Thursday, July 24, 2014

Pertama Kali Membayar Zakat

Sedar tak sedar raya hampir menjelang tiba.. Kak Adza akui akak langsung tidak membeli walau sebarang apapun untuk menyambut raya.. tidak baju tidak kasut.. tidak bag tidak untuk apa apapun.. Raya bagi Mak Dara tidak sama tanpa suami di sisi.. Tahun lepas Akak beraya tanpa arwah ayah akak yang telah meninggal dunia kerana serangan jantung dan tahun ini Kak Adza terpaksa melalui raya tanpa suami akak Martias Ali yang telah pergi mengadap ilahi pada 29hb Mei yang lalu kerana mengidap Lymphoma Kanser Darah tahap 4.. 

Namun akak tidak mengabaikan tanggungjawab terhadap anak anak akak.. Alhamdullilah dengan bantuan Kakak Ipar, Abang ipar dan adik adik ipar maka kelengkapan raya untuk keempat empat anak Akak telah pun cukup alhamdullilah.. They deserve to celebrate Raya.. Walaupun hati kecil akak tidak tahu bagaimana untuk berdepan dengan hari raya nanti namun akak terpaksa tabahkan hati demi anak anak Akak.. I have to make them happy..  I can't take Raya away from them.. Mereka tak berhak untuk bersedih di pagi raya.. Yes.. life have to move on.. Akak perlu kuat untuk menghadapi saat saat raya nanti.. Insyaallah..

Namun dalam diam Akak terasa seakan ada sesuatu yang belum akak tunaikan.. Fikir punya fikir punya fikir akhirnya hati berdetik.. "ZAKAT....... " . Masyaallah.. akak belum tunaikan zakat..

Ye lah sedari kecil arwah ayah yang bayarkan zakat dan setelah berkahwin, selama 17 tahun suami akak yang membayarnya.. Maka selama 37 hidup akak tak pernah terfikir untuk membayar zakat kerana semuanya telah dibayar oleh mereka.. Namun tahun ini akak tak punya siapa siapa.. Maka tanggungjawab untuk membayar zakat kini jatuh kepada Akak..

Maka semalam Akak telah membayar zakat buat pertama kali dalam seumur hidup akak. Pertama kali akad lafaz membayar zakat. Sayu hati ini hanya Allah swt sahaja yang tahun kerana saban tahun hanya melihat arwah ayah dan arwah suami yang lafaz akad membayar zakat tapi tahun ni akak sendiri.. 


Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Syukur ke hadrat Ilahi kerana Akak telah menunaikan pembayaran zakat pada tahun ini.. Alhamdullilah..



Sunday, July 20, 2014

Kisah Baju Raya dan Batu Nisan

assalam duhai teman.. selamat menyambut ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua..Syukur alhamdullilah setakat hari ini Kak Adza masih belum cuti lagi dari puasa.. tapi tak tahulah esok lusa.. almaklumlah perempuan kan.. Bagaimana dengan puasa anda.. Harap Allah swt mempermudahkan segala amal ibadat kita di bulan yang mulia ini..

Rata rata semua teman dan sanak saudara Kak Adza sedang sibuk membuat persedian untukmenyambut raya.. namun sebaliknya pada akak.. Eh baru perasan akk dah tak gunakan nama Mak Dara sebagai kata pengganti nama.. Tak kisah le ye.. Mak Dara ke Kak Adza ke.. yang penting orang yang sama kan.. Yup akk belum pun buat sebarang persediaan raya.. almaklumlah suami akk baru saja 53 hari meninggalkan kami sekeluarga.. Berat hati akk untuk keluar bershoping bagai ni.. Jangankan shoping, kaki pun belum lagi menapak di kedai menjual makanan di bazaar ramadhan.. Lagipun akak masih dalam Iddah. Ya pasti ada yg tahu dan yang tidak tahu mengenai iddah ni. Selalunya orang ingan wanita yang diceraikan suami saja yang harus melalui proses Iddah selama 3 bulan. Wanita yang kematian suami juga harus menjalani iddah di mana waktunya lebih panjang iaitu 4 bulan 10 hari dan pantang larangnya lebih berat. Takpe nanti nantilah Mak ceritakan tentang hal iddah bagi wanita yang kematian suami ya..

Namun syukur alhamdullilah kakak Ipar , Abang Ipar dan adik adik ipar akak amat amat mengambil berat akan akk dan anak anak akak. Dan pada tahun ini mereka menyediakan pakaian raya untuk anak anak akk.

Abang ipar Abg Azhari dan kakak Ipar Kak Yati Mohd Ali 
membawa anak anak akak membeli baju raya.. 

adik ipar Amrizal Mohd Ali dan isteri Julie turut
membantu menyediakan baju raya untuk anak anak akak

Kak Yati dan Amrizal merupakan Kakak dan adik kepada arwah suami akak Martias Ali. Alhamdullilah akk amat amat bersyukur mempunyai keluarga seperti mereka. Walaupun arwah suami telah tiada namun mereka masih menjaga akak dan anak anak sama seperti dulu .. Syukur ya Allah..

And as for me.. Selalunya pada dekat hari raya pasti setiap pasangan akan membeli baju raya untuk pasangan masing masingkan.. namun pada tahun ini apa yang dapat akak hadiahkan pada arwah suami hanyalah sepasang batu nisan.. 

resit penempahan batu nisan buat nyawaku Martias Ali

hanya itu yang dapat ku berikan buat suamiku pada raya tahun ini.. namun nisan ini hanya akan siap pada september depan. Memang berat dugaan ini.. memang perit.. namun akak merasa bertuah kerana menjadi yang terpilih untuk menerima anugerah dugaan ini dariNya.. Akak redha dan percaya pasti ada pelangi menanti akak dan anak anak di penghujung hujan ini.. 

buat Kak Yati, ABang AYie, Am, Julie dan aunty (ibu Julie) there's no words to describe my gratefull toward you kidness.. Hanya Allah swt sahaj dapat membalasnya. Terimakasih kerana memberi cahaya aidilfitri buat anak anakku.. syukur alhamdullilah Allah swt mengurniakan kalian kepadaku.. im blessed..

pada temanku sekalian... Akak mohon jika sudi sedekahkan alfatihah buat suami akak ya.. semoga rohnya tenang di sana insyaallah dengan izin Allah.. 



Tuesday, July 15, 2014

Dendam Kesuma

Assalam duhai teman.. rasanya sudah jarang Mak Dara mengupdate di blog semenjak pemergian arwah suami Mak dara sejak 29hb Mei yang lalu.. Bukankah selama ini hampir sepatuh entry mak dara berkisarkan tentangnya.. Dan bila arwah sudah tiada.. seakan hilang sudah semangat mak.. namun insyaallah akan Mak cuba kemas kini blog dari semasa ke semasa..mak harap semua dapat memahami situasi mak ni..

Sebenarnya mak nak beritahu bahawa salah satu dari skrip drama karya Mak bersama team penulis mak iaitu adik Mak Adza EMie, MF kencana dan arwah suami Mak Dara yang bertajuk DENDAM KESUMA telah diulang tayang di Astro Citra saluran 131.



Drama bersiri 5 episod ini telah ditayangkan episod pertamanya semalam dan akan ditayangkan seperti yang tertera di gambar di atas.. Drama ini mengisahkan tentang kisah hidup Tun Fatimah. Jadi pada yang berminat untuk menonton drama ini bolehlah menontonnya pada petang ini jam 6 petang di Astro Citra saluran 131.. selamat menonton dan selamat berbuka puasa ya..


Friday, July 11, 2014

Oh Ibu.. Dugaan Ini Menduga Kami

Pada 2 minggu yang lalu Ibu Mak Dara Zaleha Darus telah terpijak kaca semasa dia sedang bercucuk tanam di halaman rumah. Ibu Mak Dara memang minat menanam pokok pokok bunga. Mungkin bagi yang normal seperti kita terkena kaca adalah sesuatu yang biasa namun bagi pengidap kencing manis seperti Ibu memang amat merbahaya.. Setelah beberapa hari berlalu namun luka dikaki Ibu semakin membengkak membuatkan kami adik beradik bawa mak ke HUKM pada 3hb julai yang lalu.. setelah menunggu giliran dari jam 4 ptg akhirnya ibu dapat berjumpa doktor pada jam 11 malam dan akhirnya dimasukkan ke ward jam 11.30 mlm itu.. Ibu diminta untuk berpuasa jam 2 pagi itu dan akan jalani minor surgery besok pagi utk buangkan foreign object yg terdapat di kakinya seperti yg tertera hasil x-ray.. 

Ibu di ward

fuhhh jenuh juga nak jumpa doktor di sana ya hampir 7 jam baru mak dirawat.. takpa semua ni dugaan.. namun kasihan pada ibu kerana dia tidak dioperate keesokan pagi itu namun dibedah pada 3 hari kemudian.. Jenuhlah kami sekeluarga bising pada nurese dan doktor kerana telah memaksa ibu untuk berpuasa selama 3 hari. Namun kata mereka air drip yg diberikan pada ibu dapat menghalang ibu dari lapar. tapi itu kata mereka.. cuba kalau mereka yang terpaksa berpuasa selama 3 hari.. pasti angin jugakan.. Namun biarlah perkara itu.. Syukur alhamdullilah Ibu Mak Dara selamat menjalani pembedahan itu. namun tadi ibu menjalani operation yang kedua...

menjalani operation ke dua

Syukur ke hadrat Ilahi.. Pada jam 1.25 pagi tadi Ibu telah selamat menjalani pembedahan kedua di kakinya.. syukur alhamdullilah semuanya telah dipermudahkan olehNya.. amin.. syukur alhamdullilah..


Terima kasih yg tak terhingga pada adik Mak Dara Adza Rina yang tak putus2 setia menemani Ibu selama Ibu berada di ward.. Rina memang anak yang soleh...

Kata doktor kemungkinan besar Ibu Mak Dara akan berada di hospital sehingga raya.. namun mudah2an ibu dapat pulang beraya bersama sama.. Sudahlah tahun lepas kami pertama kali beraya tanpa arwah abah.. dan tahun ini pula akan beraya tanpa arwah suami Mak Dara yang tercinta.. rasanya tak dapat menahan kesedihan jika ibu juga tak dapat beraya bersama.. Ya Allah ya tuhanku kau sembuhkan lah ibuku.. berikanlah dia kesihatan Ya Allah.. Be strong ya mak.. ini semua dugaanNya untuk kita.. Dugaan ini benar menduga kami namun kami redha.. semoga ada sinar bahagia buat kita nanti Insyaallah dengan izin Allah swt...



Thursday, July 3, 2014

AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN


Tontonlah drama bertajuk AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN yg sedang disiarkan di ASTRO RIA 104 sekarang.. Drama ini adalah hasil skrip suami saya Martias.. walaupun arwah telah 34 hari meninggalkan kita namun karyanya masih terus disiarkan.. 

lokasi rumah di dalam drama ini adalah rumah lama kami di rawang sebelum kami berpindah ke lembah keramat.. so many sweet memory..


sayangku Martias... you always ask me if im proud of you and your job.. the answer is.. always sayang... im soo proud of you...


Rancangan Ideal Namun Waktunya Kurang Ideal ...


saya telah menyertai sebuah program bertajuk IDEAL pada tahun lepas iaitu sebuah rancangan berbentuk kesihatan untuk RTM.. saya telah mengikuti penggambaran selama lebih sebulan untuk menjayakan rancangan ni.. Dan saya baru dapat tahu bahawa rancangan ini telah disiarkan episod pertamanya semalam dan akan ditayangkan setiap hari Isnin,Selasa , Rabu dan juga khamis jam 10 pagi di RTM1 selama 3 minggu berturut turut.. namun yg ralatnya suami saya yg menemani saya sepanjang shooting itu tak sempat untuk menonton rancangan ni.. namun saya masih ingat akan kata katanya bila saya dapat mengurangkan berat badan sebanyak 8kg sepanjang penggambaran itu.. "pa tahu you can do it.. so proud of you".. 


terima kasih sayang sebab selalu sokong semua yg I buat.. but the show is on air 34 day after your gone.. i can even bare to watch this series... but im happy knowing you are proud of me...

Rancangan Ideal ini memang ideal untuk mereka yang mahu mengurangkan berat badan.. Namun waktu siarannya kurang Ideal bagi saya kerana tidak dapat menontonnya bersama arwah suami yang tercinta..

Walau apapun saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada penerbit , pengarah seluruh krew dan team yang terlibat yang menjayakan rancangan IDEAL ini.. Kepada teman teman yang ingin mengurangkan berat badan bolehlah menonton rancangan IDEAL ini setiap hari Isnin , Selasa , Rabu dan Khamis jam 10:05 pagi di RTM


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK