya akan terkena pada kita jua nanti.. Tawakal semuanya kepada allah dan banyakkan doa semoga allah dapat melindungi kita dari segala keburukan insyaallah..

V.I.B ~ Very Important Bloggers

Anda seorang blogger? Maka anda adalah VERY IMPORTANT BLOGGER...

V.I.B  ~ Very Important Bloggers Club

ADZA COOKIES & HAMPERS

Haaaaa.... jangan tak tau.. Mak Dara sekarang tengah menjoinkan diri dalam business adik Mak Dara , Adza Tuty.. Business apa? Busines buat hamper raya.. jangan terkejut.. Memang le raya jauhhhh lagi.. Puasa pun belum kan.. Tapi oleh kerana semangat yang berkobar kobar maka kami mula awal hehe.. Nak tengok hamper raya kami? Jap kasi upload hehe..


Code: ADZA HAMPER 1
RM19
1 Bekas Kuih
Kuih boleh dipilih dari 14 jenis

Code: ADZA HAMPER 2
RM49
1 botol kuih Tart Apple
1 botol kuih Sakura
1 botol kuih Black Forest
1 Bakul beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 3
RM85
1 kotak kuih Sakura
1 botol kuih Black Forest
1 botol kuih Brownies
1 Bakul beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 4
RM115
1 kotak kuih Tart Apple
1 kotak kuih Sakura
1 kotak kuih Brownies
1 kotak kuih Black Forest
1 Bakul beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 5
RM 150
1 kotak kuih Tart Apple
1 kotak kuih Sakura
1 kotak kuih Brownies
1 kotak kuih Black Forest
1 kotak kuih Toasted
1 kotak kuih Hawaian
1 Dulang kayu berukir beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 6 (side tepi)
RM 170
1 botol kuih Tart Apple
1 botol kuih Sakura
1 botol kuih Brownies
1 botol kuih Black Forest
1 botol kuih Toasted
1 botol kuih Hawaian
1 kotak kuih Cuscuden
1 kotak kuih Chocolate Oat
1 kotak kuih Hazel Ball
1 Dulang kayu berukir beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 7
RM 200
1 botol kuih Tart Apple
1 botol kuih Sakura
1 botol kuih Brownies
1 botol kuih Black Forest
1 botol kuih Toasted
1 botol kuih Hawaian
1 kotak kuih Cuscuden
1 kotak kuih Chocolate Oat
1 kotak kuih Hazel Ball
1 Dulang kayu berukir beserta hiasan

Code: ADZA HAMPER 8
RM 220
1 Kotak besar kuih Tart Apple
1 botol kuih Sakura
1 botol kuih Black Forest
1 botol kuih Hawaian
1 botol kuih Hawaian
1 kotak kuih Cuscuden
1 kotak kuih Chocolate Oat
1 Dulang kayu berukir beserta hiasan

Haaaaa.... Ok tak.. kalau ada nak tanya atau nak pesan sila silalah ke blogshop kami @ http://adzashop.blogspot.com/ ye hehehe

Jangan terlalu selesa..

Semakin hari berlalu semakin aku memahami akan erti kehidupan.. Mungkin pendapatku berlainan dari pendapat orang lain.. Tapi inilah yang ku rasa...

jangan terlalu selesa dengan apa yang kita ada..
kerana pasti akan ada yang tidak selesa melihat apa yang kita miliki itu..
jangan terlalu selesa dengan kebahagian yang kita kecapi
kerana akan ada yang tidak selesa melihat bahagia yang kita nikmati..
jangan terlalu selesa dengan masa depan..
kerana pasti ada yang cuba mengambil kesempatan untuk mengubahnya...

makanya jangan terlalu selesa sehingga kesemuanya terlepas hilang begitu saja.....

Kawan Makan Kawan

Hati hati dengan spesis seperti ini.. Memang susah nak mengenali mereka mereka ini.. Tapi bila dah terkena baru tahu .. mak dara tahu sebab mak dara baru terkena... Ingatkan kawan tapi sebenarnya musuh dalam selimut... Kenal keluarga.. kenal semuanya tak semestinya kenal hati budinya... Sebaik saja kita leka dia terus menikam belakang tanpa belas kasihannya... Pasti kau gembira melihat aku sengsara.. pasti kau berpesta melihat aku derita.. sesungguhnya tuhan itu maha mengetahui apa yang kau lakukan....

Thursday, June 23, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY


WE FORGIVE..
BUT CAN WE REALLY FORGET...

SPONTANEOUS THURSDAY

Memetik Durian

Haaaaa... Suka makan durian? Mari bersama sama Mak Dara petik durian nak tak... hehehe Sebenarnya idok le nak betul betul pegi petik durian.. Durian pun bukan boleh dipetikkan.. Tapi sebenarnya Mak dara nak cerita pasal blog MEMETIK DURIAN 


Memang cumilllllll sangat blog ni.... Mak Dara tengok ramai "Pencari Durian" dan "Penchenta Durian" di blog adik manis ni. Kalau anda peminat durian moh le terjah ke sana ye.. klik di SINI untuk kesana hehehe

AKU TERINGIN NAK HACK BLOG

Santai Bersama BEN ASHAARI

Haaa kalau nampak header tu dah kompom kompom korang tahu apa maknanya kan... Kali ni Mak nak join segmen AKU TERINGIN NAK HACK BLOG.

Terus terang Mak Dara katakan kalau Mak Dara nak hack blog orang pertama sekali dalam kepala Mak akan hack blog ini..

LEKAT LEKIT GURL STORY

Yup blog Abbyfunny The lekat Lekit Gurl memang bestttt.. Macam macam ada dalam blog adik Suria ni.. Dari cerita kisah hidupnya sebagai wanita, isteri dan bakal ibu hingga ke cerita gossip dan cerita panazz.. Memang bestttt sangat.. Suria juga merupakan antara pemberi sokongan paling kuat pada Mak Dara masa mak mula mula nak aktif semula dalam bidang blogging ni.. Tks Suria... Really appreciate it.. 

Tapi ini hanya le segmen dari BA bukan betul betul nak hack blog si Suria ni ye hehehehehehe. Tunggu apa lagi moh le sama sama memeriahkan segmen terbaru ben ini segmen AKU TERINGIN NAK HACK BLOG.

Projek Baekkk Punya...

Mak Dara sekarang dah jarang jarang.. kadang kadang.. update entry kan.. kalau dulu sehari 3-5 entry tapi dalam seminggu ni nak buat satu entry pun susahhhhh.. Bukan kering idea... bukan... Idea mak banyak lagi ni.. tambah tambah kalau angin meroyan melanda.. lagi banyak benda yang Mak nak tuliskan... 

Kalau nak tahu Mak Dara sekarang tengah join satu Projek Baekkk Punya... Projek ni mengambil masa Mak Dara dari melakukan aktiviti riadah yang lain.. Termasuklah aktiviti berfesbuk dan berblogging.. Memang tak takde masa dan terkejar kejar masa bila dah join projek ini.. Projek apa..... Kejap nak kasi clue..


Haaa sapa dapat teka projek apa yang Mak Dara join ni hehehehe

TNB Hutang Dengan Mak Dara?

Memang terkejut dibuatnya... Memang sangkaanku tepat belaka.. Apa yang tepat? Haa meh mak Dara nak habaq mai.. Dalam minggu lepas orang dari TNB datang kerumah Mak Dara.. Mak Dara cemas jugak ingatkan diorang nak potong api tp bila pikir pikir balik baru aje pegi bayar bil haritu.. Maka Mak Dara pun tanyalah apekehenye diorang datang ushar ushar meter depan rumah Mak Dara tu.. kata salah seorang pegawai TNB tu yang mereka nak tukar meter lama di rumah Mak Dara tu.. Bila Mak Dara tanya kenapa, katanya ada aduan tentang kerosakkan meter.. Maka mak dara dengan separuh faham dan separuh tidak tu membiarkan kedua mereka melakukan tugas mereka.. Setelah selesai mereka bersurai.. Maka bermulalah meter letrik terbaru di rumah Mak Dara ni..

kalau nak tahu bil elektrik di rumah Mak Dara ni tak pernah kurang dari RM250 sebulan.. Nak tahu berapa bil letrik yang Mak Dara terima hari ni setelah menggunakan meter baru? Cetengok dibawah..


Nampak tak?? Haaaa jangan betulkan mata anda.. memang betulll angka tu.. Kini setelah meter baru dipasang bukan Mak Dara berhutang dengan TNB tapi TNB yang berhutang RM709.50 dengan Mak Dara.. Memang tepat sangkaan Mak Dara tentang meter lama tu.. Memang rosak!! Selama 4 tahun Mak Dara tinggal di rumah ni selama itulah kami tertipu dengan meter rosak tu.. So pada kengkawan yang rasa bil letriknya agak tak munasabah bawak bawak le ke TNB dan minta di periksa ye.. Kalau tak naya kita....

Wednesday, June 22, 2011

Kenapa? Why? Apekehe?

Kenapa? Why? apekehe?... memang Mak Dara tak pasti kenapa... kenapalahhhhh Mak Dara malas sangat nak menulis skrip sekarang ni.... Dulu kalau nak tulis sebuah skrip drama hanya ambik masa 3-7 hari aje untuk siapkan.. Tapi job yang terbaru ni dah hampir 3 bulan tergendala.... Nasib baiklah producer drama ni pun sedang sibuk habiskan shooting drama dramanya yang lain.. Kalau tak, kompom dia kasi job drama bersiri ni pada penulis skrip lain... Hmmmm... Tak boleh jadini.. nak kena gi cari ilham... Ilham ni pun satulah.. Mana ntah dia gi menyorok..baliklah ilham oiiiii. hehehe

Teringat lagi masa tulis skrip drama NEK NAK.. perghhhh walaupun siap ada "lawatan" tanpa diundang namun tetap gigih Mak Dara siapkan..


Tak boleh jadini!! Nak kena habiskan jugak drama bersiri 5 episod ni ... Nasib baiklah Mak Dara tulis drama ni bersama adik mak Dara Adza Emie.. Kalau takkkkk... lagi 3 tahun pun belom tentu boleh habiskan... huhu

WORDLESS WEDNESDAY # 3


Wordless Wednesday: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it
doesn’t need any description.

Alaaaa kesiannya dia....

kesian... memang kesian... siapa yang pernah melaluinya pasti tahu bertapa sakitnya .. sakit apa? Sakit gigi.. Ni anak bongsu Mak Dara Adza Isabella baru aje tidur selepas menangis dan meraung sebab sakit gigi.. Memang dah banyak kali cuba bawa dia ke klinik gigi tapi dia punya menjerit mengalahkan orang nak buat major operation maka Mak Dara bawa dia pulang semula kerumah.. tapi malam ni sakit dia menjadi jadi... Air mata tak payah cerita lah.. berjurai jurai haa... 

Adza Isabella (bella)

Bella baru tido..

So tak kira dia nak jerit ke nak nangis tangkap leleh ke.. Esok Mak Dara dan suami nekad nak bawak dia ke klinik gigi jugak.. Harap2 doktor dapat cabut gigi dia tu.. Hmmm kesian anak mama.. harap semuanya ok esok ye sayang....

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK