Saturday, June 30, 2012

AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN

Tiap kali tibanya bulan Syaaban pasti Mak akan terkenang sebuah drama yang mak dara tulis bersama somi mak Martias Ali iaitu drama berjudul ADILFITRI DI BULAN SYAABAN...


Drama ini dilakonkan oleh Joey Daud , Rashidi Ishak dan Shajiry..Mak Dara rasa skrip ini adalah yang paling seronok pernah Mak dara tulis.. Nak nak lagi bila menulis bersama sama somi kann bertambahlah terujanya hehe.. Ada yang pernah menonton drama ini? 

Pada yang belum pernah melihat drama ini meh mak dara ceritakan secara ringkas kisah drama ini ya.. Joey Rashidi dan Shajiry merupakan 3 rakan baik dan tinggal serumah.. Joey seorang yang agak pemalas untuk bekerja lalu dia ke klinik milik Rashidi dan meminta Rashidi memberikan dia MC namun Rashidi mendesak untuk membuat anual checkup terhadap Joey dahulu sebelum dia memberikan Joey MC.. Oleh kerana terlalu malas untuk ke tempat kerja Joey akhirnya bersetuju.. Akhirnya laporan kesihatan Joey diterima dan semua terkejut apabila mendapati bahawa Joey menghidap penyakit kronik dan dijangkakan jangka hayat hidupnya tidak lama saja lagi iaitu dua bulan dari hari itu. Joey sangat sedih mendapat berita itu. Rashidi dan Syajiry berjanji akan menunaikan apa sahaja permintaan terakhir teman mereka itu. Dan joey menyatakan niatnya untuk menyambut raya buat kali terakhir. Joey dibawa pulang ke kampung Shajiry dan Rashidi bersama orang orang kampung mula membuat persiapan olok olok mereka walaupun pada bulan itu bukan bulan ramadhan tetapi adalah bulan syaaban namun semua mahu menunaikan hajat terakhir Joey itu.

Joey menjadi semakin melampau apabila menyatakan bahawa dia teringin rasa bertunang dan shajiry merelakan kekasih hatinya untuk ditunangkan kepada Joey hanya untuk menunaikan hajatnya itu. Namun Shajiry menegaskan kepada kekasihnya itu bahawa mereka akan bersatu semula setelah Joey meninggal dunia nanti. Bukan itu sahaja Joey turut meminta motor baru yang dibeli Syajiry dan macam macam lagi dan semua permintaannya itu ditunaikan oleh Shajiry dan Rashidi walaupun ppada ketika itu mereka mulai bengang dengan sikap joey yang mengambil kesempatan atas sakitnya itu..

Pada pagi hari raya olok olok di bulan Syaaban itu Joey dan kesemua mereka menyambutnya dengan syahdu kerana merasakan ini kali terakhir joey akan meraikan hari raya. Tiba tiba Rashidi mendapat panggilan dari kliniknya menyatakan bahawa laporan kesihatan Joey telah tertukar dengan seorang lagi pesakit yang lain dan mereka katakan bahawa Joey tidak mempunyai sebarang penyakit dan amat sihat sekali. Mereka memaklumkan hal itu kepada Joey namun terlambat apabila Joey sudahpun mengetahui hal itu terlebih dahulu dan telah melarikan motor dan semua hadiah pemberian Rashidi dan Syajiry bersama sama kekasih hati Syajiri.


Memang kelakoar benar Joey, Shajiry dan rashidi membawakan watak mereka masing masing.. Memang seperti apa yang kami gambarkan masa kami menulis skrip drama ini.. Oleh kerana rating dan sambutan yang amat memberangsangkan maka ASTRO RIA meminta Martias menyambung cerita ini ke "AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN 2" yang telah ditulis sepenuhnya oleh Martias Ali dan telah keudara di Astro Ria beberapa tahun yang lalu..

Hmmm bilalah dapat buat lagi cerita komedi raya macam ni lagi ye huhuhu...

Mak Dara Bercamping @ Port Dickson

Pada saat dan ketika anda membaca entry ini pastinya Mak dara telah pun berada di Port Dickson bagi menyertai satu event yang telah dikendalikan oleh somi mak dara Martias Ali dan group MALAYSIAN BACKPACKERS dimana somi mak merupakan president bagi kelab itu hehe. Event itu adalah MBC MEGA GATHERING 2012.
Ini pertama kali Malaysian Backpackers Group buat acara camping.. selalunya kami akan buat event backpacking di dalam dan luar negara tapi akan bermalam di hostel ataupun rumah tumpangan atau homestay namun kali ini yang pertama akan bermalam dalam khemah.. Pastinya meriahhhhhhhh malam nanti.. Dalam perancangan kami malam ni akan buat acara bbq dan macam macam lagi.. Fuhhhh sungguh terujaaaaaa.. 

Namun yang sedih tu kerana Mak dara terpaksalah tinggalkan blog kecintaan Mak Dara ini kerana pastinya susah nak cari line kat tepi pantai tu kan.. Jadi kalau boleh tu boleh le uols tolong tengok tengokkan blog Mak Dara sementara ketiadaan Mak Dara ni ye.. Tenkiuuuuuu sayang korang ketat ketat ;)


Friday, June 29, 2012

Dengan hanya sekali lafaz Irma Hasmie Kini Milik Redza Syah Azmeer

Dengan hanya sekali lafaz, pelakon dan pengacara Irma Hasmie Ibrahim kini sah bergelar isteri kepada pasangannya, Redza Syah Azmeer Dato’ Hj Mohd Radzuan pada jam 3.55 petang tadi.

 Redza Syah Azmeer Dato’ Hj Mohd Radzuan melafaskan akad nikahnya

Selamat pengantin baru Irma dan Redza
pic by www.budiey.com

 Majlis pernikahan mereka telah diadakan di Dewan Persidangan (Dewan Sri Melati) Kompleks Perbadanan Putrajaya, Persiaran Perdana, Presint 3, Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Teringat kembali beberapa pertemuan Mak Dara bersama irma salah satunya ialah pada penghujung tahun lepas di NZ Garden KL. Irma datang bersama teman rapat Mak Dara dan di sana kami berkenanalan.. She is sooooo sweet and so humble and very down to earth..

Mak Dara dan Irma

Pertemuan seterusnya ialah apabila somi mak Dara iaitu Martias Ali telah dijemput menjadi tetamu dalam rancangan ASSALAMMUALAIKUM di saluran TV AL HIJRAH tak lama dahulu yang turut dihostkan oleh Irma Hasmie dengan membincangkan tentang topik "Filem Pendek".
 Somi mak dara (dua dari kiri) sedang ditemuramah 
dan dihujung kanan sekali ialah Irma bertudung pink ;)

Tidak lama dahulu Irama juga pernah berlakon dalam salah sebuah drama bersiri 26 episod hasil skrip oleh Mak Dara yang berjudul BIAR RAHSIA yang ditayangkan di RTM1 yang telah diterbitkan oleh David Teoh dan Metrowealth dan telah diarahkan oleh Ahmad Idham itu.

barisan pelakon drama BIAR Rahsia


Memang mantap lakonan Irma dalam cerita ni.. memang seperti apa yang mak dara bayangkan tatkala sedang menulis skrip drama ini.. Semoga dapatlah bekerjasama lagi dengan Irma pada drama drama mak dara yang akan datang mudah mudahan ye..

Apa apapun Selamat pengantin Baru dan sekalung tahniah diucapkan kepada Irma dan juga pasangannya Rezza semoga jodoh mereke kekal hingga ke anak cucu amin..


Jom Kenali Silent Reader Ini..

 As salam.. Semalam Mak Dara ada mengadakan satu segmen bertajuk  Saya Seorang Silent Reader. Tapi Saya Suka Baca Blog Awak. Fuhhh tak sangka juga Mak ramai juga yang menjadi silent reader seperti Mak Dara ini.. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan Mak Dara menjadi silent reader apabila singgah di blog blog anda. Namun mak dara nak tekan kan disini iaitu bila kami tidak meninggalkan komen atau jejak itu tidaklah bermakna kami tidak hargai, sukai atau membaca entry entry di blog anda oh tidak... Kami amat hormati hargai dan suka blog blog anda namun sifat pemalu kami aje membuatkan kami menjadi silent reader dan low profile.. orang putih kata shy shy cat gitu hehehe.


Ok apakata jom kita berkenanalan dengan geng  silent reader mak ni jom!!

5)http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/2012/06/segmen-saya-seorang-silent-reader-tapi.html
6)http://putributterflypunyablog.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
7)http://emmaeema.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
8) http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
9)http://betakupu.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
10)http://msvelentine.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
11) http://watdehack9.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
12) http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
13) http://www.anisempoi.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
14) http://lokmanramli.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
15) http://ceriteranurifa.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
16) http://etyhanafiah.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
17) http://umikasum.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html

Jom le saling terjah menerjah.. boleh juga dapat kenalan baru dan dapat meraapatkan ukhwah antara kita jommmmm..

Jumaat Yang Terindah

Salam Jumaat bagi semua teman Mak Dara yang dikasihi.. 
Di pagi Jumaat yang mulia ini marilah kita sama sama mencari keberkatan dariNya  dan semoga Jumaat ini menjadikan kita seorang hamba Allah yang lebih bertaqwa .. Haaa amacam boleh masuk rancangan Ustazah Pilihan tak untuk musim akan datang heh.. Mak Dara ni asyik dengan entry meroyan aje sesekali nak juga membuat entry yang sebegini.. maybe dah ramai yang tahu kelebihan hari Jumaat ni,tapi mungkin juga ramai yang belom tahu.Jadi,tak salah jika Mak Dara nak cerita sikit apa kelebihan penghulu segala hari ni ye..

(cantik tak tulisan tangan Mak Dara ;)

1Berlakunya hari kiamat.
 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
 Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
 3. Penghulu segala hari.
 Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.
 5. Kebaikan dengan memotong kuku.
 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”
 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
 Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.
p/s: bagi kaum lelaki selamat mengerjakan solat Jumaat ye..

Thursday, June 28, 2012

Saya Seorang Silent Reader.. Tapi Saya Suka Baca Blog Awak

Pasti ramai yang pernah dan selalu menjadi silent reader di beberapa blog yang anda selalu lawati. Mak Dara salah seorang daripada kumpulan itu. Kenapa jadi silent reader? Banyak faktor boleh menjadikan seseorang itu hanya datang dan baca entry entry di sesuatu blog namun tidak meninggalkan sebarang komen atau jejak.. 

Antaranya kadang kadang tiada idea untuk meninggalkan komen.. Kadang kadang isu yang ditulis di entry itu yang kita kurang faham. Ada juga kes dimana malas untuk tulis verification words, ada yang rasa segan dan kerdil untuk tinggalkan komen di blog blogger otai haa macam macam faktor menyumbang seseorang blogger untuk menjadi silent reader ni... Tapi itu tak bermakna kita tak pergi melawat ke blog blog yang lain betul tak .. Maka hari ni entry ini khas untuk para blogger yang sering menjadi SILENT READER.. Jom sertai segmen ringkas Mak Dara ni jom...

1) Buat satu entry bertajuk :
Saya Seorang Silent Reader. Tapi Saya Suka Baca Blog Awak
2) Tepek header blog Mak Dara tu
3) listkan 5 blog yang sering anda kunjungi namun jarang tinggalkan komen/jejak
(silent reader di blog itu)
4) Dah selesai letakkan link url anda di komen di bawah
(tarikh tutupnya ialah 12 tengah malam 28hb Jun 2012)

Harap harap nanti ada yang baca entry kita kali ini tahu lah yang kita selalu skodeng ke blognya selama ini dan mungkin boleh mengeratkan lagi silaturahhim antara kita ya..



Senarai Peserta Segmen Ini
5)http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/2012/06/segmen-saya-seorang-silent-reader-tapi.html
6)http://putributterflypunyablog.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
7)http://emmaeema.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
8) http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
9)http://betakupu.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
10)http://msvelentine.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
11) http://watdehack9.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
12) http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
13) http://www.anisempoi.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
14) http://lokmanramli.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
15) http://ceriteranurifa.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
16) http://etyhanafiah.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html
17) http://umikasum.blogspot.com/2012/06/saya-seorang-silent-reader-tapi-saya.html

Terima Kasih kerana sudi join segmen Mak Dara ini ya.. Nantikan entry istimewa dari Mak Dara esok pagi... tatatititutu hehehe


BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI

Assalam duhai teman.. 
Bersama lagi kita dalam slot BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI.. Blogger mana pula yang menjadi pilihan Mak Dara hari ini? Meh Mak Dara khabor kan dan marilah kita berkenalan dengan beliau ye.. Blogger pilihan Mak Dara hari ini ialah.. tadaaaaaa...


Mengenai Blogger BIAR HATI BERBICARA

GenderFemale
IndustryGovernment
Occupationsecretary
LocationPutrajaya, Malaysia
IntroductionMenulis bukan kerna nama
On Blogger          since October 2009 

Khabarnya pemilik blog  BIAR HATI BERBICARA kurang sihat sekarang.. Moh le kita ramai ramai melawat blog beliau dan sama sama doakan semoga beliau cepat sembuh ye. Klik di SINI untuk ke sana hehe.

P/S: Kepada adik semoga cepat sembuh ya.. Dan terima kasih atas entry adik yang sungguh sungguh sweet itu.. bertambah kemang semangkuk dua tiga mangkung mak dara jadinya tatkala membaca entry itu.. Mak Dara bukannya otai masih lagi baruuuu dalam dunia blog ni hehe tp tks for ur lovely words.. u make my day ;)




Wednesday, June 27, 2012

Man Pos Masuk Kampung


Waduhhhh sebuah drama komedi hasil skrip somi mak dara, Martias Ali yang bertajuk  Man Pos Masuk Kampung kini sedang ditayangkan di ASTRO WARNA pada tika dan saat ini.. Baru je mula dalam sepuluh minit gitew.. Drama ini dilakonkan oleh Man Maharajalawak , Serina Redzuawan, Yatt Hamzah dan ramai lagi..

Teringat kenangan Mak Dara dan band D'ADZA yang dulu sama sama shooting drama ni untuk lagu tema drama ni hehe.. tapi time tu mak belum "berhijrah" lagi huhuhu

 dari kiri Mak Dara(belum berhijrah) Adza Yanie, Man, Adza tuty & Adza Rina

Mak Dara dan Serina di rumah Mak Dara minggu lepas ;)

Kalau free free tu tonton lah ye..

Demam Instagram

Kejap kejap klik klik klik.. kejap kejap snap snap snap.. Nak makan snap gambar makanan.. Nak minum ambil gambar gelas minuman.. nak jalan jalan ambik gambar shoping mall waduhhh memang dah demam Instagram benor mak dara sekarang hehehe.. 


"Instagram" ni khas untuk pengguna Apple products or smart phone.. Dia khas untuk kongsi gambar.. Tapi memang best sangat sangat! Meh Mak Dara share sikit gambor gambor instagram Mak Dara ye hehe..




 mug peberet hadiah dr bff mak dara ;)





Haaaa macam macam gambor kan yang mak ambik dan gunakan instagram ni dari gambar muka sendiri, gambar family, ke makanan sampai le kasut hehehe boleh naik meroyan bila melayan instagram ni hehe.. Kalau nak tengok gambar meroyan mak yang lain boleh le ke laman instagram mak ye just search adzairdawati ok..


Anda ada instagram? letak le link di komen box di bawah ni boleh le mak search anda dan terjah nengok gambor instagram anda pulak ;)


BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI

Assalam duhai teman.. 
Rasanya agak lama juga kan Mak Dara tak buat entry ""BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI" di mana setiap hari Mak Dara akan memilih seorang blogger atau lebih dan higlightkan dan promotekan di satu entry istimewa. Blogger pilihan Mak Dara boleh terdiri dari blogger blogger baru.. blogger blogger lama, follower mak dara, pengomen blog Mak Dara.. Blogger yang menyentuh hati mak dara dengan komen komennya yang sungguh touching.. blogger yang ada membuat entry istimewa untuk Mak Dara dan macam macam lagi kriteria boleh membuatkan Mak Dara memilih mereka untuk menjadi BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI.. 


Pada hari ini Mak Dara telah memilih adik SUE dan blognya SUE LOVELY HAND sebagai BLOGGER PILIHAN MAK DARA HARI INI.. 



Adik Sue ni memang sanagt sweet apabila membuat entry mengenai segmen yang Mak Dara adakan beberapa hari lepas iaitu segmen Ini Link Saya.. Sila Promote! sedangkan mak tak minta pun peserta buat sebarang entry, follow blog mak atau apa apa pun cuma yang perlu letakkan aje url di kotak komen dan mak akan promote blog para peserta .. So bila Sue buat entry terasa terharu dan mak rasa amat dihargai sekali hehe


Terima kasih ye dik kerana sudi buat entry istimewa untuk Mak Dara di blog Sue itu ya.. Sweet sangatttt ;) Ok jom terjah ramai ramai ke blog Sue @ http://suelovelyhand.blogspot.com/ jommmm!!! 
Hmmm siapa bakal mak pilih untuk jadi BLOGGER PILIHAN MAK DARA esok ye.. mungkin juga anda.. insyaallah tungguuuuuuuuu 


Monday, June 25, 2012

Nak Beli Baju Raya Awallll Tahun Ni.

Di tengah malam macam ni pasti yang ramai dah terlelap ada yang tengah layan tengok TV tapi mak... haaaaa mak dara tengah dok search online shop untuk beli baju raya.. 

Haaaa jangan heran jangan terkejut.. Angin meroyan mak pun tak datang malam ni mak memang dalam keadaan waras malam ni hahaha.. Cuma tahun ni mak dara agak sibuk dengan menulis beberapa skrip drama terbaru yang akan bermula minggu depan sehinggalah bulan ogos nanti maknanya nak raya baru kerja mak dara siap.. Makanya tahun ni mak berazam nak beli baju raya awalllll... Memang awal bebenor sebab puasa pun belum mula mak dah pegi cari baju raya hahaha... Takpe biar cepat takut nanti terburu buru pula kannnn...Cuma agak konfius nak warna tema apa tahun ni..

Tahun 2009 tema warna MERAH, tahun 2010 warna GOLD dan HITAM dan tahun lepas warna KELABU

Aidikfitri 2009

Aidilfitri 2010

Aidilfitri 2011

Apalah gamaknya warna tema mak tahun ni ye.. Rasa macam nak kaler turquoise aje hehe.. Namun rasanya tahun ni lebih bermakna dan agak berbeza juga untuk Mak Dara kerana pada tahun ini Mak Dara akan beraya bersama imej baru.. Imej "penghijrahan" mak dara ini.. So tahun ni kena masukkan selendang atau tudung dalam list pakaian untuk baju raya.. waduhhh tak sabar pulak nak raya hehe


Ini Link Saya.. Sila Promote!

Hari ni Mak Dara nak cuba promote blog uols .. Kali ini merupakan kali ke 3 mak adakan sesi promote mempromote ini.. Bagi yang belum sertai boleh le join.. Bagi yang dah join boleh join lagi takde masalah... Bagaimana nak sertai? Senang aje tak perlu buat entry.. tak perlu nak follow blog mak.. tapi kalau yang dah sedia ada folow tu jangan le unfollow mak pulak ye hehe.. 

Nak sertai? Senang aje Tinggalkan url link anda di komen box di bawah.. Dan Mak akan masukkan dalam senarai list di bawah entry ni. Terbuka hanya sampai pukul 6:00 petang aje..Tapi kalau mak rajin mak akan lanjutkannya ye hehe.. Ok namun satu aje syarat untuk menyertai ini.. semua yang join diminta untuk terjah menerjah ke semua blog yang bakal mak senaraikan ok. Harus terjah tau! Selain mak promot blog anda sambil sambil tu blog anda diterjah dan menerjah.. kan banyak kebaikkan boleh diperolehi selain trafik, boleh juga mendapat kenalan baru ye dak .. Ok jom mulakan

21) http://flavorness.blogspot.com/
22) http://inassyuhaidah-mystory.blogspot.com/
23) http://hadifar-fyda.blogspot.com/
24) http://permataperjuangan.blogspot.com/
25) http://damaipeace.blogspot.com/
26) http://aniswany.blogspot.com
27) http://flavorness.blogspot.com/
28) http://inassyuhaidah-mystory.blogspot.com/
29) http://hadifar-fyda.blogspot.com/
30) http://suelovelyhand.blogspot.com/
31) http://idazaidi.blogspot.com/
32) http://maszull.blogspot.com/
33) joel-leslie.blogspot.com
34) http://zamani84.blogspot.com/
35) http://damaipeace.blogspot.com/
36) http://mymatatajam .blogspot.com/
37) http://permataperjuangan.blogspot.com/
38) http://hatyhaqjiwa.blogspot.com

Kini tepat jam 6 petang maka masa telah tamat.. 
Terima kasih kepada 37 blogger yang sudi join ye.. Saja je mak nak try buat dalam masa yang singkat .. nanti nanti buat yang lama sikit ye hehe.. Saja nak test tengok Ok seperti yang telah termaktub kini masanya untuk acara terjah menerjah!! semoga ukhwah terjalin antara kita ye...


Sunday, June 24, 2012

Sangap Sangat Ke??

Malam ni mendidih didih hati Mak Dara dibuatnya.. Maunya tak mendidih bila seharian menghabiskan masa bersama anak anak dan tiba malam buka blog Mak Dara terjumpa ini di kotak shoutbox Mak Dara..


Sangap Dara Ketat?? Kenapa Melampau Sangat! Melampau benar sampai sanggup tulis macam ni di shoutbox Mak Dara ni!!!!! Siapa lah yang tulis ni..!!! Tak tahukah bahawa yang membaca blog Mak ni terdiri dari pelbagai peringkat umur.. Budak budak dan pelajar sekolah pun ada.. Ini tulis pakai lutut agaknya sampai urat ke otak tak digunakan langsung!!!!

Mak Dara dah dapat dah Unique ID dia iaitu 1551513314.. boleh ke kita trace siapa yang tulis dengan gunakan Unique ID ni ek..? Atau ada sesiapa yang boleh tolong ajarkan Mak untuk block je mangkuk tingkat ni?



Hmmm kenapa kotor sangat otak itu bila nampak perkataan Mak Dara atau Dara mesti nak kona..! mesti nak fikir benda lucah sampai sanggup tulis benda macam ni di blog mak?! Kenapa sempit sangat pemikiran tu! Masyaallah......

(maaf atas kata kata kasar mak pada entry ni ye tapi memang gerammmmmmmmmmmm sangat2 tuhan aje yang tahu...)


S.I Yummy Cheese Powder Memang Power!!

Assalammualaikum duhai teman.. 

Haaa ini adalah "Entry Sponsor" . Entry Sponsor bermakna entry yang disponsor oleh teman atau juga pihak usahawan kepada Mak Dara dan Mak Dara akan promote bahan jualan mereka di blog Mak Dara ini uwahhh memang suka tau bila dapat produk untuk dicuba nak nak lagi produk itu adalah produk makanan.. I LOVE FOOOOOD! hehehe. Sebelum Mak Dara review produk CHEESE POWDER ini Mak ingin berterima kasih kepada adik Muhamad Razeef Che Shamah yang sudi sponsor produk jualannya iaitu S.I Yummy Cheese Powder yang telah diposkan kepada Mak Dara tak berapa lama dulu.. 

 Bungkusan CHEESE POWDER yang diterima Mak Dara
CHEESE POWDER

Mak Dara kalau ke KFC makanan yang wajib mak makan selain dari ayamnya ialah CHEEZY WEDGESnyaa.. kenapa? sebab cheese yang terdapat pada wedges itu.. Tapi tiap kali makan pasti rasa macam tak cukup aje cheesenya.. Dan terujaaaa nya mak dara mengetahui bahawa ada teman FB mak yang menjual S.I Yummy Cheese Powder yang sebijik macam yang dijual di KFC tu.. Bertambah terujaaa bila adik Razeef menghubungi Mak Dara untuk mak dara test produknya itu. Apa lagi Mak Dara pun cobalah.. Dan hasilnya.... Tadaaaaa...



Haaaa itulah hasilnya wedges yang Mak Dara masak di letakkan sekali S.I Yummy Cheese Powder ok tak plating Mak Dara itu. Mak pun nak juga rasa rasa ala ala macam Masterchef tu kan hehe.. Memang mudahhhhh benar nak buat cheezy tu cuma tambah air panas, kacau dan siap!!! Terus terang Mak dara katakan bahawa S.I Yummy Cheese memang sedapp dan powerrr sebijik macam yang dijual di KFC tu tapi yang best boleh dibuat dirumah..

Berminat nak dapatkan S.I Yummy Cheese Powder? Anda boleh hubungi adik Muhamad Razeef Che Shamah  hotline 0122054844 atau di FB page ini @S.I Yummy Cheese Powder ye dan harganya ‎satu paket 200g berharga RM10.



p/s: jika ada yang berminat untuk masukkan produk anda dalam "entry sponsor" boleh hubungi mak dara @mrs_martias@yahoo.com ;)

Saturday, June 23, 2012

Selamat Tinggal "Isteri Isteri Terdesak"

"Isteri Isteri Terdesak" atau dalam bahasa Inggerisnya "DESPERATE HOUSEWIFES" bakal menayangkan episod terakhirnya tak lama lagi.. Waduhhh dah hampir bertahun tahun Mak Dara mengikuti rancangan ini sejak dari musim pertama hingga ke musim ke lapan dan macam tak percaya aje yang drama ini akan tamat pada hari Jumaat hadapan.


Dan bersempena dengan tamantnya rancangan ini saluran STARWORLD telah mulakan rancangan "DESPERATE HOUSEWIFE MARATHON" Coundown To Finale yang bermula pada hari ini yang menayangkan semua episod musim ke 8 dan mak antara yang tidak lepaskan peluang tercongon di depan TV menonton marathon ini...


Dah banyak episod mak tonton hari ini.. Bagus jugak ada ulangan semua episod ni dapat lah mak dara menonton episod episod yang mak terlepas tonton tu hehe.

Barisan pelakon Desperate Housewife bersama MARCH CHERRY
memenangi Golden Globe Award

March Cherry adalah creator , penulis dan eksekutif producer bagi rancangan hebat ini. Suami Mak Dara berkesempatan bertemu dengan Marc Cherry semasa beliau telah menjadi satu satunya peserta yang mewakili Malaysia bagi menghadiri Screen Writing Expo yang bertempat di Los Angeles pada tahun 2006 yang lalu..

Somi Mak Dara Martias Ali bersama Marc Cherry

Semasa dalam Screen Writing Expo itu Marc Cherry menceritakan bagaimana dia mendapat idea untuk rancangam DESPERATE HOUSEWIFE itu.. Katanya satu hari dia pulang kerumah ibunya dan di sana dia melihat ibunya setiap pagi dan setiap hari pasti akan bertemu dengan para jiran jirannya dan mulai bergossip antara mereka dan mereka juga saling bantu membantu antara mereka maka lahirlah DESPERATE HOUSEWIFE!!!! memang kreatifffkannnnn....

Namun sayangnya setiap yang bermula pasti akan berakhir dan masanya untuk kita ucapkan selamat tinggal kepada DESPERATE HOUSEWIFE pada Jumaat nanti.. Hmmmm habis ni mak dara tak tahu lah nak tengok cerita apa lagi huhu.. Anda bagaimana? Ada yang suka dengan cerita ini?


Award Terjah MakLady of the Month





Haaaaa amacam Mak Lady.. Ok tak entry mak dara yang di ambang kemeroyanan yang melampau ini hahahahaha. Ok semua kawan kawan jom le join contest "Award Terjah MakLady of the Month" yang menariks tertariks ini.. Untuk join sila klik di SINI ye.. all the best semuaa...


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK