Friday, January 31, 2014

MENCARI DATIN


Assalam duhai teman.. Haaa apa kena dengan mak ni tup tup nak cari Datin pulak kan? Kenapa tak cari Dato saja betol tak? Opss karang ada jugak periuk belanga yang terbang melayang layang nanti hehe.. Kisahnya begini.. Baru baru ini Mak Dara bersama somi Mak Martias Ali baru sahaja selesai menulis sebuah skrip drama bertajuk MENCARI DATIN . Drama ini merupakan hasil karya skrip Mak Dara yang ke 70. Cerita ni cerita komedi.. Haaa memang peberet genre Mak Dara untuk menulis cerita yang lawak lawak ni. Bila dah dapat genre yang kita suka dan minat apalagi... Mak dara dapat habis menulis skrip drama ini dalam masa 17 jam sahaja non stop!!! Haaa ini antara record terbaru Mak dara sejak menulis selama 18 tahun ni hehe.. Selalunya kalau menulis sesuatu skrip drama ambil masa sekurang kurangnya 5 hari ke 2 minggu atau lebih.. Entah le kali ni boleh pulak buat tak sampai satu hari hehe.. Ok moh Mak Dara kongsikan sedikit sinopsis dan jalan cerita drama MENCARI DATIN ni ya..


Skrip Ke 70

Tajuk: MENCARI DATIN

Durasi : 60 minit
PRODUKSI: PENTAS WAYANG SDN BHD
PRODUSER: TS JEFREY
Idea Asal : MARTIAS ALI
SKRIP: Adza Irdawati Adenan & Martias Ali
SIARAN : TV9 (mungkin akan ditayangkan pada hujung feb 2014 nnt)

SINOPSIS MENCARI DATIN

Razak awal 50an, seorang ahli peniagaan yang berjaya. Mempunyai dua orang isteri iaitu Saleha (40an) isteri tua dan Maria (awal 30an). Perkara yang menarik dalam kehidupannya bila mana kedua isterinya saling hormat menghormati dan memahami dunia bermadu.  Razak mempunya seorang anak perempuan  bernama Junaidah berusia dalam 20 an hasil perkahwinannya dengan Saleha dan seorang anak lelaki berusia 8 tahun hasil perkahwinan dengan isteri kedua. 

Razak begitu taat pada jadual rumah tangga dan tidak pernah mengabaikan giliran untuk bersama isteri pertama dan kedua. Segalanya begitu sempurna bagi Razak.
Namun segalanya mula berubah bila mana Razak menerima satu surat untuk di isi sebagai syarat bagi mendapatkan status Dato’  dari sebuah istana negeri.  Razak merasakan itu merupakan satu penghormatan kepada dirinya dan menambah kekuatan profile syarikat yang di milikinya itu. Berita itu kemudian sampai ke pengetahuan Saleha dan Maria.

Saleha terus merasakan bahawa tidak lama lagi dia akan bergelar Datin.  Saleha mulai berubah dari segi pakaian, perwatakan serta percakapannya.  Junaidah menjadi mastermind untuk groom ibunya sebagai persediaan untuk menjadi seorang Datin. 

Perbuatan Saleha itu menyebabkan Maria mulai merasa meyampah pada madunya itu. Saleha merasa yang dia kini mempunyai kelebihan berbanding dengan isteri mudanya. Perbuatan Saleha menyebabkan Maria mulai tertekan.
Wani  (20an) adik kepada Maria mulai menghasut Maria supaya kakaknya itu mendapat gelaran datin.  Wani menyuruh Maria memujuk Razak untuk menceraikan isteri tuanya. Persengketaan antara Maria dan Saleha akhirnya tercetus. Masing-masing mencari jalan  supaya Razak declare siapa yang harus mendapat title Datin.

Kini keharmonian kehidupan bermadu Razak mulai bergoncang.  Razak tahu bahawa Saleha yang layak mendapat pangkat datin kerana ia adalah isteri yang pertama. Namun Razak juga amat menyayangi Maria.

Saleha mulai berjinak-jinak dengan group datin yang sering ke sebuah kelab Pocho-Pocho.  Saleha mengaku yang dia adalah Datin Saleha.  Tanpa dia sedari ada seorang yang menyamar menjadi  Datin yang cuba mengambil kesempatan untuk menipu datin-datin di kelab itu. Salehater pengarauh dan melabur dalam satu projek dengan dangan jumlah wang yang banyak.

Maria pula semakin gilakan glamor. Dia seriang menawarkan diri untuk menjadi peanung di beberapa acara amal.  Maria menjadi semakin sibuk.Razak semakin kusut dengan perangai kedua-dua isterinya. Lantas dia banyak menghabiskan masa dengan Qasih, setiausaha di pejabatnya. Satu hari Saleha di jemput ke satu majlis amal di mana Maria menjadi penaung. Saleha mulai memecah tembelang dengan menatakan bahawa Maria bukan datin. Pergaduhan dan tarik rambut berlaku di hadapan pihak media. Suasana menjadi kecoh.

Keesokan harinya kedua-dua mereka berada di dalam penjara kerana membuat kacau.  Razak datang untuk menjamin mereka berdua. Razak kemudian memberi tahu bahawa dia tidak terpilih untuk mendapat gelaran Dato dankerana kesibukan mereka berdua mengejar title Datin, Razak telah mengahwini Qasih sebagai isteri ketiganya.

Setahun kemudian Razak mendapat gelaran Datuk bila mana Junaidah melahirkan cucu mereka yang pertama. 

Amacam ok tak citer ni hehe.. Drama ini akan diterbitkan oleh penerbit TS JEFRY dan syarikat PENTAS WAYANG PRODUCTION SDN BHD dan bakal menjalani penggambarannya tak lama lagi.. Doakan semoga shooting ini berjalan lancar dan dipermudahkan ye..

Jom terjah ke Blog / senarai drama yang pernah Mak dara hasilkan http://adzairda.blogspot.com/2014/01/drama-mencari-datin.html


Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda


Syukur alhamdullilah Mak Dara antara pemenang GA Giveaway Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda yang dianjurkan oleh Blogger Mialiana . Dan hadiah telah selamat sampai ke rumah Mak Dara . Dan apalagi Mak Dara teruslah mencuba EPHYRA.. 

Tak kira remaja, tua atau muda jika bergelar wanita pasti akan menitik beratkan tentang kecantikkan dalaman dan juga luaran betul tak? Dan Mak Dara tak terkecuali dari golongan itu. Walaupun bukan nak cantik untuk tontonan ramai namun nak juga kelihatan cantik untuk suami kann.. Mak Dara telah menggunakan pelbagai jenis produk kecantikan sebelum ini yang jenis pil, jenis cream, jenis minum semuanya Mak Dara dah cuba namun kebanyakkannya tidak mendapat hasil yang memuaskan. Sehinggalah Mak Dara menggunakan produk EPHYRA ini....

EPHYRA adalah produk AWET MUDA ~ KOLAGEN + 8 ANTIOKSIDA terbaik. Kolagen untuk MEMPERBAHARUI, anti-oksida untuk MELINDUNGI.

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda


(mak dara nak feeling ala ala memey jap ahaks :)

KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT EPHYRA

✔ Sesuai untuk lelaki dan perempuan
✔ Anda dapai merasai kesan dalam 10 hari
✔ Menggunakan gabungan anti-oksidan terhebat didunia
✔ Merawat serta mencegat jerawat
✔ Wajah cerah berseri tanpa perlu SUNTIK
✔ Mengecilkan liang roma
✔ Mencegah kedutan dan kekenduran pada kulit
✔ ALTERNATIF kepada SUNTIKAN VITAMIN C dan GLUTATHIONE
✔ Menghilangkan tompok hitam dan parut
✔ Kesan pencerahan yang menakjubkan
✔ Meningkatkan fungsi setiap sel & melambatkan proses penuaan
✔ Mencegah kerosakan KOLAGEN
✔ Meningkatkan daya ketahanan badan
✔ Rambut dan kuku menjadi lebih sihat
✔ Melindungi daripada sinaran UA-B
✔ Menyembuhkan luka dan mencegah parut
✔ Badan menjadi lebih sihat dan bertenaga


Setelah memakai produk Ephyra ni .. warna kulit muka mak dara nampak lebih sekata takde lah nampak satu bahagian putih satu bahagian agak gelap terutamanya di bahagian bawah mata.. Ephyra memang mampu untuk menghilangkan tompok hitam dan parut terutama parut jerawat.  Yaaa kalau dah nama perempuan tu memang tak boleh lari dari masalah jerawat kan.. Tambah tambah lagi bila tiba hari yang "tertentu tu". Ha tangan pun mula lah gatal nak picit picit jerawat tu kan dan akhirnya meninggalkan parut jerawat. Dan itulah yang berlaku pada Mak Dara namun setelah menggunakan EPHYRA alhamdullilah parut dan tompok hitam itu mulai pudar dan hilang. 


Dan ramai kawan dan saudara katakan yang  kulit Mak Dara sedikit cerah dari sebelumnya.. Ohhh memangggg berbaloi baloi pakai produk ni...Pada yang inginkan kulit yang putih , gebu dan flawless.. tak perlu lah nak jalani suntikan atau laser bagai.. Gunakan produk EPHYRA anda akan dapat hasil yang

Thursday, January 30, 2014

Jom Sihat Bersama MizFits Fitness!


As salam duhai teman. Rasanya rata rata semua dah tahu tentang sepupu Mak Dara Sarimah Zainul yang  telah membuka sebuah gym kan.. Dan Gym yang dimaksudkan ialah MIZFITS FITNESS .


Pada hari ini MIZFITS FITNESS akan mengadakan dua buah kelas iaitu KELAS BOLLYWOOD BELLY DANCING dan KELAS ZUMBA SENTAO dan jadualnya adalah seperti dibawah..

TARIKH
30hb Januari 2014

KELAS BOLLYWOOD BELLY DANCING
Masa:7.30 ptg to 8.30 mlm 

Kelas Zumba Fitness
Masa: 8.40 mlm to 9.40 mlm 


Walk in fees RM 15

Alamat Mizfits Fitness

Block F-03-11,Pusat Komersial Setapak, 

Jalan Taman Ibukota, Taman danau Kota, 

53300 Kuala Lumpur, Malaysia
(berhadapan FESTIVAL CITY)


Jadi pada yang tinggal di kawasan berdekatan tu jom lah join kelas ZUMBA ini Ya! Mak  Dara turut akan berada di sana untuk Berbelly Dancing dan juga untuk berZumba!!!Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi 0142335336 / 0122792906 .

P/S : Bagi yang berminat untuk menjadi ahli dan join membership boleh klik di SINI @ http://www.bicaramakdara.com/2013/12/gym-mizfits-fitness-dan-pakej-yang.html untuk mengetahui pakej pakej yang ditawarkan!


Hubungi MIZFITS FITNESS di talian 03-4144 2014 untuk keterangan lanjut!


Wednesday, January 29, 2014

WW : OH DRAMA POJAAN HATIKU






Berdebar Untuk Ke TV AL HIJRAH


Waduhhhh dari semalam dok pusing kanan pusing kiri.. golek sana golek sini.. Tak boleh nak lelap.. Al kisahnya sebab hari ini Mak Dara dan adik Mak dara Adza Emie harus pitching/bentangkan dua buah proposal rancangan di TV AL HIJRAH. Kedua dua buah rancangan itu bercirikan islamic program.. Dan program rancangan yang bakal kami bentangkan nanti ialah sebuah rancangan masakan bertajuk SANTAPAN SUNNAH dan sebuah lagi program senaman dan kesihatan bertajuk RIADHAH MUSLIMAH..

#pic wanita extract from google

Ya pada tahun ni mak dara berazam untuk menumpukan kepada penulis drama dan rancangan yang lebih bercirikan islamik . Mak Dara sebenarnya ada sedikit fobia untuk public speaking.. Kalau nak bentangkan apa apa atau bercakap depan orang ramai secara formal memang kompom akan menggigil je satu badan dibuatnya..  Tapi kalau nak bersembang nak huhahuha tu memang takde masalah.. Memang pelik naw naw perangai mak dara ni kan.. Entahle bila boleh sembuh dari fobia ni aduh.. Nasib baiklah hari ini Mak Dara ditemankan oleh adik Mak Dara Adza Emie bersama sama Serina Redzuawan (anak chef wan)..

Ok lah Mak Dara harus siap siap dan harus berada di TV AL HIJRAH pada pukul 3 petang ini. Doakan agar semua berjalan lancar dan dipermudahkan ye insyaa allah..


Tuesday, January 28, 2014

Zamir Juara Masterchef All Star 2014


Seramai 10 orang selebriti dan 10 bekas peserta kegemaran musim terdahulu telah berperang dengan hidangan pembalasan dalam MasterChef Malaysia All Stars 2014. Dan di Finale pertarungan sengit telah berlangsung antara Zamir dan Celina Khor. Semua penonton tertanya tanya siapakah antara mereka yang akan menjadi JUARA kerana kedua dua finalist memang terbukti pandai masak!

Zamir dan Celina Khor menanti keputusan 
siapakah juara MASTERCHEF ALL STAR

Zamir

Celina Khor


Di saat menanti keputusan siapakah bakal menjadi juara Masterchef, hati kecil Mak dara mengharapkan agar Celina menang ini kerana telah dua kali dia berada di finale namun Mak Dara juga berharap agar Zamir menang kerana beliau memang benar benar pandai masak dan kelihatan seperti seorang chef profesional.

Saat Chef mengumumkan bahawa ZAMIR adalah
pemenang MASTERCHEF ALL STAR 

Akhirnya Zamir telah diumumkan sebagai Juara Masterchef All Star 2014!!! 



Zamir dipeluk ibunya sebaik dinobatkan sebagai pemenang

TAHNIAH ZAMIR!

Tahniah Zamir!!!! Atas kemenangan merangkul gelaran Juara Masterchef All Star 2014! Semoga terus bersinar di dalam dunia masakan.. Harap satu hari nanti ada "Zamir cooking show " .. mana tahu kan.. apa apapun tahniah juga kepada Celina kerana berada di peringkat finale sebanyak 2 KALI! You are awesome girl!! Tak sabar untuk menonton rancangan Masterchef musim baru...


Fenomena Guess The Emoji



Aduh , selepas bosan dengan game Candy Crush. Sekarang Mak Dara dihantui dengan bunyi baru. Ting ting ting.. Itulah game terbaru GUESS THE EMOJI! 

Tolong, satu rumah Mak Dara tengah gila dengan game ni..


GUESS THE EMOJI

Mak dara bersama adik angkat Mak dara Shazroul
tengah teka meneka game GUESS THE EMOJI ni..



Korang semua dah dekat level berapa??


Monday, January 27, 2014

JOM ZUMBA !!


As salam duhai teman. Rasanya rata rata semua dah tahu tentang sepupu Mak Dara Sarimah Zainul yang bakal membuka sebuah gym kan.. Dan Gym yang dimaksudkan ialah MIZFITS FITNESS . Gym  ini bakal beroperasi di sebuah shoplot di Star Parck City sebagai lokasi perniagaan . 


Setelah berbulan bulan proses renovation dan akhirnya semuanya telah siap sepenuhnya. Amin.. Dan pada hari ini MIZFITS FITNESS akan mula beroperasi bermula dengan dua buah kelas iaitu KELAS ZUMBA dan KELAS ZUMBA SENTAO dan jadualnya adalah seperti dibawah..

Kelas Zumba Fitness : 
Masa:7.30 ptg to 8.30 mlm 

Kelas Zumba Sentao
Masa: 8.45 ptg to 9.45 mlm 


Walk in fees : RM 15

Alamat Mizfits Fitness

Block F-03-11,Pusat Komersial Setapak, 
Jalan Taman Ibukota, Taman danau Kota, 
53300 Kuala Lumpur, Malaysia
(berhadapan FESTIVAL CITY)

Jadi pada yang tinggal di kawasan berdekatan tu jom lah join kelas ZUMBA ini Ya! Mak  Dara turut akan berada di sana untuk BerZUMBA!!!! Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi 0142335336 / 0122792906 .

P/S : Bagi yang berminat untuk menjadi ahli dan join membership boleh klik di SINI @ http://www.bicaramakdara.com/2013/12/gym-mizfits-fitness-dan-pakej-yang.html untuk mengetahui pakej pakej yang ditawarkan!

JOM ZUMBA!!!!!!


Sunday, January 26, 2014

Terima Kasih Blogger Mama Maszull Dan Puan Bubbly


Waduhhhh terharuuuuuuuu sungguh Mak Dara dengan dua orang blogger ini iaitu Blogger Mama Maszull Dan Puan Bubbly aka my gorgeous sis Farah atas entry yang sunguhhhhhh sweet pada harijadi Mak Dara 24hb Jan yang laluuuu....




Ohhhh terharu Mak atas ucapan dan ingatan uols.. Tiba tiba terasa diriku begitu kertu.. opps i mean terasa diriku begitu berhaga.. haa gitewwww.... Tenkiu tochei terima kasih banyak banyak tau.. 

Dan jutaan terima kasih kepada setiap sorang dari anda anda dan anda yang sudi mengucapkan selamat hari jadi pada Mak dara di FB, Twitter , Instagram dan juga Blog.. Haaa nampak tak permainan di situ.. Nyempat lagi pomot IG bagai hahaha... Mak Dara amat amat hargai setiap ucapan anda itu. Ucapan anda memeriahkan lagi harijadi mak dara yang ke 17+20 = (Err kira le sendiri ahaks) tahun ini ..


'Thank You' to everyone for all of the birthday wishes. It means a lot to me that you all took the time from your busy lives to wish me a happy birthday, and I feel very blessed to have each and every one of you as my friend. It took me almost two days to reply all ur sweet wishes.. From the bottom of my "37 years old" heart.. THANK YOU!!!!! xoxo hugs n kiss...



Friday, January 24, 2014

Selamat Harijadi Buat Diriku



HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!

Haaaaa jangan tanjat ye boboy dan gegurl semua... Mak Dara memang suka nyanyi lagu harijadi untuk diri sendiri.. Bukanlah niat nak perasan ke apa cuma nak sedarkan diri yang usia mak dara dah kearah senja nan merah gitu... Ya.. Hari ini 24hb Ja,  Mak Dara menyambut hari lahir mak dara yang ke ehem ehem tahun .. Berapa usia mak dara?...


haaa nampak tak Mak still in denial yang umo 37 tu
dah masuk kategori KERTUUUU hahaha

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia dari Allah, diriku masih lagi mampu bernafas di dunia ini Alhamdulillah. Cuma tahun ni sedih sikit sebab somi mak takde untuk sambut besday sama sama ngan mak sebab dia tengah shooting filem KAPSUL di kuala kangsar. Dah dua minggu dia ke sana dan bulan depan baru bali.. tu yang semalam keluar entry Bila Emo Datang Melanda... Biasalah bila takde tersayang di sisi time birthday ni emo sikit hehe.. 

Apa apapun jutaan terima kasih kepada teman teman yang sudi wish birthday pada Mak di FB MAK DARA . Perghh naik lenguh tangan menjawab setiap satu wish.. Auwww memang sweet sangat la korang semua.. U guys are awesome.. Jutaan terima kasih kepada sanak saudara, teman teman, anak anak dan somi yang wish untuk Mak ya.. sangat sangat terharu dan sangat hargainya..Ohhhh lagi 3 tahun masuk 40 tahun umurku... Ohhhhh kertuuuuuuuu  sudeyyyy!





Jutaan terima kasih kepada Blogger MAMA MASZULL atas entry yg sungguh istimewa itu .. klik di SINI utk baca :)


Bila Emo Datang Melanda...

Malam ni entah le kenapa.. Air mata ni asyik menitis je.. Sedih pilu semua datang serentak.. Hmmmm mungkin juga kerana beberapa perubahan yang sedang berlaku dalam kehidupan Mak Dara.. Tahun 2014 dibuka dengan mix feeling.. Ada gumbira.. Ada juga yang membuatkan mak bergundah gulana.. Mungkin juga kerana Mak Dara semakin kertu dan semakin sensitip..

Hmmmmmm... atau mungkin juga sebab dah hampir dua minggu somi Mak dara outstation ke Kuala Kangsar bagi mengarahan filem pertamanya bertajuk KAPSUL.. Dan hanya akan pulang pada bulan hadapan...........


Hmmm ataupun kerana besok bertarikh 24hb Januari........ hmmmmm....


Thursday, January 23, 2014

Selamat Bertunang Buatmu

Pada 19hb Januari 2014 yang lalu maka berlangsunglah majlis pertunangan adik Mak Dara Adza Rinawati bersama pasangannya Zull.. Majlis telah diadakan di rumah Ibu Mak Dara di lembah keramat selepas Zohor .. Mari Mak dara kongsikan gambar sekitar majlis pertunangannya itu ya..


Pelamin


Adza Rina sedang di andam oleh Kakaknya Adza Tuty

Hantaran Kek, Sirih junjung dan kasut

hantaran Kemeja, Pewangi, set mandian dan buah buahan

menunggu rombongan pihak lelaki
Dr kiri Shieffa , Adza Emie, Adza Irda(MD) Pn Zaleha(Ibu)
dan Adza Iyanie(kakak)

acara merisik dan berbincang

Adza Edie (jubah coklat) menjadi wakil pihak perempuan

Adza Rina disarungkan cincin tunang oleh Ibu Zul

Adza Rina telah sah menjadi tunangan orang

Masa untuk makan nasi minyak :)

dr kiri Adza Emie, Adza Irda(MD), Pn Zaleha(ibu, Adza Rina
Adza Iyanie dan Adza Tuty

Keluarga D'ADZA
atas Adza Edie, Dr kiri Adza Emie, Adza Irda(MD), Pn Zaleha(ibu), 
Adza Rina, Adza Iyanie dan Adza Tuty

Adza Rina bersama BFF geng TYPO!! pic by Shazroul!

Selamat Bertunang Adza Rinaaaa!!

Mak Dara ingin mengucapkan Selamat bertunang kepada adik mak dara Adza Rinawati bersama pasangannya Zull. Really wish arwah abah is here to witness ur enggagement :( . Apa apapun semoga hubungan ini kekal hingga ke jinjang pelamin hendaknya insyaa allah. 

Kepada sanak saudara , teman teman terutamanya geng TYPO yang banyak membantu perjalanan majlis ini dari mula hingga akhir , jasa anda amat dihargai. You guys are like family!! Lepas ni giliran Adza Tuty pula untuk bertunang pada 16hb Feb nanti.. Fuhhh padat jadual perkahwinan dan pertunangan keluarga Mak dara pada tahun 2014 ni hehe..




THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK